:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 178
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕЗОННИ НЕВОЛИ

Ах, този неприятен грип!

Мъчи ви хрема, кашляте ужасно и на всичко отгоре се чувствате като сдъвкан. Помогнете си с бабини рецепти
Ако срещнете приятеля си странно посърнал, влачещ крака, с тъмни кръгове около очите и с особен блясък в зениците, не бързайте да му говорите за депресии. Не го питайте и за любовните му трепети и вълнения. В случая става дума за нещо много по-прозаично - гадния зимен грип. В интерес на истината може да бъде и настинка, но ние, българите, по принцип наричаме всяко подобно неразположение с думата грип. Честно казано, и обикновената настинка не е особено любимо преживяване, така че с право може да се причисли към по-зловещия си побратим грипа.

Дори и при мека зима кашлянето и хремата рядко ни подминават - кога в по-лека степен, кога в по-тежка. Ясно е, че при подобни проблеми трябва да се търси лекарска помощ. Най-малкото защото специалистът ще прецени най-точно дали състоянието ви изисква по-специални лекарства, или пък за момента може да минете и без антибиотици.

Това обаче не пречи да си помогнете допълнително с някои изпитани домашни рецепти. Което естествено не означава, че трябва да разчитате само на бабините илачи! Но те могат да бъдат съчетани с предписаната от лекаря терапия.



Класика е топлата вана с морска сол



Тя бързо дръпва температурата, освен това е добро решение в началната фаза на хремата. Не на последно място е изпитан метод при борбата с болките в мускулите. Ако не разполагате с вана в банята си, не бързайте да се отчайвате и да окайвате съдбата си. Номерът става и с леген топла вода, отново с морска сол, в който ще топнете краката си. Те се държат, докато усетите, че течността започва да изстива. След това ги забърсвате хубаво с кърпа, намазвате крем и обувате два чифта дебели чорапи. Процедурата се прави всяка вечер в продължение на поне 5 дни. Ако имате събрани билки от лятото, нищо не пречи да ги пъхнете във водата. Така ефектът е още по-голям.

При първите съмнения за настинка е добре да започнете да пиете всяка сутрин разтворими мултивитамини. Хаповете обаче могат да бъдат заменени и с прясно изцедени сокове от плодове, богати на вит. С. Този витамин, както знаете, е основен враг на вирусите. Също така е добре да замените временно кафето с чай от шипки, липа или лайка. Най-добре е да го пиете, подсладен с лъжица мед.



Медът по принцип облекчава кашлицата



Трябва обаче да знаете как. Единият вариант е към бурканче от детска храна, пълно до половината с мед, да прибавите чаена лъжичка сода за хляб. Разбърква се до "разпенване" на меда. Взема се по една лъжичка всеки път, когато се сетите, но минимум 5 пъти дневно. Друг начин за спиране на кашлицата е вечер преди лягане да глътнете супена лъжица мед, посипана с чаена лъжичка синапено брашно. След това не се пие вода. Някои лекуват кашлица със смес от супена лъжица ситно нарязан лук и мед. Взема се на всеки 3 часа. Ако се разкашляте посред нощ или не можете да заспите заради болките в гърлото, лесно ще успокоите възпалението със супена лъжица обикновена захар, която задържате в устата и изсмуквате много бавно.

Йогите пък лекуват хремата със силна отвара от лайка, в която са разтворили сода за хляб. Но те използват течността не само за пиене.



Лечебната отвара комбинират



с една особено неприятна на пръв поглед процедура, но с доказан голям ефект. Литър от въпросната течност се прекарва от едната ноздра в другата, след което действието се повтаря, но в обратен ред. Само една такава промивка и хремата е окончателно изпратена в миналото.

Кашлицата и хремата се успокояват и от инхалации. Някои ги правят с билки, други с две глави лук - ситно нарязани и залети с гореща вода. В подобни състояния много помагат и различните видове компреси. За хрема например мнозина практикуват 10-минутно налагане на синусите с торбичка, пълна с морска сол. Добре е предварително тя да бъде загрята. При кашлица пък добро средство са компресите с напоен с ракия памук, разстлан върху вестник и поръсен с черен пипер.

За облекчаване много помагат и масажите на гърба, гърдите и стъпалата - най-добре със силна ракия, но ако не разполагате с такава, става и със спирт. Челото и носа пък можете да намажете с тигрова мас, която е доста силна и бързо прониква през кожата. Ако имате температура и ви тресе силно, няма нищо по-добро от напоените с топъл оцет чорапи, с които трябва да преспите.
6071
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД