:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,421,530
Активни 127
Страници 18,515
За един ден 1,302,066

Защо финландците не искат да са най-щастливи на света?

Северните държави обикновено имат по-хоризонтална обществена структура, по-малко неравенство, по-добра способност да помагат на хората в неравностойно положение. Всички тези особености увеличават точките им във въпросника за качеството на живот
Северните държави обикновено имат по-хоризонтална обществена структура, по-малко неравенство, по-добра способност да помагат на хората в неравностойно положение
Млада балерина забравя чантата си на пейка в парка. Отминава, без да се замисля, че се е разделила с парите и личните си принадлежности. Петнадесет минути по-късно осъзнава, че нещо й липсва. Не изпада в паника, не усеща онова болезнено чувство в стомаха. Знае, че всичко е там, където го е оставила, недокоснато от чужди ръце.

И е права - тръгва по обратния път, намира чантата си и весело я прибира. Ако една балерина е толкова спокойна за вещите си, в коя страна по света живее?Отговорът е ФинландияМина Тервамаки живее във Финландия. Обяснява безгрижното си поведение с това, че се чувства сигурна. Сигурността е едно от основните усещания на сънародниците й. Тервамаки беше номинирана за "най-положителната личност" в страната си през 2017 г. от местна компания, наречена Positiivarit Oy.

Според Световния индекс на щастието, базиран на проучване на Gallup, Финландия е най-щастливата държава в целия свят.

Собствените й жители не са толкова сигурни в правдивостта на резултата, доколкото са известни като традиционно стоически настроен народ.

Скандинавските народи - и финландците в частност - са емоционално интровертни. Рядко демонстрират високи показатели при изразяването на радост или гняв. В това отношение са много по-различни от народите на Латинска Америка например, които имат по-възбудена проява на емоции. За финландците щастието се концентрира в това да живеят сдържано, балансирано и сигурно.

Тервамаки също таи смесени чувства за резултатите от Световния индекс на щастието: "Тук четем изследването и му се смеем. Какво? Ние ли сме били най-щастливите? За нас може да се каже, че сме по-скоро "доволни", отколкото "щастливи".

Разминаването произлиза от парадоксалния факт, че изследването за щастието всъщност не изследва най-желаното човешко състояние - щастието...

Това в никакъв случайне е проучване за емоциите -всъщност се интересува много повече от причините, поради които Тервамаки оставя чантата си на пейката в парка. На практика Индексът на щастието е преглед на качеството на живот по целия свят. В това отношение Финландия излиза като фаворит за 2018 г.

Факторите, които допринасят за по-доброто качество на живот, са продължителността на живота и високия брутен вътрешен продукт на глава на населението. Важни са обаче и други показатели - възможността да разчиташ на чужда помощ в трудни времена, свободата да вземаш самостоятелни решения, личната подкрепа. В това число влизат и доверието, и щедростта, а Финландия е на челна позиция в това отношение.

Северните държави обикновено имат по-хоризонтална обществена структура, по-малко неравенство, по-добра способност да помагат на хората в неравностойно положение. Всички тези особености увеличават точките им във въпросника за качеството на живот.

Франк Мартела от Университета в Хелзинки потвърждава, че доверието е ценност от особено голямо значение за местното общество. Хората искат да бъдат възприемани като благонадеждни граждани. Ако си изпуснете портфейла на улицата, можете да сте сигурни, че ще си го върнете - обикновено с всички пари вътре. От всички европейски страни, доверието в непознати хора е най-високо във Финландия.

Тази година за първи път Световният индекс на щастиетовключи и мнения на имигрантив изследването си, а щастието на чуждестранните диаспори във Финландия на практика са идентични с резултатите на цялото население.

Както финландците, така и имигрантите се чувстват еднакво щастливи в страната. Това е интересен резултат, защото по същество опровергава тезата, че щастието е "вродена" финландска черта. Опровергава се и тезата, че скандинавските страни са затворени хомогенни общества. Ако приемем, че щастието произтича от вътрешната душевност на фините, оказва се, че няма никаква пречка да бъде усвоено и от имигранта от Бангладеш. Явно има по-голяма връзка с начина на управление.

Принципите на държавността тук са базирани на взаимното съчувствие и уважение към човешките права. Това е едно от най-добрите места за младите майки. Има и една от най-напредничавите образователни системи.Постига удивително добри резултати в екологичната си политика, равенството на половете и баланса между работата и личния живот. Всички тези фактори са съставките, които карат местните хора да декларират високо задоволство от начина си на живот, независимо дали културата им предполага да се усмихват достатъчно често.Няма никакъв проблем в това да сте намусении да живеете в най-щастливото място на Земята. Не се учудвайте, ако финландците казват, че не са щастливи. Често са песимистични по природа, резервирани в емоциите си. Пият твърде много, зимите са студени и трудни в психологическо отношение. Финландското щастие, за което често чуваме, не се изразява в песни, танци и усмивки, или в други признаци на видима наслада от живота.

Ако така си представяте щастието, те не са щастливи. Но изследването показва нещо друго - къде се живее най-добре? Къде човек има най-голям контрол над живота си? Къде може да прави своите собствени избори? Къде може да прекарва повече време със семейството си? Къде може да се чувства сигурен? Къде може да бъде най-продуктивен за обществото? Във Финландия.

Струва си да се запитаме и къде можеш да превърнеш в национална традиция навика си да пиеш по гащи у дома...

Емоционалната репресия или интровертността, с която финландците често са свързвани, има отношение към т.нар. sisu.Sisu е дума, която означава демонстрация на сила, стоицизъм и устойчивост.Тя е много важна част от идентичността на финландския народ. Част от причината, поради която тези хора не обичат да показват силни емоции, е свързана с уважението им към тихата смелост и търпеливостта. Може би затова са толкова объркани от "коронясването" им като най-щастливо население. А може би е по-редно да се каже, че те са "най-малко нещастният народ" в света? Поне се справят много добре с намаляването на причините за нещастията. Успяват да преобразуват богатството в благоденствие.

Винаги когато се публикуват подобни изследвания, има огромно любопитство към държавите, които се класират на челните позиции. Естествено е да се изненадваме как някои хора успяват да постигнат щастието - онова емоционално състояние, към което всички се стремим, при това не на индивидуално, а на национално ниво.

Никой не се интересува от индекса на щастие в държавите от дъното на класацията - като Сирия, Либерия и Афганистан, защото тяхното нещастие е очевидно. Ако има някаква тайна във финландското "чудо", може би то е умението да поддържаш общество, което цени доверието и щедростта.

А колкото до финландците - могат просто да се отпуснат и да се радват на щастието си.
 Проблемите на финландците не са малко. Но те не гледат на тях като на повод за криза
 Те са емоционално интровертни. Рядко демонстрират високи показатели при изразяването на радост или гняв
9
2321
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
24 Юни 2018 21:11
къде можеш да превърнеш в национална традиция навика си да пиеш по гащи у дома...

О ! Не знаех, че съм национално традиционен
24 Юни 2018 22:43
изследването за щастието всъщност не изследва най-желаното човешко състояние - щастието...
24 Юни 2018 22:47
и аз
25 Юни 2018 00:33
Ами, като не познавате националната си класика, как ще знаете, че се вписвате в националната традиция:

Щом влезеш през вратника на хаджи Генчовата къща, то пред очите ти се представляват всевъзможни картини: надясно се намира градинка, в която хаджи Генчо лежи по празниците под кичестата круша, прохлаждава се и си пие ракийка, [...]
Трябва да ви кажа и това, че когато хаджи Генчо се намира в своята градинка, то той заборавя за хорските слабости и за нравоучителните дела и без церемония вика и мъжете, и жените да влязат в градинката му, ако лятната горещина и да му не дозволява да облече гореописаните шарени шалвари.

- Хората се раждат на света да се радват - казва хаджи Генчо, - а не да се мъчат.

- Ти, хаджи, барем пред Петковица не трябва да излазяш на бели гащи... Петковица ще каже на Петка, а Петко ще да се разсърди и няма вече да ти харизва вино - казва баба хаджийка.

Хаджи Генчо помисли малко и рече:

- Гащите ми са чисти...

- Не са чисти - каже само баба хаджийка и оставя непокорния си мъж.http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=179&WorkID=5210&Level=2
25 Юни 2018 10:32
Мда!
Финландците не са били либерално демократизирани както българите - полека и тихичко преди Демокрацията, и взривно - след нейното „избухване„.
Сигурно и вестници и телевизия не гледат - сигурен гарант за неуспех на едното демократично начинание.
Срамота!
Но се питам, дали остана поне нещо в душите на българите, дори и като далечен спомен, когато четат за чуждото щастие.
А щастието ....
Това е когато „искам„ и „мога„ съвпаднат.
25 Юни 2018 10:59
Разказвали са ми подобна случка с намерен портфейл там преди много години - един минувач се навел, взел го и го оставил отстрани на някакъв перваз или нещо подобно.
Другото, което ми направи впечатление тогава беше фактът, че във Финландия имало огромни горски масиви, но финландците внасяли дървен материал.
Обаче много мрачно там, рано се стъмва, лятото е много кратко, ако си човек с южняшка кръв как да издържиш.
И най-интересното - от едно телевизинно предаване преди години научих, че в столицата ако не се лъжа, има музей на Ленин.
25 Юни 2018 11:10
Най-сетне един материал , който да ни обясни как така народи при които чувството за хумор е рудиментарно и живеят в тежък климат при анкети се оказват най-щастливите. Може да имат сису , но нямат кефи. И затова никой не ходи да търси сису във Финландия , но е пълно с финландци по Средиземноморието да почувстват макар и за кратко кеф.
25 Юни 2018 11:31
От една страна - благоденствие, спокойствие, сигурност.
От другата страна - пиянство, депресии, самоубийства, кръвосмешения, наркомания.
Красиви хора с каменни лица и безизразни, ледено-студени сини очи.
Така изглеждат скандинавските страни за този който ги познава и е живял там известно време.
25 Юни 2018 23:11
Фините, погрешно наричани финландци, не са скандинавци. Скандинавци са датчаните, шведите и норвежците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД