:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,327,956
Активни 144
Страници 15,558
За един ден 1,302,066

По-полека със свободата за конопа

Ясно е, че марихуаната не може да се приравнява със смъртоносните наркотици като хероина. Непремерените отстъпки пред консуматорите й обаче могат да доведат до непредвидими последици
Илияна Кирилова
Демонстрацията "Свобода за конопа" става все по-многобройна с всяка изминала година и това повече не може да бъде пренебрегвано.
"Свобода за конопа." С този лозунг се обърнаха към властите граждани и неправителствени организации на многобройно шествие в София наскоро. Демонстрацията се провежда всяка година в столицата с искане да се узакони притежанието на минимално количество марихуана за лична употреба, както и отглеждането на едно-две растения от частни лица. Засега институциите не им обръщат никакво внимание. Нито широката общественост.

А сериозен, публичен дебат по темата рано или късно трябва да има, най-малкото по две причини. Първо, защото в развития свят, към който (се опитваме да) се причисляваме, декриминализацията (и дори пълната легализация) на марихуаната се обсъжда отдавна и на много места вече се предприемат конкретни стъпки в тази посока. Например 9 американски щата вече позволяват притежание и отглеждане, други 13 са извадили наркотика от своите наказателни закони, макар че продължават да преследват притежанието и трафика на големи количества, а 29 щата са разрешили ползването за медицински цели. Второ, защото очевидно има немалка група български граждани, които повдигат някакъв проблем, и нормалният подход в едно демократично общество е да им се обърне внимание. Организаторите на софийското шествие са загрижени, че "ние сме една от последните държави в ЕС, където все още хора попадат в затворите заради една цигара трева". И твърдят, че представляват интереса на "над милион български граждани, познаващи ефектите на тревата".

Българските фенове на канабиса едва ли броят цял милион. Официалната статистика обаче сочи, че това остава най-популярният наркотик в страната. Използват го най-вече млади хора между 15 и 34 години. Употребата му расте през последните години - 8.3% от анкетираните в посочената група признават, че са пушили трева поне веднъж в годината, пише в доклада на Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите за 2017 г. През 2008 г. са били 6 на сто, а през 2007 г. - 4.4 на сто.

А българското законодателство срещу канабиса е действително строго. През 2004 г. законодателите премахнаха законовия текст, който дотогава освобождаваше от отговорност притежателя на наркотик в размери, предназначени за еднократна употреба. С други думи, ако имаш трева, вече си наказателно отговорен и може да отидеш в затвора, без значение какво е количеството. Причината е, че нашият закон поставя канабиса в категорията на високорисковите наркотици заедно с кокаина, хероина и екстазито.Забранено е също и използването му в медицината,а за отглеждането му също се лежи зад решетките. Изключение се прави само за индустриален коноп, ползван за влакна, семена за фураж и посев. Разрешение обаче се получава след тежка процедура в земеделското министерство, при това за растения, съдържащи минимални количества от психоактивната съставка, която прави от канабиса наркотик.

Няма статистика, която да каже колко от ефективно осъдените за наркотици са отишли в затвора заради малки количества канабис. Законовата възможност това да се случи обаче е налице. В същото време Наказателният кодекс позволява на съдилищата да определят подобни деяния като "маловажни случаи", когато преценят, че степента на обществена опасност от престъплението е ниска. И обвиняемите минават с глоба от 1000 лв.

Това обаче едва ли би успокоило някого, ако знае, че намерената в джоба му цигара марихуана може да му донесе и затвор, стига прокурорът или съдията по делото му да преценят, че е налице висока обществена опасност. Буди, меко казано, и недоумение необоснованото приравняване на марихуаната с доказано смъртоносни вещества като хероина. Законодателят очевидно не се е постарал, а подобна небрежна работа е недопустима, защото става въпрос за живота на хората.

Това обаче не означава, че трябва набързо да декриминализираме канабиса, както радетелите на инициативата настояват. Ипроблемът не е в еднократната доза за лична употреба,от която може да се възползват наркодилърите (именно с този аргумент навремето тя беше премахната от закона). А в искането да се позволи отглеждане на растението. Сега това го правят (предимно) престъпниците. Стане ли законно обаче, всичко ще започне да се променя. Един-два стръка, боднати в саксия на балкона или в градината на село, е само началото. Общественият натиск за повече либерализация ще продължи. Тогава ще се намесят и други заинтересовани страни.

Най-напред бизнесът. Наивно е да смятаме, че конопът ще остане в ръцете на граждани, които ще отглеждат колкото да свият по една цигара за себе си и за компанията, когато се съберат на разпивка. Неизбежно е към легалното отглеждане на растението (било за медицински цели, било за отдих) да обърнат поглед интереси, които ще видят възможност за печалби, сравними само с изгодата от производството и търговията с тютюневи изделия, алкохол и лекарства. Бизнесът обаче изисква мащаби и големи обеми. И с времето политиците и законодателите ще бъдат поставени под нарастващ натиск да разширят границите на позволеното. В резултат ще се появят парници, а след това и цели плантации, така че производството да добие индустриални обеми. Създаденият продукт ще трябва да се продава, така че ще има масирани и агресивни рекламни кампании, насочени най-вече към зарибяването на младите хора. Също както при алкохола и цигарите, подобен бизнес разчита на пристрастяването - изследване в Колорадо, един от първите американски щати, легализирали марихуаната, показва, че около 1/3 от консуматорите са отговорни за близо 90% от потреблението.

След това идва държавата. В България, където институциите се бъркат във всичко и навсякъде, държавната регулация върху канабиса със сигурност ще бъде огромна. Няма значение дали говорим само за декриминализация или за пълна легализация. При всички случаи ще има мощен поток от нови законови и подзаконови нормативни актове, които по досегашната парламентарна и институционална практика непрестанно ще се работят, преработват, кърпят и ремонтират. Това означава и нови правомощия и задължения за полицията, контролните и регулаторните органи, нови агенции, дирекции, съвети и какви ли още не бюрокрации. Последствията за цялото общество от подобно развитие на административната машина всеки би могъл да (се опита да) си представи.

И да не забравяме политиците, които неизбежно ще поискат да поемат централната роля в подобен процес. Защото тук се съдържа обещание за много пари. Корупционният потенциал е толкова голям, че просто не бихме могли да си го въобразим. Ще го напомпва както необходимостта от ново законодателство, което политиците инициират, така и работата на контролната и регулаторната администрация, попълвана в значителна степен от политически назначения. Да не говорим, че неизбежно на мнозина ще им хрумне идеята канабис да произвежда само държавата, която ще обявят за най-добрия стопанин и надзорник на подобен продукт. А всички знаят, че българската държава е в ръцете на политиците, а не на гражданите.

Така опитът да се разреши проблемът с марихуаната, като се облекчи законовият режим, може да докара и нови, неподозирани проблеми. Просто е неизбежно това да се случи в примитивната и криминализирана българска държавност. Леко коригиране на наказателните практики би било адекватното решение засега. Поне докато обществото е готово сериозно и отговорно да дискутира въпроса.

 Логото на групата във "Фейсбук", която се бори за конопа.
16
2354
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
04 Юни 2018 20:32

Свобода

Няма да остане празно място по райънерите и ербиенбитата не за месеци, а за години напред!


Ясно, че няма да се случи, но не поради изтъкнатите в статията, а предимно по други причини.
Най-вече от сферата на ...кх-кх... нелоялната конкуренция откъм тематично свързани бизнеси с добри протекции...
04 Юни 2018 20:59
Каква свобода бе? Герберте ще умрат от глад. Това е едно от главните пера за финасиране на властимащи. Как иначе една цигара ще струва 20 - 30 лв. Това е просто сено и може да се гледа навсякъде.
04 Юни 2018 21:49
Не го ловат болести и нема неприятели, всички са му приятели.
04 Юни 2018 21:50
Организъм на бъдещето.
04 Юни 2018 22:58
На първо време е добре да се криминализира пропагандата в полза на конопа!
04 Юни 2018 23:07
Ако тревата е наркотик, то прашките са връхна дреха.
04 Юни 2018 23:16
..да се узакони притежанието на минимално количество марихуана за лична употреба, както и отглеждането на едно-две растения от частни лица..

Всъщност, ако четете действащата Конституция на България, тези права и понастоящем следва да са гарантирани. Има конкретни разпоредби за правата на личността и свободното развитие на човека, личната свобода и неприкосновеност, личния живот на гражданите, неприкосновеността на жилище и частна собственост, не на последно място свободата на мисълта.. При хипотеза, в която органите на реда не са способни да докажат /със свидетелски показания и пр./, че марихуаната, която едно лице отглежда, държи и/или притежава, с оглед също на нейните количества, е за цели на разпространение, освен лична употреба. Но българските граждани още сме лишени от възможността да сезираме Конституционния съд, и тъй като никой от правоимащите не повдига въпроса, КС не се е произнесъл и управляващите продължават да прилагат противоконституционните законови норми. Отговорност за липсата на напредък по проблема носят и организаторите на т.нар. движение за декриминализация на марихуаната, които фактически преследват някакъв паралелен дневен ред, в усилия да яхнат устойчиво иначе прогнозируемата тенденция на обществени нагласи, като резултат от това, че самите те са сякаш надлежно обяздени и яхани от външни за страната интереси. Това се усещаше и на последния „марш“, преди две седмици, ако сте забелязали лицата на терен, ангажирани с организацията на мероприятието, чули сте речта на /изглежда/ Карагегов пред МВР, който по същество обяви, че ще се чака още една година, без да се предприеме нищо ефективно, и сте обърнали внимание на маршрута, вместо традиционно до паметника на Съветската армия, вече ориентиран към „Маймунарника“, със съпътстваща томбола и пр. разпознаваеми за платена организация елементи. Имаше дори лица, маскирани сред тълпата, които съблюдаваха трезво протестърите да не пресичат осовата разделителна линия на пътното платно, когато се придвижвахме по едната лента, срещу автомобилния трафик по другата, в иначе напушена атмосфера
04 Юни 2018 23:17
СЗО-Световната здравна организация препоръчва в последния си доклад до ООН да бъде прекратено наказателното преследване на лица употребяващи канабис,
защото след дългогодишни наблюдения са установили абсолютната неефективност на тази мярка.
Не, че очаквам у нас нещо подобно скоро да се случи, но само ползата от облекчаването на и без това претоварените ни съдилища от подобни дела
/поне 40% от всички наказателни/ би била достатъчна сама по себе си.
05 Юни 2018 09:17
Обществото отдавна е готово да дискутира по въпроса, но мафията не е.
Тя си иска печалбите от твърдите наркотици, от алкохола, от тютюна - които канабиса частично замества.
И от високите цени на безсмислено криминализирания канабис.
Да, всички имаме нужда от някакъв релаксант от време на време и канабиса е най-невинния от гореизброените.
Но и най-евтин и подходящ за собствено производство в задния двор.
Затова го и сатанизират.
А истината е, че канабисът не е наркотик в трайния смисъл на понятието, защото не води до привикване.
Аз лично не ползвам, но съм живял в Холандия и съм работил с хора, които редовно ползваха.
Това нещо е много по-безвредно от алкохола и тютюна...
05 Юни 2018 09:45
Цената на марихуаната скочи десетекратно когато Бойко Борисов започна да прави политическа партия. Самото изменение в НК срещу личната употреба бе направено по негово публично настояване. Помните, с дилърите и личните дози, които те хващали, а съдиите пускали. Така започна офанзивата на МВР срещу малките, независими производители на канабис, баби по селата и пр. И всичко на пазара се напълни с една и съща стока от едни хора, които, ако ги питаш дали имат нещо друго, ти казват че предлагат всичко, с амфети и т.н. Това е политиката "срещу" разпространението на наркотици в България. Как, преди това, докато Бойко Борисов пак бе главен секретар, разчистиха свободната конкуренция в криминалния сектор, също е известно
05 Юни 2018 10:03
През 2004 г. законодателите премахнаха законовия текст, който дотогава освобождаваше от отговорност притежателя на наркотик в размери, предназначени за еднократна употреба.
Законодателите бяха Мирослав Севлиевски и Кошлуков. Някой журналист може да ги пита доволни ли са от глупостта, която сътвориха. Пребориха ли наркоразпространението? Вкараха ли наркобосовете в затвора? И двамата отдавна са никакви, но глупостта им си стои запечатана в закон и позволява на полицаите да ловят пубери с по една цигара марихуана, докато същевременно оставят на спокойствие истинските наркоразпространители.
05 Юни 2018 11:47

дъртреалист, mmiky, KaraKoliu
05 Юни 2018 12:05
На първо време е добре да се криминализира пропагандата в полза на конопа!

правилно, да остане само пропагандата за хазарта
дето ѝ се вика реклама
05 Юни 2018 12:45
А Конопът трябва да се пропагандира.
Техническият коноп има огромни стопански достойнства, невероятен амтериал с многообразни приложения, вкл. гориво.
Високостойностен и евтин хранителен продукт.
Медицинският - също с огромни лечителни качества.
Мощно противовъзпалително действие, обезболяващо, успокояващо ...
Единствена възможност за много терминално болни, които сега тровят с морфиноподобни синтетики...
05 Юни 2018 14:32
Официалната статистика обаче сочи, че това остава най-популярният наркотик в страната.

Нищо подобно лицемери такива.

Никотинът остава най-популярният наркотик в страната.
При това създава значителна зависимост, за разлика от конопа.
05 Юни 2018 17:43
Нищо подобно лицемери такива.

Никотинът остава най-популярният наркотик в страната.
При това създава значителна зависимост, за разлика от конопа.
и алкохола. Често вървят в комплект.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД