:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,471,335
Активни 112
Страници 11,577
За един ден 1,302,066

Подгответе се за шок с пластмасовия боклук на морето

Ще забраним само неща, за които съществуват по-добри алтернативи, казва еврокомисарят по околната среда Кармену Вела за новата директива срещу пластмасовите прибори за еднократна употреба
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Кармену Вела е европейски комисар по околната среда от 2014 г. Архитект по образование, бил е министър на обществените строежи, на промишлеността и на туризма в родната си Малта.
Преди месец Европейската комисия предложи забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба. Мярката засяга пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони, които ще трябва да се произвеждат от по-устойчиви материали. Пластмасови съдове за напитки за еднократна употреба ще се допускат на пазара само ако техните капачки остават прикрепени към тях. Мерките са насочени към 10-те продукта за еднократна употреба, които най-често се срещат по европейските плажове и морета, както и към изгубените и изоставени риболовни уреди. Когато са налични алтернативи на достъпни цени, ще е забранено предлагането на съответните пластмасови продукти за еднократна употреба на пазара. За продуктите без ясни алтернативи фокусът е върху ограничаването на тяхната употреба чрез национални мерки за намаляване на потреблението им, изисквания за проектирането и етикетирането и задължения за управление на отпадъците. Страните от ЕС ще бъдат задължени да събират 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба към 2025 г., например чрез депозитни системи.

----------------------------- Г-н Вела, обявихте наскоро предложения за нова директива, с която да се забранят пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС. Защо се фокусирате точно върху пластмасата и точно сега?

- Дори ако погледнем новините само от последните няколко седмици, светът научи, че замърсяването с пластмаса е достигнало Антарктика и че пластмаса е открита дори на десет километра дълбочина - в най-дълбоката част на океана, с други думи, това са най-отдалечените екосистеми на планетата. Няма съмнение, че пластмасата нанася вреди и всички споделяме мнението, че не е редно да оставим такова наследство на поколенията след нас. Така че спешността на този въпрос е съвсем реална.

Защо пластмасата? Директивата е насочена към пластмасовите отпадъци, но е важно да помним, че това е само една брънка от много по-глобалното усилие да преосмислим нашата икономика. Искаме да модернизираме целия икономически модел на Европа, да го направим по-кръгов, по-пригоден към предизвикателствата на свят, в който ресурсите са ограничени и е от полза за всички да ги задържим в производствения цикъл колкото се може по-дълго. Ние обаче не се фокусираме просто върху пластмасата. Ние сме против неустойчивата й употреба и се фокусираме върху изделията за еднократна употреба, които носят основната вина за замърсяването на Световния океан. Атакуваме самия начин на мислене, който ни позволява да смятаме, че можем да ги хвърлим и да забравим за тях. Трябва ни много по-голяма степен на рециклиране и смятаме, че нашите предложения ще ни помогнат да постигнем това.

- Как новата директива ще засегне гражданите и бизнеса в Европа?

- Основната полза за всички ще бъде намаляването на пластмасовите отпадъци, което безспорно всички желаят. Плажовете ни трябва да станат по-чисти от пластмасови отпадъци, улиците ни също. Но ако имате предвид какви биха били най-видимите разлики, то те са няколко. Ще се променят пластмасовите бутилки за еднократна употреба - капачката например ще трябва да е прикрепена към бутилката. Други пластмасови продукти за еднократна употреба като ножове, вилици, лъжици, чинии и сламки ще изчезнат, ще ги заменим с по-устойчиви алтернативи. Освен това на редица продукти, като мокри кърпички например, ще има нови етикети, които ще указват как могат да бъдат изхвърляни те.

Много важно е обаче да се знае, че ще забраним само неща, за които съществуват по-добри алтернативи. И точно това е нова възможност за бизнеса.

- Как обаче ще наложите тези нови регулации - за потребителите много вероятно това ще означава да плащат повече, а за фирмите това неминуемо са инвестиции в нови технологии.

- Важно е да не забравяме, че от тези регулации ще спечелят всички. Погрешно е да виждаме промените като бреме - те са чудесен пример за инициатива, която ще подобри живота на хората и ще направи света по-хубаво място за живеене. Ако ще ходите на море това лято, неизбежно ще бъдете шокирани от количеството боклук, което ще намерите. Този боклук задушава живота в нашите морета и океани, а това е катастрофа за всички нас. Що се отнася до налагането на тези промени, все още е малко рано да говорим за това. Това са само предложения и предстои те да минат през Европейския парламент и Европейския съвет. А и европейското законодателство всъщност принадлежи на страните членки, така че те ще трябва да наложат промените. Затова и директивата изисква всяка държава членка да въведе система от санкции.

- Какви научни данни подкрепят вашите предложения и налагат спешни действия?

- Винаги, преди да предприемем такава фундаментална инициатива, правим обстойни изследвания. Вече разполагаме с огромен обем от проучвания от целия свят върху този проблем и влиянието му върху различни аспекти на здравето на хората и околната среда. Всички данни показват, че замърсяването на моретата и океаните с пластмасови отпадъци заплашва не само морските обитатели и екосистеми, но представлява риск и за човешкото здраве. Освен това оказва сериозни последици и върху други аспекти от нашия живот - вреди на важни икономически сектори като туризма, рибарството и аквакултурите и причинява сериозни икономически загуби на хора, фирми и общности. (Повече за изследванията по тази тема - в доклада https://www.researchgate.net/publication/315386479_Harm_caused_by_Marine_Litter).

- Имаме ли позитивни примери в Европа, що се отнася до пластмасовите отпадъци?

- Някои страни членки бележат много по-голям напредък от останалите в рециклирането на пластмасите, но нямаме страна със завършен модел за всички продукти, който да служи за пример на останалите. Където и да погледнем, нивото на рециклиране на пластмасата е твърде ниско, а употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба е твърде високо, така че всеки има какво да спечели тук.

Разбира се, добри примери има много. В някои страни много бързо беше забранена употребата на пластмасови торбички. Италия вече въведе забрана на пластмасови клечки за уши, а Франция има правила, които ограничават продажбата на пластмасови чаши и чинии за еднократна употреба. Един всеобщ европейски подход обаче ще бъде още по-ефективен, защото ще пресече възможностите за употреба на такива продукти във всички страни членки едновременно.

- Същевременно наказателните процедури невинаги дават реален резултат. Процедурите срещу редица страни за чистотата на въздуха са пример за това. Обсъждат ли се нови регламенти в тази посока?

- Наказателните процеси обикновено са много ефикасни и голяма част от тях се разрешават далеч преди да стигнат до съда, така че обществото невинаги вижда това. Опасността от налагане на глоби също е много ефективна. Трудностите възникват, когато имаме структурни проблеми, защото това означава, че тяхното решаване неизбежно изисква повече време. И точно такъв е случаят с чистотата на въздуха. Така че в тези случаи ние не подхождаме просто с голямата тояга, а използваме набор от различни мерки.

Комисията провежда регулярни разговори за насърчаване на спазването на правилата по отношение на чистотата на въздуха, където се обсъждат всички аспекти на директивите относно качеството на атмосферния въздух. Тези разговори обхващат широк кръг въпроси - от общия напредък по въвеждането на политики до оценката на различните мерки и програми за подобряване качеството на въздуха, мониторинг и управление, но обсъждаме и теми като възможностите за финансиране от структурните фондове и програма LIFE - основният инструмент за финансиране на проекти за опазване на околната среда. Водим и интензивен диалог с всяка страна. Не на последно място - обучаваме съдии и прокурори в различните държави, за да знаят какъв е залогът в областта на околната среда. Този подход дава много окуражаващи резултати, тъй като забелязваме, че много процедури за качеството на въздуха се водят на местно, национално ниво. Това безспорно е много добра новина за гражданите на Европа.
5
1910
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
24 Юни 2018 20:30
Китай спря вноса на боклук. Това е истината.
24 Юни 2018 21:20
Да погледаме и картинки.
https://xn--80aafiaedk3day5l.xn--80asehdb/video/?id=485
Неконтролираното навлизане на нефтопродуктите в живота и бита на хората, доведе до необратимо замърсяване на природата.
И нефтената пирамида остана без глава.
25 Юни 2018 07:43
Винаги ме е озадачавала опасността от клечките за уши.

Дори да приемем модела "две уши - две клечки", пак не може да се получи замърсяващи морето количестео.
25 Юни 2018 13:39

Замърсяването с нефтопродукти, включително пластмаси, не е необратимо, но чистенето ще е дълго и скъпо.
В ЕС има над един милиард уши. 365 дни годишно. Ако 1 клечка тежи 0.1 g за година само ЕС употребява над 36500 тона клечки за уши.
25 Юни 2018 20:55
Подгответе се за шок и глад, като скоро се окаже, че пластмасата в морските продукти, вкл. в морската сол, ги прави неядивни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД