:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Все по-малко са даренията във фонда за лечение на деца

333 малки пациенти са пратени в чужбина през 2017 г.
СНИМКА: БГНЕС
Стремежът на фонда е повече деца да се лекуват у нас, вместо да ходят в чужбина. През февруари две деца бяха оперирани в "Пирогов".
Периодичните сътресения във фонда за лечение на деца дават резултат - все по-малко хора даряват средства. През 2017 г. постъпилите дарения са в размер на едва 165 939 лв., пише в отчета на структурата за миналата година. За сравнение през 2016 г., когато тогавашният директор Павел Александров беше показно арестуван, неправителствените организации реагираха остро, а скандалът разстрои работата на фонда за месеци наред, са събрани повече пари - 188 000 лв. Първото тримесечие на тази година също сочи, че се върви към ново дъно - за януари, февруари и март са дарени едва 17 000 лв., макар че през май има ръст и граждани, фирми и институции са дарили 29 000 лв.

"Не се отчита активност от страна на Обществения съвет към фонда за привличане на дарителски средства към фонда, а това е една от задачите на ОС по правилник", коментира по този повод директорът на фонда Мариета Райкова в отчета.

Въпреки че фондът е имал и "спокойни" години - без скандали, които да рушат доверието на донорите, тенденцията за спад на даренията е от самия му старт преди 14 години. Например през 2006 г. те са били над 650 000 лв., през 2008 г. - 280 000 лв., през 2011 г. - 200 000 лв. Не се отменяни данъчните облекчения за дарения във фонда - те са до 50 на сто от годишната данъчна основа.

Паралелно с това през годините държавното финансиране и финансираните от фонда дейности се увеличиха - за м.г. бюджетът му беше 12 млн. лв., с които освен лечение в чужбина се покриват и медицински изделия и лекарства за деца у нас.

За 2017 г. фондът е подпомогнал финансово лечението на 333 деца в чужбина и 738 у нас. Отказите са 123, като голямата част от тях са заради становище на лекарите - експерти на фонда, че не е нужно лечение навън. Общо сумата за одобреното лечение е 20 млн. лв., като част от тях са платени с бюджета на здравната каса или здравното министерство.



РИСК

"Съществува риск от срив в дейността на фонда", предупреждава Райкова в отчета. Сред основните причини е "огромната натовареност на служителите, ограниченият щат и текучеството на кадри". Освен нея във фонда работят още 8 души. Това "поставя в риск и изпълнението на специфични дейности като например заложеното в Правилника провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки за доставка на медицински изделия, високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба". Тази година фондът трябва за пръв път сам да поръча тези изделия вместо болниците. Търг обаче още не е обявен.
820
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД