:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Българската следа в налагането на християнството в Древна Рус е сигурна

Верските лутания на княз Владимир го довеждат накрая до модната по това време религия
Малобройните изображения на киевския княз Владимир Святославович (978-1015) вероятно носят достатъчно портретни черти, тези от ХV в. изглежда са прерисувани от ранни преписи на Радзивиловската летопис от XI/XIII в. Владетелските изображения (отляво на дясно) в Голямата книга на владетелите, 1672 г.; в "Княз Владимир започва войната с вятичите през 981 г." и "Княз Владимир разговаря за християнството с гръцки философ", рисунки на листове 46 и 49 в Радзивиловската летопис (ХV в.).
Самотна в своята историческа съдба, киевската княгиня Олга предизвиква толкова масов интерес към себе си, че и днес не престават споровете около етническия й произход. Едно незначително споменаване в първата руска летопис - "Повесть временных лет", създава историческа неразбория вече повече от 2 века. Родното място на владетелката, която първа от царстващите в Киев приема християнството, остава всъщност неясно, понеже поне три селища спорят за това право. "Плескова" най-често се превежда като Псков, но уверените, че под това име се крие всъщност първата същинска българска столица Плиска, са хиляди (вж. несъгласията с тази теза у Е. Михайлов, 1990). В Лвовска област на Украйна почитат пищно като родно място на владетелката славянското градище, назовавано от изворите Плъснеск, до днешното село Пидгирци.

Колкото и примамливо да е предложението да приемем, че Плескова е всъщност Плиска, ще трябва да се откажем от него, не са налични необходимите доказателства дори за хипотеза.

* * *

Далеч не е така при същинското налагане на християнството в Русия. Княгиня Олга остава самотен и до голяма степен неясен исторически образ. Летописите съвършено мълчат, когато трябва да ни пояснят как една владетелка християнка в продължение на 15 години властва необезпокоявано в земите си, населени предимно с езичници. Дори синът й Святослав отказва категорично да я последва в религиозните й предпочитания. Преди смъртта си Олга поискала да не бъде "извършвана над мене тризна", т.е. да й бъдат спестени посмъртните езически ритуали, искала да я погребе нейният презвитер, познат ни като Григорий. В същото време княз Святослав Игоревич (945-972) остава верен на вярванията на дедите.

Вероятно е единствено сведението в "Повесть временных лет", което описва религиозните лутания на Олгиния внук, великия киевски княз Владимир Святославович (978-1015). Християнските църкви (неговата дейност е отпреди схизмата между Изтока и Запада) го почитат като равноапостол, но първата му религиозна деятелност, както са категорични изворите, е да се опита да съживи и да възроди на ново равнище езическите вярвания. На хълма зад владетелския му замък е изграден впечатляващ комплекс от шест вероятно дървени колоса (вж. Извори), като главата на главния бог Перун е от сребро "със златни мустаци". Този грандиозен паметник трябва да превърне езичеството в нова при това общодържавна религия, равна по мощ на съвременните й ислям и християнство.

Очевидно през втората половина на Х в. езичеството като комплекс от вярвания вече е изживяло своето време. Тогава бъдещият равноапостол търси помощ от Хорезъм, където държавна религия е ислямът. Изглежда Владимир никак не искал да променя навиците си, трябва да го е привлякла възможността да държи харем (пак в Извори). Тази екстравагантна идея остава само мимолетно хрумване.

Накрая все пак е избрано модното по това време християнство за нова държавна религия, която трябва да сплоти създаващия се от разни племена нов славянски етнос. Единичните случаи на покръствания започват много по-рано, както е с княгиня Олга и особено при военни походи на юг, в досег с населени с християни земи. Новгородският княз Бравлин приел християнството при похода си към Крим от жителите на Сугдея (днешния Судак) още в началото на IX в. Скоро след 860/866 г. варяжките военачалници Асколд и Дир също приели християнството след "чудото с евангелието", което оцеляло в буен огън. Много от изследователите смятат, че поради езиковата близост цариградският патриарх Фотий използва славяни от българската група, вече приели християнството, като мисионери в тоя случай.

Добре известно е, че в "Повесть временных лет" името на цар Симеон Велики и на българите се отбелязва много често (подробно Е.Г. Зиков, 1973), българската история е главен ориентир при историческия разказ за киевските владетели, наравно с последователността на цариградските императори. От една страна, това е сигурно указание за използването на български летописи при написването на "Повесть временных лет", а от друга - указание за мястото, което заема България като пример в историческото развитие на Киевска Рус. Без славянобългарската писменост усилията на Цариград за налагане на християнството в Киевска Рус не биха дали никакъв резултат. Населението на двете държави общува често както в граничните райони, северно от дунавското устие, така в хода на търговските сделки или направо при среща в големите тържища на Солун и Цариград (Е. Михайлов, 1990).

През Х в. източните и южните славяни стоят толкова близо езиково, че се разбират безупречно. Така изследването на езика на първия руско-византийски договор от 912 г. (С. Обнорски, 1936) категорично показва, че преводът от гръцки е направен от българин на руска служба и на български език, т.е. екземплярът от договора, предназначен за руската страна, е бил точно на старобългарски. Несъмнено е, че значителна част от книжовниците в Киевска Рус са или българи, или са образовани в България, а книгите на славянски език, разпространявани там, няма откъде другаде да се появят, освен от съседна България. Включително и богослужебните книги, които са в обращение сред християните. Макар и без тесни политически връзки, по търговските пътища в Киевска Рус прониква достатъчно от създаваната в България по това време славянска култура.

Налагането и на християнството и в Киевска Рус не минава без насилия. Новгородчани понасят поредица от наказателни акции, водени от чичото на княза. Жилищата на несъгласните с новата религия са предавани на огъня, което археологическото проучване в града потвърждава. Чак до XIII в. вятичите остават предимно езичници, както и значителен брой руски села впрочем, някои от по-труднодостъпните - и до XIX в. даже.



* * *

Преди скорошните религиозни празници срещнах моя добра позната родопчанка, която бързаше да приготви цветни яйца и кисел хляб. На въпросително повдигнатите ми вежди, в смисъл "ти пък откога си толкова ревностна в религиозните дела", получих неочакван отговор "Е, аз съм от Смолян, за мене е задължително".

Така е и за Русия днес, задължително е да бъде християнска, за да съхранява целостта си като най-могъщата славянска държава днес. И е без значение колко струват ръчните часовници на патриарх Кирил и колко нелепо ни изглеждат забулената Светлана Медведева, опашките пред "пояса на Богородица" миналата година или оперетните казаци с хоругви преди седмица.



Извори



"В лето 6411 [=903]. Когато [бъдещият княз] Игор [(912-945)] израсна, той придружавал [великия княз] Олег [(882-912)] и го слушал [за всичко], и му доведоха жена от Плескова [възможно е това да е днешния Псков или укрепеното селище Плъснеск (Лвовска област, Украйна), а може би българската столица Плиска] на име Олга...

В лето 6463 [=955]. Тръгна [киевската княгиня] Олга [(945-ок. 960)] за гръцката земя и пристигна в Цариград. И беше тогава цар Константин [VII Багрянородни (913-159)], синът на [император] Лъв [VI (886-912)], дойде при него Олга, и като видя, че тя е много красива в лице и мъдра, удиви се царят на мъдростта й, докато беседваше с нея, и й каза: "Достойна си ти да царуваш с нас в нашата столица". Тя, като разсъди, отговори на царя: "Езичница съм; ако искаш да ме покръстиш, то [трябва] ти сам да ме кръстиш, иначе няма да се покръстя." И я кръстил царят, заедно с [цариградския] патриарх... И получи в кръщение името Елена...

И живя Олга заедно със сина свой Святослав [Игоревич, бъдещ киевски велик княз (945-972)] и го поучаваше да се покръсти [в християнската вяра], но той и не мислеше да се вслуша в тези думи; но ако някой поискаше да се покръсти, не му забраняваше, а само му се надсмиваше. "Защото за невярващите християнската вяра е уродлива"...

И започна [великият княз] Владимир [(ок. 960-1015)] да властва в Киев сам, и постави [статуи на езическите] идоли на хълма зад [владетелския] замък: дървена [статуя] на Перун със сребърна глава и златни мустаци, и Хорс, Дажбог, и Стрибог, и Семаргла, и Мокош. И им принасяха жертви, наричайки ги богове...

Беше Владимир победен от похотта, и имаше жени... от българката [имаше двама сина] Борис и Глеб, а наложниците му бяха 300 във Вишеград, 300 в Белгород и 200... в селцето, което днес наричат Берестовое. И беше ненаситен в блудта..."

Из древноруската летопис "Повесть временных лет", начало на XII в.

Превод на Д. С. Лихачов



"Тогава поискаха те [киевляни] да станат мюсюлмани... Тогава проводиха те пратеници при владетеля на Хорезъм [по бреговете на Аралско море] четирима от приближените на техния цар [княз Владимир]... И изпрати [Хорезъмщах] при тях [учени мъже] да ги научат на законите на исляма. И приеха те исляма."

Сведение на арабския писател ал-Марвази (втора половина на ХI-начало на XII в.) по произведението на ал-Бируни "История на Хорезъм".

367
40490
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
367
 Видими 
25 Април 2012 19:55
Котка
25 Април 2012 20:00
Г-н Петрински, това какво трябва да значи "модното по това време християнство "
25 Април 2012 20:06
Така е и за Русия днес, задължително е да бъде християнска, за да съхранява целостта си като най-могъщата славянска държава днес. И е без значение колко струват ръчните часовници на патриарх Кирил и колко нелепо ни изглеждат забулената Светлана Медведева, опашките пред "пояса на Богородица" миналата година или оперетните казаци с хоругви преди седмица.

Да бе, да. така е логично. По-путински. Християнството да е функционален двойник на маркс-лениноватата идеология. Както и при едната ,така и при другата наистина няма значение дали патриархът да носи часовник за 30000евра или първият секретар да кара Ролс-Ройс. Народа ще изтърпи всичко.
25 Април 2012 20:11
а наложниците му бяха 300 във Вишеград, 300 в Белгород и 200... в селцето, което днес наричат Берестовое. И беше ненаситен в блудта..

Вот ето да! Ово е мащаб...

25 Април 2012 20:12
Един път чета - "българин на руска служба и на български език, т.е. екземплярът от договора, предназначен за руската страна, е бил точно на старобългарски".

След това чета - "книгите на славянски език, разпространявани там, няма откъде другаде да се появят, освен от съседна България."

Та се питам на какъв език са писани книгите???

Иначе статията ми хареса, но се питам г-н Петрински, ако ние Българите сме христянизирали варягите и по късно - през 14 век сме ги и образовали - кой на кого трябва да се кланя!!!???

Ти на тях - или те на нас - Българите!!!
25 Април 2012 20:16
А, да, забравих!

Котка
25 Април 2012 20:24
И ако толкоз държиш на кланянето, следва ли да се кланяме ние на гърците?
25 Април 2012 20:31
Незаконния, но признат, син на княз Святослав, Владимир Красное Солнышко прави преврат и завзема Киев с обединителния,антихристиянски девиз"За старите богове". историята е доста добре описана в различни източници. Едва по късно, женейки се за сестрата на Василий 2-ри Българоубиец приема християнството. Българският произход на баба му Олга е по вече от съмнителен. Историците се обединяват около твърдението, че става дума за селище около днешния Псков. Що се отнася до участието на български книжовници и духовници в покръстването на киевска Русь ,ами безпорно е..Българските земи попадат под византийска власт. Логично е да бъде спазената византийската традиция , разпространението на християнството да се извършва от византийски духовници ,но на езика на аборигените. По това време преславската и охридската школа имат десетки хиляди ученици . Византия се възползва от тези огнища на славянска култура . да се надяваме, че няма да има форумна дискусия относно славянския произход на българите.
25 Април 2012 20:42
бабник, друга ми беше мисълта, ама карай!

25 Април 2012 20:43
На кой Бог да се кръстам на кой Перун да се молам?
Та това са елементарни работи и отдавна ясни неща
г-не Петрински!
1)Великата Княжна Олга е славянка заложничка
приела Христиеството още на 9 годишна възраст!
2)За колебанията на Великия Княз Киевски Владимир
ами то ясно е казано че ---вера ваша мохамедова
и ест яка но неприсуща славяскому народу яко веселится
него ищих для благоутробия питиева медоносних
и крепких!--край на цитата
С други думи казано:
Е......алл съм Ви и харемите и шербетите
к...ви си имаме достатъчно
Най важното е Народа да Порка
и да е доволен!
25 Април 2012 20:52
25 Април 2012 21:13
Българската следа в налагането на християнството в Древна Рус е сигурна


както и в писмеността и духовната култура, би добавил Д. Лихачов.
Макар някои от изложените тези (като за новопокръстените славяни от България, изпратени като мисионери от Фотий) да са доста нелогични и напълно недоказуеми, статията си заслужава поздравленията. Авторът също заслужава поздравления, че е успял да сведе до минимум забежките си по отношение на самото Християнство
25 Април 2012 22:33




Абе не разбрахте ли, че първите руски светци(Борис и Глеб) са от майка българка?
25 Април 2012 22:43
Същият този Владимир, докато е бил езичник, казвал се е Володимир. После, като покръстил сънародниците си и себе си - станал Владимир. Така пише даже в руски източници: „Влади́мир I Святосла́вич (др.-рус. Володимѣръ Свѧтославичь, ок. 960 — 15 июля 1015) — киевский великий князь, при котором произошло крещение Руси.”; “Влади́мир — мужское имя. Древнерусск. Володимѣръ, ц.-слав. Владимѣръ”. Тоест, Владимир е българското му име. От това по-голяма следа - здраве му кажи. Руската форма е пълногласна (Володимир), а българската - непълногласна (Владимир). Русите са заели българската форма (Владимир) от нас заедно с езика на църквата си и с книжнината, както и с други непълногласни (български) думи, образуващи в съвременния руски, заедно с руските пълногласни форми, двойки с различна стилистична окраска - гражданин - горожанин, поврат - поворот, разврат - разворот, злато - золото и т.н.
25 Април 2012 23:03
ПравописецВладетелите на Киевска Рус са викинги от днешна Швеция! Владимир идва от Волдемар, Юри от Юрген,Олег от Олгард и т.н.Всякакво побългаряване на техните имена прилича на историчарството на Божо Шибаняка!
25 Април 2012 23:07
Факт е, че Володимир (откъдето и да идва името) става Владимир (откъдето и да идва името) под българско (а не друго) влияние. Което и съм написал.
25 Април 2012 23:09
.
25 Април 2012 23:15
25 Април 2012 23:45
Абе момче младо(Links234) ти Историята на Древната
Рус да не си я учил при Чолака от Швеция?
На прочети първом кои са Рюриковичевите,
па тогава прай анонси на ABBA-нали така?
25 Април 2012 23:54
Ето ви нещо за размисъл по темата

http://magazines.russ.ru/voplit/2005/3/ka14.html
target=_blank id=url>Натисни тук

А колкото до Фотий и гениалния му замисъл, още дълго, дълго има до го осмисляме.
26 Април 2012 00:57
А колкото до Фотий и гениалния му замисъл, още дълго, дълго има до го осмисляме


Този гениален замисъл на Фотий е преди всичко под един огромен въпрос.
26 Април 2012 04:12
Точно, Правописецо. Владимир е българско (и чешко - Vladimir) име, Володимир трябва да е руско, Володомир е украинско, Włodzimierz - полско, от праслав. корен "валд-". (Борис също е българско име.)

Ят-ът в Володимѣръ Свѧтославичь може да е защото в "киевската редакция" на старобълг. език се губи разликата между някои български гласни, а може да е влияние на скандинавското име Валдемар (в превод по-скоро "Владислав"...), също от праслав. и старогерм. корен "валд-". Славяните и германците са близки индоевропейци, както виждаме от братръ и brother, сестра и sister.

Известно е, че имената на някои ранни киевски князе са скандинавски - Олег (Хелгир), Олга (Хелга), Игор (Ингвар). Скандинавски е обичаят да се обръщат по "имени-отчеству", и досега запазен в Исландия - "Valdemar Valdemarsson", "Bjork Valdemarsdottir" - учтиво обръщение.

Руският (московски) книжовен език е непосредствено развитие на старобълг. (преславски) от 10 в. и особено на среднобълг. (търновски) език от 14 в. - "второто южнославянско влияние". Той е пълен с българизми* и е много по-близък до първообраза си, отколкото нашият новобълг. език. Затова заимстването на лексика от руски в новобълг. (ако е според нашите фонетични правила) е "органично" и е връщане към корените, преодоляване на хиатуса в книжовната ни традиция от ранното османско време.

Кирилицата и по-голямата част от текстовете, образували основата на първата руска грамота, са от Преслав, а не пряко от Кирил и Методий, и са par excellence "български". Какво от "Симеоновата библиотека" (Н. Драгова) е оцеляло след падането на Преслав под киевския викинг и колко от него е стигнало до Киев - кой знае.

_____________
* С. Бернштейн:
Как известно, у нас [в России - б.м. - Ф.] в течение многих столетий литературным языком был старославянский, сравнительно близкий русскому, но тем не менее этнически чуждый. Вместе с православием, с каноническими книгами он был занесен из Болгарии в X в. и призван был сыграть крупную роль в формировании русского национального языка. Несмотря, однако, на близость старославянского и древнерусского языков, на продолжительность пользования первым в различных жанрах еще в XVII—XVIII вв., в большинстве случаев легко отделить в нашем литературном языке элементы старославянские от собственно русских. Обычно они являются носителями более высокого стиля, свидетельствуя этим свое к н и ж н о е происхождение. Одним из характерных отличительных признаков русского литературного языка от русских же говоров является наличие старославянских (церковно-славянских) элементов в литературном языке и отсутствие их в языке народном. Нередко церковно-славянское происхождение того или иного слова или формы в литературном языке мы подтверждаем тем, что их не знает народная речь. Так, заимствование действительных причастий настоящего времени подтверждается не только употреблением щ на месте *tj (несущий), но и тем, что эта грамматическая категории чужда народном говорам.






26 Април 2012 04:14
Викингите много ги уважавам. Толкова ми се иска да се запозная с тях, но май всичките са измрели.
26 Април 2012 04:20
Една правдоподобна хипотеза за произхода на името Борис<Богорис е тюркската дума за вълк böri>богори(с), запазена в киргизки (börü, татарски (büre), турски, тюркменски, казахски и узбекски (böri).
26 Април 2012 05:36
26 Април 2012 08:11
Не знам как е, но във wiki пише за писменото засвидетелсвуване на името \"Владимир\" следното:

Във византийските източници, в хрониката на манастира във Фулда (днешна провинция Хесен, Германия) и в домашните писмени паметници владетелят е записан единствено като Владимир - Laodomur, Βαλδιμερ или Μαλαμηρ, където името му е объркано с това на кан Маламир.
Бая фантазия трябва Laodomur да се прочете като Владимир

26 Април 2012 08:13
Беше Владимир победен от похотта, и имаше жени... от българката [имаше двама сина] Борис и Глеб.
Т.е как да разбираме автора - че похота на вьпросната анонимна бьлгарка е спомогнала за навлизането на християнството в Рус?
26 Април 2012 08:25
Българската следа в налагането на християнството в Древна Рус е сигурна
Само следа ?!?
Без България нямаше да има Русия. Те затова са ни "братушки" – наши по-малки братчета.

Благодарност на патриарх Фотий !

Поклон пред Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ !

Равноапостолен !

Празнува се на 2 май.
26 Април 2012 08:33
Чичо Фичо, на немски брат и сестра не беше ли bruder и schwester
26 Април 2012 08:55
Абе петрински да не е котка, че и дигат палче веднага под неговите статии?
Маци - пис пис ?

26 Април 2012 08:57
Без България нямаше да има Русия. Те затова са ни "братушки" – наши по-малки братчета.[quote

Oh, really


26 Април 2012 08:57
Апропо Рюрик не е шведец по скоро е гнил датчанин
Натисни тук

26 Април 2012 11:22
Луд умора няма, г-н Петрински. Тъй като бяхте под Византия, много ясно, че бяхте покръстени първом. Руснаците, обаче, имаха избор, както се вижда и сами си избраха религията, но тъй като няма как да говорят гръцки, бяха докарани библии и прочее на по близък език, а също така и книжовниците, мисля че заедно с някаква византийска принцеса, какво толкова имате да се пенявите - не знам. Дайте англичане, с янките и прочие да се кланят на италянците за латиница, нещо? Смешно е вече.
26 Април 2012 11:55
Брей, това руските туристи ного ги държи верикодържавния шовинизъм. Едно мерси не казват, че и до сега щяха да пишат с резки и черти, като събратята си монголи до 1922 г. Пази Боже, сляпо да прогледа!
26 Април 2012 12:34
Що пък точно на АББА анонси да правя - може пък на Роксет и Юръп да правя!Както и на Волво ,СААБ,Скания,Електролукс,Икеа,Орифлейм,Тетрапак и т.н да правя
А сериозно - Рюрикови са викинги от племето Рус ,живущо на територията ,която ДНЕС е Швеция.След като обединяват/завладяват славянските племена около днешният Киев,създават княжество,изключително воинствено, издържащо се от грабеж,търговия с роби и ценни кожи и предоставяне под наем на воини за императорската гвардия на Византииският император.При това ,нахлуването на викингски конуги и техните дружини не е еднократен акт - то продължава два века 9 - 10 век.Така че, викингският/северногермански елемент в Древната Рус е значителен.
Чичо Фичо по принцип си прав, че древният славянски и древния германски са много близки и са от едно езиково семейство,просто 2 000 години преди Новата ера всички европейски народи са говорили един и същ език.Въпросът е ,че европейските народи по това време са били с обща численост 50 000 души.Ако тръгнем по твоята логика, то тогава всички хора са говорили някога на един език . просто преди 500 000 години хората са били едва 1000 души из all over the world!А на какъв ли език е говорила първата ни прародителка - африканската Ева, живяла преди 1 000 000 години? Сигурно на всички днешни, като е завещала по едни за всеки от своите потомци..

П.С.Петрински наистина да не Котка?
26 Април 2012 12:50
Преди скорошните религиозни празници срещнах моя добра позната родопчанка, която бързаше да приготви цветни яйца и кисел хляб.

Павликянски очевидно се е притеснил, че ако използва думата "Великден" духът на ДСО Дунавска Славиния ще се яви и ще го накаже.
Може и на сяра да замирише...
26 Април 2012 12:53
Авторът също заслужава поздравления, че е успял да сведе до минимум забежките си по отношение на самото Християнство
Да, едвам се е сдържал накрая:
Така е и за Русия днес, задължително е да бъде християнска, за да съхранява целостта си като най-могъщата славянска държава днес.
Именно. Тъкмо за това християнството е трън в очите от поне 1500 години насам - защото успява да обедини народа и така обединен народът поддържа и се уповава на светската, монархическа власт, каквото и да му коства това (което впрочем се отнася за всяка една от монотеистичните религии). По някое време се появиха девизите "Свобода, равенство, братство", "Религията е опиум за народите" и "Вся власть Советам!" и човечеството и до днес не може да излезе от омагьосания кръг на множеството противоречащи си идеологии, които дойдоха да заменят религиозните вярвания, но които не направиха животът на хората по-добър, ориентиран и спокоен.
26 Април 2012 13:28
Българската следа в християнизацията на Киевска Рус е изследвана още от добре известни дореволюционни руски историци като Голубински и Шахматов, а от съветските историци - Литаврин. Предлагам на вниманието ви едно сравнително скорошно обобщение: Натисни тук. То предлага и интересни предположения:
К сожалению, вопрос о болгарском влиянии на Русь в трудах наших ученных разработан недостаточно. Подкрепляемая многовековыми религиозно-богословскими традициями и огромным культурно-историческим авторитетом, Византия всегда особенным образом акцентировала внимание на «Корсунской легенде», притом в ее традиционном, специфическом прочтении. Мы предполагаем, что Русь вполне могла пользоваться услугами Болгарской церкви, и зависеть первоначально не от Византии, а от болгарского патриархата.
26 Април 2012 13:34
Тъй като бяхте под Византия, много ясно, че бяхте покръстени първом. Руснаците, обаче, имаха избор, както се вижда и сами си избраха религията, но тъй като няма как да говорят гръцки, бяха докарани библии и прочее на по близък език
- russo turisto, българите също сами са си избрали и религията, и езика (своя собствен са избрали!) - имало е дълги преговори от кого и как да стане... впр. - за езика - имали са избор твоите предци - трябвало е малко да се напънат и да преведат книгите на родния си език, а не да ги оставят на близкия, но чужд им български... щото ето к'во се получило (Firmin, мерси за интересния линк):
[…] В России, по словам Шпета, «русская мысль, оторвавшись от источника, беспомощно барахталась в буквенных сетях “болгарского” перевода. При общем невежестве его доступность с течением времени не росла, а уменьшалась» . Действительно, в результате этого события в России возникает необычная языковая ситуация (если сравнивать ее с западноевропейской). Б. Успенский назвал ее «диглоссией», то есть когда вроде бы не требуется перевода с языка священных книг на язык национальный. В такой ситуации, разумеется, не происходит кодификации национального языка. Таким образом, русский язык воспринимается как язык профанный, недостойный, чтоб на нем существовали сакральные книги. […] Кстати, весь пропитанный античной культурой Пушкин тоже жаловался на отсутствие в России философского языка. Но Византии в этом не винил. Он сам творил язык, заметив как-то о себе, что он ударил по наковальне русского языка, и тот зазвучал. Действительно, после Пушкина русский язык состоялся. Шпет писал о том, что мы с Пушкиным выбрались из «болгарского тумана».
... а за постоянното припомняне на българското културно влияние - то е естествена реакция на дългото му отричане в съветската епоха - великият СССР и дума не даваше да се каже за подобно падение (с малки изключения - шапки долу за Лихачов) - зер, щеше да пострада самочувствието на челния отряд на световната пролетарска революция - имаше един Кожевников - той беше най-вреден - то не бяха "църковнославянски", "южнославянски" и тайнствени "роушки" влияния (последните вместо "сирийски" се превеждаха "руски" ) - и пр. и пр. - само и само да докажем, че не Едисон и не братя Райт, а буден руски мужик е измислил телефона, самолета и рентгена.... но това вече е минало и заминало, слава богу.... а за nick-a - russo turisto - поздравления - колчм го видя, и се сещам за великия филм "Диамантената ръка" и "Операция ы" и много други - спасибо!!!
26 Април 2012 14:05
То и аз също, като излизам в чужбина се старая да налагам християнството. Така де, първо питам местните, дали вече се е наложило и ако да, не се занимавам.
Ако обаче не се е, веднага им предлагам да им го наложа, кеф им с огън и меч, кеф им с желязна ръка в кадифена ръкавица.

Ръкавицата си я нося, но работя с огън и меч на клиента
26 Април 2012 14:06
"Истинската история" на българо-руските отношения, на народите, още ми е в мъгла. Но явно там се крият много важни въпроси.
26 Април 2012 14:11
зер, щеше да пострада самочувствието на челния отряд на световната пролетарска революция
Анджък. Сталинската доктрина цели да докаже, че няма по-стар, велик и интелигентен народ от руския в целия соцлагер.
26 Април 2012 15:42
До Всички!// Новодошли, Новокръстени
и Непросветени!

1/Релацията Г-н Котка vs. Г-н Петрински
е както отношението--Кардиналски Конклав
vs. Папско Амен (респективно палче/
2/2 палчета --одобрение с приклякане
и изхфъргане--но без Оргазъм!
3/3 палчета---Нирвана, Оргазмус и Отваряне
на 4-та чакра!!
4/4 палчета --стари форумци са ми разправяли
/аз лично за малко го изпуснах/
че тогава настъпват КАТАКЛИЗМИ!!! } }
Т.Е.-Вулкан в Исландия- Фалит на Лемън Брадърс
и спиране на тока в една дипл=Квартира
у Ню Йорк!
5/5 палчета==АПОКАЛИПСИС!!!
26 Април 2012 15:48
Да се знае: кога беше първото южнобалканско влияние, [неизвестна българска дума в мн. ч.] станаха мустаци.... а кога беше първото западноевропейско влияние, гащите станаха панталони... а кога беше първото презокеанско влияние, изпитанието стана предизвикателство, наборът стана сет, местоположението стана локация, юрският период стана джурасик, въглеродният двуокис стана карбонов диоксид, а bulgarskiyat е под въпрос...
26 Април 2012 17:03
Като говорим за българското влияние върху Русия не трябва да се забравя и още един факт, грижливо подминаван от руската история. Само много малка част от сегашната европейска Русия (такива са земите около Смоленск) е била обитавана от славянски племена. Славянските племена достигат сегашната Москва края на 9-ти началото на 10-ти век. Коренното население е от угрофински произход (има сведения и за балтийско племе), като най-многобройни са били мордовците. Най-вероятно и името "Москва" е от мордовски произход. Процесът на русификация тече векове наред докъм 18 век в селата и отдалечените райони. Но руската наука с много малки изключение подминава изследванията за угрофинските влияние в бита на руския мужик. А сведенията, ако все пак ги има се поднасят съвсем пестеливо, даже срамежливо. Старобългарският език, освен религиозното влияние е изиграл и огромна роля като свързващо звено между две достатъчно различни групи племена.
26 Април 2012 17:23
.
26 Април 2012 18:02
Старобългарският език, освен религиозното влияние е изиграл и огромна роля като свързващо звено между две достатъчно различни групи племена.

Както казват грузинците - ех каква колония загубихме . Бу де ъей какво казват братята македонци. Не може покрай Оьридската школа да не се докаже, че македонците всьщност са ограмотили Русия. Такива ми ти работи. Иначе за тезата на Петрински доказателства няма - всички източници са тьлкуване според - "можно предположит". Харчеха се по време на руско бьлгарската дружба, едва ли ще се харчат отсега нататьк.
26 Април 2012 18:28
.
26 Април 2012 19:17
Не 104 са точно сега ги преброих. С лингвистика история не се прави. Казах само, че за тази теза доказателства няма - няма данни за пренасяне на свещеници, книги, преводи и каквото и да е било. Може да прегледаш линковете на бонго за да се поинформираш и ти по вьпроса. Точно по време на бьлгаро сьветската дружба тези неща се толерираха, За сьжаление историята не е точна наука и много често се случва да се използва за идеологически цели. Сега руснаците не са много засилени да откриват братчета славяни, щото май му ядоха попарата на тоя подход. Сега са по отворени кьм откриване на стара славянска писменост, братството с монголите и т.н.
26 Април 2012 19:39
.
26 Април 2012 19:51
Стоит в этом контексте привести отрывок из «Буллы папы Иоанна VIII от июня 880 г.:
«Письмена, наконец, славянские, изобретенные покойным Константином Философом,
чтобы с их помощью раздавались надлежащие хвалы Богу,
по праву одобряем и предписываем,
чтобы на этом языке возглашалась слава деяний Христа Господа нашего,
ибо мы наставлены святым авторитетом,
чтобы воздавали хвалу Господу не только на трех,
но на всех языках ...
И ничто ни в вере, ни в учении не препятствует на том же самом славянском языке ни петь мессы,
ни читать святое Евангелие или Божественные чтения из Старого и Нового завета,
хорошо переведенные и истолкованные, или петь все остальные обряды,
ибо Тот, Кто создал три главных языка, то есть еврейский, греческий и латинский,
Тот создал и все остальные к Своей хвале и славе»
******************************************************************************

Великият подвиг на българския народ се състои в това,
че разпространява християнското учение и византийската ромейската култура в целия славянски свят,
като става и негов духовен, културен и просветителски център.

Светите братя Кирил и Методий и техните ученици са дали на славяните и на бъдеща Русия
съвършен превод на Светото Писание и богослужебната литература,
което спомага лесно и бързо да се възприеме християнското вероучение,
довело до разцвет на българската, а оттам и на всеславянската култура.

С безценната помощ на патриарх Фотий,
за когото най-важни са били
единението на Светата Църква,
противодействието на исляма и
христианизацията на езическите страни .
26 Април 2012 21:06
Светослав гепил Преславската библиотека на Борис II. Макар и, според Вернадски, други неща да са му били по-присърце: Его (на княз Сетослав – бел. Лустри) сердце было в дунайской Болгарии. В 969 г. он объявил своей матери и боярам: "Я бы не хотел оставаться в Киеве, но предпочел бы скорее жить в Переяславце на Дунае, поскольку – это центр моего царства, где собраны все богатства: золото, шелка, вино и различные фрукты из Греции, серебро и лошади из Венгрии и Богемии, меха, воск, мед и рабы из Руси .
26 Април 2012 21:55
Моля админа за снизходителност
Р. Пикио. Мястото на българската литература в културата на средновековна Европа. - Литературна мисъл, 1981, №8:
"(Във Великоморавия) през първите двадесет години на своето съществуване , т.е. преди пристигането на Методиевите ученици в България, славянският език вероятно е фунцкионирал като "апостолски диалект". Като такъв той е получил литургично-проповедническо достойнство и е бил покровителстван от нормите, валидни за латинско-германския свят. ... Езиковото и доктринално наследство, което бегълците от Моравия пренасят в България, не е било просто "трансплантирано" в едно друго общество, а всъщност е било трансформирано в нещо ново и различно. Вероятно и самият преход - от една екзотична графична система (глаголицата) към една писмена форма, моделирана по гръцки образец, е израз на съзнанието , че новата езикова кодификация има много малко общо - що се отнася до практическото предназначение - с онази, използввана от Кирило-Методиевата мисия под контрола на Рим.
Намирам за необходимо да наблегна върху парадигматичния характер на тази езикова кодификация, осъщесвена от църковните писатели на средновековна България. Преславската книжовна школа, възникнала под покровителството на Борис и достигнала върховия си разцвет при Симеон, изглежда е била първият истински нормативен център наа един нов литературен език - старобългарския. Наум, Константин Преславски, Йоан Екзарх и техните сътрудници не е трябвало вече да се ограничават - както Кирил и Методий - с разяснение (както е казано в Пространното методиево житие "разумно да разкаже" на някои апостолски истини пред неграмотното простолюдие. Тяхно официално задължение, санкционирано от върховната власт ..., е било създаването на славянски текстове с високо достойнство, адресирани към богослови и сановници държавата и църквата. Аналогични съображения са в сила и за всички по-значителни автори, преводачи, компилатори и коментатори, които от края на 9ти в. до началото на 11ти в. - по време на Първото българско царство - са правили от старобългарския един официален език., притецаващ пълно достойнство (dignitas) и управляван от граматическа и риторична норма.
Сакралната, не само пастирска функция на книжовната дейност, чието начало е поставено в в преславм е ясно подчертано в "Азбучна молитва", чийто автор моли Светата Троица да го осени с онзи тип вдъхновение, който по традиция е запазен за теолозите:
"с целомъдрост да почна да описвам
чудесата ти предивни премного .
На шестокрилите силата приел "
Само един теолог, а не обикновен мисионер проповедник, т.е. само за един оторизиран екзегет на най-сакралните тайнства - като започнем от това за Троицата - е било необходимо да присъедини към човешката prudentia (целомъдрост) вдъхновяващата сила на висшите серафими (силата на шестокрилите). Става дума за нова и по-деликатна екзегетическа дейност, чиято същност е подчертана и от неизвестния автор на "Похвала за цар Симеон", запазена в Светославовия изборник от 1073. Според този документ владетелят изисква от своя свещеник да изтълкува в светлината на учението на Василий Велики тайните на Писанието: "да разкрие познанията, скрити в дълбината на тези труднодостъпни книги"..

Всяка дискусия върху природата на т.нар. старославянски език и върху неговите връзки със старата българска традиция решително би трябвало да бъде съобразена с разграничението между кирило-методиевската култура (от времето на мисиите сред латинското християнство) и следкирило-методиевската култура (от времето на зараждането на Slavia orthodoxa). ... Преди да да се правят общи изводи, е необходимо да се проучи подробно "въпроса за езика" по цялата територия на православното славянство, в която старобългарският е изпълнявал ролята на образец за религиозен и културен език. "


(набляганията с удебеляване и наклонен шрифт са на автора, цитатите от старобългарските текстове авторът е дал на стробългарски, а преводът е мой)
26 Април 2012 22:35
бонго-бонго
26 Апр 2012 21:55
Р. Пикио. Мястото на българската литература в културата на средновековна Европа. - Литературна мисъл, 1981, №8
Страхотно попадение
С уточнение, че Светославовия е Симеонов сборник, преведен от гръцки оригинал/"Спасителна книга"/.
26 Април 2012 22:41
Сакралната, не само пастирска функция на книжовната дейност, чието начало е поставено в Преслав е ясно подчертано в "Азбучна молитва", чийто автор моли Светата Троица да го осени с онзи тип вдъхновение ...
Благодатта на Светата Троица е била над нас.
Дано и сега да е ...
26 Април 2012 22:58
съвършен превод на Светото Писание и богослужебната литература,
което спомага лесно и бързо да се възприеме християнското вероучение,
довело до разцвет на българската, а оттам и на всеславянската култура.


Данни за преводите на Св. Константин-Кирил са:
Неделно (изборно) Евангелие, Апостол (изборен), Служебник, Требник, Псалтир (също изборен).
Св. Методий - Стария Завет без Макавейските книги, както Номоканон, Патерик (Отечник).

Аз лично съм изключително скептичен към ролята на Фотий в начинанието, както и в тезата на Петрински за за новопокръстените славяни от България, които Фотий пратил да кръщават русите.
26 Април 2012 23:33
Остави го Петрински!
Той се изгубил някъде и още не може да се намери!

Изворът на култура и християнство, които вървят ръка за ръка, нещо повече – които са в синтез,в синергия, са Римската империя със столица Константинопол и Константинополския патриарх.

Основната роля е на Светата Троица.
Но и патриарх Фотий, и Свети Борис-Михаил, и Св. Седмочисленици оказват решаваща роля Христовото учение да се разпространи в Европа на разбираем език и без "изкривявания".
Патриарх Фотий има решаваща роля и в борбата срещу настъпващия от изток, Испания и Италия ислям, за решаване проблема с монофизитите, за единението с Рим и християнизирането на езическите народи извън Римската империя.
27 Април 2012 03:13
Напълно подкрепям Бонго и Боцмана.

"Българската империя на духа", чиито граници са очертани от разпространението на кирилицата, затова е "на духа", защото се е създала от книгите. Не от армии, не от свещеничество.

Тимбу не може да не е замислял защо латинската азбука е разпространена навсякъде в католическия свят, а гръцката не е разпространена в православния. Днес на кирилица пишат над 200 млн, а на гръцката - 13 млн.

Кирилицата е създадена в Преславската школа по инициатива на Симеон. И глаголицата, и кирилицата са съставени по образеца на гръцкото писмо - едната ръкописно, другата заглавно, което се е струвало по-представително на Симеон. Но и латинската азбука е по гръцки образец и вероятно съставена от гърци, и гръцката азбука е по образеца на финикийската преди нея.

Книжовната продукция на Преславската школа далече надминава по обем и качество създаденото приживе от самите Кирил и Методий и тъкмо тя е "оръжието" на "българската империя на духа".
27 Април 2012 04:58
Открадват едно евангелие от Преслав на старобългарски, отнасят си го у дома и от него тръгва цялата им църковна книжнина - това е сигурен факт. Другият сигурен факт е, че преписвачите им тук-там, преписвайки, оставят старобългарските форми на думите - "свяща" (с ятова гласна, ама не ми се търси) вм. "свеча" и пр. И до днес едни и същи думи имат различни значения на руски, като старобългарската форма е представителната, високата "глава"напр. вместо руската "голова", "мигновение ока" вм. "глаз". Прав е Правописецът - руският развой на праславянските tolt и tort дала -оло или -ере, а българският -ла, -ря (берег/бряг, глава/голова). Историците могат да въртят и сучат, както им е угодно, но езикът никога не лъже Ама то, освен исторически документи, има и историческа граматика, сравнителна граматика на славянските езици и прочеето черпаклийски (по манерко) уманитарни науки, дето не е зле да се познават, преди да се изоква по даден въпрос.
27 Април 2012 06:55
Много руски историци са на мнение, че Киевското княжество приело християнството от България, от Охридския бълг. патриарх в 988 г., по времето на Самуил. Това предполага и български свещеници, богослужение, книги. Това положение остава и при ромейското господство в България до 1037 г., когато умира последният охридски архиепископ българин и реално Киев минава под ромейско върховенство.

"Охридският" период на руската Киевска църква бил кратък, около 50 години, но много плодотворен. "Българското" християнство, носител на хуманистичната универсалистка традиция на Кирил и Методий, било много различно от ромейското догматично и аскетично. Цитираната от Бонго статия на Жиганков говори за това. За Цариград Киев, както и България, бил една нова колония.

И в царска Русия, и в СССР, и у нас след 1944 г. възгледът за кръщаването от България бил преследван от руските шовинисти. Йордан Табов, "когда крестилась Киевская Русь?":

Несмотря на то, что еще до Первой мировой войны в ряде работ исследуются более или менее исчерпывающе проблемы, связанные с участием Болгарии в крещении русских ... впервые Всеволод Николаев посвящает этой теме монографию. После необычайно острой критики А. Ф. Вишняковой в Византийском Временнике V/1952, с. 276-279, выражающей официальную советскую точку зрения по этому вопросу, Николаев был смещен с руководящего поста в Институте истории БАН и вскоре после этого при первой возможности эмигрировал в Бельгию и затем в Америку, а его книга была включена в Список запрещенных в Болгарии книг. Ивану Снегарову было поручено смягчить ярость великорусской казионной науки ... С тех пор тема о болгарском участии в крещении русских становится табу для болгарской историографии.


Фактите на българското културно влияние в Русия са явни - писмеността и езика, но как точно е ставало това влияние - "рано е още да се каже"
27 Април 2012 08:29
SvSophia
27 Апр 2012 04:58
Открадват едно евангелие от Преслав на старобългарски, отнасят си го у дома и от него тръгва цялата им църковна книжнина - това е сигурен факт.
Наистина ли смяташ, че богослужебната литература се състои само от едно Евангелие !!!
27 Април 2012 08:35
Чичо Фичо
27 Апр 2012 06:55
...Това предполага и български свещеници, богослужение, книги. Това положение остава и при ромейското господство в България ...

... различно от ромейското ...
27 Април 2012 08:42
... замислял защо латинската азбука е разпространена навсякъде в католическия свят, а гръцката не е разпространена в православния ...
В основата е христианизацията.
Нашият език е само "проводникът, по който "тече" ортодоксалното християнство, православието.
Латинският – католицизмът и другите "течения", различни от Константинопол.

Благодарение на Св. равноапостолен цар Борис-Михаил и Св. Седмочисленици България става и "генератор" на православие, носещо освен Христовото учение и култура и знание със себе си за останалите славянски народи.

27 Април 2012 10:06
Да допълня Правописеца - напоследък от куп реклами ме заливат с "инновация" (почти изместила не по-малко любимата ми "креативност", та ми иде да инновирам завършека на храносмилателната система на някои и друг креативен рекламен "гуру" !
27 Април 2012 10:24
и гръцката азбука е по образеца на финикийската преди нея.

Фичка изброй ми 5 финикийски книги или писатели, щото колкото и да се замисля не се сещам..

no comment.

Т..е не се сещаш ли
Ето ти историята на руската цьрква. Намери ми бьлгарското влияние там..
То византийското е повече от сьмнително, какво да говорим за моравското и бьлгарското.
Оставям настрана смехотворните теорий че сме им дали езика и азбуката..

Натисни тук
27 Април 2012 10:40
бонго-бонго по-горе постави под съмнение гениалността на замисъла на св.Фотий. И правилно! Защото само в дискусия бихме могли да го разкрием в дълбочината му.

Ще си позволя да посоча следното. Ако в библейския старозаветен смисъл евреите са Божия народ, избраните, то в замисъла на Фотий и най-вече в последващата реализация, избраният народ комай сме ... ние. Избрани сме сред славянството Православието да се разпространява с нашия език. За да разберем значението на това, да започнем от ... вътрешните предимства. По-горе в дадения от мен линк има текст, който от определена гледна точка говори за вредата , която причинява диглосията върху интелектуалното развитие на народа, върху самосъзнанието му. А нам е спестено! Богослужебният, административният, научният език в Средновековна България е ... народният език. При всичките ни говори и диалекти, ние сме далеч от това, което се съдържа в диглосията като проблем. Диглосия е имало и на други места. Интересен е въпросът, например, как Източната Римска империя преминава от латински към гръцки и защо става така. Във външните ни отношения предимството идва от това, че за осъществяване на богослужебните или държавотворните дейности са били призовани да участват представители на българския духовен и ... държавен елит.

Държавотворните замисли на св.Фотий можем да проследим по безспорните извори - съветите му към княз Борис І Михаил и Исагогата, която е негово дело или пък Номоканона. Дали и как тези идеи са претворявани в държавността на православните народи нататък е тема твърде обширна. Тук говорим за тласъка, за идейния импулс с източник гения на св.Фотий.

Разбира се, замисълът на св.Фотий не е единственият идеен контекст, в който като в рамка можем да поставим последвалите във вековете връзки на българи и руси. Аз твърдя само, че той не може да бъде изключен и дори е полезно за анализа да се използва.
27 Април 2012 12:39
СПКР, не си ме разбрал - от 9 век насетне в България има няколко книжовни школи и много книжнина. Просто руснаците отмъкват от Преслав едно евангелие и Симеоновия сборник, превеждат ги (с показателните грешки, за които съм писала по-горе) и кръщават Симеоновия сборник "Светославов". Така си му викат и под това име си го издават и до днес. Та именно в този "Светославов" сборник е прочутото описание на Преслав.
27 Април 2012 12:46
Firmin самия Фотий 3 пьти говори за Рус - 2 пьти за обсадата а 3 тия пьт за това че са приели християнството доброволно.. Така че предполагам че бонго се сьмнява че е имало някакьв стратигически замисьл от Фотий........
27 Април 2012 12:46
Firmin самия Фотий 3 пьти говори за Рус - 2 пьти за обсадата а 3 тия пьт за това че са приели християнството доброволно.. Така че предполагам че бонго се сьмнява че е имало някакьв стратигически замисьл от Фотий........
27 Април 2012 13:48
бонго-бонго по-горе постави под съмнение гениалността на замисъла на св.Фотий.

Бонго поставя под съмнение, че Фотий изобщо е замислял кръщението на славяните чрез създаването на нов свещен език, който сетне еволюира в старобългарски и оттам в църковно-славянски. Аз нямам никакво колебание, обаче, що се отнася до мисионерския му плам и разпространението на византинизма. Въпросът е за какво мисионерство и какъв византинизъм иде реч.
Фотий има цяло "досие" с писания, които твърдят, че гръцкият език е единствен способен и достоен да предаде християнството в цялата му сложност, пълнота и ортдоксия. Писма в този дух той писал и на арменския патриарх, и на латинския патриарх в Аквилея, и на западния император Людовик II. За Фотий и император Михаил III, кръстник на Борис, дори латинският бил "скитски и варварски език", както свидетелства едно писмо до папа Николай. По времето на Фотий - и несъмнено под негово влияние, дори византийските закони биват очистени от латинските правни идиоми и заменени с техни гръцки преводи. Появата на старобългарския като един сакрален и държавен език (което е акцентът на цитираната по-горе студия на Рикардо Пикио) е в пълно противоречие на всичко, което знаем за Фотиевата доктрина. Тази докрина би могла да бъде определена като "езиков и културен империализъм" и то напълно в духа на стария елинизъм , към който патриархът имал почертан интерес (виждаме го от неговата "Библиотека". За жалост, славистиката (особено от православните страни) пренебрегва това и се опитва да го заобиколи, като се основава на и чете превратно Кириловото житие, което е запазено в доста по-късни ръкописи. Но дори според самото житие моравците поискали от Константинопол: "такъв учител, който да ни обяснява на наш език истинската християнска вяра, та и други страни, като видят това, да направят като нас. Затова, господарю, изпрати ни такъв епископ и учител, защото от вас всякога изхожда добър закон за всички страни." И пак според житието реакцията на Кирил била:""Макар че съм уморен и болен тялом, аз с радост ще отида там, стига само да имат писменост на своя език." А царят му рече: "И дядо ми, и баща ми, и мнозина други са търсили такова нещо, но не са намерили; как мога аз да го намеря?" Философът рече: "Кой може тогава да пише думите си на вода и да си спечели име на еретик?"" А царят заедно с вуйчо си Варда му отговориха: "Ако ти поискаш, това може да ти го даде Бог, който дава на всички ония, които се молят без съмнение, и отваря на ония, които чукат." Опасенията на Кирил, че нова абука би му спечелила име на еретик, са напълно валидни и имат смисъл само в контектста на интелектуалния климат в Константинопол, установен от Фотий. Многозначителното отсъствие на патриарха от самата процедура на възлагането на мислията е също показателно. Освен това, противно на отправената молба (както е записана в късния текст на житието), нито Кирил, нито Методий са изпратени като епископи в Моравия.
Що се отнася до проповядването и мисионерската дейност на славянски, тук въпросът е коренно различен. Проповед и мисионерство на славянски, както и превод на съпътстващите тази дейност христиански текстове, не би причинила скандал нито в Константинопол (който има засвидетелствана вековна практика), нито в Рим, нито в самата Франкска църква (обвинявана повсеместно в житията в "триезична ерес". Един век преди Методий, Залцбург си имал епископ, който проповядвал на славянски - св. Виргилий. Съборът от Тур (813 г.) постановява духовниците от Франкската църква да се опитват да превеждат хомилиите на "селски романски и немски (in rusticam romanam linguam aut thitiscam)", тъй че всички да могат по-лесно да разберат какво им говорят (quo facilius cuncti possint intelligere quae dicuntur). Споровете в Моравия са били преди всичко до юрисдикцията, а несъмнено е бил повдигнат и въпросът за доктринални различния като "Filioque". Но надали проблемът за езика е бил толкова централен - той липсва напълно от обвиненията срещу Методий (вече епископ, но назначен не от от Фотий в Константинопол, а от неговия враг Адриан II в Рим) на трибунала в Регенсбург: "След това старият враг, завистник на доброто и противник на истината, повдигна против Методия сърцето на моравския неприятел, краля, заедно с всички епископи, които казваха: "Ти учиш в наша област." А той отговори: "Ако знаех, че е ваша, бих се отстранил; но тя е на свети Петър. И наистина, ако вие от стръвност и от алчност прекрачвате, въпреки каноните, старите граници и забранявате божието учение [в тези области], пазете се да не би, като искате с костен череп да пробиете желязна планина, да си пръснете мозъка." Отбележи си също, че Методий изобщо не свърза мисията си с Константинопол. Той почертава, че областта е на Св. Петър, т.е. на Рим. Сетне, за разлика от България, полемика за юрисдикция над Моравия между Константинопол и Рим липсва напълно.
27 Април 2012 14:09
Ето ти историята на руската цьрква. Намери ми бьлгарското влияние там..

Натисни тук
Тесные отношения Болгарской церкви с Русью в IX—X вв. были настолько очевидны, что даже желающие доказать исключительно византийский фактор в распространении христианства на Руси вынуждены косвенным образом признавать их значимость. Митрополит Минский и Белорусский Филарет пишет: «Нельзя не обратить внимание, какое серьезное значение для просвещения нашего Отечества имела письменность соседней Болгарии… Именно оттуда… на Русь поступали богослужебные книги и богатая духовная литература»[86].

Болгарское влияние на древнерусскую Церковь было весьма заметным. Это выразилось и в развитии древнерусской книжности, южнославянские истоки которой несомненны. А. А. Шахматов практически отождествляет древнерусский литературный язык с древнеболгарским[87]. Этому же исследователю принадлежит гипотеза о болгарском происхождении летописного Сказания о крещении Владимира (в частности, Речи философа). М. Д. Присeлков, отталкиваясь от предположений Шахматова, указывал на Западную Болгарию (Охридское архиепископство) как на главный источник древнерусского христианства[88]. М. А. Буданов в своей статье «К вопросу о влиянии еретических воззрений на христианство Древней Руси»[89] также считает болгарско-корсунскую версию принятия христианства как единственную объясняющую особенности ранне-русского христианства.

М. Д. Приселков, говоря о принятии Русью христианства из Болгарии, упоминает в частности о рассказе из Иоакимовской летописи о крещении Владимира и «всей земли Русской», которое связывается с походом киевского князя на болгар. Та же Иоакимовская летопись называет легендарного киевского митрополита Михаила Болгарином[90]. Стоит отметить и сказание, гласящее, что первые шесть епископов на Руси были из Болгарии[91]. А. Леонид, к примеру, называл Охридскую церковь центром подготовки кадров для Руси[92].

Тот факт, что Владимир был женат на крещеной болгарке, родившей Бориса и Глеба, М. Д. Приселков расценивает как доказательство особенного влияния Болгарии на христианизацию Руси. По его мнению, Владимир крестился от Охридской церкви, и на Руси до 1039 г. не было отдельной иерархии, поскольку ее функции выполняла Охридская церковь[93]. Другие ученные, в числе которых и М. В. Левченко, считают, что Русская церковь не зависела от Охридской, но роли ее в христианизации Руси он не умаляет[94].
27 Април 2012 14:22
Ето ти историята на руската цьрква. Намери ми бьлгарското влияние там.

и още:
Натисни тук
"Можно думать, что на первом этапе самой большой проблемой, с которой столкнулся Равноапостольный Креститель Руси, была нехватка подготовленного для миссионерской деятельности духовенства. Уже для крещения одних только киевлян требовалось огромное количество священнослужителей. По-видимому, первых священников Владимир привез из Херсонеса. Это, вероятно, были славяне по происхождению или знающие славянский язык корсунские греки, активно общавшиеся с славянским миром. Но таких было не слишком много. Киев же, а следом и другие города Руси, требовали значительного числа священников. При этом мало было только крестить людей, их нужно было воцерковить, изъяснить основы вероучения, смысл таинств, научить молиться, хотя бы в самой элементарной форме, и объяснить, как должен жить христианин. Все это удалось реализовать на практике далеко не в полном объеме и не сразу. И, вероятно, именно с этим в домонгольский период связано наличие в нашей Церкви весьма серьезных искажений в церковной жизни. Народ был крещен, но не везде на местах после крещения произошло его полноценное воцерковление. Этот процесс растянулся кое-где на столетия.
Как же удалось преодолеть проблему недостатка подготовленных клириков? Можно полагать, вслед за Приселковым и Карташевым, что святой Владимир решил опереться в своем апостольском начинании на опыт Болгарии, принявшей христианство более, чем на столетие, раньше Руси. За целый век, прошедший после крещения Болгарии при том же святителе Фотии, здесь уже сформировалась полноценная славянская христианская культура. Создали ее ученики святых равноапостольных Кирилла и Мефодия, Учителей Словенских. Из Болгарии Русь могла черпать уже готовые переводы богослужебных книг и святоотеческих творений. Здесь же можно было найти и священнослужителей-славян, во-первых, говоривших на том же славянском языке, который прекрасно понимали на Руси, а во-вторых, далеких от эллинского пренебрежения к "варварам" и более пригодных к миссионерской деятельности. Кроме того, можно думать, что знакомство с болгарским Православием натолкнуло Владимира на мысль избавиться от любых попыток трактовать крещение Руси от греков как ее подчинение Империи Ромееев, унизительное для сознания русских, только что создавших свое могущественное государство. Приселков и Карташев полагали, что Владимир вскоре после крещения Руси вывел Русскую Церковь из юрисдикции Константинополя и переподчинил ее автокефальной Болгарской Охридской архиепископии. Возможно, что Охридский архиерей лишь формально числился Предстоятелем Русской Церкви, которая при святом Владимире была по сути ни от кого не зависимой.
Русские и византийские источники, впрочем, умалчивают об этом. Поразительно, но греческие авторы вообще не упоминают даже о таком эпохальном событии, как крещение Руси при св. Владимире. Впрочем, у греков был к тому повод: епархия "Россия" формально была открыта столетием раньше. Однако, если принять гипотезу о "Болгарской юрисдикции", то можно думать, что истинная причина подобного умолчания скорее всего объясняется обидой греков на русских за их отказ подчиняться Константинопольскому Патриархату. Предполагают, что уже в те годы, когда юрисдикция Константинополя над Русской Церковью была восстановлена при Ярославе Мудром, имело место вымарывание и из наших летописей сведений об этом неприятном для ромеев периоде. Причем, в ходе этого "редактирования" получилась довольно странная картина: обойти молчанием личность и деятельность св. Владимира на Руси было нельзя, но при всех похвалах святому князю в "Начальной Летописи" крайне мало фактического материала о Русской Церкви его времени."
27 Април 2012 14:39
timbuktu
27 Апр 2012 12:46
Firmin самия Фотий 3 пьти говори за Рус - 2 пьти за обсадата а 3 тия пьт за това че са приели християнството доброволно..
Нерде покръстването на Русия, нерде Константинополския патриарх Фотий.
27 Април 2012 14:42
Нерде покръстването на Русия, нерде Константинополския патриарх Фотий.

Тук тимбукту е прав. Фотий "рапортува" покръстване на русите. Доколко ефективно е то , се вижда от историята с княгиня Олга, с Борис и Глеб и кръщението на Владимир.
27 Април 2012 14:54
Бонго чети ми постингите и не поствай по 5 пьти линковете си .. Прочетох ти внимателно доказателствата ти но те са напьлно в стила на Петрински..
Можно полагать, вслед за Приселковым и Карташевым, что святой Владимир решил опереться в своем апостольском начинании на опыт Болгарии, принявшей христианство более, чем на столетие, раньше Руси.

Тоест писания 10 века подир базирани на ""можно полагат, можно подумат и т. н"
Доказателства нигде. Т. е.. тези високо образовани бьлгарски монаси обучаващи неуки руси
на четмо и писмо, не са ли оставили някакви документи за делата си??
27 Април 2012 15:03
SvSophia,
Доколкото си спомням центровете са седем, като Св. Борис-Михаил ги "снабдява" както с пълния набор от богослужебна и научна литература за ползване и "копиране" , така и с можещи и знаещи книжници, които да"копират" старите и да творят нови произведения за новопокръстените народи.
Бая агнета са били изколени за да се напише всичко и доста младежи са били изучени, които да знаят и да разпространяват Христовото учение, а с него и европейската култура по новохристианизираните земи.
България е била основния мисионер по славянските земи. И не само там.
Това не може да стане без дейното участие на люлката на европейската цивилизация - Римската империя и най-вече на Константинополския патриарх Фотий.
Както и без мощната държавна подкрепа на Свети равноапостолен цар Борис-Михаил.
И най-вече – с благодатта на Светата Троица !

27 Април 2012 15:15
Ако в библейския старозаветен смисъл евреите са Божия народ, избраните, то в замисъла на Фотий и най-вече в последващата реализация, избраният народ комай сме ... ние.

По-скоро се касае да станем част от богоизбрания ромейски народ като помисъл, вид, действие и код на поведение.
Ти на едно място се позоваваш на писмото на Фотий до Борис. Прочети го много внимателно. То си е наставление как едно варварче да се държи като византийски сановник - включително облекло, прическа, смях. Сравни с Отговорите на Николай , особено в онези части "казвате, че гърците ви съветват, че ..." и сравни - какво общо имат гащите и препаските за косата с христовата вяра? СЕГА, и в двете писма проблемът за езика не е третиран директно, но ги съотноси към Кирило-Методиевата мисия и си направи заключенията. Ако Християнството опира до прическа и забрана за мъжете да носят превръзка за коса в бита (а не в черквата), то какво остава за свещения език.
27 Април 2012 15:31
Firmin
... то в замисъла на Фотий и най-вече в последващата реализация, избраният народ комай сме ... ние ...
Избран е от Фотий много по рано от"официалното" покръстване на българския народ.




27 Април 2012 15:32
Но дори според самото житие моравците поискали от Константинопол: "такъв учител, който да ни обяснява на наш език истинската християнска вяра, та и други страни, като видят това, да направят като нас. Затова, господарю, изпрати ни такъв епископ и учител, защото от вас всякога изхожда добър закон за всички страни." И пак според житието реакцията на Кирил била:""Макар че съм уморен и болен тялом, аз с радост ще отида там, стига само да имат писменост на своя език." А царят му рече: "И дядо ми, и баща ми, и мнозина други са търсили такова нещо, но не са намерили; как мога аз да го намеря?" Философът рече: "Кой може тогава да пише думите си на вода и да си спечели име на еретик?"" А царят заедно с вуйчо си Варда му отговориха: "Ако ти поискаш, това може да ти го даде Бог, който дава на всички ония, които се молят без съмнение, и отваря на ония, които чукат.



бонго-бонго, този диалог дори да не опровергава твоята теза, то не я и подкрепя. Тезата за това, че мисията със славянския език е в противоречие с фотиевата доктрина. Фотиевата доктрина в тази си част е изключително ... политическа и държавническа. Горният диалог от житието, ако е автентично предаден, следва да се чете "по византийски". Думите умело крият истинския смисъл, но оставят за прозорливия следа. Цитатът ти започва с прошението на моравците, което си е пар екселанс славословие за константинополския престол ("... защото от вас всякога изхожда добър закон за всички страни" и индикация за чия политика иде реч. Заложен е и ефекта на мултиплициране, свързан с обсъжданото от нас ("... та и други страни, като видят това, да направят като нас". Реакцията на Кирил е еднозначна, с едно условие ("... с радост ще отида там, стига само да имат писменост на своя език". На въпроса на императора по силите ли му е задачата, който Кирил тълкува като несигурност, той се застрахова с въпроса си ("Кой може тогава да пише думите си на вода и да си спечели име на еретик?". Всъщност Кирил пита няма ли участието в тази политическа мисия да го направи уязвим или дори да го прокуди от Константинопол, ако височайшата воля се промени. Отговорът ("Ако ти поискаш, това може да ти го даде Бог, който дава на всички ония, които се молят без съмнение, и отваря на ония, които чукат" е, че той се ползва с доверието на властта и властта е твърда в решимостта си да следва избрания от нея политически курс. Прочее, Кирил да е спокоен (свободен от съмнение) за делото си и ... завръщането си, защото ще бъде приет ("... Бог, който дава на всички ония, които се молят без съмнение, и отваря на ония, които чукат".

Ако мултиплицирането не е бил ключовият сред търсените ефекти, то защо в Моравия да се изпраща мисия, която разполага с писанието, преведено спроти ... южнославянските говори. Че то ако помислим, може да се окаже, че в пределите на империята по това време има повече славяни, готови да разберат евангелието така прочетено, нежели извън нея. Щото, вече го обсъдихме и се съгласихме, там далеч в славянските предели, под Полярния кръг, образно казано, написаното на старобългарски евангелие води до ... диглосия.

Византийската доктрина, навярно и Фотиевата, предвижда създаване на православен славянски пояс между нея и Запада, от една страна, и между нея и Вратата на народите, от друга страна. Стратегически зряла, далновидна и реалистична концепция. Концепция, която не робува на брутален "империализъм", а се грижи за стратегическия контекст и обкръжение, в което Византия съществува и се развива. Заедно с това, очевидно е че се разчита и на това, че културните и религиозните връзки и влияние над южните славяни ще се запазят силни и могат да се използват и занапред.
27 Април 2012 15:32
.
27 Април 2012 15:41
На свещениците билетчетата от влака Преслав - Москва не са оцелели


А жалко! По тях щяхме да разберем за чия сметка са ... командировани до ... Киев. По това време до Москва е ... далеч. Във всякакъв смисъл.
27 Април 2012 15:43
.
27 Април 2012 15:45
Моля те, от мен не очаквай да придирям за такива неща. Важна е идеята. Разбрах те правилно.
27 Април 2012 15:53
.
27 Април 2012 16:13
"рахат" не бе ли арабска дума? Не че придирям, де
27 Април 2012 16:21
оест писания 10 века подир базирани на ""можно полагат, можно подумат и т. н"
Доказателства нигде. Т. е.. тези високо образовани бьлгарски монаси обучаващи неуки руси
на четмо и писмо, не са ли оставили някакви документи за делата си??

Доказателствата са, че редица руски произведения следват българските образци, а не гръцки прототипи.
Освен вече споменатата "Похвала за цар Симеон" в Светославовия изборник (да се чуди човек защо византийското духовенство ще предлага Симеон на вниманието на руската аудитория), тук могат да се посочат явните паралели между "Шестоднев" на Йоан Екзарх и "Слово о погибели русской земли"; очевидната връзка на "Шестоднева" с "Поучението" на Владимир Мономах, широкото разпространение на "За буквите" на Черноризец Храбър в руската литература (трудно бихме го обяснили с византийското духовенство).
Друга особеност е, че при Владимир "старославянският" т.е. старобългарският език получава статут на сакрален език както в България в противодействие на руския за дневна употреба. Летописецът Нестор специално споменава , че Владимир организирал "ученья книжного" и привнесеният старобългарски език става език, на койда бъдат обувачани бъдещите свещеници. За обучение на "руски език" никъде не иде реч. Напълно естествено , вече при Ярослав Мъдри виждаме русизми в старобългарския и можем вече да говорим за "църковно-славянски" (езикът остава да бъде различен от руския народен говор). няма логично обяснение защо гръцко духовенство ще внася освен гръцкия, който си има своето място в руската църква чак до 15ти в., още един сакрален език - старобългарския.
Сетне, кирилски текстове навлизат в руските земи още през 10ти в. , т.е. в условията на изострена борба между Византия и България. Това личи от намерените глинени съдове с кирилица от Гнездово, до Смоленск, които са датирани още от първата половина на 10 в.
Няма историк, който да се съмнява, че " С крещением Руси церковнославянский (т.е. старобългарският) язык получает права и функции языка литературного. Принудительный характер обучения церковнославянской грамоте при князе Владимире, как и вообще религиозного просвещения – указывает на сознательное введение и распространение церковнославянского языка в этом качестве. ... При Ярославе Мудром (около 974 – 11.10.1054 г.) начинается активное переписывание книг, главным образом церковнославянских, предназначенных для богослужения. Книги эти поступали из Болгарии. Ярослав Мудрый как бы повторял деятельность болгарского царя Симеона. Как и Симеон, он принял царский титул, также пытался поставить митрополита, независимого от Константинополя". Това обяснява добре популярността на "Похвала на за цар Симеон" в руския княжески двор, не мислиш ли?
И когато в 1054 г. се установява гръцката митрополия в Киев, книжовната дейност ясно се пренасочва към преводи от от гръцки, забелязва се силно руско влияние върху църковно-славянския и редуциране на българизмите (или "южнославянизмите". Започва и едно пишене и бришене на история , така , че всяка всяка следа от предходния период и българското влияние е заличена. В това отношение аналогиите с поведението на гръцките попове към славянските ръкописи през османското владичество се налагат от самосебе си.
27 Април 2012 16:26
освен самите книги. На български.

T.e. "Новгородский кодекс" , "Остромирово Евангелие" , и Руско Византийските договори са изконно бьлгарски книжки с касова бележка от Преславската или Охридската книжарница .. Щото за други книги в Русия от 10 век аз не знам.
27 Април 2012 16:43
тук могат да се посочат явните паралели между "Шестоднев" на Йоан Екзарх

T.e шестоднева който е

Шестодневът на Йоан Екзарх е компилация от различни автори, но той прави свои оригинални допълнения.
Василий Велики (330 - 378) - Един от отците на църквата, ранносредновековен писател със заслуги за развитието на философския език на Християнството. Бил е Ритор, адвокат, отшелник.
Йоан Филопон (470 - 550) - Религиозен философ опитал се да успореди Аристотеловата философия с християнското учение ("За строежа на света".
Севериан Гавалски (IV век) - Епископ на град Гавал в Сирия. Пише слова върху Битие.
Аристотел (384 - 323 пр.н.е.) - Чрез него се възприемат античните идеи в християнската култура.


е по сьщество оригинална бьлгарска книга допринесла за славянизацията на руските варвари . Бонго нямам думи.

А пропо кой са тези хиляди слаявнски рькописи унищожени от гадни грьцки попчета, по време на османското присьствие?
И те ли са от тези дето никой не ги е виждал, но щом ги няма е[size=2] логично да се предположи[/size=2] са унищожени от зависливи гьрци
27 Април 2012 16:46
.
27 Април 2012 16:52
Фотиевата доктрина в тази си част е изключително ... политическа и държавническа.


Откъде съдиш за тази "доктрина" за славянския пояс? Както казах, човек трябва да е изключително внимателен , когато се основава върху Кириловото житие (а и Методиевото), които са от доста късни преписи? Не случайно посочих точно какво е преведено от Кирил и Методий.
И най-вече, имай предвид , че за Фотиева Византия нито българите, нито русите са славяни. Едва постепенно в България "славянският език" става "български език". В края на краищата учениците на Кирил и Методий идват в България през Белград, а не през капитан Андреево.
Ако имаме основание да говорим за подобна (но не същата) доктрина, тя не е на Фотий. Много по-успешно бихме могли да я отнесем към Василий I Македонец и то след 880 г., когато България се сдобива със самостоятелна архиепископия, Методий в качеството си на Моравски архиепископ посещава Константинопол и запознава императора с дейността си в Моравия. Едва тогава вече имаме данни, които ни позволяват на какво да стъпим - Василий построява параклис посветен на Климент, папа Римски (чийто мощи са открити от Константин двадесет години по-рано), а след смъртта на Методий византийската държава изкупува учениците му, продадени в робство.
Погледни също разпространението на славянската книжнина в Хрватско - и там влиянието идва от Моравия, не от Византия.
27 Април 2012 16:58
(шестодневът) е по сьщество оригинална бьлгарска книга допринесла за славянизацията на руските варвари . Бонго нямам думи.

Тцъ. опитите ти да извратиш по византийски написаното от мен са смехотворни.
Ще ти помогна с насочващ въпос: Защо "Шестодневът" на Йоан Екзарх е базата за "Слово о погибели русской земли"и "Поучението" на Владимир Мономах, а не гръцките прототипи , използвани от Йоан Екзарх?
А пропо кой са тези хиляди слаявнски рькописи унищожени от гадни грьцки попчета, по време на османското присьствие?

За "хиляди" не съм казвал, както и никога не съм казвал "османско присъствие":

Григорович (1845 г.) ни дава много примери за това варварство. В Зограф немного преди да пристигне той там, бил изгорен цял куп ръкописи. Очевидци му разправяли как в Ксеноф (гърците) хвърлили в морето славянски кодекси. Във Ватопед палили фурните със старославянски пергаментни ръкописи, на които гледали като на ἄχρηστα πράγματα. Същите сцени ставали и в славянските по своя произход Симопетровски и Филотейски манастир. Григорович, търсейки славянски паметници, узнал, че същото това се вършело не само в Атонските гори, но и вътре в страната. В манастира „Св. Наум” предшественикът на тогавашния игумен, анадолски грък на име Дионисий, изгорил всички книги. В Меникейския манастир при Серес показали на нашия пътешественик богатата гръцка библиотека; но когато той запитал има ли в нея славянски ръкописи, отговорили му, че те вече са изгорени.
В 1823 г. софийският митрополит Йоаким се научил, че в с. Церовене при Берковица се намират сборници и икони. Той заповядал на селяните да натрупат тия неща в една кола и да ги изгорят отвън селото или да ги закопаят, в противен случай той няма да стъпи в селото им. Селяните точно изпълнили заповедта и заровили старините; запазени били само три ръкописа, скрити от свещеника. За награда селото получило в дар гръцки църковни книги и икони с гръцки надписи. През време на църковния въпрос епископ Доротей в 1864 г. заповядал да разровят онова място, но намерени били само рамките от иконите и купища изгнили пергаменти.
През четиридесетте години шуменският епископ, когато освещавал новата черква в с. Тича, заповядал да хвърлят ръкописните книги в една яма на гробищата. По същото време един фанариот в Стара Загора заповядал да изгорят или да заровят куп старобългарски църковни книги под предлог, че върху тях се били разлели светите тайни. Около 1853 г. влашкият протопоп в Пещера Христодул изгорил ръкописите на „Св. Петка”.
Най-прочутото фанариотско autodafé е изгарянето на старата търновска патриаршеска библиотека. Споменатият митрополит Иларион около 1825 г. заповядал да отворят в митрополитската черква врата от олтара направо закъм двора. Когато почнали да пробиват стената, случайно се натъкнали на една малка със сводове стаичка, цяла пълна с книги — библиотеката на търновските патриарси. Там намерили и мощи на светии; от тях главата на св. Михаил от Потука Иларион продал във Влашко. Неофит, митрополитският протосингел, светогорец, се помъчил или да зазида книгите отново в черковните стени, или да ги зарови под пода на строящата се там наред с черквата конюшня. Иларион обаче прегледал сам книгите и отделил в едно сандъче само няколко гръцки църковни книги; останалите, цяла колà, заповядал да се изгорят. В митрополитската градина, под орешака, гдето по-късно бил погребан един самоубил се епископ, наклали огън и посред бял ден изгорили всички български ръкописи. Споменатите гръцки пергаменти отдавна вече са пръснати. От старата библиотека останала само една желязна решетка. "
История на българите, Константин Иречек
27 Април 2012 17:11

Наскоро Флибуста публикува едно невероятно изследване - Очерки по истории Русской церкви, два тома от Антон Владимирович Карташев. Авторът признава изключителната роля на България и автокефалната Охридска архиепископия в покръстването на руснаците.

Аннотация

КАРТАШЕВ Антон Владимирович (1875-1960), рус. правосл. историк, богослов и библеист. Именно он замыкает цепочку церковной академической мысли XIX — середины XX вв., ибо после него пока не создано нового всеохватывающего труда по церковной истории, вышедшего под одним авторским именем.


Натисни тук
27 Април 2012 17:11
Не противопоставяйте гръцкия и българския език.
ТОГАВА хората не са били като сега.
Били са много по-духовни.
Били са вярващи.
Основата, камъкът, Св. Петър, е било разпространението на Христовото учение, християнизацията на езическите земи, отпорът на нахлуващия ислям и единението на всички християни – било те византийци ромеи или българи или пък някакви други.
За патриарх Фотий е било по-важно езичниците да станат християни, не задължително ромеи.
И тъй като е имал "просветлението" той е избрал България за "мисионер".
Защото е виждал, че тя има и силата, и богатството, и волята, и ума, и чувствата, и Божията подкрепа да стане Просветителски център не само за Балканите, но и за Европа.
То така е и станало. Колкото и да се пинявят някои.

Но главното е било разпространението на Христовото учение.
Езикът е бил средството.
А българският език е бил създаден за Божието Слово.
И Светият дух е бил в нашите книжовници.

27 Април 2012 17:12
...Остромирово Евангелие представляет собой новгородскую копию с парадного оригинала, принадлежавшего царской библиотеке в Преславе.


... и понеже по онуй време скенери и ксерокси, айфони и таблети, прочее, е нямало и човек се е надал на ръката си и на Светия Дух, то помислете какъв труд и в какви условия и за колко време е положен и ... от кого. Едва ли на коляно е преписвано и от някой, дето е научил четмото някъде към миналата сряда. Следователно, имало е връзки и те не са били инцидентни. Преписвачът някъде е бил обучаван, нали? Къде?

Двата въпроса - за протографа и за скриптория, в който е извършен преписа - са свързани. (Протографът е бил наличен/достъпен в скриптория, ще си помисли всякой чел "Името на розата" )

Натисни тук
27 Април 2012 17:21
.. и понеже по онуй време скенери и ксерокси, айфони и таблети, прочее, е нямало и човек се е надал на ръката си и на Светия Дух, то помислете какъв труд и в какви условия и за колко време е положен и ... от кого.


... и тук таме боговдъхновено добавял нещо в преписа. Например, че Константин-Кирил намерил писание с "руски букви" в Херсонес.
В този смисъл има едно друго много интересно място в "Пространното Кирилово Житие" : " И не само това говореха те(триезичниците), но проповядваха още и други безчестия, като казваха, че под земята живеят велеглави човеци..." Това е много интересна препратка към св. Виргилий от Залцбург (опонентите на Кирил и Методий били от тази епархия), когото наклеветили пред папата , че проповядвал "ереста на антиподите", т.е. за хора, които живеели от другата страна на Земята (плоската земя, според тогавашните представи). По ирония, св. Виргилий е първият, който проповядвал сред тамошните славяни на местния диалект.
27 Април 2012 17:25
За патриарх Фотий е било по-важно езичниците да станат християни, не задължително ромеи.
И тъй като е имал "просветлението" той е избрал България за "мисионер".


По-скоро християни по ромейски образ, подобие и подчинение.
И изобщо ми е бедна фантазията, какво ти дава основание да твърдиш, че Фотий избрал "България за мисионер".
27 Април 2012 17:31

Света София, Премъдрост Божия, всичко е премислила.
27 Април 2012 17:31
Очерки по истории Русской церкви, два тома от Антон Владимирович Карташев


Тъй си е:
"Владимир, из-за вероломства греков, поставил ново основанную им национальную русскую церковь в каноническую зависимость от церкви фактически автокефальной, Болгарской Архидской архиепископии. Как увидим ниже, греки были виноваты в этом резком повороте против них кн. Владимира. Когда, при сыне Владимира, Ярославе, мир с греками, и политический и церковный, наладился, то и все житийные и летописные тексты были тенденциозно переработаны и приспособлены к официальной версии, будто от начала все шло просто и гладко. "
Както казах - пишене и бришене
27 Април 2012 17:36
Света София, Премъдрост Божия, всичко е премислила.

Дълбоко се съмнявам, че Светата премръдрост Божия е говорила през Фотий, когато поискал от българите да си разпуснат косите и да си свалят панталоните
27 Април 2012 17:36
По-скоро християни по ромейски образ, подобие и подчинение.
Да ми дадеш пример за друг "вид" християнин по онова време?
"Модерните" християни се появяват по-късно.
А другите не са християни. Мохамеданите например.
27 Април 2012 17:48

В русском пергаменном прологе, переданном из вологодского Спасо-Прилуцкого монастыря в библиотеку СПБ Дух. Академии, под 11 апреля (лист 106) читаем: «преподобнаго отца нашего Мефодия, епископа Моравьска, оучителя руськаго…» «Кирил же умоли брата своего Мефедь итти с собою (в Хазарию) яко умеяше язык словеньск». И далее с проложной краткостью повторяется о Кирилле, что он «извыче словеньскому языку и словеса буковьна сложиста с братом». Переписчик пергаменного пролога начала XV века списал с какого-то древнего оригинала это убеждение древне-русских книжников, что моравский епископ Мефодий был по началу учителем «русским», ибо, по настоянию своего младшего брата, он был привлечен в общее предприятие так наз. хазарской миссии специально для осуществления крещения и наставления в вере русских славян, самих просивших Византию об этом.


Карташов в същия текст (по линка на Don ) на друго място


*** Очень прозрачно, что дело идет о живом народном славянском языке. Таким образом автор Паннонского Жития — мораванин отлично знал этот факт. Но его узкий патриотизм побудил его затуманить ясное сообщение первоисточника (может быть, греческого подлинника дневника Константина). Ламанский пишет: «Славянские Евангелия и Псалтырь он превратил в русьские, а это прилагательное (русьскими письмены) ему было подсказано встреченным им в первоначальном тексте Жития. Словом, рус или русин обратился у него в человека, беседовавшего не славянской беседой, которой были написаны имевшиеся при Константине Философе славянские Евангелие и Псалтырь, а русской беседой. Константину Философу было важно знать, в какой степени славянское наречие хазарских славян был близко к славянской речи славян македонских. Вникая в произношение знавшего по-славянски руса, Константин Ф. скоро уразумел отличительные особенности (гласных и согласных) русско-славянского языка. Таким образом, «русьские письмена» служат уликой и доказательством, что Константин Ф. с Мефодием, отправляясь в Хазарию, ехали по благословению патр. Фотия к той Руси, которая нападала на КПль и затем просила о посылке к ним христианского учителя».
Что переводы были сделаны до Моравской миссии (до 863 г.), об этом свидетельствует самое древнее (почти современное факту) показание Черноризца Храбра о создании славянских письмен Кириллом Философом. Это показание по всем признакам написано в 887 г., т. е. более, чем через год по смерти св. Мефодия. И сообщает нам даже год изобретения славянских письмен: «во времена Михаила царя греческаго и матере его Феодоры, иже правоверную веру утвердиста и поклонение честных икон и первую неделю святого поста православиую взакониста [ПО СЕМ СОБОРЕ (т. е. после собора 843 г. — торжества Православия) M Д (44) ЛЕТА] в лето от создания миру 6363». Тут нескладное нагромождение двух дат. Изображенная крупным шрифтом дата должна быть выделена из текста и поставлена строкой ниже, как дата, относящаяся совсем к другому факту. После слова «взакониста» нужно прямо читать: «в лето от создания миру 6363». За вычетом 5508 лет до Р. X., это равно 855-56 г. Итак этот год (855) и есть по Черноризцу Храбру памятная дата изобретения славянского письма. До Моравской (863 г.) и даже до Хазарской (861 г.) миссий. А уже когда-то после этих событий, самим Черноризцем Храбром или его учеником и переписчиком, приписано это явно нескладное вставочное дополнение, как бы личное размышление летописца, в связи с упоминанием о достопамятной дате торжества православия в 843 г. при царях Михаиле и Феодоре: «вот теперь идет уже 44-е лето от года торжества православия», т. е. 843+44=887-й г.
Но, возражают, что кроме КПльского летоисчисления в 5508 лет до Р. X. есть еще Александрийское в 5500 л. Вычитая эту цифру из 6363, получим 863 г., т. е. как будто славянские письмена (a с ними и все дело перевода библейско-церковных книг на слав. язык) были изобретены в самый год и момент Моравской миссии. Нелепость по существу такого предположения будет ясна из последующего. A в данном месте оно опровергается упоминанием совместо с Михаилом и соправительницы и матери его Феодоры. Между тем Феодора уже в 856 г. была свергнута с престола и заточена в монастырь. Упоминать ее имя в 863 г. для целей летоисчисления неуместно, да и политически недозволительно.
Эта же дата (855 г.), как дата начала славянской литературы, повторяется и другими славянскими летописцами. Например, в Хронографе № 453 Румянц. музея (1493 г.) на листе 439 об. читаем: «при сем царствии (Михаила), в E лето царства его, крещена бысть земля болгарьская и преложиша книги от греческаго языка на словенский язык. Кирилл Философ с Мефодием, а в лето 6363 (т. е. 855 г.) при Борисе Бьлгарстем».
Если мы теперь обратимся к тексту Паннонских Житий о самой миссии Моравской, то и там увидим истину затушеванной, но неудержимо проступающей сквозь язык изложения. Всякий нынешний непредубежденный читатель увидит в нижеприводимом тексте, что святые братья потому и позваны были в Моравию, что в их руках был уже готовый аппарат славянских переводов. Житие повествует: «веселящу же ся о Бозе Философу, паки другая речь приспе и труд немьний прьвыих. Ростислав бо Моравьский князь, Богом устим, сьвет сьтвори с князи своими Моравяны, и посла к царю Михаилу глаголя: людям нашим поганьства ся отврьгшиим, и по христианьски ся закон дрьжажиим, учителя не имамы таковаго, иже ны бы в свой язык истинную веру христианскую сказал, да ся быша и ины страны зряще подобили нам. Да посли ны, владыко, епископа и учителя таковаго. От вас бο на вься страны добр закон исходит.
Собрав же собор царь, и призва Константина Философа и створи и слышати речь и рече: вем тя трудна суща, философе, но потреба еснть тебе тамо ити. Сию бо речь не может ин никтоже исправити, якоже ты. Отвещав же философ: и труден сый и больн телом, с радостию иду тамо» (Аще имають боуквы в язык свой? Глагола же царь к нему… «аще ты хощеши, может сие тебе Бог дати… Шьдь же философ, на молитву ся положи… Вскоре же ему Бог яви, послушая молитвы своих раб. И абие сложи письмена, и начать беседу писати евангельску: испрьва бе слово и слово бе у Бога, и Бог бе слово и прочее….


Тезата на Карташов не е, че при Хазарската мисия са намерени писмена, а че писмената до Хазарската и до Моравската мисия вече са били създадени и Хазарската мисия е ползвана за ... верификация и сравняване спрямо руския говор с южнославянския първоизточник. Разпространяването на писмената паралелно с покръстването на славяните и като средство за това е било по началото си замислено в този мащаб. Е, дали е имало "руска задача" в Хазарската мисия, възложена от Фотий ние, разбера се, няма как да знаем със сигурност. Но и няма данни, които да го изключват априори.
27 Април 2012 18:24
И сообщает нам даже год изобретения славянских письмен: «во времена Михаила царя греческаго и матере его Феодоры, иже правоверную веру утвердиста и поклонение честных икон и первую неделю святого поста православиую взакониста [ПО СЕМ СОБОРЕ (т. е. после собора 843 г. — торжества Православия) M Д (44) ЛЕТА] в лето от создания миру 6363»
"Друго наименование на Първата неделя на Великия пост е „Тържество на Православието". Свързано е със спомена за победата на Вселенската църква над иконоборската ерес. Това е станало на 19 февруари 843 година (тогава денят е съвпаднал с първата неделя на Великия пост).

За възстановяването на иконопочитанието бил свикан събор в Константинопол от императрица Теодора. На този събор били потвърдени определенията на всичките седем предишни Вселенски събори, догматът за иконопочитанието и били анатемосани иконоборците. Съборът определил в бъдеще на този ден да се извършва служба в памет на тържеството на Православието, което и до наши дни се прави.

Този празник има и по-широк смисъл, защото напомня за деянията на Вселенските събори, които са отстоявали евангелското откровение. Всички големи ереси посягали на самата негова същина - учението за богочовечеството на Иисус Христос.
Светата Църква победоносно завършила продължилата над 500 години борба с ересите.
„Църковен вестник", СИ, бр.10, 1995 г
27 Април 2012 18:49
Е, дали е имало "руска задача" в Хазарската мисия, възложена от Фотий ние, разбера се, няма как да знаем със сигурност. Но и няма данни, които да го изключват априори.


Тази дискусия ми е напълно известна и това е "просветената" руска версия, която е контратеза на българската , теза, че цялата работа била заради България, съответно и чешката версия - че всичко било заради Моравия. Само дето, намесвайки Фотий, изпускате малкия факт, че той и Теодора са исторически несъвместими. Фотий е издигнат за патриарх (по не особено каноничен начин), за да санкционира отстраняването на Теодора от властта.
Сетне абсолютно нелогично е Кирил да бъде изпратен в Хазария заради "хазарските славяни". Самият характер на мисията не е такъв - той отива да оперира на най-високо ниво за един относително кратък период. "Народна мисия" сред славянските поданици на хагана би искала доста по-продължителен престой - както става в Моравия. Сетне, отново Фотий многозначително отсъства при възлагането на хазарската мисия.
Намесването на Императрица Теодора от Черноризеца в картинката има съвсем друго значение. Да оставим настрана спорната 887 г. като дата на написване на "За буквите", но през 880те-890те името на Михаил III , който според житията изпратил Кирил и в Хазарско и в Моравия, не е особено популярно. Той е свален и заклан (според някои извори собственоръчно) от Василий I Македонец, във византийската историография вече тече кампания по очернянето му (включително и затова, че отстранил майка си - Теодора, възстановителката на Православието от властта и я заточил в манастир). Допълнително върху него пост фактум са стоварени и греховете за скандалите с Рим (удобно - нали е покойник). Пък и в самата България, споменът за Михаил не бил особено светъл. Истина - бил кръстник на княз Борис, но пък това става след унизително поражение на българите от ромеите. Неслучайно в българските равносметки по Кръщението (където има също писане и бришене) тази война липсва напълно и кръщението е приписано или на Кирил или на Методий (в зависимост от версиите). Къде къде по-благочестиво и политкоректно е да се свърже създаването на славянската абука с Теодора, която била непреходен символ на Праволавието, а хората сами да си оставят натъкмяването според Александрийския или Константинополския календар. Към 855 Михаил III бил на 15, та става ясно къде пада тежестта на подобна датировка. Все пак, нека не забравяме какво е "За буквите".
27 Април 2012 19:00
Да ми дадеш пример за друг "вид" християнин по онова време?

Мога да ти дам - дори типологически: ирландското и англо-саксонското. Сетне ирландци и англо-сакцонци (често в съперничество) стават апостоли на германците. Вече споменах за св. Виргилий. Предполагам време е да спомена и за св. Бонифаций.
27 Април 2012 19:51
Каква е разликата между християнина-ирландец, християнина-англичанин и християнина-ромей, живели през IX-ти век ?

Важно било езичникът да стане християнин. Най-вече за самия езичник.

България си е свършила перфектно мисията!

27 Април 2012 21:22
Каква е разликата между християнина-ирландец, християнина-англичанин и християнина-ромей, живели през IX-ти век ?

...образ, подобие и подчинение
27 Април 2012 22:10
Девети век е.
На кого иска да се уподоби християнинът-ирландец?
На кого и на какво е е подчинен християнинът-англосаксонец?
Образ на какво е християнинът-ромей?
Каква е ролята на българина-християнин за това славянинът-езичник
да намери "Пътят, и Истината, и Животът"?
27 Април 2012 22:26

В началните кадри на "Цивилизацията" Кенет Кларк ни разказва за едва тлеещата искра на западната цивилизация, оцеляла само в ирландските монастири.
Докато на Изток е кипял пълнокръвен интелектуален живот, донесъл ни, а не само на нас, изключителен духовен подем.
27 Април 2012 23:08
В началните кадри на "Цивилизацията" Кенет Кларк ни разказва за едва тлеещата искра на западната цивилизация, оцеляла само в ирландските монастири.
Докато на Изток е кипял пълнокръвен интелектуален живот, донесъл ни, а не само на нас, изключителен духовен подем.

Така е. Но искрата, занесена в Ирландия и Британия разпалила огъня първо чрез Йона и Св. Колумбанус в Англия и Шотландия, а сетне, чрез Бонифаций, Виргилий, Алкуин и други "да спаси западната цивилизация на косъм" (пак по думите на Кенет Кларк) в т.нар. Каролингски ренесанс. Оттам през възраждането на градския живот, занаяти, изкуство и наука през 12 в., да подготви зенита на Ренесанса, а сетне и на Просвещението. И през 12 в. с опознаването на Аристотел, и през 14-15 в с. масивната миграция на на гърци от Византия в Италия, християнският Изток поне частично и косвено съучаства в този възход на Запада, докато сам линее културно, научно, политически и икономически. Това е ценен урок, че Европейската цивилизация само като "Западна" е непълна, а "Източната" Православната по своята същност е безплодна, ако е отделена и оставена сама.
27 Април 2012 23:24
... и през 14-15 в с. масивната миграция на на гърци от ВизантияРимската империя в Италия Западнала Европа, християнският Изток поне частично и косвено съучаства в този възход на Запада ...

Частично и косвено?

На два пъти с парите си – 1204 и през 14-15 век.
През 14-15 век – и с "мозъци".
Да не говорим за спасението на Европа от исляма.

27 Април 2012 23:38
а "Източната" Православната по своята същност е безплодна, ако е отделена и оставена сама.
Малко трудно става да се развиваш- "съвмесно" с османците.
Те може за неразвитата западна Европа да носят прогрес - занесли са им това, което са откраднали от източните народи.
Но за православните народи носят само "безвремие".
Но нещастието за Изтока е щастие за Запада.

Е, разочарованите от католицизма, като не намерили в руините на завладяната от османците Римска империя истинската православна вяра, се принудили да си съчиняват интерпретации на тема "християнство".
Но това става по-късно.
Сега е девети век. България е силна и "плодовита".
От неините "ласки" се "раждат" милиони православни.
С помощта на благодатта на Светия Дух.

28 Април 2012 00:25

На два пъти с парите си – 1204 и през 14-15 век.
През 14-15 век – и с "мозъци".

1204 г Западна Европа превъзхожда интелектуално, научно, военно и технически изтока. През 1204 Венеция има безспорно преимущество над Византия в Средиземноморието, например. Но грабежът от 1204 г. и позволява надмощие в бившите византийски сфери на търговия за сметка на другите италиянски конкуренти. Латинската империя и осигурява де факто монопол в търговията с изтока.
"Парите" от 1204 г., твърде малко повлияват на общия напредък, пък и не зная каква би била финансовата равносметка между парите взети от Византия и средствата хвълени в кръстоносното движение 12 и 13 в.
Що се отнася до "мозъците" - да. Но те отиват в една готова вече интелектуална среда. Т.е. гръцките емигранти , отиват да заемат катедри във вече развиващи се университети и "академии".
Както не може да кажеш опростенческо, че възходът на Русия от Петър I насетне се дължи на внесените немски (и др.) мозъци. Твърде опростенческо и невярно.
Същото се отнася и до "спасението от исляма". Балканите забавят темпа на османците 14 в. но пък ги подпомагат неимоверно икономически и демографски през 15 и 16 в.. Всъщност Балканите са овладяни по-лесно и преди източна Мала Азия.
28 Април 2012 02:11
Венеция има безспорно преимущество над Византия в Средиземноморието
С това преимущество половин век е мъкнала тонове съкровища от КПл.
28 Април 2012 02:24
пък и не зная каква би била финансовата равносметка между парите взети от Византия Римската империя и средствата хвълени в кръстоносното движение 12 и 13 в.
"кръстоносното" движение и аз не зная колко им е струвало и защо са "объркали" КПл със Светите земи, но годишният бюджет на всички "развити" европейски държави, взети заедно, е бил в пъти по-малък от тоя на Римската империя.
28 Април 2012 02:31
Западна Европа превъзхожда интелектуално, научно, военно и технически изтока
което не им е пречело на грубите скандинавци, германци, франки, англосаксонци основният им начин на препитание да е примитивното разбойничество.

28 Април 2012 05:39
Моля, моля... имало е благородно разбойничество. Робин Качулката, например, е наш другар от епохата преди първоначалното натрупване на капитала. Вземал е от богатите и раздавал на бедните.
28 Април 2012 06:06
Остромирово Евангелие представляет собой новгородскую копию с парадного оригинала, принадлежавшего царской библиотеке в Преславе

Ха ха Ботсвана нисе траи . Подобна глупост ще я оставим в рамките на шегата. Да не вземе да се обьрка някой форумец обаче и да го поеме за чиста монета,
има в нета доста по сериозни изследвания за вьпросната книга.

Бонго за кой Григориевич става вьпрос. Ония панславянин ли който обикаля Балканите, тьрсейки братчета славяни и минавайки например през Мелник е написьл, че е чисто славянски град в който някой славяни са се обьркали и подали на грьцката пропаганда и се гьрчеят. Ако темата на Петрински беше за еврейте, сьс сьщия успех можеше да постваш цитати от Майн Кампф и дневника на доктор Менгеле. Спести ни пропагандата на Панслависма.
Колкото за рькописите ползвани за подпалване, ами то май толкова много рькописи не е имало в самата Византия. Това не ти е античноста с Александрийската и Пергамската библиотека. В цяла Византия ако изключиш цьрковната литература която е просто препис, за 12 века, написаните кники едва ли са повече от няколко стотин. В Преславската школа, като изключим преведеното са написани колко? 2 книги?
28 Април 2012 06:13
Западна Европа превъзхожда интелектуално, научно, военно и технически изтока

Да бе затова са гледали някаква византийска принцеса която яде с вилица като извьнземна. Прочети описанието за плячкосването на Константинопол, за да видиш радоста на напредналите интелектуално европейци при разграбването и как бедните за един ден са станали богати. Или се разходи до Венеция - плячкосаното и до днес може да се види. Не казвам че изтока е цьфнал и вьрзал, но доста неща западна европа е взела оттам, не го омаловажавай.
28 Април 2012 08:02
.
28 Април 2012 08:20
Мога и други неща да кажа, но избягвам да занимавам форума с глупости.
28 Април 2012 08:48
В цяла Византия ако изключиш цьрковната литература която е просто препис, за 12 века, написаните кники едва ли са повече от няколко стотин книги.

Впечатлен съм !!!

Всъщност "църковната"/в частност богослужебната/литература от колко книги се състои ???
Кои са авторите и произведенията, от които е преписвана !!!!?!!!!
От какъв език?

За мен едни от най-големите умове на човечеството са писали "църковна" литература.
Ний сме по-нищожни и от вятъра, който движи праха по творбите им.

Туй, че сега можем да чукаме по клавиатурата, не е критерий за духовност и творчество.
"Човек става по-умен от чатене в нета тогава,
когато разбере че от чатенето в нета няма да стане по-умен. "

В Преславската школа пак като изключим преведеното са написани колко? 2 книги?
Кога успя да ги преброиш, та се и върна оттам!
Бързак !
28 Април 2012 09:08
За мен едни от най-големите умове на човечеството са писали "църковна" литература.
Ний сме по-нищожни и от вятъра, който движи праха по творбите им.

Ивьх . И ся кво правим.
Значи цялата библиотека на манастира Ватопеди която е от най големите има 2.050 пергамента. Като го сравниш с античните Пергамска и Александрийска кьдето говорим за десетки хиляди поне, византйското творчество е бедно. И няма как да бьде другояче. В Русия от целия този период който обсьждаме са намерени 33 книги. За Преславската школа аз знам 2 - "За Буквите" и "Шестоднева". Може би Бостванската принцеса която има по "вьтрешна информация" може да го попьлни.
28 Април 2012 09:44
Търси още !
Ще намериш !
И преброиш !


Въпреки че и пергаментите ще "свършат" добра работа при богослужение, щом казваш !

28 Април 2012 09:52
Търси още !
Ще намериш !
И преброиш !


Тьрси ти. Молитви, евангелиета, житиета на светци не се броят. Като намериш се обади
28 Април 2012 11:20
Аз СЪМ намерил !
И пиша за Него !



28 Април 2012 11:46
Пергаментите по колко страници са ?
И какво пише в тях ?
Теоремите на Ферма ?
Законите на термодинамиката ?
Менделеевата таблица ?

Кои произведения са дали тласък в духовното развитие на "интелектуална" Европа и "велика" Рус.

Главното съкровище на КПл и на Римската империя не са златото и скъпоценните камъни.
Нито дори изкуството, кулурата и науката.

Главното богатство на КПл и на Римската империя е Бог.

Ромеите са дали възможност на всички хора да общуват с Него и с Отвъдния свят.
Кaily e напълно права !


28 Април 2012 11:59
Колкото за рькописите ползвани за подпалване, ами то май толкова много рькописи не е имало в самата Византия. Това не ти е античноста с Александрийската и Пергамската библиотека. В цяла Византия ако изключиш цьрковната литература която е просто препис, за 12 века, написаните кники едва ли са повече от няколко стотин. В Преславската школа, като изключим преведеното са написани колко? 2 книги?


Доста перверзно изопачаване - не иде реч за унищожен брой заглавия, а за брой книги и тяхната функция.
Когато третираме въпроса за унищоцаването на славянска книжнина, ключът не е толкова към нейното жанрово разнообразие, а към социалната и функция.
Едно село може да има абсолютния минимум от една библия или поне евангелия, един требник, един миней и един служебник, но когато и четирите книги бъдат унищожени и зорлем, това означава една цяла общност да бъде лишена от възможностите си да осъществяване на богослужебния си и празничен социален живот - от кръщенето, през седмичните служби, през годишния цикъл от празници, венчавки, кръщенета на новото поколение та до изпращане в отвъдното. Доколкото всяка общност се ползва от покровителството на местен светец, това изисква и набор от (поне Кратко) житие и похвално слово. От тук всяка енория следва да е разполагала с поне книги, пряко свързани с богослужението и празничния и цикъл.
Фактът , че един текст е преведен не бива да подценява стойността на този превод за местната общност. Въпросните книги са унищожавани не заради съдържанието им, а заради факта, че те са текстове на чарковно-славянски т.е., че маркират една друга църковно-културна идентичност. Борбата за независима църква би трябвало да ти подскаже това - тя не е за да откъсне българите от християнството, а да обособи българите като отделен Божи народ.
Опитите да се отхвърлят сведенията от Григорович са жалки и показват за пореден път ревизионистката гръкоцентристка националистическа перспектива, от която подхождаш към дискусиите в този форум. Самият Григорович изнася 58 славянски ръкописа от България. Той може да е (пан)славист, но в същото време е представител на една държава, която е покровител на Цариградската патриаршия. Дори и да оспориш количествата, посочени от него, процеът по унищожаване на български славянски ръкописи от гръцките попове е налице. Още повече, в цитирания тект, Иречек посочва и сведения от местни хора, които потвърждават сведенията на Григорович.
28 Април 2012 12:29

Да бе затова са гледали някаква византийска принцеса която яде с вилица като извьнземна. Прочети описанието за плячкосването на Константинопол, за да видиш радоста на напредналите интелектуално европейци при разграбването и как бедните за един ден са станали богати. Или се разходи до Венеция - плячкосаното и до днес може да се види. Не казвам че изтока е цьфнал и вьрзал, но доста неща западна европа е взела оттам, не го омаловажавай.

Ни най-малко не го омаловажавам. Сравняваш университетите на Запад с този тези в Източния свят (Константинопол и Трапезунд), архитектурата и фортификацията, появата на манифактурата през 14 в., градския живот, техническите открития и още по-важно - тяхното въвеждане и усъвършенстване.
Тук не иде реч дали нещо е съществувало по-рано във Византия, а доколко то е въведено в обръщение и усъвършенствано.
Производството на коприна, например, е известно във Византия от от времето на Юстиниан , но към датата на превземането на Константинопол Тосканската коприна била по-добре и повече ценена от византийската. Византия (клепсидрата) се запознава преди Запада с Арабските водни часовници, но на Запад часовникарството се развива и еволюира до механичните часовници .
28 Април 2012 12:31
Тьрси ти. Молитви, евангелиета, житиета на светци не се броят.

Защо да не се броят - защото предпочиташ фантастика? Това е литературата на средновековния човек.
Един поглед към апокрифната литература обогатява набора.
28 Април 2012 12:37
Дори и да оспориш количествата, посочени от него, процеът по унищожаване на български славянски ръкописи от гръцките попове е налице.
.
Това са глупости на тьркалета просто поради факта, че не е имало и много за унищожаване. И НЕ ПОДХОЖДАМ ОТ НАЦИОНАЛИСТИчЕСКА ГЛЕДНА ТОчКА - по горе ти писах че и в византийските манастири няма кой знае какво. Проследи сьдбата и на Ебангелието което е в Лондон за да видиш колко се е ценяла книгата в Османската империя и от турци и от бьлгари и от руси. За Григориевич сьм ти описал други глупости който е письл, което явно показва целта на посьщението му.
28 Април 2012 12:38
***
28 Април 2012 12:40
Джими, престани.
28 Април 2012 13:18
Това са глупости на тьркалета просто поради факта, че не е имало и много за унищожаване. И НЕ ПОДХОЖДАМ ОТ НАЦИОНАЛИСТИчЕСКА ГЛЕДНА ТОчКА - по горе ти писах че и в византийските манастири няма кой знае какво.

Имаш сериозни проблеми с разбирането. Погледни какво съм ти написал за църковната книжнина и празничния цикъл на общността - те не могат без определен набор книги. Сетне, към 1830 г. имаме 236 килийни училища, които обучават на новобългарско четмо и писмо. Отделно манастирските училища. Според теб какво са позлвали за учебници? Ти се опитваш да пренасочиш ракурса към жанрово разнообразие. Аз ти обяснявам, че като унищожиш трите книги на едно село , ти унищожаваш цялата му книжнина. Имено в това се състои мракобесната роля на гръцките попове.
По аналогия - Киевската цъкровна община има една официална хроника, в която година след година се вписват събития - например - български епископ, докарани книги от България, български свещеници , които да вкарат паството в църква и т.н. Като при учредяването на новата епископия под върховенството на Константинопол, новият епископ унищожи частта за църковната дейност от Владимир до Ярослав, вече имаме пълна липса на информация.
Тук държа да посоча, че подобна "редакция на историята" в ранното средновековие не е свързана с национализъм или омраза на новите гръцки епископи към славянската книжнина. Тя цели преди всичко обслужване на интересите на патриаршията, т.е. "доказването", че Киевската митролопия от самото начало е била част от диоцеза на Константинопол.
Поради същата причина, например, от българската и византийската историческа книжнина липсват напълно сведения за латинската мися в България при Борис, а ако четеш някои западни "анали" ще останеш с впечатление, че Борис е покръстен от Рим.
28 Април 2012 15:03
.
28 Април 2012 16:08
С удоволствие прочетох постовете на Бонго, отначало малко не вярвайки на очите си. Съгласен съм напълно.

По въпроса за "охридския период" на руската църква - ранното разпространение на кирилицата в Русия говори, че текстовете, донесени от България, са били преславски. А сигурно и учителите. Археологията и езикознанието в последните десетилетия показаха, че кирилицата е създадена в Преславската школа, и че в Охрид е получила разпространение много по-късно. Сам св. Климент вероятно не е бил неин ентусиаст. Н С. Трубецкой съсвем правилно отбелязва, че кирилицата би трябвало по--справедливо да се нарича симеоница. "Охридски период" трябва да се разбира само в смисъл на върховенството на Охрид след падането на Преслав.

28 Април 2012 16:15
Унищожаването на бълг. ръкописи от фанариотите не само лишава българите от възможност да поддържат "богослужебния си и празничен социален живот", т.е. да бъдат християни, но ги лишава и от родова памет (приписките по полетата) и прекъсва писмената традиция, превръща езика в устен, предписмен.
28 Април 2012 16:38
Кир Тимбуктакис, можеш ли каза "три чувала чирози сушени"?


Тхги цуваля цироси сусени добре ли е, Spyder?

А тези, които ги иронизираш, са преки наследници на другите, за които дискутираме тук от дни.


Така черноморските градове на юг от Хемус дочакали и първото появяване на османските завоеватели през октомври 1396 г. Отсега нататък в продължение на половин столетие Анхиало ще преминава ту във византийски – ту в турски ръце, за да бъде поставен окончателно под османска власт през 1453 г. заедно със завладяването на столицата Константинопол. Сега градът станал център на кааза (околия), в която се включват три нахии – Анхиалска, Созополска и Ахтополска, с което се превърнал в най-големия административен център на Югоизточна България. В тези териториални рамки, включително и Карнобатският район, Анхиало ще се превърне и в център на голяма епархия в рамките на Цариградската патриаршия. Това голямо значение на Анхиало и като стопански, и като административен, и като културен център не се променя чак до началото на XIX в. След падането на Константинопол под османците Анхиало се превърнал в последно убежище на редица представители на византийската аристокрация в навечерието и след окончателното разгромяване на Византийската империя: родовете Палеолози, Дука, Кантакузиновци, Хрисоверги, Ватаци и др. Някои от тях, като Михаил Кантакузин, ще играят значителна роля в икономическия и култгурния просперитет на черноморския град.


Та ти си иронизирай, пък аз ще да ти се ... смея с типичното за просветения грък високомерие.
Така добре ли е? Впрочем, днес си говорим за православните патриарси, да знаеш колко анхиалци са били патриарси в Цариград?
Ако искаш да изтръгнеш понтийските гърци от историята на тази земя, то предложи в чия история да ги впишем, че да знаят децата и внуците им къде да търсят дирята на предците си и по чий пример да се възпитават и днес.
28 Април 2012 17:01

По въпроса за понтийските гърци - Листригони
28 Април 2012 17:06
Сетне, към 1830 г. имаме 236 килийни училища, които обучават на новобългарско четмо и писмо.

Незнам аз дали има проблем с разбирането, но ти явно имаш и с разбирането и с броенето. Какво ми скачаш от 11 през 16 та до 19 век.
Аз ти казх просто и ясно, че нито гьрците, нито турците са уницожили бьлгарската литература поради простата причина че такава е нямало. За разлика от
срьбската и руската който са имали вьзможност да се разбият, бьлгарската няма с какво да се похвали освен с преводи на византийска. И да бяха унищожавали
гьрците все нещо щеше да остане поне като препис в руски манастири. Но такава няма.
За да не ме обвиняваш в националистични издьнки ясно сам ти написал че и самата Бизантия за 12 бека е сьздала малко книги.
И кьде е този препис от Киевската нещо си който доказва пристигането на бьлгарска литература, че и свещеници.
28 Април 2012 17:32
..лишава и от родова памет (приписките по полетата) и прекъсва писмената традиция, превръща езика в устен, предписмен.


Да, мислех да добавя приписките, но мисълта ми се отплесна и забравих. Обикновено една богослужебна книга се превръща в своебразен фокус на социалната и колективна (не толкова родоватата) памет на една общност - глад, мор, природни бедствия, политически събития, нападения на разбойници, епизоди на своеволия - какво ли не може да може да открие човек в тези приписки. В една приписка четем: " В тази година (1454) Мехмед цар плени Падич, български войвода в София", друга - "В годината 6975 (1467). В тази година преселиха от Скпие 15 къщи православни християни без престъплеения и никаква вина в града наречен Конюх в албанската земя, който се изграждаше от царуващия тогава цар Мехмед". Или пък приписка от 1540: "В годината 7084 (1540) беше мор по овцете в Шар планина"; Приписка от 1622: "В годината 7130 (1622) , в месец май, 30 ден , при дякон Силвестър йеромонах. Подвързах тази книга петогласник, със свой средства, за своята грешна душа, смиреният Лазар архимандрит... Също моля ви се братя и отци, четете и нас простете, за да бъдете простени. В това лето и в този месец беше чума в манастира Изограф, заради нашите грехове. И мнозина от братята отидоха при Господа. Да бъде вечна им памет"; или пък приписка от 1626: "в годината 7134 (1626) бе цената на товар пшеница 600 сребърни аспри"...
28 Април 2012 17:36
Добре, че ромеите и тогавашните българи не са били като нас сега.

За тях е имало едно измерение – Христос.

Другото – език, закони, култура, изкуство, та дори и наука
- са били само средство за общуване с Него.

И
... простете, за да бъдете простени ...

28 Април 2012 17:41
.
28 Април 2012 17:48
Добре, че ромеите и тогавашните българи не са били като нас сега.

За тях е имало едно измерение – Христос.

Ще прощавате, че се намесвам в учения ви спор, но бях чел някъде, че по онова време в Константинопол като си поискаш от хлебаря един хляб, се впускал в едночасова реч за същността на Христос. Но не мога да си спомня къде съм го чел.
28 Април 2012 17:54
Да не би - в "Church-Marketing Forces"?
28 Април 2012 17:56
.]
28 Април 2012 18:37
Амбицирахте ме, Дорис, да се разровя из Гугъля. Оригиналният пасаж бил от Григорий Нисийски:
"Every corner of Constantinople was full of their discussions: the streets, the market place, the shops of the money changers, the victuallers. Ask a tradesman how many obols he wants for some article in his shop, and he replies with the disquisition on generated and ungenerated being. Ask the price of bread today and the baker tells you: "The son is subordinate to the father." Ask your servant if the bath is ready and he makes an answer: "The son arose out of nothing." "Great is the only Begotten," declared the Catholics, and the Arians rejoined: "But greater is He that begot."
28 Април 2012 18:52
.
28 Април 2012 18:53
Незнам аз дали има проблем с разбирането, но ти явно имаш и с разбирането и с броенето. Какво ми скачаш от 11 през 16 та до 19 век.
Аз ти казх просто и ясно, че нито гьрците, нито турците са уницожили бьлгарската литература поради простата причина че такава е нямало. За разлика от
срьбската и руската който са имали вьзможност да се разбият, бьлгарската няма с какво да се похвали освен с преводи на византийска. И да бяха унищожавали
гьрците все нещо щеше да остане поне като препис в руски манастири. Но такава няма.


Ти скачаш и модифицираш твърденията си:
Ставаше дума дали гръцките попове са унищожавали целенасочено славянски ръкописи и ти започна да го усукваш: сведенията били от панславист, та били лъжа (макар, че Иречек цитира и спомени на местни хора)'; сетне евтино вмъкваш елемента "за кои хиляди ръкописи унищожени от гръцките попове през османското присъствие" и сам си отговаряш: "Колкото за рькописите ползвани за подпалване, ами то май толкова много рькописи не е имало в самата Византия.
И оотам се стига до мовата модификация "Ама те гърците не унищожили българската литература".
Както ти казах, само Григорович за две и половина години обиколка на Балканите успява да събере 58 и да ги изнесе със себе си, ама за теб е важно че "не било оригинална авторска литература" и какви ли не дивотии, за да се опиташ да замъглиш и да потулиш историята, че наистина гръцките попове целенасочено са унищожавали славянски ръкописи. Какво представлявали тези ръкописи в сравнение с колекциите на Александрийската, Бодлеанската в Оксфорд или Конгресната библиотека във Вашингтон няма никакво значение. Все пак за ориентация по описа на Б. Цонев на славянските ръкописи в сцирката на Народната библиотека в София към 1910 г. там има 559 славянски ръкописа от периода 14 - 18 в. , според последния опис на Кодов те са 1450. Бройката може да изглежда малка, но важна е функцията на тези ръкписи за местната общност. И несъмнено, ако славянски ръкописи не бяха унищожавани целенасочено от гръцките попове, броят им щеше да е по-висок.
Сетне не бива да се подминава авторската стойност в средновековните преводи и преписи.
Така например в Среднобългарския превод на Манасиевата хроника има редица (27 май бяха) добавки, които липсват в оригинала и сами по себе си представляват една своеобразна българска хроника, да оставим настрана 32те приписки и глоси, както и оригиналните миниатюри с български текст, които са били предназначени за българския читател. Забелязва се също, че и редица елементи от гръцкия оригинал липсват в българския препис, който става основа за множество други славянски преписи. От своя страна вече този "авторски превод" става източник за руски летописни творци и компилативни хронграфии. Че не се касае за чисто механично пренасяне на гръцки текст на български се вижда най-добре от преработката на предисловието, което е променено от обръщение към Ирина, жената на Андроник Комнин в обращение към българския цар.
Още по-очевидно е авторството в т.нар. апокрифна книжнина, базирана на гръцки оригинал - например в превода на Видение Данилово и най-вече в Откровението на псевдо-Методий Патарски. Аз дълбоко се съмнявам, че темата за богоизбрания български народ я е имало в гръцкия оригинал, например.
Що се отнася до напълно оригинални творби на български от периода: Проглас към Евангелието, Азбучна Молитва, За Буквите (както и по-късната преработка на трактата, която цели да покаже мястото на славянската писменост сред свещените писмености), Похвала за цар Симеон, Беседа срещу богомилте, Български Апокрифен летопис, Повест за кръстното дърво на поп Еремия, писанията на Петър Черноризец и др.

Конкретно за Киевска Рус, вече писах за "първото южнославянско влияние" - т.е. че имаме налице сигурно езиковедско доказателство, че в Киевска Русь, непосредствено след Кръщението са били използвани и преписвани български книги, т.е. книги на старобългарски от българските земи. И да - Остромировото евангелие е едно от тези доказателства, както и Светославият изборник. Българската следа в най-стария, първоначален период на покръстената Русь, когато християнството е в период на налагане, е безспорна.
28 Април 2012 19:05
.
28 Април 2012 19:24
Теноре, прелест! Само дето е преведено на твърде съвременен език. И Григорий май преувеличава малце

Но и аз това намекнах, де - типичен маркетинг в условията на конкуренция между духовни брендове.
28 Април 2012 19:31
Да, както е отбелязал Boatswain Spyder, прихванали сме от тези нрави. И тук във форума е така - каквато и да е темата, говори се за Него. От време на време еретиците ги пращат на заточение.
28 Април 2012 19:33
потулиш историята, че наистина гръцките попове целенасочено са унищожавали славянски ръкописи.

Такива данни просто няма. Иречек който посочваш не е бил свидетел на сьбитията, а местните с който е разговарял сьщш не са били свидетели на сьбития през 15-17 век. Нещо повече много от намерените славянски рькописи са точно запазени в грьцки манастири, а истинския родоначалник на оригинално бьлгарско творчество е ььььь атонския монах. Доколкото знам Атон не е на Патриаршията а рькописите на Пайсии никой грьцки поп не е унищожавал. Казах ти нещо просто като фасул - и да бяха унищожавал гьрци бьлгарски рькописи, копия щяха да са останали, най малко в Руски манастири, ако беше вярна тезата на Петрински за голямото влияние на бьлгарската школа. Такива няма поради простата причина че не са били написани, не защото са унищожени от грьцки попове и османски завоеватели.
28 Април 2012 19:47
Конкретно за Киевска Рус, вече писах за "първото южнославянско влияние" - т.е. че имаме налице сигурно езиковедско доказателство, че в Киевска Русь, непосредствено след Кръщението са били използвани и преписвани български книги, т.е. книги на старобългарски от българските земи. И да - Остромировото евангелие е едно от тези доказателства, както и Светославият изборник. Българската следа в най-стария, първоначален период на покръстената Русь, когато християнството е в период на налагане, е безспорна.

Ха ха - нали имаше списьк 2 пасажа по горе. Сега като те питах де го, минахме на езиковедско доказателство, че и безпорно....
За богомилите - оригинална бьлгарска творба - потьрси по добре в нета и ще намериш откьде е преписвано.
28 Април 2012 20:13
Брей, начи от Константинопол сме взели тази многознайковщина - таксиметровият шофьор не ти намира адреса, не слага предпазен колан, пуши в колата, но иначе ще ти ваправи макроикономически и геостратегически анализ и за категориалната парадигма ще ти каже


Туй иде от светлите традиции на балканското кафене - алиас народна академия Пък и доста учени хора има сред българските таксиджии.

И да знаеш, Σπηδερ, не се сърдя хич. Ако съм рипнал, то е от някои от котленските или сливенските харамии сред дедите ми. Не че гръцката, понтийската кръв е студена, де. Сам разбираш, а и преди съм го казвал тук, не бих предпочел едни от дедите си пред други. Няма как.
28 Април 2012 20:17
Ако нямаме добър превод на богослужебната литература – по-добре службата да се извършва на гръцки.

Но Светите братя, техните ученици и всички наши вече безименни книжници са направили такъв съвършен превод на Светото Писание и останалата богослужебна литература, че това е било равносилно християните-славяни да ги имат и използват в оригинал при
осъществяване на богослужебния си и празничен социален живот - от кръщенето, през седмичните служби, през годишния цикъл от празници, венчавки, кръщенета на новото поколение та до изпращане в отвъдното


Ромеите са дали възможност на всички хора да общуват с Него и с Отвъдния свят.

Нашите Светии са ни дали възможност да го правим на родния си език.

Дали са тази възможност и на много други народи, включително и на русите.
Което им е дало шанса да укрепят и запазят държавата си за вековете!

28 Април 2012 20:17
потулиш историята, че наистина гръцките попове целенасочено са унищожавали славянски ръкописи.

Такива данни просто няма.


ДЕКЕМВРИ 1744, МАКЕДОНИЯ, АТОНСКИТЕ МАНАСТИРИ
[...] Манастирът „Свети Павел” е създаден в честна светия великомъченик Георги, но се нарича „Свети Павел”, защото преподобният отец Павел Ксиропотамски [...] тук имал свой скит и живял на това място няколко години, след което станал игумен в Ксиропотамеката обител.
[...] Този манастир е тесен и тъмен като манастира „Григорий Симопетра” и няма общежитие за монаси [...], обаче църквата е изрядна и се поддържа от четири градени колони. Там не е било възможно да се пренесат цели мраморни колони, защото мястото е неудобно. Тя е издължена, четиристенна, няма ниши за клироса, дълга е 24 обикновени стъпки и е широка 16, с два притвора. Цялата е изрисувана с български икони, тъй като в този манастир отначало живеели българи и сърби. Сега те са останали малко и неотдавна се заселили гърци. По време на първото ми пребиваване в Света гора през 1726 г. проповедите и пеенето и цялата власт бяха български. Сега обаче няма и следа от това освен славянската библиотека, в която има много различни книги — печатни и ръкописни. И започнаха обитаващите тук монаси да ги раздават или продават на безценица, за да се изкорени древната българска слава и памет.

Василий Григориевич Барски, Пешеходца Василия Григоровича Барского-Плаки-Албова, уроженца киевского, монаха антиохийского, путешествие к святим местам в Европе, Азии и Африке находящимся, предпринято е в 1723 и оконченное в 1747 году, им самим написанное”, по Руски пътеписи за българските земи XVII—XIX век, съст. Маргарита Кожухарова, стр. 53.
28 Април 2012 20:45
Все пак за ориентация по описа на Б. Цонев на славянските ръкописи в сцирката на Народната библиотека в София към 1910 г. там има 559 славянски ръкописа от периода 14 - 18 в. , според последния опис на Кодов те са 1450.

Всъщност сега попаднах на това:
Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ съхранява най-голям брой - 5763 ръкописни книги. Следва я Университетска библиотека на СУ „Св. Кл. Охридкси“ (вкл. Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” - 738 и Църковно-историческия и архивен институт към Българска патриаршия - 692).
14 библиотеки извън София съхраняват 610 ръкописни книги. Народната библиотека „Иван Вазов“ е най-голямото хранилище извън София с 356 ръкописни книги.


Натисни тук
28 Април 2012 21:21
Бонго бонго, да си беше прочел преди да постваш.
Ето какво казва Григориевич за атонските манастири.

Колко пъти те ми представяха за славянски гръцки ръкопис с уставно писмо. Свикнали да виждат славянски книги, писани по този начин, те смятат, че уставът е само тяхна отличителна черта. Въобще тукашното неумение да се оправят с древната писменост е изключително. Много вероятно е, че наред със славянските са унищожени и много гръцки ръкописи. Да се упрекват бедните монаси, предани изключително на своя обет, би било твърде несправедливо. За порицание са достойни заможните. Никъде не са забелязва любов към науката, напротив, или се извиняват за невежеството си, или порицават другите, като изключват себе си. А тези порицания се отнасят до неща, които са задължителни за самите порицатели. Непростимо е, че събитията от българската и сръбската църковна история, а също и житията на светиите, принадлежащи на тези племена, са им известни само от синаксария на Никодим, докато в същото време техни, собствени ръкописц, където се намират изключително ценни сведения за св. Кирил, Иван Рилски, тлеят. Понякога невежеството придобива важен вид и със своето неуважение към тези „вехтории” иска да каже,че те не си струват загуба на време и занимания. Това дълбокомислие, заето отнякъде, е достойно за презрение. Невниманието към ръкописите в някои манастири е толкова голямо, че много от тях лежат в някои тъмни килери и никой не знае за тях.


Шах с пешката бонгович. Самия Славянофил упреква монасите в нехайство, а не в мания за унищожаване на славянски рькописи. Напротив указано му е сьдействие.
28 Април 2012 22:15
Въпросният "шах с пешката" е или в неукото ти въобръжение или поредната манипулация. Хубаво е да се прави разлика между Василий Григориевич Барски и Виктор Григорович. Барски посещава българските земи един век преди Григорович и трудно би могъл да бъде наречен "славянофил", хеле па "панславист".
От него е моят цитат.
Също така е хубаво да не бъдат пропускани изречения в цитатите с цел дезинформация, а самите цитати да бъдат давани в тяхната цялост, за да се знае за какво иде реч:


Особено печално е състоянието на славянските ръкописи. Някога те са били доста много. Монахът Василий (т.е. цитираният от мен по-горе Василий Григориевич Барски) е виждал голямо количество от тях в такива манастири, в които сега са останали едва бледи следи. Тези ръкописи са тлели в забрава или умишлено изгаряни. В Зографския манастир малко преди моето пристигане изгорили куп ръкописи. Чух от очевидец, че във „Ватопед”, „Ксенофонт”, „Симопетра” и „Филотей” са ги изгаряли безжалостно... Причините за това унищожение са ми известни само отчасти. Всичките сведения, които събрах, се отнасят към недалечното минало. Считам, че обичаят да се изгарят книги, е много стар. На последния лист на една от книгите в манастира „Хилендар” намерих следното доказателство: (снимка: натиснете тук) (следва нов параграф, с който очевидно се въвежда нова мисъл)

Много вероятно е, че не са били пощадени и други книги. Въобще неуважението към славянските книги е дало повод за тяхното унищожаване. Славянската книга или съдържа това, което има в гръцката, или е написана от българин, а може би и от сърбин (а сърбите никак не ги уважават!), следователно нищо не струва. Като не знаели във „Ватопед” какво да правят с разни славянски ръкописи, извикали даскал Спиридон. Той ги погледнал и с една дума αχρησταπράμστα [безполезни неща] ги осъдил на изгаряне. Броят на ръкописите е бил голям, защото, както ме уверяваха, изпекли манастирския хляб в затоплената от тях пещ. В манастира „Ксенофонт” по същата причина изхвърлили книгите в морето. (и пак следва нов параграф, с който очевидно се въвежда нова мисъл)

Не било желателно също да преобладават тези книги, тъй като и без това сърбите и българите до ден днешен говорят за своите манастири. За нещастие потомците на техните учители, при всичките си дарования и предимства, малко вникват в ръкописите. Колко пъти те ми представяха за славянски гръцки ръкопис с уставно писмо. Свикнали да виждат славянски книги, писани по този начин, те смятат, че уставът е само тяхна отличителна черта. Въобще тукашното неумение да се оправят с древната писменост е изключително. Много вероятно е, че наред със славянските са унищожени и много гръцки ръкописи. Непростимо е обаче неуважението на самите славяни към труда на техните предшественици. Да се упрекват бедните монаси, предани изключително на своя обет, би било твърде несправедливо. За порицание са достойни заможните. Пълната липса на любов към сериозно учение и привързаността към елинизма не за да се образоват и обогатят с познания, а за да бъдат причислени към отбрана, почетна някаква си категория, отнема от тези хора това достойство, което наричаме характер. Никъде не са забелязва любов към науката, напротив, или се извиняват за невежеството си, или порицават другите, като изключват себе си. А тези порицания се отнасят до неща, които са задължителни за самите порицатели. Непростимо е, че събитията от българската и сръбската църковна история, а също и житията на светиите, принадлежащи на тези племена, са им известни само от синаксария на Никодим, докато в същото време техни, собствени ръкописц, където се намират изключително ценни сведения за св. Кирил, Иван Рилски, тлеят. Понякога невежеството придобива важен вид и със своето неуважение към тези „вехтории” иска да каже, че те не си струват загуба на време и занимания. Това дълбокомислие, заето отнякъде, е достойно за презрение. С една дума, неискреност и лицемерие са налице в делата на мнимите радетели за просвещение и тази тяхна неискреност се наказва с взаимно недоверие и завист. Това обвинение не се отнася до тези достойни лица, които се ограничават само с изпълнението на своите задължения, а до тези, които от чисто самолюбие забравят истински полезните дела. Невниманието към ръкописите в някои манастири е толкова голямо, че много от тях лежат в някои тъмни килери и никой не знае за тях.


И още веднъж да напомня, че Иречек не се осланя единствено на това свидетелство на Грогорович.
Материали за гръцките попове, унищожаващи целенасочено славянски книги могат да се намерят и в Българската възрожденска преса и редица български просветни дейци: Славейков и Миладинов, най-вече. Аз предпочетох да цитирам Барски, защото се касае за период, когато българите отсъстват от руската имперска перспектива, а панславизмът е бил част от светлото бъдеще.
И понеже от формата "ръкописц" се види, че си цитирал от същото място, откъдето и аз, става ясно, че умишлено си пропуснал не само въведението за "умишлено изгаряните" ръкописи, но и си клъцнал нарочно пасажчето за гръкоманите: "привързаността към елинизма не за да се образоват и обогатят с познания, а за да бъдат причислени към отбрана, почетна някаква си категория".
28 Април 2012 22:16
Напротив указано му е сьдействие.
- оказва се, че са му указали да окаже?
28 Април 2012 22:20
Шах с пешката бонгович
- автогол с главата, тимбуктович...
28 Април 2012 22:35
Иречек който посочваш не е бил свидетел на сьбитията, а местните с който е разговарял сьщш не са били свидетели на сьбития през 15-17 век.

Ето още един опит за византийски номера.Къде видя нещо за "свидетели на събития от 15-17 в."?
В постнатия от мен цитат, освен написаното от Григорович, Иречек говори за събития само от 19 ти в., и то за събития от 1823 г. насетне.
28 Април 2012 22:41
28 Април 2012 23:02
Хубаво е да се прави разлика между Василий Григориевич Барски и Виктор Григорович.

И аз това викам ама кой ме слуша. Бонгович явно си неизчерпаем. Поне си направи усилията да четеш това на което отговаряш. Това че последния ти постинг е от Барски, не означава че моя постинг отговаря на него. Гледам че поне гоогле ти е помогнало да намериш правилния Григорович. Както виждаш обиколил е целия Атон и единственото което е видял е небрежно отношение кьм архивите били те грьцки, бьлгарски или срьбски. Много мило че намираш такива дказателства вьв вьзрожденския печат. Ма той май беше антифанариотски и анти грьцки но това няма значение ньл така. Гледам че тактично избягваш да отговориш на вьпроса - дека е това обширно бьлгарско средновековно творчесво унищожено от грьцките попове, не се ли е сетил някой руски монах да го препише.
Колкото за Барски описва срьбски манастир (по това време). Та не става ясно как в него всички икони са бьлгарски. Мистерии....Сьщо така в неговата библиотека (на манастира) и до ден днеше се пазят 170 славянски рькописа - тия грьцки монаси толкова ли са некадьрни та след като са изресували манастира отгоре до долу, за да изтрият чудните бьлгарски икони, не са успели да намерят и изгорят тези 170 рькописа. Да им се невиди на тия гьрци една работа не може да свьршят както трябва Сьщо така мистерия остава и факта че има византийски икони рисувани стотици преди хохлича да посети манастира.
Пак грьцки фалшификации предполагам
А пропо бьди така добьр да постваш по дребни пасажи, не цели страници. Само пьлниш форума
28 Април 2012 23:06
(Тимбукту - знам - лъже - българо-съветска дружба и пр. - не се напрягай...)

Да де нещо смрьнка и за Кирил и Мтодйи - ама то на всички е известно че са чисти бьлгари от Солун
28 Април 2012 23:35
.
28 Април 2012 23:56
През осми-девети век хората са се делели на християни и езичници.
Без значение дали са гърци, маджари, сърби.

България е изиграла решаваща роля Европейската, Християнската цивилизация да се разпространи и сред езическите народи.

За съжаление тая цивилизация умира.
Със или без чужда помощ !?!

http://members.tripod.com/nie_monthly/nie1_02/buchanan.htm
28 Април 2012 23:59
Съседът ми по бюро в лабораторията в Санкт Петербург ми казваше, че общото между него и С. М. Киров имали български фамилии.
От него чувах, че до Пушкин, направил и той реформа на руския език, образованите пишели на български, а Ломоносов пишел дори лабораторните си доклади в мерена реч, и тя българска... Хе-хе, бе ме научил и да програмирам! Всичките ми листинги завършваха с едно жирно: Ну, дай Бог нашему теляте волка съесть!
Приятно вспомнить. По ония времена у нас имаше само ембаргови компютри, още ги нямаше правеците (правците?), пък там вече бяха изработили нещо като копие на HP****! Работеше с най-обикновена K7!
Вярвах му. Нямаше смисли да ме будалка точно по този начин, пък и нали фамилията му бе българска, както и на Киров... Все отнякъде ще да са се взели... Иначе си приличаше на вепс.
29 Април 2012 00:10
Преди 2-3 г. бяхме на поклонническо пътуване из манастирите на Северна Гърция...
Любопитно бе да се види как в един дъждовен ден, преди влизането си в църквата Св. Димитър в Солун, българките свалиха шаловете, шапките и качулките си, докато рускините, тъкмо наопаки, покриха главите си...
29 Април 2012 01:19
И аз това викам ама кой ме слуша. Бонгович явно си неизчерпаем. Поне си направи усилията да четеш това на което отговаряш. Това че последния ти постинг е от Барски, не означава че моя постинг отговаря на него. Гледам че поне гоогле ти е помогнало да намериш правилния Григорович. Както виждаш обиколил е целия Атон и единственото което е видял е небрежно отношение кьм архивите били те грьцки, бьлгарски или срьбски. Много мило че намираш такива дказателства вьв вьзрожденския печат. Ма той май беше антифанариотски и анти грьцки но това няма значение ньл така. Гледам че тактично избягваш да отговориш на вьпроса - дека е това обширно бьлгарско средновековно творчесво унищожено от грьцките попове, не се ли е сетил някой руски монах да го препише.
Колкото за Барски описва срьбски манастир (по това време). Та не става ясно как в него всички икони са бьлгарски. Мистерии....Сьщо така в неговата библиотека (на манастира) и до ден днеше се пазят 170 славянски рькописа - тия грьцки монаси толкова ли са некадьрни та след като са изресували манастира отгоре до долу, за да изтрият чудните бьлгарски икони, не са успели да намерят и изгорят тези 170 рькописа.

Наглостта ти е безкрайна. 170 славянски ръкописа от 500 ръкописа...в един славянски манастир. Сетне, Барски, изрично ни указва, че "българските икони" били изрисувани преди гърците да превземат манастира. Това, че заменя "славянски" с "български" в случая е маловажно. Имаме пряко свидетелство от очевидец на място.
Що се отнася до объркването Григорович/Григориевич хубаво е да видиш кой обърква несъзнателно или не: "Бонго за кой Григориевич става вьпрос. Ония панславянин ли който обикаля Балканите, тьрсейки братчета славяни и минавайки например през Мелник е написьл, че е чисто славянски град в който някой славяни са се обьркали и подали на грьцката пропаганда и се гьрчеят. " И пак:"За Григориевич сьм ти описал други глупости който е письл, което явно показва целта на посьщението му." Аз никъде не съм наричал Виктор Григорович "Григориевич". Та объркването си е твое.
Та същият Григорович пише за същите славянски ръкописи, че били "умишлено изгаряни", дава илюстрация , че се касае за стара практика, като цитира приписка от манастира "Хилендар" за 1650 г. където в прав текст пише, че "лукавите гърци" изгорили "московските книги", а затворили двама духовници.
Изрично посочва, че за гърците " славянската книга или съдържа това, което има в гръцката, или е написана от българин, а може би и от сърбин (а сърбите никак не ги уважават!), следователно нищо не струва. Като не знаели във „Ватопед” какво да правят с разни славянски ръкописи, извикали даскал Спиридон. Той ги погледнал и с една дума αχρησταπράμστα [безполезни неща] ги осъдил на изгаряне. Броят на ръкописите е бил голям, защото, както ме уверяваха, изпекли манастирския хляб в затоплената от тях пещ. В манастира „Ксенофонт” по същата причина изхвърлили книгите в морето." Очевидна е и алюзията към отношението на Омар I, който казал за Александрийската библиотека "Ако книгите са по Корана – изгорете ги, защото си имаме Корана. Ако не са, то пак ги изгорете, защото противоречат на Корана."
Отделно Григорович споменава и затритите поради неграмотност ръкописи, където говори за неуките . Този фактор не никога е отричан - и Паисий споменава за това, но той не изключва и не отрича зловредната роля на фанариотското духовенство, "обръщало всичко на гръцки език". Както казах, темата е следена от българската общественост, особено през 19ти в., когато формиращата се българска интелигенция набляга на ролята на книжовността. В този смисъл възражението, че материали за зловредните действия на гръцкото духовенство могат да се намерят из възрожденската българска белетристика, е някак необяснимо - не би било логично да ги срещнем в писанията на гръцките съвременици.
29 Април 2012 02:13
.
29 Април 2012 04:01
защо са "объркали" КПл със Светите земи

Ни най-малко кръстоносците не са объркали Константинопол със светите земи. Те са били поканени от поредния претендент за трона, който им обещал да им плати дълговете им към Венеция. Пак от финансови съобръжения същите тез юнаци превземат Задар, един католически град, под властта на католическия унгарски крал. За което са и отлъчени от папата, впрочем. И все още са отлъчени, докато се бият за Константинопол.
Що се отнася до забележката ти, че не е имало маджари, ромеи и т.н., а само езичници и християни ще ти дам два примера:
894 Христовият наместник на земята, Константинополският василевс насъсква езичниците маджари срещу духовния му син Симеон. малко по-късно пък Симеон, който май бил учил за глава на българската църква, се опитал да създаде съюз с муслимите от Египет, за да завладее Константинопол - Новия Рим.
29 Април 2012 07:11
Наглостта ти е безкрайна. 170 славянски ръкописа от 500 ръкописа...в един славянски манастир. Сетне, Барски, изрично ни указва, че "българските икони" били изрисувани преди гърците да превземат манастира.

Абе има 200 сита в момента за манастира. Може да отидеш и да го видиш с очите си (ако си от мьжки пол). Има икони запазени от 1500 и нещо си който не са бьлгарски или срьбски (манастира е оригинално византийски става срьбски след разрушаването и вьстаноновяването му). Рькописите сьщо са там. Какво ми тьлкуваш как ти скимне 2 реда записани от някькьв украинец за срьбски манастир (по това време). Какви горени рькописи какви 5 лева. Всички източници от цялото време на османското присьствие показват че Атон е беден и западнал. Библиотеките му са бедни и западнали. Много стари рькописи са ползвани за какво ли не. За маписване отново, изгарияни, мухлясали продавани. Грьцки, бьлгарски, срьбски. Малкото запазени произведения на антични автори са пренаписвани от монасите с псалми и молитви. За справка виж бьлграското евангилие което е сега в Лондон (Лондонското евангелие). Е не е продадено от грьцки поп а от бьлгарския игумен на сьщия този манастир "Свети Павел" за който говорим. Подарвени са му 9 рькописа.. Така че не са ви виновни гьрците..
29 Април 2012 07:16
тимбукту спори по метода "говорите ли френски?" - "не, но свиря на флейта"... ти му говориш за изгорени количества, той те пита за оригинално творчество - гаче ли каноните са допускали вместо "в началото бе словото" да напишеш "в началото бе Микис Маус"...

Незнам кой кара по метода на флейтата. Има много митове за огромното количество унищожено ту ли от мюсюлмани, ту ли от гьрци средновековна бьлгарска литература. Само че ни едните ни другите са го правили просто защото не е имало какво да се унищожава. Ако имаше щеше да има запазени копия поне в Русия.
Но няма.
Каноните не са ти забранявали да пишеш история, право, география, светска литература. Каноните не са попречели на Пайсий. До него няма нищо освен преводи (по скоро има но се броят на прьсти)
29 Април 2012 12:13
Имало е времена, през които сме били ромеи.
Задават се времена, в които ще сме европейци.
Но без елинската култура, без римското право, без Христос.

Тогава всички ромеи са били християни.
Сега само някои европейци са християни.

Езикът ни е съхранил при ромеите, вярата – при османците.
А сега кое ще ни запази българското?

Тогавашните християни не са се интересували нито къде са родени, нито от кой народ са, нито какъв е цветът на кожата на Светите отци.

Ето някои от тях :

• Свети Антоний Велики
• Свети Макарий Велики
• Преподобни Авва Исайя
• Свети Марк Подвижник
• Авва Евагрий
• Преподобни Теодор Студит
• Свети Иоан Касиан Римлянин
• Преподобни Исихий, презвитер Иерусалимски
• Преподобни Нил Синайски
• Свети Ефрем Сирин
• Свети Иоан Лествичник
• Свети преподобни отци Варсануфий и Иоан
• Преподобни Авва Доротей
• Свети Исак Сирин
• Свети Симеон Нови Богослов
• Преподобни Никита Стифат
• Теолипт, митрополит Филаделфийски
• Свети Григорий Синаит
• Никифор Уединеник
• Свети Григорий Палама, архиепископ Солунски
• Калист патриарх и Игнатий Ксантопул
• Блажени Симеон, архиепископ Солунски
• Преподобни Петър Дамаскин
• Свети Калист Катафигиот
• Блажени Диадох, епископ Фотикийски в Епир
• Преподобни Иоан Карпатски
• Блажени Авва Зосима (Палестински)
• Свети Максим Изповедник
• Блажени Авва Таласий
• Свети Теодор, епископ Едески
• Преподобни Теодор
• Преподобни Авва Филимон
• Преподобни Теогност
• Преподобни Филотей Синайски
• Илия пресвитер и Екдик

ПОКЛОН И БОГУ СЛАВА !
29 Април 2012 14:22
Преди скорошните религиозни празници срещнах моя добра позната родопчанка, която бързаше да приготви цветни яйца и кисел хляб. На въпросително повдигнатите ми вежди, в смисъл "ти пък откога си толкова ревностна в религиозните дела", получих неочакван отговор "Е, аз съм от Смолян, за мене е задължително".


Аз, тъй като не съм даже в плиткото на историческите води, ами съм си направо на брега, няма да коментирам горе разразилата се полемика, а ще коментирам горепосочения цитат от творението на Петрински. Някой вече го разкритикува за това, че, защо аджеба, толкова го е страх да каже Великден. Аз ще попитам - какви са тези "цветни яйца и кисел хляб"? Щото българинът открай време казва "писани яйца", които на Велики четвъртък трябва да се боядисат, ако не смогнем, на Велика събота. За "кисел хляб" по Великден, простете невежеството ми, наистина за пръв път чувам. Българката меси козунак, прави пити /които не са с мая/, но не съм чувала някой да ги нарича "кисел хляб". Господина Петрински го прави обаче. Та от този цитат за мен единственото достоверно нещо е точно отговорът на родопчанката /като прочетох впрочем, си рекох, божее, коя ще да е тази, която с г-на Петрински се знае, някак възмутих се от това/. Та ми се ще да кажа и на автора, па и на други списуватели против православното християнство, ей този отговор на родопчанката добре да го запомнят и осмислят, та даже и да го променят на следното "аз съм от България, за мен е задължително"! Живея в Смолян от 30 години. Смоленчани винаги са били ревностни християни, може би поради наличието на голям брой ислямизирани българи там /помаците/. Много бях впечатлена, когато дойдох да живея в града, как се празнуваха големите християнски празници. Докато "надолу" /така казват родопчани за всички населени места, които не са в планината/ хората нямаха проблем с празнуването на християнските празници /това са ранните 80-те на миналия век/, в Родопите вече беше минал първия възродителен процес /на помаците през 70те/ и тъй като въпросът с религията беше доста щекотлив, не се толерираше нито едната /християнската/, нито другата /исляма/ от страна на властите. И точно поради това, може би, хората там виждаха в християнството спасение на собствената си идентичност. Към християнските празници се пристъпваше не с онази традиционност, присъща "надолу", тоест един вид това си е обичай отколе, боядисваме яйца и прочие, защото така са правили бабите ни, ама кой знай какъв смисъл не влагаме. В Родопите беше запазено благоговението пред християнските тайнства /нищо, че боядисването на яйца не е към тях/. "за мен е задължително", наистина беше тогава и сега задължително, това беше и е идентификация точно на факта, че човек е християнин, пък бил той българин, арменец или грък. Интересното беше, че тази идентификация засягаше всички, включая партийните деятели.На нашата партийна секретарка, например, яйцата й ги боядисваше нейна приятелка помакиня! /за да не стигне до ушите на баш партийните шефове такова нарушение на партийните повели/. Шефът ми тогава, на име Иван, празнуваше много бурно Ивановден но заедно със свой адаш в къщата на адаша /отново, за да не попадне под ударите на баш партийните шефове/. Вярващите постеха, когато се изисква от канона. За мен тогава това беше изключително впечатляващо, защото там където бях израсла, социализмът беше успял да направи повечето хора безразлични към християнството, нещата бяха сведени до разрешеното на битово равнище. В Родопите не беше така. И сега не е така. Има си го духът. Християнството е спасило България през вековете, когато не сме имали и самостоятелна държава, затова ще повторя парафразата на казаното от непознатата ми съгражданка: Аз съм от България, за мен е задължително!

29 Април 2012 14:45
Верските лутания на княз Владимир го довеждат накрая до модната по това време религия

Малий, тоа по - цървен и от мена
29 Април 2012 15:16
.
29 Април 2012 15:47
Боцмане, мисля че ясно казах, че говоря за християните в Родопите.
29 Април 2012 16:00
Russo Turisto 26 Април 2012 11:22
Луд умора няма, г-н Петрински. Тъй като бяхте под Византия, много ясно, че бяхте покръстени първом. Руснаците, обаче, имаха избор, както се вижда и сами си избраха религията, но тъй като няма как да говорят гръцки, бяха докарани библии и прочее на по близък език, а също така и книжовниците, мисля че заедно с някаква византийска принцеса, какво толкова имате да се пенявите - не знам. Дайте англичане, с янките и прочие да се кланят на италянците за латиница, нещо? Смешно е вече.
Освен тебе, никой никому не се "пеняви". Петрински показва сведения за това как е било. А във форума се обсъждат нещата и писаното от Петрински. Така че, Russo Turisto, успокой ся
И па колкото и да се пенявиш, руски, вий си говорите на стробългарски, къде 90%. Не черковнославянски -- такъв народ и следователно език, няма. Така че го запомни --- старобългарския е твоя майчин език -- факт -- и да се пенявиш и да не се пенявиш .
29 Април 2012 16:07
Християнството е универсално, "няма юдей, няма елин". Ранните християни не се интересували от етнически и "расови" особености (макар да имали етнос - повечето били елинизирани евреи). И ние сега приемаме ранните християни по нашите земи като наши - пловдивчани тачат св. Ерм, варненци св. Амплий и мн. др. Св. Петка-Параскева Българска-Епиватска е общобългарска светица от ромейските земи, чиито мощи се покоят в Молдова.

Естествено, защото етнонационализмът е по-ново обществено явление, както и расизмът. И след като последните възникнали, станали много важни и в религиозен контекст. (Но в западното християнство интернационализмът си останал, поляците отиват на поклонение в Асизи и Сантяго де Компостела, Лурд и Фатима.)

В това отношение за нас - и за други източни европейци - е много значима ролята - напълно негативна - на фанариотството, за която доста говорихме вече. Фанариотството под османска власт ни нанесе огромни, непоправими до известна степен вреди - и като християнски народ, като ни отчужди от християнството и християнския свят, и като народ изобщо, като ни лиши от историческа памет, писмена традиция, професионална национална интелигенция, научи ни на рушветчилък, прекалено самоотрицание и чуждопоклонство.

Затова именно бълг. Възраждане започна като съпротива срещу фанариотството. И неговото дело не е завършено и до днес.

Православието стана основен фактор - наред с властта на бълг. владетели Борис, Симеон и наследниците им и с кирилската грамота на славянски старобългарски език - за формирането на нашия български етнос (или както по-рано казвахме народност) към 10 в. Поради особеностите на източното християнство православието е държавна, по-късно и национална религия, с отделни национални църкви, на теория равни. Сред тях нашата е една от най-старите живи, определено най-старата сред другите славянски. Тя е най-старата национална и народна институция, пазителка на националното историческо и културно наследство. В старо време вярата - това е било народността.

Но в наше време и в нашия регион - ЕС - а и преди това в "социалистическия лагер" религията и църквата вече не са определящи в държавата и вярата не е тъждествена на народността. Днешната бълг. нация е гражданска, а не етнорелигиозна, това си е жив факт. Вчера нашето училище и хор "Гергана" имахме голям концерт с турското училище в Ню Йорк "Ататюрк" - прозападни републиканци, училището е на Съюза на турските жени в САЩ - за който после ще разкажа на друго място, беше за турския републикански ден на детето. Но там дойдоха при нас развълнувани български туркини, които си водят децата на "Ататюрк", но сега искат да идват и на "Гергана" - да учат и поддържат и българския си език и принадлежност. Поканихме ги всички. България им е родина. Нямам никакъв проблем в часовете си по история и география, и по бълг. език и литература, да имам в класа българчета и православни и други, и български турчета и други деца, както сега имаме полукитайчета, полуафриканчета и др. Няма да си променя приказките ни на йота. За българомохамеданчетата от Пенсилвания, които отдавна участват в концертите ни на Трети март и техните симпатични учителки вече съм писал. Сега, макар че уважаме бълг. църква в Ню Йорк, добрия отец Петър и стария и новия дядо владика, и настоятелите, и пеем там на Коледа, ние сме училище и хор на всички българи по душа, независимо от вярата, първия език и дали имат друго гражданство.

Да се използва религията за затягане на гайките, по примера на комунистическата идеология за "морално-политическо единство" на народа, а на практика за безкритичност към властта, в наши дни и в нашия регион е лошо. На 50 км от София имаме жив пример. Сега и сърбите, и македонците се обземат от православна ревност в търсене на национална самобитност. И в Турция ислямистите вече диктуват, и републиканските турци в Ню Йорк изглеждат толкова разтревожени. И на нашия форум скоро по Великден видяхме немислими по-рано примери на религиозна ревност и нетърпимост към невярващите. Някои колеги мечтаят за средновековието. Това е лошо. Средновековието е живо у талибаните и уахабитите.

Лошо е и да се говори и работи за религиозно оцветени партии. Пред очите ни се спихна - както прогнозирах - "християндемократическия" балон на Ваньо. У нас - по казаните вече причини, свързани и с фанариотското тлетворно влияние - християндемокрацията като в Италия и Германия след войната е невъзможна.

Това не значи православните българи в Смолян да нямат яйца и козунак, напротив. А значи яйцата и козунакът да се правят на знаци на нетърпимостта към иноверците, на изключването, а на търпимостта и включването.
29 Април 2012 16:13
.
29 Април 2012 16:27
.
29 Април 2012 17:30
[quoteпределно ясно е че ти говориш за християните, а аз - за българите... -][/quote]
Боцмане, сигурна съм, че с горното не правиш извода, че християните не са българи. Голяма част от не-християните, не-мюсулманите и най-вече не-българите са събрани май в онази сграда срещу паметника на Цар-освободител и в онези две сгради близо до археологическия музей...
29 Април 2012 17:39
.
29 Април 2012 17:51
Християнството е универсално, "няма юдей, няма елин". Ранните християни не се интересували от етнически и "расови" особености
Да, те са били християни.
29 Април 2012 18:01
Но в наше време и в нашия регион - ЕС - а и преди това в "социалистическия лагер" религията и църквата вече не са определящи в държавата ...
Това се отнася само за християнската религия.
Скоро няма да е така.
Но друга ще е "религията".
Наздраве !

И ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !

29 Април 2012 18:16
Християнството е универсално, "няма юдей, няма елин". Ранните християни не се интересували от етнически и "расови" особености (макар да имали етнос - повечето били елинизирани евреи).

Някои бъркат Християнския католицизъм (Църквата, освен че е света и апостолическа, е и също една и католическа (в смисъл на "вселенска", "универсална",) с трактовката на Коминтерна, че нациите са отживелица на класовото общество. Християнството никога не е отричало съществуването на отделните народи и не си е поставяло за цел някакво преодоляване на това като някаква "езическа отживелица". Но то винаги е наблягало, че Християнската вяра, любов и принадлежността към едната, света, вселенска и апостолска Църква следва да стои и да надделее над чисто земното противостояние и различие между човеците и отделни човешки колективи (като племена, народи, нации и раси, например, но също класи и съсловия). В този смисъл понятието за Християнския народ не е отрицание на съществуването на български, гръцки и прочее руски нарoди, а "Църквата ... е в цялата вселена, достигайки всички земни предели, както и защото всеобщо и безпогрешно преподава всички догмати, които трябва да влизат в състава на човешкото познание…, (още и затова) че подчинява на благочестието целия човешки род…, че както повсеместно лекува и изцелява от всякакви грехове, извършени с душата и тялото, така и в нея се придобива всичко онова, което именуват добродетел, от какъвто и да било род – и в делата, и в думите, и във всяко духовно дарование" (Огласителни поучения, ХVІІІ, 23).
Т.е. единната, света, католическа (универсална) и апостолска Църква е над национални, социални, икономически или културни граници. Тя не е свързана с един народ - било ромейски, било български, било руски. Твърдението за обратното е етнофилетизъм и е осъдено категорично като ерес от Великия поместен събор в Константинопол от 1872 (за жалост, свързан с учредяването на Българската екзархия).
Тук обаче следва непременно да се посочи, че предица поместни църкви в историята са попадали в плен и са ставали проводник на империализъм и чисто светска горделивост. Освен с добре познатите примери от папския Рим и Константинопол, следва да посочим и разни веяния от Русия, които напоследък тревожно се мултиплицират. Ето един пример
29 Април 2012 18:34
[quoteне - просто моето понятие е по-широко и обхваща и помаците - сигурно и те си казват "аз съм от Родопите - за мен е задължителен рамаданът, рамазанът и пр."][/quote]

Разбира се, че си го казват и си го празнуват сега, ама тогава не можеха да го правят. Не пращай нещата в друга посока. Написах по-горе това срещу анти-християнските писания на Петрински. Някой беше писал под оскърбителните му статии срещу Христос точно преди Великден, че едва ли г-на би написал подобни статии срещу ислямската религия навръх Рамазана или срещу юдейската навръх техните празници, но срещу християнството може... Затова писах по-горе за не-християните, не-мюсюлманите и най-вече не-българите, ама ти реши да обърнеш нещата. Да приемем бахайската религия ли? Странно защо всички нападки са насочени все срещу християнството? Всъщност не ми е странно, то религията на атеизма я измислиха онези, титулуващи се за богоизбрани.
29 Април 2012 18:50
... Странно защо всички нападки са насочени все срещу християнството? ...
Защото християните са "раби на Христос" и в този смисъл са наистина свободни и "неуправляеми".
Това плаши.
Друго си е като да можеш да манипулираш и управляваш "тълпата" и отделните индивиди
с пари, наркотици, власт, голи кълки, партиен дълг, слава и каквот още се сетиш.


„ Мъчителят казал на светеца:
- Нима не знаеш, че римските императори много се гневят против изповядващите Христовото име и заповядват да бъдат убивани?

Свети Мина отговорил:
- "Господ царува – да треперят народите!" Ако вашите царе се гневят на Христа и на християните, изповядващи Неговото име, какво ме засяга? Аз не обръщам внимание на гнева им, защото съм раб на моя Христос и имам само едно желание – да бъда изповедник на Неговото всесвято име до самата си смърт и да се насладя на Неговата сладка любов, от която никой не може да ме отлъчи: "скръб ли, притеснение ли, или гонение, глад ли, или голотия, опасност ли, или меч?"

29 Април 2012 19:46
Сенаторе,
Битие: 2:24 Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.
Но също и:
Изход: 20:12 Почитай баща си и майка си, (за да ти бъде добре и) за да живееш дълго на земята, която Господ, Бог твой, ти дава.
съответно Второзаконие: 5:16 Почитай баща си и майка си, както ти заповяда Господ, Бог твой, за да живееш дълго и да ти бъде добре в оная земя, която ти дава Господ, Бог твой.)
Та къй с принадлежността към Християнството и отношението към своя народ.

29 Април 2012 20:11

бонго-бонго
29 Апр 2012 19:46



29 Април 2012 21:10

ОТ МАТЕЯ СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ
10:34
29 Април 2012 22:41
ОТ МАТЕЯ СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ
10:34

Да знаиш - аз тез думи Христови винаги съм ги тълкувал много буквално.
29 Април 2012 23:03
Аз – не.

Според мен те се отнасят за Любовта.
Обикновените хора обичаме егоистично – заради нещо.
А не чрез и през Него – като чеда на един Отец.

Но това е трудна работа.
30 Април 2012 01:14
Има настояща нужда от разумни идеологии. Религиозните спъват, потъпкват човещинията, прогреса, интелекта на човеците. Няма по-голям дарител на лъжи, омраза и насилие от християнската религиозна идеология. Няма! Създава, подкрепя, утвърждава и пази политическия климат на тази планета във вид, в който разрушенията и арогантноста са удоволствие.

=========

Перфектен пример за дълбочината на мислене от двете страни: Натисни тук Никаква разлика между постингите под тази тема и видеото! Въпроси и въздишки.


30 Април 2012 01:18
Никаква разлика между постингите под тази тема и видеото!


Както и между твоя и статията....
30 Април 2012 01:34
Dart Dorvalla
30 Апр 2012 01:14
... Има настояща нужда ...
Къде се "локализират" във времето твоите малки и големи нужди ?
Освен във форума.
30 Април 2012 01:45
Не са в религиите малките и големите ми нужди. Говоря за:


настоящ

1. (сегашен) present

нашите НАСТОЯЩи задачи our present tasks

НАСТОЯЩето писмо the present letter

в НАСТОЯЩия момент at this moment

2. (истински) real, genuine, true
,




не за предишни, а за сегашни и бъдещи нефекални нужди.



30 Април 2012 02:33
трактовката на Коминтерна, че нациите са отживелица на класовото общество


Няма такава "трактовка" - Коминтернът даже прие резолюции за създаването на нови нации, например "македонска" (1934 г.), а също по-малко известните "тракийска" и "добруджанска" нация. В СССР се разгърна "мащабно строителство" на нови нации в условията на социализма.

Стремежът на владетелите да контролират църквата, да й наложат национални рамки, е също факт на изток, но и на запад - англиканска, галиканска църква. Cuius regio, eius religio. Православието реално е федерация на национални църкви, подчинени на своите държави. Странна е идеята за "старшинство" на националните църкви.

За българите най-големият проблем е фанариотският новогръцки "етнофилетизъм", а не руският, макар той също да е факт. По време на юговойните сръбски православни попове благославяха сръбски военопрестъпници и ги укриваха от международното правосъдие, предрешени с раса и калимявки в босненски сръбски манастири.

"Етнофилетизмът" на Бълг. екзархия беше "защИтен", срещу асимилаторския натиск на фанариотите, а не агресивен.
30 Април 2012 02:41
Оскърбителите статии против Христос


Петрински написа историческо четиво за историческите извори за историческата личност Иисус от Назарет, а не оскърбления против Христа. Това беше според мене добре дошло в задушливата атмосфера на днешните бълг. медии, в които по Великден преобладаваше фарисейска кухненска патетика за "благодатния" фенерски огън - от същия тип хора, от които по-рано слушахме за "развитото" и "по-развитото" соц. общество.
30 Април 2012 02:44
християните са "раби на Христос" и в този смисъл са наистина свободни и "неуправляеми"


Още по-свободни и неуправляеми са ония раби, дето взривиха СТЦ на 11-ти септември.
30 Април 2012 03:02
Петрински написа историческо четиво


Е това си е направо виц!
30 Април 2012 03:05
ония раби, дето взривиха СТЦ на 11-ти септември.


А сграда №7? Там защо ли нямаше (а)раби?!
30 Април 2012 05:30
Лен,

Симпатична си ми, но не си права за Петрински. Помисли си малко.
30 Април 2012 08:28
Още по-свободни и неуправляеми са ония раби, дето взривиха СТЦ на 11-ти септември.
Хм, интересна тема !
30 Април 2012 08:30
Dart Dorvalla
30 Апр 2012 01:45
Не са в религиите малките и големите ми нужди.
А дали?

Aко човек ИМА нужда, независимо каква, тя каква му е – предишна, сегашна или бъдеща ?
А когато ще има ?
30 Април 2012 08:55
Не беше ясно с настояща - уточних. Сега следва

нужда

Ето още: разумен

и

Идеология

Тълкуванията по-горе имат нужда от по-сериозно анализиране отколкото библиите могат.
30 Април 2012 09:28
The Hidden Story of Jesus - Part 1 of 11

30 Април 2012 09:41
Идеологията (на гръцки: ιδεολογία, ιδεα — образ, идея; и λογος — разум, учение) е добре организирана система от възгледи и идеи, характерна за определена социална група, класа или политическа партия и изразяваща нейните интереси.
Ти от коя "социална група, класа или политическа партия" си ?
Християнството е "характерно" за всички хора.
"ЧОВЕШКАТА ДУША Е ХРИСТИЯНКА".
30 Април 2012 10:01
What do I think of Western civilisation? I think it would be a very good idea…

I like your Christ, I do not like your Christians. Your Christians are so unlike your Christ!


- Махатма Ганди

Нали знаете какво значи Махатма, SPQR?
30 Април 2012 10:12
"Intolerance is the evidence of impotence."
30 Април 2012 10:38
Е, ако се окаже, че Бапу Ганди е бил нетолерантен или безсилен (я питайте британците!) - ще трябва да се покръстя.
30 Април 2012 11:02
Малко ми е неудобно да поправя ТВОЯ Ганди (не "нашия" ) , но той яко бърка сегашната "Западна цивилизация" и по-специално "европейците" с Христовото учение и християните.


30 Април 2012 11:06
Аз съм от групата, които питат! Например на колко години е Земята?

P.S. Земята е третата планета в Слънчевата система.
30 Април 2012 11:16
Аз съм от групата, които питат! Например на колко години е Земята?


За тез въпроси има чичко Гугъл.
щом си написъл, че е трета планета, значи можеш да прочетеш и на колко години е според учените.
30 Април 2012 11:17
И още един пример: защо господ не се е погрижил да "създаде" първите две планети?

Планета е... нещо неизвестно на господ и библиите.
30 Април 2012 11:23
А, не! Теолозите казват 6000 до 10000 години, Писи Миси. На кой вярваш? Викито, или 10000г.!? Защото "вярвам" означава, че няма ДОСТАТЪЧНО доказателства. А аз смятам, че има! С някакъв нищожен коефициент на възможна бъдеща корекция.
30 Април 2012 11:27

И ти ми беше неизвестен до преди два-три месеца.

Но се оказа, че ... съществуваш !

Явно Бог е имал нещо впредвид.


30 Април 2012 11:34
А, не! Теолозите казват 6000 до 10000 години, Писи Миси. На кой вярваш? Викито, или 10000г.!? Защото "вярвам" означава, че няма ДОСТАТЪЧНО доказателства. А аз смятам, че има! С някакъв нищожен коефициент на възможна бъдеща корекция.


Ти май не правиш разлика между Бог и теолозите. А трябва.
Теолозите понякога грешат, докато Бог - никога.
Не намирам за особено важен проблем на колко точно години е земята и откога точно е населена с хора. Това е Божие дело и следователно само Нему е дадено да знае кога, защо и как
30 Април 2012 11:35
И още един пример: защо господ не се е погрижил да "създаде" първите две планети?


И тях Той ги е създал. А защо? Казах ти, че само ТОй знае защо, кога и как
30 Април 2012 11:37
Малко ми е неудобно да поправя ТВОЯ Ганди (не "нашия" ) , но той яко бърка сегашната "Западна цивилизация" и по-специално "европейците" с Христовото учение и християните.


Нищо не бърка. Това са отговори на въпроси на различни журналисти, каквото го питат, това отговаря. Пък ако не сте в течение какво е извършил през живота си Махатмата - и кога е живял, - да ви открехна защо връзва кусури на Западната цивилизация И на християните: заради бруталния колониализъм. Не го намирал достатъчно цивилизован и християнски - и туй то! Индийски им работи...
30 Април 2012 12:26
Живял си един неизвестен, в тъмнина и нищо наоколо, напук на съществуващите днес гравитации, самотен господар на никой. Бил жив и самотен в нищото безкрайно дълго, без покрив и дъно много милиарди векове, докато накрая горещата му мисъл се раздвижила и решил да твори. И, щото не бързал да бяга от скуката, никой го не ръчкал за нищо, създал само небето и земята, ама тя се оказала мокра, непозната материя, та затуй го било страх да не му се намокрят петичките боси / не бил сътворил шивашките машини още /, пък и в тъмното, на кой му дреме колко гол бил. Тук му дошло на ум, че много милиарди векове бил на тъмно / може от водата да се е стреснал /, решил, че му трябва да види какви ги е набарабанил, и ... ех, чудеса, пръкнала се светлината, че и я отделил от тъмнината, да не муй уроки гаваза духовен, 'аресал я, и решил да поработи още някой ден /тъмното било сънливо изначално /. Със същото старание и мъдрост, преди да избяга от сътворените неща, работил още някой ден, доволно потривайки ръце, че нямал опашка кат маймуните. И, решил да създаде маймуни без опашки. Ама ... излязли хермафродити, та му се затруднила фантазията. С туй парада и фойерверките не свършили, та пръкнал рай за асфалтирани аутобани. Е, не веднага, де, ББ още гонел кафяв колан. Ама, тъй, нали трябвало да инспектира белите мечки, тюлените и кенгурута покрай извора на река Тигър! Но забравил да инспектира библиите! После избягал. И до ден днешен го няма.
30 Април 2012 12:30
Теолозите понякога грешат, докато Бог - никога.

Именно - проблемът е, че Божието слово всъщност достига до нас чрез теолози, като се почне от древните теолози, които са писали Стария и Новия завет и няма как да знаем кое е вярно и кое - грешно.
30 Април 2012 12:40
Именно - проблемът е, че Божието слово всъщност достига до нас чрез теолози, като се почне от древните теолози, които са писали Стария и Новия завет и няма как да знаем кое е вярно и кое - грешно.


Ти пък се научи да правиш разлика между теолози и Апостоли.
Само за информация, Стария завет никой не го е писал. Записали са го доста късно. Поради тази причина го наричат Свето предание. Свето писание е Новият завет.

П.П: Божието слово стига по различни пътища до хората. Затова е в Библията е казано, че са неведоми пътищата на Господ. Не само с теолози. Не само с проповедници. Откриването и приемането на Христовата вярата е лично духовно търсене и намиране.
30 Април 2012 14:03
Само за информация, Стария завет никой не го е писал. Записали са го доста късно.


Кога именно, Писи? Любителски се интересувам от библеистика.
30 Април 2012 14:10
Именно - проблемът е, че Божието слово всъщност достига до нас чрез теолози, като се почне от древните теолози, които са писали Стария и Новия завет и няма как да знаем кое е вярно и кое - грешно.
Светия Дух направлява Светата Православна Църква.
Сведетелства – бол.
Вие също сте такива свидетелства.


30 Април 2012 17:59
Именно - проблемът е, че Божието слово всъщност достига до нас чрез теолози, като се почне от древните теолози, които са писали Стария и Новия завет и няма как да знаем кое е вярно и кое - грешно.

Несъмнено. Но Господ ни е дал инструменти, с които да различваме лъжата от истината.
01 Май 2012 00:42
"Църквата нарича "свети отци" не всички светци на Църквата, а само онези от тях, които са оставили писмени изяснения на християнската вяра. На трима от тях Църквата е дала прозвището "богослови" като признание за изключителните им заслуги в задълбоченото разкриване на Христовото учение. Това са св. ап. и евангелист Йоан Богослов (1-2 век), св. Григорий Богослов (4 век) и св. Симеон Нови Богослов (10-11 век).

Св. Григорий Богослов казва, че "богослови на Църквата трябва да бъдат наречени онези, които са достигнали съзерцание на Бога". Следователно, светите отци са истинските богослови на Църквата.

Отци на Църквата е прието да се наричат и участниците в седемте Вселенски събора, където е разкрито в пълнота цялото християнско учение.

Редица християнски автори от древността са останали в църковната памет като "учители на Църквата", без обаче да са постигнали лична святост. Учител на Църквата е бил наричан и Ориген, въпреки че редица негови възгледи са били отхвърлени от Църквата като неправославни.
Светостта на даден църковен автор не гарантира безпогрешност на неговите възгледи, дори в областта на догматиката. Православната църква няма учение за непогрешимостта на ничие мнение, независимо от църковния сан или личната святост на автора му.

Единствен критерий за верността на определено учение е съборното, общо църковно съзнание. Единодушието на св. отци в областта на догматиката и най-важните духовни проблеми е плод на общия им опит от живота в Светия Дух, Който е Учител на всички тях, независимо кога, къде и при какви условия са живеели.

Светите отци може да имат частни мнения, които не са непременно еретични, но не са потвърдени от общото църковно предание. Някои от тях Църквата отхвърля като погрешни, а към други се отнася с уважение, но не ги преподава като основополагащи за спасението истини. Св. отци могат да имат различни и дори противоположни мнения по духовни проблеми или актуални за времето им въпроси.
Затова в Православната църква важи принципът: "Единство в най-важното и многообразие във второстепенното". "

01 Май 2012 09:04
Много братчеди на Соломон Паси имало в форума!
01 Май 2012 11:14

И на Кириак Стефчов !
01 Май 2012 11:32
Кога именно, Писи? Любителски се интересувам от библеистика.

Аз с точна датировка не се наемам. Като всяко предание и това се е предавало устно. Мненията кога са започнали да се записват старозаветните текстови са различни, но като цяло преобладават тези, че част от текстовете на Стария завет са записани още преди около 1500 години преди Христа. По-късно са записвани и добавяни и другите текстове. Защото Стария завет не е дело на един човек. За Септуаги́нтата няма нужда да говора, тъй като тя е доста по-късно.
Все едно да се ангажирам с точна датировка на Омировата "Илиада"
01 Май 2012 15:57
Та, записвали са от кого? От Майкъл Джаксън? Кой е диктувал Писи Миси?
01 Май 2012 17:30
SPQR
01 Май 2012 00:42
Единодушието на Светите отци в областта на догматиката и най-важните духовни проблеми е плод на общия им опит от живота в Светия Дух, Който е Учител на всички тях,
независимо кога, къде и при какви условия са живеели.
ЧитАй, Григориевич, читАй.

"И всеки човек стига до Бога по свой собствен начин:
някой — с увереност,
друг — с отрицание,
а трети — със съмнение".

01 Май 2012 18:00
Величайший обман в истории. Миф о распятии Христа

01 Май 2012 19:07
Та, записвали са от кого?


Офффф, ми кой е записал народните песни, че са оцелели, бе? И какво е било толкова важно в тях, та да оцелеят? А тук става дума за Светото предание на юдеите.
Поименно ли искаш да ти ги кажа? Ми не ги познаваш! Щом има писменост, все има кой да пише и записва.
01 Май 2012 19:28
Аха, сега разбрах величието на библиите - народни песни били. Теолозите са по-тарикати, твърдят, че тез народни "песни" били "инспирирани" /само!/ от някакъв всезнаещ, всеможещ, външен дух. Съответно, степента на реално съществуване на духове в главите на индивидите, инспирирали се от само себе си, расте до 100%.


инспирирам

01 Май 2012 19:44
Важното в тях да оцелеят, и да бъдат създадени, е било политическата необходимост. Да се плашат хората и да са покорни. Възможностите им са били на такова ниво - чудели се какво дърво да използват за плуг.
01 Май 2012 19:56
Аха, сега разбрах величието на библиите - народни песни били.


Пак не си разбрал. Сравних ги с народните песни, но не казах, че са народни песни Пък и аз сравних само Стария завет. Но не и Новия
Ще ти дам пример с Черноризец Храбър, но дано да разбереш примера. Никой не знае категорично кой точно е Черноризец Храбър. Но това прави ли по-малко стойностен трактата му "За Буквите"? Има много текстове, за чийто автори не се знае нищо, но това не пречи да разсъждаваш върхи текстовете, да ги изучаваш. А така както я караш с разсъжденията, сам ще стигнеш до извода, че щом не мога да назова името на човека или на хората написали Стария завет, може лично Бог да е сторил това Или поне да е боговдъхновил някой човек, за да ги напише. Може един ден и теб да направи Свой апологет. Няма невъзможни неща за Него.
01 Май 2012 20:06
Няма невъзможни неща за Него.
Oсвен да направи нещо повече от вдъхновяване на средновековни овчари да пишат ненаучна фантастика. Да вземе телевизионно шоу и да обясни кое точно е истинското му име? буда, тангра или пък спагетено чудовище
01 Май 2012 20:34
Да вземе телевизионно шоу и да обясни кое точно е истинското му име? буда, тангра или пък спагетено чудовище


Именно защото е Бог не би проявил лошия вкус да отиде в телевизионно шоу. Той е дал достатъчно свидетелства за Себе Си и продължава да Ги дава. Това че ти не ги виждаш, си е лично твой проблем.
01 Май 2012 20:47
точно така! проблем също така и на останалите 4 млрд. народ който също не потеглят след (точно) този мит. адът явно ще е пренаселен
01 Май 2012 20:52
като добавим и онзи които са живели преди той да изпрати сина си, мъчи го, излъже че е умрял(тъй като е отзован посока рая) сметката съвсем набъбва. ако това е всичко което може да направи божеството ви, определено не съм впечатлен
01 Май 2012 21:04
определено не съм впечатлен


Аз пък определено съм впечатлена, че човек, който не познава Библията и Словото Божие, така самоуверено говори общи приказки като теб. Но не си само ти. Ако това те успокоява. Нямам намерение да те убеждавам в нищо.
Който търси - намира. С теб по тази тема няма какво да си кажем.
01 Май 2012 21:12
съгласен съм. самозаблудата не ми е хоби. само да ти припомня, че сметката горе долу е вярна и ти като истински вярващ трябва да ти е болно за всичките тези хора които даже няма да имат шанса да те срещнат в рая. лека и със здраве
01 Май 2012 21:20
ти като истински вярващ трябва да ти е болно за всичките тези хора които няма да имат шанса даже да те срещнат в рая


Понеже това вече излиза леко извън темата, ще ти отговоря.
Няма гаранция, че ще отида в Рая. Само Бог отсъжда и само Той знае как да съди. Ако в стремежа си да "отида в Рая", проявя надменност, грубост и горделивост, по-вероятно е да се запътя към Ада. А дали ми е болно или не - само Той знае.
Лека и не теб. Жив и здрав.
01 Май 2012 21:26
Авторите, за които говориш /събирателно, мисля, Черноризец Храбър/, пишат СВОИ мисли, търсят факти, не фантазии. Народните песни не било добър пример, добре, пренебрегвам го. Избегни метафорите тогава. Не се интересувам от имената на писалите фантазии. Интересува ме претенцията за определен "сътворител, създател" на света, хората... планетите, и липсата на техническа документация от тоз инджинер.

може лично Бог да е сторил това. Или поне да е боговдъхновил някой човек, за да ги напише.


Де го тоз бог? Да си даде адреса, има ракети, ще му пратим една, ако не е много дебел, ще му осигурим хотел, компютри, писачи и секретарки да напише каквото иска, за да отпадне нуждата от вдъхновявания с духове отпреди 3000 години. Щото лично Бог и някой човек се нуждаят от факти за да са истински твърдения, а не теоретични. Факти!

Второ, нямам нужда духове да ме ръководят, направляват и прочие.

Трето: какво му е лошото на стария завет? Не му е добър автора, колектива от автори, директно контактирали с него? Някаква дискриминация има.

На него му е невъзможно абсолютно всичко - от идентифицирането му, та чак до честотите на предавателя му.

Когато някой реален обект иска да обясни нещо, популяризира своя мисъл, теза, каквото и да е..., използвайки вяра вместо факти, и, заедно с това се крие, вместо да напише сам каквото има да каже, възниква въпрос за психическото състояние на всичката група "контактуващи" с нещо, което самите те не могат да определят, опишат. И въпрос за мотивите зад смяната на правообладателя / да уточнявам ли?/. Има още рационални въпроси на които е нужен отговор за да се избегне действието манипулиране на хора. С метафори няма да се получи разумен отговорът! За да те рзберат, Писи Миси, използвай факти, данни, които могат да се приближат до факти, или дават възможност да се предположи, че данните ще се превърнат във факт. Като, отговори, например, как тоз бог е писал сам библия, или как същия е контактувал с писалите библии.



01 Май 2012 21:44
За да те рзберат, Писи Миси, използвай факти, данни, които могат да се приближат до факти,


Оххххх, не четете форума, не четете, само пИшете...
За Вярата факти не са нужни. Те и физиците си служат с теории, хипотези и т.н, но на тях им вярват.
Който е готов да ме разбере, ще ме разбере. Който не е готов, не мога да го насиля да ме разбере.
Никой нищо не е доказат за "големия взрев", за така нареченото "самоорганизиране на космическиая прах" и др.. Но на тях вярват. Ами добре. Някои от нас избират да вярват на Библията. Ако ти е терсене, че тя е изпълнена с метафори, толкова по-зле за теб. Защото метафората е голямо пътуване в човешката душа, в човешкия ум. Може би затова Бог ни е дал да си служим с метафори.
А за фантазиите.... Преди мноооого години са смятали, че и Жул Верн пише фантазии. Пък после...

01 Май 2012 21:46
С други думи, ако някой предендира, че има да каже нещо важно на човеците, и го прдава само чрез определени "индивиди", които слагат мислите му на хартия/или...друг недигитален носител/, и днес, хиляди години по-късно, ние трябва да ползваме мислите му чрез хиляди копия на различни преводи на копия от анонимни автори, без оригинали, нормално е да кажа - това не е нормално. Не е мъдро. Не е грижовно. Не е с добро намерение.
01 Май 2012 21:50
Dart Dorvalla


Добре де! Кажи ми защо има дума Бог? Ако Той не съществува? Нима ние човеците назоваваме несъществуващото? Дай ми пример
Твоят черен дроб не е ли съществувал, когато си бил на 3 години? Макар че не си знаел за съществуването му
01 Май 2012 21:52
Вярата не е път към истината. Пиеш ли вода от улични локви? Вярваш ли че е полезна?
01 Май 2012 21:53
Невярна метафора, отново. Моите органи са факт, не вяра.
01 Май 2012 21:53
Dart Dorvalla не знам как е около тебе, но аз имам шанса да споря с хора вярващи в повечето от популярните митове. кеф ти католици, будисти, мюслимани-мани, полу-шинтоисти, даоисти и за гарнитура разни християнски сектанти. и общото в споровете с тях е че не можеш да научиш абсолютно нищо. доста търпение и разбиран вкарах в системата ама нищо смислено не излиза. как е около тебе
01 Май 2012 22:11
Невярна метафора, отново. Моите органи са факт, не вяра.


Не ми отговори на въпроса. Защо съществува думата Бог ако Него Го няма?
Да, не отричам, че органите ти са факт. Но и преди да си знаел, че са факт, те са си съществували.
Само за протокола да уточня. Не принадлежа към никаква секта. Източно православна съм.
01 Май 2012 22:12
TEXHuK
01 Май 2012 21:53
Dart Dorvalla не знам как е около тебе, но аз имам шанса да споря с хора вярващи в повечето от популярните митове. кеф ти католици, будисти, мюслимани-мани, полу-шинтоисти, даоисти и за гарнитура разни християнски сектанти
Браво. Ти си бил Голяма работа.
Бих ти викал ИНЖЕНеР !


01 Май 2012 22:19
И информацията за черния ми дроб е дошла не от библии.

Думата бог я има, според мен, възникнала е от необходимоста да се опишат и обединят в едно непонятни за първобитното мислене "неща" разни по естество, като мълнията, светло-тъмно.... Представи си ме мен, 3 годишен, с неинформирани родители, необразовани, прости и тъпи в полето, в дъжд и ураган боси, гонещи с пръчки зайци, и.... мълнии. Че те убиват не е вяра, факт е. Защо убиват знаеш сега. Учебниците по онова време ги е нямало - бог не пожелал да ни осведоми, и на първобитния не му останало много шанс да не обобщава без факти. После, думата бог я има само в някои езици за олицетворяване на неестествени, от гледна точка на неосведомения индивид, неща, които по-късно Църквата е обсебила, с огън и меч е вкарала в "пътя" другоячемислещите...и така е властвала. Затова. Сталин е правил същото. Масмедиите правят това сега... В Евангелието YouTube има доста за това, че "вярата" в бога е пряко свързана начина на вдълбяването й в детска възраст. Има религии без тази дума. Без бог въобще.... В Евангелието Уикипедия има материал и за това.


==========

Техник, страшно е! Ама го разбират само хора без теории за .... всичко това.
01 Май 2012 22:22
Pisi Misi,

„ ... Писанията са написани в Църквата, от Църквата и за Църквата. Извън нея те не могат да бъдат разбрани. Човек, опитващ се да разбере Писанията извън Църквата е като някой, който чете личната кореспонденция между близки хора. Писанията изгубват смисъла и съдържанието си за ония, които са чужди на Църквата, на нейния живот, на Тайнствата и Преданието ѝ, понеже не са писани за такива читатели ...”

Така, че нямаш никакъв шанс.
Те няма да проумеят и частица от това, което казваш.
Спорят заради самия спор. Виж постингите им.
Просто когато спорят, те стават значими в своите очи.
Стават "Инженери".

„ ... Светото Писание е било създадено чрез вдъхновение от Св. Дух и само в Него то може да бъде четено и разбрано ...”

Как ще стане тая работа в тоя случай ?
АБСУРД !

01 Май 2012 22:24
Не, аз поне на тригодишна възраст не съм знаел за черен дроб. Даже пилешки.
01 Май 2012 22:29
Просто когато спорят те стават значими в своите очи. Стават "Инженери".


Аз не споря. И не се опитвам да ги убеждавам. Обръщам им внимание, защото те имат нужда. Те спорят, те търсят, те се лутат. Като деца са. А с децата трябва да бъдем снизходителни. Твърди, но снизходителни.
01 Май 2012 22:31
улавям критична конотация в "инженер", но тва не е проблем а как да ви наричам вас дами и господа? как наричаме хората които виждат неща които никой друг не вижда и общува със същества с които никой друг не общува? пациенти? шарлатани? ако хората пък са искренни думичките стават по-обидни... дайте акъл, всезнаещият е на ваша страна
01 Май 2012 22:34
Dart Dorvalla


Като филолог мога да ти кажа, че липсата на дума в даден език, не означава, че съществуването й в друг език е маловажно. Днес казваш "светкавица", "ураган", но казваш и Бог. Защо така?
01 Май 2012 22:38
а как да ви наричам вас дами и господа?
Наричай ни както ти е на сърце.

Ние се чувстваме християни.
01 Май 2012 22:39
ами защото бог е идея. точно както душа. с него се е обяснявало всичко което не са знаели хората. после са се понаучили и повечето от божествата са си заминали. малкото останали ги чака същата съдба. страха от смъртта също ги храни, но и това няма да им помогне. тия лъжи ще си заминат както всички предишни
01 Май 2012 22:42
ами защото бог е идея.


Само ако знаеш колко сложна е думата ИДЕЯ. Само ако знаеш. И колко истинска, и колко реална.
01 Май 2012 22:42
неточно SPRQ, християни са само подмножество на гореописаните. и абсолютно неотличими от другите. всички уникални, всички едниствени, мистични и праведни
01 Май 2012 22:43
Ти обръщаш внимание но не на отговорите на въпросите. Докато обсъждаме факти, някой общоизвестни, вие се занимавате с метафори за оправдаване липсата на нещо, което твърдите, че съществува и материално комуникирало с някои в древноста, а днес не ще да си оправи библиите. Да повтарям ли моите въпроси?

01 Май 2012 22:44
в главата ти писи миси без никакво съмнение бог е абсолютно истински, в реалността обаче положението както изглежда е по-различно
01 Май 2012 22:47
Dart Dorvalla


Как не можеш да схванеш, че няма защо да се оправдаваме, че вярваме. И не сме длъжни на никой човек нищо да доказваме.
Защо постоянно се изисква вярващите да доказват, а в един куп уж "науки" априорно да вярваме, че нещата, които там твърдят са верни?
01 Май 2012 22:49

ОБЛОГ НА ПАСКАЛ

Паскал дава пример с двама души, които се обзалагат, дали съществува Бог или не.
Облогът е съдбоносен, залогът е проектиран във Вечността и не е нещо друго освен „вечния живот”.

Ако облога спечели този, който залага на това, че Бог не съществува, той на практика не печели залога, тъй като ако Бог не съществува, няма и вечен живот.
Но ако загуби, той губи всичко.

Респективно, ако този, който се е обзаложил, че Бог съществува, в случай че спечели облога, печели висшата награда, но ако изгуби облога, не губи нищо.

Мога да го обясня и по-подробно.
01 Май 2012 22:49
Не е достатъчно да си филолог когато казвам, че думата бог е обобщение на неизвестни за първобитното познание явления. По-късно недемократично наложено от Църквата като единствено възможно и вярно възприемане на света и явленията в него и извън него.
01 Май 2012 22:51
И да го обясниш 2012 година сме. Паскал понятие си е нямал от нещата, които децата знаят сега.
01 Май 2012 22:52
предполагам говориш от името на вярващите.
проблемът е че в доста държави религията и държавата не са разделени. проблемът в бг е че бпц не плаща данъци за дейността си. като сложат касовите апарати и почнат да се осигуряват, няма да имате проблеми. УФО-лозите могат, вие не
01 Май 2012 23:01
Не е достатъчно да си филолог когато казвам, че думата бог е обобщение на неизвестни


Ти казваш, че е обобщение на неизвестното. А кой си ти, че да вярвам на теб, а не на Христос? Я малко смирение
01 Май 2012 23:04
проблемът в бг е че бпц не плаща данъци за дейността си


И защо да плаща данъци? Нали е отделена от държавата?
01 Май 2012 23:05
Ами аз съм реален, пък другото е измислица, фантазия, 0 факти, че съществува.
Не че не трябва да вярваш във фантазии, не, вярвай. Щом ти помага да разбереш как летят самолетите, защо не!
01 Май 2012 23:07
Ми щото е обобщение, Писи Миси.
01 Май 2012 23:08
всяка частна компания е отделена от държавата, развива дейност и плаща данъци. като разкараме мистицизма остава едната търговска дейност. никой не иска да ви забранява. касови апарати, трудови договори, осигуровки и мирно и съвместно ще съществуваме.
01 Май 2012 23:09
както и държавните междувпрочем
01 Май 2012 23:10
В началото са били много богове, различни за различни явления. Това достатъчно ли е?
01 Май 2012 23:11
Dart Dorvalla
01 Май 2012 22:51
И да го обясниш 2012 година сме. Паскал понятие си е нямал от нещата, които децата знаят сега.
Ти знаеш ли КАКВО и колко от него знаят децата ? Те и понятие си нямат от нещата, които е знаел Паскал.
А като те чета какво пишеш – ти не само нямаш понятие какво е знаел той, но и нямаш почти НИКАКЪВ шанс да го проумееш този факт.


01 Май 2012 23:16
паскал ни предлага да заложим на това че има бог, щото ако няма-не губим нищо . тва е с 2 думи. проблемът, е че нито е морален нито е смислен. безсмислен е поради фактът че трябва да вярваш искренно!! математиката на уравнението е ясна, но не е логично в смисъла на религията. ако найстина има господ като ме прибере поне ще му кажа че съм бил искрен. този който последва паскал само ще декларира вяра, но няма да вярва. просто е заложил и на 2та изхода. нещо неясно?
01 Май 2012 23:17
Dart Dorv alla,


"Човекът прилича на дроб, където числителят е това, което той действително представлява, а знаменателят - това, което си въобразява, че е. Колкото по-голям е знаменателят, толкова по-малка е дробта. Когато знаменателят е безкрайност - дробта е равна на нула."
Л. Толстой

Добавка :

Уикипедия Х 0 = 0

Математика !

01 Май 2012 23:19

01 Май 2012 23:08
Мнения: 450
От: Holy See (Vatican City State)
Скрий: Име,IP
всяка частна компания е отделена от държавата, развива дейност и плаща данъци. като разкараме мистицизма остава едната търговска дейност. никой не иска да ви забранява. касови апарати, трудови договори, осигуровки и мирно и съвместно ще съществуваме.


Това не е компания, а Църква. Ни виждам какво пречи на мирното съвместно съществуване.
Някой да ти иска пари за строеж и поддръжка на църквите? Някой насила да те кара да влизаш в църква и да палиш свещ? Някой насила да те кара да се покръстиш в църква, да се ожениш в църква, да те опее поп? Не! Плащаш данъци на държавата и тя прави всичко това. Издава ти акт за раждане, удостоверява, когато се наложи кой си, жени те, колкото пъти искаш, стига да спазваш законите й и т.н. Като нямаш никакво отношение с Църквата в правото на какъв искаш да се разпореждаш с парите й? Тя е отделена от държавата.
01 Май 2012 23:20
TEXHuK
01 Май 2012 23:16
Приятно съм изненадан.
Браво.
Имаш шанс.
Дерзай.

01 Май 2012 23:23
Ще ни приберат, както и всеки друг /ако сме късметлии/, в ковчег, около месец ще ни ядат червеи.
01 Май 2012 23:24
това Е компания и винаги е била. продава надежда и обещания за задгробен живот срещу пари. останалото няма никакъв смисъл от гледна точка на правото. може да се приложи за всяка друга компания.
01 Май 2012 23:26
Разбира се, че е неясно. Ще те приберат, както и всеки друг /ако сме късметлии/, в ковчег, около месец ще ни ядат червеи. Имаш ли нужда от нещо повече за да вярваш, че не е истина?


Кой ти говори за тялото?


TEXHuK: И за теб не е компания, защото ти не ползваш услугите й, както би се изразил.
За християните Църквата не е компания.
Ти нямаш никакви отношения с Църквата и нямаш право да казваш какво да се прави. Тези, които имат отношение с Църквата, те могат да изразяват мнение.
Ти имаш отношения с държавата. И аз имам. Затова предполагам, че и двамата ходим да гласуваме и т.н. Ползваме образование, здравеопазване, протестираме. Плащаме на държавата данъци. Но ти с Църквата все още отношения нямаш.
01 Май 2012 23:28
Да, тялото отиде ли си, нищо от него не работи повече. Факти за обратното?
01 Май 2012 23:28
доста мафиотска при това. видяхме всичко- борба за територии (със сектите), вътрешна борба за кокала (не знам колко си синода) и обаждания по въпроси като концерта на мадона и хари потър?!?!!? болно че и нагло
01 Май 2012 23:31
Факти за обратното?


И къде отива тази енергия? Предположения някакви?
Щото енергията не се губи.
01 Май 2012 23:34
това че аз нямам нищо общо с тях не ги освобождава от това им задължение. нямам нищо общо с повечето от компаниите в бг но те си плащат чинно
01 Май 2012 23:34
коя енергия?
01 Май 2012 23:35
и обаждания по въпроси като концерта на мадона и хари потър?!?!!? болно че и нагло


Църквата не ти натрапва какво и как да говориш, нито как да мислиш и в какво да вярваш. но ти искаш да поучаваш Църквата какво да говори, кога и как? Пак двоен стандарт. Туй невярващите, все на диктатура ви избива!

Но Църквата не е компания.
Енергия го използвам, за да ме разберат. Иначе ние му казваме Дух.
01 Май 2012 23:38
нямам интерес в полето на измислиците. не ги карам да си променят брошурките и историите с които продават продукта си. искам да си платят данъците.
01 Май 2012 23:39
не ги карам да си променят брошурките и историите с които продават продукта си. искам да си платят данъците.

За теб брошурки, за нас- Свето предание и Свето писание.
За да има мир, ще трябва да се съобразиш и с нас. Както ние с теб.
А ние се съобразяваме като не ти натрапваме по никакъв начин задължението да се грижиш за църквите, манастирите и служещите в тях.
01 Май 2012 23:41
енергиите си имат вид, носители и могат да бъдат измерени и/или наблюдавани. духът точно както душата, дядо мраз и чепиците на хермес са продукт на нечия фантазия.
01 Май 2012 23:41
Няма сми .
01 Май 2012 23:44
аз както казах не искам забрана на религиите а закърпване на дупката. пред закона (включително и търговският) всички трябва да са равни- църкви, уфолози, клубът на конспиратора в малашевци и клуб "вечен двигател".
01 Май 2012 23:44
Щото енергията не се губи


Правилно! Енергията преминава от едното състояние в другото /от месо, белтък...../ СЛЕД преработката на изяденото от червеите. Биология и физика..
01 Май 2012 23:45
енергиите си имат вид, носители и могат да бъдат измерени и/или наблюдавани. духът точно както душата, дядо мраз и чепиците на хермес са продукт на нечия фантазия.

Ееее, досега беше дори забавно, но в момента започна да говориш отявлени глупости. Вземи прочети малко физика, биология и т.н. Библията разбрах, че не си я чел.
Като прочетеш, тогава пак може да поговорим. В момента стигна нивото си на компетентност и спря да е интересно. Дори и снизходителна не мога да бъда.
01 Май 2012 23:46
..на клетката.
01 Май 2012 23:47
ами физиката съм че достатъчно. а ти по- добре се придържай към добрият тон, че току виж си кривнала от правия път!! и не забравяй- дори лоша мисъл ще те прати долу при мене
01 Май 2012 23:49
..на клетката

Ти пък докажи как е произлязал животът, откъде е дошла тази енергия и тогава говори за червеите. Впрегна каруцата пред коня.
Хайде, лека. Утре ме чакат 150 подобни на вас. Казвам го с добро чувство.
01 Май 2012 23:51
В Евангелието Уикипедия пише за Чарлз Дарвин

01 Май 2012 23:52
книгата му вероятно няма да прочетеш, но ако говориш англииски ще ти бъде отговорено на въпросите. Натисни тук
какво преподаваш, ако не те е срам да споделиш?
01 Май 2012 23:58
Аз не твърдя, че знам как е произлязъл живота, някой друг твърди, че го е създал. Да даде чертежите! И клетъчните трансформации.
02 Май 2012 00:01
Шестдневните трансформации на клетките.
02 Май 2012 00:02
Аз не твърдя, че знам как е произлязъл живота

Най-компетентен е абсолютния невежа.

02 Май 2012 00:03
той ще даде всичко ама след като умреш. сега ти пусни кинти в кутииката и целуни попа по пръстенчето.
02 Май 2012 00:05
струва ми се писи миси не си изкарва хляба с физика?
02 Май 2012 00:07
Писи Миси, усещам, че дори с руския имаш неразбиране. Английски = 0. Защо го отбелязвам? Защото всъщност частично преведох заради теб нещо от линковете по-горе. Така че, помисли си къде мога да насоча разговора ако искам да съм саркастичен.
02 Май 2012 00:12
писи миси май й е време за вечерната молитва, а тук е време за кафе! айде лека
Dart Dorvalla
02 Май 2012 00:13
SPQR 02 Май 2012 00:02

Да, цитираш ме непълно. Няколко часа въпроси как Господин Никой е създал живота за шест дена.
02 Май 2012 00:14

Нека се отнасяме със съжаление спрямо невярващите.

Те и без това са нещастни, щом не вярват.

Не би трябвало да ги хулим.

Нека поне да научат каква е религията, срещу която се борят, преди да я нападат.

Блез Паскал
02 Май 2012 00:15
Успехи във всичко, Техник. Благодаря за търпението ти!

Има разминаване в постингите, и, моя грешка е, че не уточнявам на кой постинг отговарям. Извинявам се за това!
02 Май 2012 00:15
извинявам се, не знаех че цитирам, но не беше трудно. както и да е elvis never did no drugs!
02 Май 2012 00:17
паскал както знаем не може да бъде никакъв морален ориентир. защо- прочети по- горе.
02 Май 2012 00:20
"Всеки нещастник,
който няма лични постижения,

не се чувства щастлив,
ако не мрази

друг човек,
друга нация
или
друга вяра. "

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !


02 Май 2012 00:24
абсолютно съм съгласен. но тъй като нямам вяра не мразя друга вяра. да мразиш не винаги е лошо междувпрочем- мразя агресивна простотия и нагли лъжи. религията в голямата си част е и двете. в бг сме късметлии, останали са само лъжите и нашите "духовници" се целят ниско, стоят вън от политиката
02 Май 2012 00:26
опитвам се да си представя как са реагирали болярите когато борис им е казал, че сменяме религията. какво ли са му казали истински вярващите в тангра? нещо подобно на това което чуваме от вас в момента. помисли само
02 Май 2012 00:41
Да поговорим за ядрения синтез ?
Или за ентропията ?

Разбрах вече, че религията ти е ясна.

Или пък за Димитър Бербатов ?
За вътрешномолекулярна клетъчна хирургия ?

Там има по-малко кълчища.

02 Май 2012 00:43


Ядрения синтез..


Айде, давай! Пак Господин Никой ли го е създал? На кой ден?
02 Май 2012 00:50
Топлия или студения ?
02 Май 2012 01:01
като процес е ясен, до колкото знам има няколко различни проекта за реактор работещ на ядрен синтез, които са стигнали до никъде. дай за ентропията.
02 Май 2012 01:11
Топлия, студения


Който е създал, този.
02 Май 2012 01:14
В началото Бог създаде небето и земята.


В ядрото става нещо /на Земята/. И по звездите. Яко охлаждане е имало.
02 Май 2012 01:16
На втория ден всичко било тип-топ. Кадърен инджинерин.
02 Май 2012 01:28
Благодарение на ядрения синтез, нашето слънце гори вече милиарди години. Ядрения синтез се случва, когато ядрата на два прости атома се доближат достатъчно близо, за да се слеят и образуват атом с по-сложно ядро. В процеса се отделя огромно количество енергия, благодарение на което слънцето свети и излъчва топлина и радиация.


Сега, твореца на Слънцето ако даде чертежите - няма нефт, няма Лукойл! България
02 Май 2012 14:24
Dart Dorvalla


Виж момче, руски разбирам чудесно, английски достатъчно добре. И какво от това, че ме "замервате" с някакви професори по теоретична физика? Тя, физиката, в голямата си част е теоретична, иманно защото не може да се докаже на практика. Аме то не бяха теория на струните, теория за големия взрив и т-н. Хубу, ама са теории. Виж значението на думата теория. А Дарвиновата теория, никой поне малко чел и знаещ, не я цитира, защото тя е недоказуема. Другият, когото постоянно ми цитират е Стивън Хокинг. Той е по-интересен. Но само до там.
За да ти отговоря на език, който може би ще разбереш, ще повторя нещо, което вече казах.
Бог е аксиома.
А, да не говорим, че ентропията опроворгава еволюционистиката. Самата физика опровергава идеята, че от нищо, може да се случи нещо. Ако може, да го случат. Ама не могат.
02 Май 2012 14:55
На втория ден всичко било тип-топ. Кадърен инджинерин.

Още и това нещо да не забравяте възлюблени, че за Господа един ден е като хиляда години и хиляда години като един ден
2 Петър 3/8
P.S. Повече ТУК
https://rado76.wordpress.com/2011/06/29/creationism_5/
02 Май 2012 15:29
Однажды Чукча принес в редакцию свой роман. Редактор прочитал и говорит:
— Понимаете ли, слабовато… Вам бы классику читать. Вы Тургенева читали? А Толстого? А Достоевского?…
— Однако, нет. Чукча — не читатель, Чукча — писатель.

Както и :

— Мы атеисты , мы не читаем Библию и богословскую литературу, мы её критикуем.

Сладури, нали ?

02 Май 2012 16:03
.
02 Май 2012 16:16
А един свещеник нае*ал момченцето от хора, а втори пратил първия кардинал в столицата.
Сладури, нали?


Да бе...Щото педофили има само в Църквата. Да, особено неморално е, че има и в Църквата, но всяко стадо има мърша. Всеки сам отговаря за постъпките си. Не може да си търси сметка от Бог, че даден човек сам е предпочел греха.
02 Май 2012 16:33
.
02 Май 2012 16:48
Да бе...Щото простаци има само сред атеистите.

Къде прочете, твърдението, че атеистите са простаци?
Говорим за спор с ерудирани хора. Независимо дали са вярващи, атеисти, агностици, мистици и т.н
02 Май 2012 16:50
.
02 Май 2012 17:06
Boatswain Spyder


Няма как да се съглася с приложения от теб цитат. Никъде в него не се казва, че атеистите са простаци.
Намеква се, иронизира се, че в много случаи атеистите спорят без да познават библейските текстове.
Можеш да ми се довериш. Филолог съм.
02 Май 2012 17:16
.
02 Май 2012 17:34
Този виц има много вариации. Например :
— Я учусь в ВУЗе на программиста, а меня заставляют учить высшую математику, что за херня, зачем мне эти бесполезные знания!
— Да-да, чукча не математик, чукча — программист!



— А ты читал *******?
— Чукча не читатель, чукча редактор!

Или :

— Ой, чукча не читатель и не писатель ! Я только других читаю и комментирую.
02 Май 2012 17:35
аз не твърдя, че всички попове са педофили...


Но използваш (и не само ти) педофилските скандали, за да критикуваш Християнството и Църквата.
02 Май 2012 17:41
за да критикуваш Християнството
... без да го познаваш ...
02 Май 2012 17:53
"Намеква се, иронизира се, че в много случаи атеистите спорят без да познават библейските текстове."
.
А колко пъти вярващите не спорят а просто отричат еволюцията без да са виждали "Произход на видвете". (Да им обясня - това е книгата на Дарвин)
02 Май 2012 17:55
.
02 Май 2012 18:34
Неверни Тома,
Вярваш ли, че не сме ги учили тия идиотщини на хекел, дарвин, пригожин, опарин, гамов, уилсън и т. п. ?
02 Май 2012 18:59
.
02 Май 2012 19:04
Прав си ... за себе си.

Радвам се, че си намерил своята си истина.
Би трябвало да си спокоен и уверен.
Ти знаеш толкова неща.
Продължавай нататък.
Остави я религията на другите и си гледай живота.
02 Май 2012 19:13
А колко пъти вярващите не спорят а просто отричат еволюцията без да са виждали "Произход на видвете". (Да им обясня - това е книгата на Дарвин)


Вече ти отговориха, че не само сме го виждали, но сме го и чели "Произход на видовите". Но ще ми е много интересно да чуя дали ти лично си видял как, кога, в следствие на каква точно сила се е случила еволюцията? А пък ако лично си видял как маймуна става човек, разкажи. Ще ни е интересно.
02 Май 2012 19:16
.
02 Май 2012 19:24
Неверния Тома


Тома, ти книгите гледаш ли ги? Защото те се и четат. Че и анализират, че и...Уморително е. Може и с гледане да се започне.
02 Май 2012 20:03
- тоест, който разказва виц за простаците-атеисти говори истината, а който посочва факт за поповете-педофили - лъже? от християните-йезуити ще трябва да сте..

Не беше лично насочено. Но предофилските скадали, особено за Запад са използвани именно като важен елемент в анцтиклерикалната кампания. Подобно на скъпите часовници на владиците у нас. От частните случаи се правят големи спекулативни заключения с пропагандна цел.
02 Май 2012 20:23
.
02 Май 2012 20:34
Съгласен съм, но когато стане скандал с учител, никой не говори срещу образованието - това е моята гледна точка.
02 Май 2012 20:45
Говорим за спор с ерудирани хора.


За да има спор на ерудираните трябва, ..трябва,............ трябва да имат елементарни знания - като биохимия на клетката! И не само! За кой ли милиарден път точно религиозните демонстриран пълно невежество. Четат книги, но само онези, които не включват науки. Точни науки. И не ги осмислят, в допълнение. Като как се трансформира енергията. Къде и как се распределя, неща, които, а, странно нещо, е решено да не се обясняват от съчинения писани преди хиляди години. Ето, това е научен подход, това е прогрес, движение напред в сравнение с възгледите отпреди хиляди години. Цивилизацията си стои там, където са "писателите" на библии - при "изворите" на света създаден, естествено, преди 10000 години. Така са казали божиите уста, така са го записали божиите роби. Факт. Песни народни.
02 Май 2012 20:49
.
02 Май 2012 20:51
Dart Dorvalla


Та какво казваш да биохимията?
Никой от нас не отрича нито биологията, нито химията, нито познанията за строежа на клетката. Нито това как се отдава енергия и т.н.
Но това че всичко изброено от теб съществува, не опровергава по никакъв начин съществуването на Бог. Гравитацията също я усещаме ясно Но тя като факт не отрича съществуването на Бог.
Я кажи как се самосъздала първата клетка? Как? Ама да не е теория

До Boatswain Spyder: Това че има похотливи хора, отрича ли съществуването на Бог? Не. Означава, че тези хора са решили да задоволят похотта си, при това без да се интересуват от желанията и чувствата на другите. Още по-тежкото в случая е, че са се клели да служат на Бога, а служат на лукавия. Но Църквата постоянно е атакувана от псевдовярващи, които имат за цел да уронят престижа й.
02 Май 2012 21:00
Продължаваш с "научната" си практика да питаш интелигентните и образовани хора без да си вършиш домашното. Има въпроси, които съм задал по-горе, и на които не си отговорила. Поработи над тях за да те поставя в категорията на интелигентните. После ще ти помогна с каквото мога. Според грешките.
02 Май 2012 21:13
Dart Dorvalla


Не си ми ти критерий за интелигентност.
Нямаш какво да ми отговориш и затова уж ме атакуваш. Но напразно. Отговори ми просто и ясно. какво доказва биохимията, биологията, физиката и т.н. кое от тях конкретно доказна, че няма Бог?
Цитирал си ми Дарвин. И не само него. Но Теорията на Дарвин е недоказуема. За произхода на живота, за "еволюирането на маймуната до човек и т.н. Въобще еволюционната теория е недоказуема. Затова си остава и само теория.
Не виждам защо ти да си по-здравомислещ и интелигентет като приемаш еволюционната теория, а аз да съм по-глупава, след като приемам, че съществува Бог и той има силата да създаде всичко. При това в идеална хармония. Просто двамата сме привърженици на различни теории за произхода на живота. Но ти се гневиш, че аз не искам да ти повярвам. Аз не ти се гневя, че ти не искаш да ми повярваш.
02 Май 2012 21:23
Да бъдем наясно:
Нямам нищо против вярата на другите. Против тяхната агресивност съм. Не желая да ме обявяват за неморален, защото не вярвам в един сборник от старинни (наистина хубави) приказки. Не желая да обявяват за "глупости" най-великите постижения на човешкия разум. При това не като лично мнение, а като вечна истина. Дразня се когато една научна статия (на Петрински) са охулва защото "обиждала" вярата. Презирам хора които разбрали-недоразбрали намират "научни" потвърждения на вярата, след като са се отрекли от науката. Гледайте си вашата вяра и не се месете в науката!
02 Май 2012 21:32
Неверния Тома


Определено не разбирам защо противопоставяш вяра и наука?
Има много хора, които се занимават с наука и вярват в Бог.
02 Май 2012 21:40
"Вярваш ли, че не сме ги учили тия идиотщини на хекел, дарвин, пригожин, опарин, гамов..."
02 Май 2012 21:45
"Вярваш ли, че не сме ги учили тия идиотщини на хекел, дарвин, пригожин, опарин, гамов..."


Е, защо на мен ми цитираш чужд цитат?
Не съм съгласна с Дарвин, но не го наричам идиот. Казвам, че е недоказуем. Истината е, че правейки редица от изследванията си, Дарвин е забелязал много неща, които по-късно науката доказва и използва. Не го отричам изцяло, просто не приемам част от хипотезите му.
02 Май 2012 21:50
Such as?
02 Май 2012 22:03
Such as?


Като например теорията на Дарвин за произхода на човека. Недоказуема е.
02 Май 2012 23:03
Има много хора, които се занимават с наука и вярват в Бог.
Нещо повече !
Най-умните, духовни и талантливи люде през вековете са били вярващи.
И сега е така.

Не е необходимо да си умен, за да си вярващ.
Но е достатъчно.

02 Май 2012 23:10
- но ако стане скандал със 100 учители, ще заговорят - макар и отговорността да е индивидуална - неминуемо е. Ако скандалът е със 100 учители, има нещо гнило в организацията на учителствуването.

Да, очевидно има проблеми с подбора на кадри, сигурно има нещо гнило в организацията на момчешки и момичешки интернати. Предполагам, че има проблеми и с това, че църквата се опитва да реши проблема сама - защото особено католическата църква винаги е била особено внимателна, когато държавата навлиза в нейна територия. Но не мога да видя основанията , че Християството като религия би мигло да бъде бъде атакувано като религия на педофили и то конкретно хомосексуалната. За Бога, "модерното" отрицателно отношение към хомосексуализма в огромна степен се дължи именно на Християнството. прегрешилите са преди всичко хора, прегрешили Божия закон , въприеман като вечен и абсолютен закон.
02 Май 2012 23:13
Презирам хора които разбрали-недоразбрали намират "научни" потвърждения на вярата, след като са се отрекли от науката. Гледайте си вашата вяра и не се месете в науката!


А не ли е по-добре да погледнеш първом себе си и кохортата , нахлула в тази дискусия , за да декларира атеизма единствена и истинна религия?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД