:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нужен ни е климатик! Плащай глобата и бегай!

В МВР се мисли по сериозните проблеми само когато Борисов или "Фейсбук" се възмути
Снимка: БГНЕС
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев се отличава с особен поглед към всеки проблем на МВР
След официалното настъпване на астрономическото лято миналата седмица все по-ясно се очертава един важен проблем. Жегата идва, а в КАТ нямат климатици. У нас, както е известно, всеки сезон е повод за бедствие или както се твърди в един виц - имаме два вида време: е гати студа и е гати жегата.

Това не е шега, а резултат от министерска проверка. Наскоро на вътрешния министър Валентин Радев му преля чашата, след като гражданин му обясни във "Фейсбук", че положението в столичната пътна полиция е "тотална щета", и спешно отиде да види какво се случва там. Не му направиха впечатление нито опашките, нито системата за регистрация с бележки, хартийки и талончета, застинала в стила на бюрокрацията от 70-те години на миналия век, а ниските тавани на помещенията, теснотията и липсата на климатици. Естествено, никой не може да го разкаже по-добре от самия проверяващ. Затова ето поредния неподражаем цитат, който успя да сътвори Радев.

"Но най-силно впечатление ми направи - в сградата, където се правят... сега дали бяха регистрациите там... една ниска с нисък таван, вътре ще се изподушат хората. Три опашки стоят без климатици! Климатик един работи от старите години, дето е врязан в прозореца... Един стар климатик, не знам дали има някъде, но той поне работеше. Въздух няма буквално за хората, само това ми направи лошо впечатление". И се разпореди веднага да се сложат климатици.

Служителите на столичния наистина КАТ работят в лоши условия и това трябва да се промени, безспорно е. Когато обаче министерското внимание се насочва натам заради личния му фейсбук профил, имаме проблем. Също както когато една сериозна пробойна в системата на пътната полиция бива разкрита само защото премиерът се е възмутил.

Нали именно по този начин разбрахме, че години наред системата за плащане на глоби не отчита платените от граждани суми и се налага същите изрядни платци да разнасят със себе си платежните нареждания, ако не искат да рискуват да им вземат книжките при следваща проверка. Просто казано - платил си, но системата твърди, че не е така, защото не си попълнил еди-какво си правилно. На сайта на МВР могат да се намерят подробни инструкции за това как трябва да се попълват документите за плащането. Т.е. една елементарна процедура се превръща в състезание с терминологията на административното право. А гражданинът наистина не е задължен да прави разлика между акт за установяване на административно нарушение (АУАН) и наказателно постановление и оттам насетне да държи сметка за различните номера, които трябва да посочва като основание за плащане в безумни формуляри. Но е така.



Сбъркаш ли понятията, оставаш завинаги длъжник



Може даже НАП да те подгони като неизряден и да прахоса солиден ресурс само за да установи, че си платил миналата година. По последни данни има разлика от около 200 хил. лв. между платеното от граждани и данните в системата. Т.е. системата ги смята за длъжници, но парите ги има по сметките на МВР. Този проблем явно няма да се реши скоро.

Времето е ключов фактор, дори когато става дума за положителни промени като тази с автоматичната дерегистрация при покупка на кола. Тя бе въведена още в края на миналата година. На практика бе провокирана от няколко случая в Гърция - българи бяха разследвани, защото са продали коли, с които след това са прекарвани бежанци. И тъй като новите собственици не отписали колите, се търси отговорност от продавачите. С промените обаче се въвежда изискване новият собственик да регистрира колата, а ако не го направи в двумесечен срок, следва автоматична дерегистрация. В крайна сметка промяната е в положителна насока, но колко време бе нужно на МВР да я пусне реално в действие? "Само" половин година. С тези темпове системата за глоби сигурно ще се оправи,



когато се натрупат половин милион лева платени в повече



В най-добрия случай.

Това далеч не са единствените проблеми покрай регистрацията на коли. В Закона за местните данъци и такси например е записано, че МВР е задължено да уведомява общините за всяка покупка на кола, тъй като се регистрира при тях. На база на тази информация местната власт трябва да определи какъв данък дължи собственикът. С изключение на няколко по-особени случая (наследство, съсобственост и др.), собственикът няма задължение да декларира колата си, т.е. това трябва да се направи по служебен път, а задълженията на гражданина се изчерпват само в плащането на данък. Идеята е добра сама по себе си. Само че често пъти информация до местната власт не се подава или идва със закъснение. Така, когато на гражданина му писне, просто сам отива да си декларира собствеността, нищо, че не е длъжен. Защото кой знае каква глоба могат да му измислят в противен случай. Вероятно за реализацията на тази добра идея също трябва време. Или подходящ сезон.
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
"Само" един климатик не е наред в столичния КАТ...
7
3489
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
24 Юни 2018 21:23
Край на опашките в КАТ!

Заглавие от началото на управлението на Борисов (от средата на 2009 г.). Минат не минат 2-3 години и пресата гърми с бомбастични заглавия, но опашките си стоят. Сега "пирата" установил, че не само имало опашки, ама и липса на свеж въздух, а и неприятни миризми от струпани накуп неумити граждани. Смешници!
24 Юни 2018 21:43
Минах през столичния КАТ на следващия, след министерската визита, ден. Регистрацията ми отне 6 часа и 53 лева. Служителите бяха необикновено любезни, като за родните стандарти разбира се. Какво ми направи впечатление - огромното болшинство от регистрациите се правеха от професионални регистратори - хора, които срещу 80-100 лева ви регистрират колата и не е нужно да висите на опашка. Около мен на опашката само аз бях собственик. На ден се регистрират 450-600 автомобила. Половината да са от професионални регистратори - говорим за бизнес с приход от 20000 - 30000 лева ден. Който 100% е "благословен" от някой КАТ/МВР шеф срещу колкото е нужно. Ей за това КАТ е такава кочина, а системата за регистрация - архаична. Ако за регистрацията са нужни 30 минути, кой би платил 100 лева за такава услуга?
24 Юни 2018 23:08
Евасион,навремето/80-те/ имаше подобно нещо в Аржентина,цели фирми се занимаваха с висене по бюрократични опашки, не знаех че и у нас го е проимало,ндаа...
24 Юни 2018 23:22
Професия-регистратор на кола в КАТ-България
25 Юни 2018 07:29
по-добре от безработен, нали.
25 Юни 2018 10:12
Знам, че е фантастика, но представяте ли си, журналист да подаде платежно нареждане и химикалка на едноокия любител, за да попълни документа!
25 Юни 2018 11:00
Каквото и да се каже за МВР /КАТ/ и работата му /"работата"/ е все смешно и тъжно. Трагикомедия! Но - в стила на здравеопазване, просвета, култура, армия /"армия"/ и т.н.
----------
Блогът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД