:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Треска за стадиони

Какво се крие зад орбанизацията на унгарския футбол
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан на любимия си стадион във Фелшут
Ако следите XXI световно първенство по футбол, което се провежда в Русия, със сигурност сте запознати с отсъствието на колоси като Италия и Холандия. Далеч по-малко вероятно е да сте забелязали отсъствието на Унгария. Въпреки че е дала на футбола гений като Ференц Пушкаш и достига до финала на мондиала в Швейцария през 1954 г., напоследък Унгария не се радва на големи постижения в този спорт. Световното остава мираж вече 32 години, а европейското първенство във Франция през 2016 г. беше първото участие на страната на този форум от 1972-а. Унгарският национален отбор е на 51-во място в класацията на ФИФА (две места зад България), а клубните отбори не блестят в международните турнири.



Независимо от постното представяне на унгарския футбол, през последните осем години Унгария се нареди сред страните с най-интензивно изграждане и обновяване на стадиони в Европа. По изчисления на унгарския портал за разследваща журналистика Atlatszo.hu, до 2020 г. правителството на Виктор Орбан, който е министър-председател от 2010 г., ще е изградило или обновило над 30 футболни стадиона на обща стойност повече от 700 млн. евро.

"Това е политически ход за печелене на популярност - казва Тамаш Бодоки, редактор на Atlatszo.hu, пред Politico.eu през август 2017 г. - В Унгария има голяма носталгия по националния отбор от 50-те години на миналия век. Орбан иска да претвори онази международна слава на унгарския футбол."

Част от новите или ремонтирани стадиони вече функционират. Сред тях изпъква "Панчо Арена" в селцето Фелшут (недалеч от Будапеща), където унгарският премиер е прекарал част от детството си и има къща и днес. В списъка попадат още Groupama Arena в столицата, който принадлежи на "Ференцварош", "Нандор Хидегкути" на МТК (Будапеща) и "Нагиердей", където пък играе "Дебрецен". В момента се строи новият национален стадион "Ференц Пушкаш", който ще приеме четири мача от европейското първенство през 2020 г. (то ще се проведе в 12 държави).

Мащабното изграждане и освежаване на футболни стадиони е част от дългогодишните усилия на Орбан, насочени към възраждането и утвърждаването на националния идеал. В същото време тази политика е и прекрасен пример за употребата на професионалния спорт като инструмент за поддържане на статуквото чрез предоставянето на значителни финансови и други ресурси в ръцете на бизнесмени, близки до управляващите.



Възходът на нелибералната държава

През 1988 г., докато следва право в Будапеща, Орбан и още 36 студенти основават политическа партия "Фидес" като либерална формация. Орбан блесва на националната и на международната политическа сцена през следващата година, когато, едва 26-годишен, изнася пламенна реч пред 250 000 души на Площада на героите, в която призовава съветската армия да напусне страната. През 1990 г. той влиза в унгарския парламент, а по-късно оглавява "Фидес", на която е лидер и до днес. През 1998 г. Орбан става най-младият министър-председател в Европа. След парламентарните избори през 2002 г. "Фидес" се озовава в опозиция, където остава през следващите осем години.

След като през 2010 г. отново става министър-председател, Орбан предприема серия от мерки, с които консолидира практически цялата власт в свои ръце. "Нелибералната държава" на Орбан, която той посочва публично за свой идеал през 2014 г., е резултат от овладяването на медиите и съдебната система, задушаването на гражданския сектор, обвързването на политиката с (правилните) представители на бизнеса и заклеймяването "враговете на народа": Европейския съюз, мигрантите, неправителствени организации и Централноевропейския университет. Решен да остане на власт максимално дълго, в действията си Орбан се ръководи от два прости, но всеобхватни принципа: първо, "народът" никога не може да е в опозиция, и второ, който не е с нас, е срещу нас.



Спорт, политика и бизнес в едно

Изграждането и обновяването на стадиони в Унгария се финансират с публични средства, но и през Tarsasagi Adokedvezmeny (TAO) - въведена през 2011 г. програма, чрез която правителството насърчава компании да инвестират във футбол и още няколко спорта в замяна на данъчни облекчения. През годините правителството на Орбан отказва да предостави информация за парите, инвестирани в спорт по ТАО, с мотива, че те на са публични средства и следователно могат да останат в тайна. Неправителствената организация Transparency International завежда дело срещу Министерството на човешките ресурси, което печели през октомври 2017 г.: инвестициите по програмата ТАО, постановява съдът, са публични средства и обществото има право на достъп до информация за тях.

Осем месеца по-късно някои данни за инвестициите в спорт по програмата ТАО продължават да тънат в мрак. По информация, предоставена от Atlatszo.hu, към днешна дата са публикувани сумите, които отделни клубове са получили по програмата, но остава неясно точно колко пари е дарила всяка компания и на кой отбор или отбори.

Програмата ТАО е спорна и по друга причина: пренасочените по нея средства биха могли да се счетат за държавна подкрепа за бизнеса и затова тя трябва да бъде одобрена от Европейската комисия. Унгарското правителство получава зелена светлина от Брюксел на основанието, че тези средства няма да имат негативен ефект за конкуренцията в международния футбол, тъй като унгарските отбори практически не представляват заплаха за клубовете от другите европейски страни. По информация на The Hungarian Spectrum правителството обещава да преустанови отпускането на средства по програмата, когато унгарските клубове станат фактор на международната сцена. Европейската комисия одобрява програмата с условието, че повечето пари трябва да се използват за модернизиране на съществуващи стадиони (вместо за построяването на нови) при максимална прозрачност. Въпреки че не спазва огромна част от обещаното, през 2017 г. правителството на Орбан печели одобрението на Европейската комисия за втори път и програмата е удължена.

Критично настроени анализатори смятат, че ТАО е създадена в полза не на спорта, а на управляващите и близките до тях бизнесмени. Според тази гледна точка правителството има интерес унгарският футбол да запази ниското си ниво, тъй като така ТАО може да продължи да съществува и средствата по нея могат да продължат да отиват в джобовете на бизнесмени, които се облагодетелстват от строенето на стадиони.

Пример за политик и бизнесмен, облагодетелствал се по тази линия (и по много други), е Льоринц Месарош. След идването на власт на Орбан през 2010 г. Месарош, който е сред най-близките приятели на премиера, постепенно създава бизнес империя, разпростираща се в сектори като строителство, земеделие и медии - не без помощта на обществени поръчки за стотици милиони, много от които по европейски програми. Месарош, чието богатство сп. Forbes оценява на над 325 милиона долара, също така е кмет на Фелшут, председател на местната академия "Ференц Пушкаш" и съсобственик на хърватския футболен отбор "Осиек". Вероятно се досещате кой е получил договора за построяване на "Панчо Арена", на който ФК "Академия "Пушкаш" играе домакинските си мачове.



Стадиони за "народа"?

"Панчо Арена" на практика не е тук [във Фелшут] за местните - написаха Дейвид Голдблат и Даниел Нолан в британския вестник "Гардиън" през януари. - Това става очевидно, когато влезете в комплекса, където има запазени паркоместа за редица унгарски олигарси - мъже с огромно богатство, известни с близостта си до правителството. Има място за банкера Шандор Цаняй, най-богатия човек в страната и председател на Унгарската футболна федерация, и за Ищван Гаранчи, който е собственик на базирания наблизо ФК "Видеотон", и за строителния олигарх Ласло Сий. Има две места за Льоринц Месарош [...] Има, разбира се, и едно място за самия Орбан [...]"

Ако перифразираме великия Джордж Оруел, можем да кажем, че тези стадиони са в полза на хората, но предимно на онези, които са по-равни от останалите.
Снимка: Уикипедиа
Стадионът във Фелшут събира два пъти повече зрители, отколкото са жителите на града
30
2163
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
26 Юни 2018 20:05

Бей Орбан, спасай либерализм!

Злият маджарски сатрап - враг номер едно на прогресивния печат у нас.

(бел.ком. Далаверата в/с стадионите ни е пределно ясна.
Ясно ни е също и защо ни занимават приоритетно с нея. Не е (само) заради аналогията със стадионите у нас.
)

P.S.
Утре очаквайте поредния принос за каузата и от страна на синьора Марини.
26 Юни 2018 20:07
Въпреки че е дала на футбола гений като Ференц Пушкаш и достига до финала на мондиала в Швейцария през 1954 г., напоследък Унгария


Унгария е играла финал и през 1938, а отборът от 54-та беше обявен за най-силния отбор в историята на Световните първенства и в него има още доста гении. То Пушкаш е играл само в първите два мача в групите и на финала, където са паднали от германците, останалите мачове на Световното, които са превърнали тоя отбор в легенда, са станали без него.
26 Юни 2018 20:19
Стадионът във Фелшут събира два пъти повече зрители, отколкото са жителите на града

Туй е едно абсолютно нищо!!!
Популизмът (примерно!) в САЩ е на много по-високо ниво!

Доказвам веднага с пример от Световното 94!

Foxborough is a town in Norfolk County, Massachusetts, United States, about 22 miles (35 km) southwest of Boston and 18 miles (29 km) northeast of Providence, Rhode Island. Foxborough is part of the Boston metropolitan statistical area. The population was 16,865 at the 2010 census.

През 1990 г. населението е било 14,637 души.
https://en.wikipedia.org/wiki/Foxborough,_Massachusetts

И вижте гадните американски популисти кво направили, и то на Световното, когато всички непопулисти ги дебнат!
Foxboro Stadium, originally Schaefer Stadium and later Sullivan Stadium, was an outdoor stadium located in Foxborough, Massachusetts, United States. It opened in 1971 and served as the home of the New England Patriots of the National Football League (NFL) until 2001 and also as the home venue for the New England Revolution of Major League Soccer (MLS) from 1996 to 2001. The stadium was the site of several games in both the 1994 FIFA World Cup and the 1999 FIFA Women's World Cup which the U.S. won. Foxboro Stadium was demolished in 2002 and replaced by Gillette Stadium and the Patriot Place shopping center.

Capacity - 60,292*

https://en.wikipedia.org/wiki/1994_FIFA_World_Cup
Четири пъти и кусур повече от населението на града!

Има какво да учат унгарските популисти от американските популисти!

-----
заб. в справката за Световното се сочи 53,644, което не променя Извода! При необходимост мога да спусна още примери!
26 Юни 2018 20:22
а отборът от 54-та беше обявен за най-силния отбор в историята на Световните първенства и в него има още доста гении


Абсолютно!
Освен Пушкаш, там бяха футболни гиганти като Шандор Кочиш, Нандор Хидегкути, Йожеф Божик, Золтан Цибор и вратарят Грошич.
Всички те са сред най-добрите футболисти за всички времена.
26 Юни 2018 20:24

Ганий
26 Юни 2018 20:19


Фоксбъро е в пределите на Голям Бостън, с население над 4 млн.
Дребно уточнение, г-н Ганий, но необходимо.
26 Юни 2018 20:37
Да обобщим...

Съвсем, съвсем в зората на Компютрите и Компютърните Игри, имаше една Управленска Игра - как да направиш Отбора си Шампион...
С много начални стъпки - играчи, треньор, заплати и т.н.

Единствено правилната, която водеше до успех бе....!?!?!?

Разбира се, разбира - започва се със Стадиона - той е първата стъпка!!!
Всичко останало е популизъм...
26 Юни 2018 20:43
Сгугню 26 Юни 2018 20:24
Фоксбъро е в пределите на Голям Бостън, с население над 4 млн.Дребно уточнение, г-н Ганий, но необходимо.

Популисткото в теб е неизтребимо, че и не ме четеш...

Ганий 25 Юни 2018 17:42
Коментаторчето козяче…
В Русия разстоянията на Световното били огромни и това било адски зле…
Даде пример с Екатеринбург - Калининград.
А то е 2,483 км. самолетно погледнато.

Козячето нищо не казва за Световното в САЩ - пр. Бостън - Лос Анджелис, което е само 4,170 км.

Отде ги намират такива долнопробни пропагандаторчета - не мога да разбера!


------
Foxborough is a town in Norfolk County, Massachusetts, United States, about 22 miles (35 km) southwest of Boston


Унгарското селище Фелшут е разположено на 34 км западно от столицата Будапеща

Будапеща (на унгарски: Budapest) е най-големият град и столицата на Унгари…. Населението на Будапеща възлиза на приблизително 2 милиона души (с предградията 2 597 000)

Кво ти остава, освен да си изтеглиш преднамерената злонамерена провокация!?
26 Юни 2018 21:25
Ганий,

Фохборо е стадиона на Ню Инглънд Пейтриътс- многократен носител на Супербол. Стадиона е до Бостън и се пука по шевовете при всеки мач.

Отделно, никой не строи в САЩ стадионите в градовете- те са около него, част от suburbs.

Апропо, стадиона на Ню Йорк хич не е в Манхатън или Куинс, а в съседния щат Ню Джърси.
26 Юни 2018 21:31
През 1990 г. населението е било 14,637 души.
https://en.wikipedia.org/wiki/Foxborough,_Massachusetts


Отвори уикипедията за Фохборо, както си направил за градчето и не се излагай. https://en.wikipedia.org/wiki/Foxboro_Stadium

По темата: Орбан като наш Бойко- раздава пари на доверени приближени фирми да строят стадиончета. Както в БГ изляха стотици хиляди за стадиончета из разни селца, така и в Унгария "наши" фирми усвояват едни пари. А вожда се тупа у гърдите.
26 Юни 2018 22:30
Стадионът във Фелшут събира два пъти повече зрители, отколкото са жителите на града

Е, и? Махат горните 4 реда седалки и става тамам.
Като се разрасне градчето, ги добавят
Едва ли струват повече от 0,5% от цената на съоръжението
26 Юни 2018 23:04
Кво ти остава, освен да си изтеглиш преднамерената злонамерена провокация!?


Тоя па.
Щех да ти сипя, ама z-men ти го е изяснил.
Ограмотявай се.
Например, земи, па фани една карта и виж колко е голям Бостън, поинтересувай се колко са големи обикновено териториално американските градове, какви са понятията там за ърбан ериа, за метро ериа. Па виж и Будапеща как е формиран териториално, па има и карти едър мащаб, па виж влиза ли единият град в пределите на Голям Бостън и влиза ли другият град в пределите на Голяма Будапеща.

Требе да се чете.
Да се чете требе.
И да се мисли също.
26 Юни 2018 23:20
Да обобщим...
Ганий 25 Юни 2018 17:42
Коментаторчето козяче
В Русия разстоянията на Световното били огромни и това било адски зле…
Даде пример с Екатеринбург - Калининград.А то е 2,483 км. самолетно погледнато.
Козячето нищо не казва за Световното в САЩ - пр. Бостън - Лос Анджелис, което е само 4,170 км.
Отде ги намират такива долнопробни пропагандаторчета - не мога да разбера!

Всичките работи такива...
Като се започне от някакъв келяв стадион с макс 10-15 хил места, дето е едно нищо, сравнено с грандиозния популизъм в САЩ, та стигат до това, че 4,170 е по-малко от 2,483...
Апотеоз на неумността!
-----

Отново ви спускам, за да се видите докъде ви е докарала пропагандата, че да загубите всякаква представа за Живота...

Буквално три дни преди изборите същите или подобни агенции кви ги ръсеха...

Reuters - Chris Kahn - 11/5/2016

The project estimates that Clinton still has a 90 percent chance of winning the election, however.


http://www.msn.com/en-us/news/politics/poll-clinton-leads-trump-by-5-points-swing-states-tighten-reuters-ipsos/ar-AAjUNGK?li=BBmkt5R&ocid=spartanntp

---------
If the election were held this week, the project estimates that Clinton's odds of securing the 270 Electoral College votes needed to win the presidency at more than 95 percent, and by a margin of 118 Electoral College votes. It is the second week in a row that the project has estimated her odds so high.
The results mirror other Electoral College projections, some of which estimate Clinton's chance of winning at around 90 percent.

By Reuters On 10/15/16 at 4:55 PM
http://www.newsweek.com/hillary-clinton-track-electoral-college-landslide-510362

27 Юни 2018 07:52
То и при нас схемата и резултатите /на национално ниво/ същите /световно и европейско през крив макарон/, ама поне дадохме на света, и в частност на УЕФА, Киро Гела и Бистришките Тигри. Трибуна Моци!
27 Юни 2018 07:57
Ганий - чети бе - от линка дето си дал

Ground was broken in September 1970.[5] It cost $7.1 million[5] (or $41.3 million in 2015 dollars)[6]—only $200,000 over budget.[7] Even allowing for this modest cost overrun, it was still a bargain price for a major sports stadium even by 1970s standards. This was because the Patriots received no funding from the Commonwealth of Massachusetts or the town of Foxborough; indeed, it was one of the few major-league stadiums of that era that was entirely privately funded.


Частен стадион. Нула пари от данъкоплатците. и в пустинята можеш да си го направиш, стига да си собственик на земята.
27 Юни 2018 08:48
Футбол и политика винаги са вървяли ръка за ръка.

"Десните авторитаристи" винаги са си падали особено много по футбола защото той е "играта на народа". А те винаги искат да са близко до хората и техните проблеми, надежди и удоволствия....

Унгарския клубен футбол също беше доста силен навремето. Чак до средата на 70-те. Ференцварош е печелил или Уефа или КНК.

А си спомням, че тоя Видеотон ако се не лъжа през 1986 игра полуфинал за УЕФА с Реал Мадрид...
27 Юни 2018 09:52
Много ми е интересно "лекарят по журналистика", дето постоянно се възмущава от медиите, какво ще каже за публикуването на подобни материали. Аман, вече.
27 Юни 2018 10:27
Отделно, никой не строи в САЩ стадионите в градовете- те са около него, част от suburbs.

Не е непременно вярно.
Виж къде е Levi's stadium!
https://www.openstreetmap.org/?mlat=37.403&mlon=-121.97&zoom=16#map=15/37.4048/-121.9719
68000 до 75000 места. Дом на San Francisco 49ers - американски футбол.

Подобно е San Jose Arena- в центъра на града. Той е по-малък закрит стадион, за хокей на лед.
27 Юни 2018 10:31
volog2 27 Юни 2018 07:57
Ганий - чети бе - от линка дето си дал

Частен стадион. Нула пари от данъкоплатците. и в пустинята можеш да си го направиш, стига да си собственик на земята.

И кво значение има собствеността с предназначението на стадиона!?

Или - когато Орбан строи Стадиони, той е Чудовище, когато Сорос строи стадиони - той е Светец!?

Ся, значи, Орбан направил сечено на Сорос, и опалаааааааааааааааааааа - Орбан - Чудовище!?

-----
Както трилиони пъти съм писал - никой и никога, през цялата Човешка История, не е отричал, че частните СМИ* изразяват единствено и само интересите на техните собственици. И изведнъж тези собственици започват да представят своя чисто личен интерес за обществен - т.е. борят се срещу популизма...

Наистина съм писал трилиони пъти... Чак ми е неудобно!

----
заб.* у нас и т.нар. обществени (държавни/общински) СМИ са изцяло и безпрекословно подчинени на необществения интерес - което се установява незабавно, сравнявайки абсолютно еднаквата им политика с частните. И за туй съм писал трилиони пъти!
заб.2 - за невидимата ръка на Всемогъщия Пазар - прегледай само заглавията от тези дни - мчи то санкции, контрасанкции, мита, заплахи и пр. - здраво място не остана на Всемогъщия Пазар...
заб.3 - частният интерес... Уаууууууууууууууууууу, колко готино, че (пр.) в САЩ как добре е уреден фалитът на ЮЛ, че и на ФЛ - щото така се поощрявала инициативата - да пробва - ако не успее, Обществото ще му поеме загубите... Фалира пр. някакво ФЛ - Обществото пие много студена покрай неговия фалит, но в това няма нищо страшно. Да заострим вниманието, че Светецът Сорос, когато се отнася до Чудовището Тръмп, има съвсем друг подход - Чудовището Тръмп със своите фалити завлякло Обществото...

И т.н.
Бе, както и да го въртим, изтегляме правилните Изводите:
1) Светицата Клинтън спечели с 95% срещу Чудовището-Популист Тръмп,
2) 4,170 е по-малко от 2,483,
3) Орбан е Чудовище-Популист, а Сорос - Светец-Общественик
и т.н....
27 Юни 2018 10:57
Отделно, никой не строи в САЩ стадионите в градовете- те са около него, част от suburbs.

Така и не разбрах защо на Орбан е забранено да строи Стадиони в предградията на Будапеща, а на Сорос е позволено да строи стадиони в предградията на Бостън!?
27 Юни 2018 11:10
Значи на боко му е забранено да строи спортни зали и стадиони по проекти из села паланки, както и да дава ДЪРЖАВНИ пари за частния стадион на Гела, но на Орбан е позволено.
27 Юни 2018 11:15
Когато Орбан строи с лични пари, може да го строи където си ще. Същото и за тези американци - ако са на загуба, губят собствените си пари. Когато строи с парите на всички, трябва да се съобразява дали това е въобще най-добрия начин да бъдат изхарчени.
27 Юни 2018 11:20
Преди да коментираме, нека си припомним нещо от любимия ни вестник: http://www.segabg.com/article.php?id=774192
27 Юни 2018 12:50
volog2 27 Юни 2018 11:15
Когато Орбан строи с лични пари, може да го строи където си ще

Твърдиш с цял глас следното:

Сан Сиро трябва да се разруши, защото не е строен с лични средства на Кметовете на Милано и пр.

Твърдиш също да се разрушат трилионите Стадиони в Света, които са държавна и общинска собственост, понеже не са построени с лични средства на президенти, мин.председатели, народни представители, кметове, съветници и пр.

Също така настояваш (примерно!) в САЩ да се срутят и разрушат всички Училища, Болници, Университети, Сгради, Съоръжения и пр., които са федерална, щатска, обшинска и пр. собственост, понеже не са строени с лични средства на президенти, губернатори, кметове, шерифи, мерифи и пр.

Освен това твърдиш и Извеждащ Универсален Закон - че държави, общини и пр. не трябва да събират пари, да имат бюджети и пр., защото след това ги разпределят, а след като това не са лични пари на президенти, мин.председатели, кметове и пр., то те нямат право да ги разпределят, сл. не трябва да събират пари и да ги разпределят!

Голема мъка - вервай ми!!!

------
заб. обоснови все пак - докато Орбан е в управлението на Унгария - трябва ли да се строят Стадиони и къде!? Дай технико-тактическа обосновка и указания...
27 Юни 2018 13:07
Mochila 27 Юни 2018 11:20
Преди да коментираме, нека си припомним нещо от любимия ни вестник: http://www.segabg.com/article.php?id=774192

Все пак следва да се отбележи и дебело подчертае, че тези практики не бяха укорими, когато по време на Втория Режим на ББ и шайката му бяха съдружници на яслата заедно с любимците на Сорос у нас - ДСБ/РБ и производни.

Даже тогаз, всеки може да провери, всеки ден се публикуваха безброй дописки с уж протоколен характер - как ББ, Данчето, Лилито, откривали отсечки, мотсечки, градинки, мрадинки, чешмички, мешмички, катерушки, матерушки и пр.

Бях дотегнал на всички с Крилата Си Фраза: няма лоша реклама...
27 Юни 2018 13:09
Спирам да Творя в тази дописка, щото ме налегна тиха истерия...
27 Юни 2018 14:17
Не бре, Ганчо, ето това твърди колегата:

Когато Орбан строи с лични пари, може да го строи където си ще. Същото и за тези американци - ако са на загуба, губят собствените си пари. Когато строи с парите на всички, трябва да се съобразява дали това е въобще най-добрия начин да бъдат изхарчени.

И е съвсем прав.
27 Юни 2018 14:17
Нищо подобно не твърдя. Да се сравнява прахосничеството на собствени средства /частен стадион в село/ и публични /държавен стадион в село/ е нелепо. Второто е кражба.
Айде пак ела да се обадиш с мнооого дълъг чаршаф кой какво твърдял и да си обориш с призрака на Хилъри.
.
27 Юни 2018 14:24
Hateras
volog2

По дописката
Два вертолета "Cougar" ще бъдат дооборудвани със средства за гасене на горски пожари

твърдите, че когато ББ ги оборудва с лични средства - тогава трябва да се оборудват.
След като не са оборудвани с лични средства на ББ - не трябва да се оборудват.
И въртолетите следва да се унищожат, защото не са купени с лични средства на ББ.

. по въпроса!
То бива, бива, ма вашто задминава всичко познато!
27 Юни 2018 14:26
Нали беше изчезнал. Отново, нищо подобно не твърдя. Пробвай пак.
27 Юни 2018 23:26
Прочетох няколко абзаца.
Когато започна за нелибералната държава всичко стана ясно.

Партнерите.
За Орбан четете Георги Марков.
Би трябвало да сте една кръв.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД