:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 207
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Семеен бюджет

Още има хляб в частното здравеопазване

Професорите-светила и скъпата техника са достъпни срещу нормални цени
Снимки: Eмил Иванов
Ако отнесем към родното здравеопазване максимата "Не съм достатъчно богат, за да си купувам евтини неща", тя би звучала горе-долу така: "Не съм толкова здрав, за да разчитам на безплатни услуги." Някои хора са приели тази максима за правило и търсят само платени услуги. Други пък са се опарили веднъж от безплатното здравеопазване и при следващ досег предпочитат да се бръкнат. Трети пък са преценили, че времето и нервите, похабени в чакане и прехвърляне от семейния лекар към специалист, лаборатория, болница и т.н. не струват колкото пачка банкноти.

------------------

За тези, които желаят да си платят за здраве, вариантите са два - или да отидат в специализиран кабинет, или в частен център или поликлиника. Разликата е, че повечето платени кабинети предлагат предимно консултация и прегледи, без изследвания и оперативна намеса.

8 лева е минимумът, под който не може да падне цената на преглед при лекар. Това е постановено от лекарския съюз, за да няма дъмпинг. А според наредба от 1991 година над фиксираната цена на прегледа се добавят коефициенти, които оскъпяват услугата - например, ако на лекаря се налага да пътува до пациента, според времето на денонощието, когато е направен прегледът, специалностите и хабилитацията на доктора, стойността на използваните материали.



В столицата



615 лекари специалисти в София имат кабинети, но не работят на договор със здравната каса. В общия случай това са елитни доктори, които си имат постоянна клиентела и името им само работи за тях. В огромната си част те работят и в Медицинския университет, ИСУЛ, Пирогов и т.н. При някои от тях също действа формулата "идваш в държавния ми кабинет, но ако искаш добро лечение - ела и в частния". Въпреки всеобщата бедност на българина и битуващото схващане, че за здраве пари не бива да се дават, пред повечето частни кабинети опашките съперничат с тези пред кабинетите на семейните лекари.

Цените на прегледите са поносими - между 15 и 30 лв. Например, при известната професорка по алергология проф. Жени Милева цената на първичния преглед е 20 лв., а на вторичния - 10 лв. Цената на един тест за алерген е 40 стотинки, като обикновено се правят по 20-тина теста. При светилото на психиатрията проф. Кирил Миленков прегледът варира между 10 и 30 лв. в зависимост от заболяването на пациента и терапията, която трябва да му се приложи.

Много от хабилитираните лица - професори и доценти, работят и като консултанти, или на договор в частните центрове и поликлиники. Освен с рояк от имена повечето подобни клиники разполагат и с много добра апаратура.

Така че като цяло за пациента, решил да даде пари за здравето си,



е по-добре да отиде в център,



а не в единичен кабинет, въпреки че и частните кабинети са добре оборудвани. За пациента е по-лесно да бъде обслужен на едно място, ако се налагат няколко прегледа, изследвания и т.н.

Например в "Торакс" само за час и половина може да се прегледа жена със съмнения за бременност, да й направят нужните изследвания и веднага след това аборт, обяснява собственикът на клиниката д-р Сава Бояджиев. При лекар в неговите две поликлиники визитата струва 15 лв. през деня и 22.50 през нощта. Домашното посещение е 30 лв. Кръвната картина е 12 лв. за 18 показателя и става за броени минути. Рентгенът е 20 лв., преглед на ехограф - 14 лв., а ехокардиография - 40 лв. Общо 500 услуги предлага "Торакс", част от които и операционни, плюс стационар. Малките операции, например от херния, струват между 216 и 230 лв. Операция на жлъчка е 780 лв. Престоят на ден в реанимацията е 90 лв., такава е цената и на престоя в болнично легло. При нас има всичко с изключение на кардио-, невро- и онкохирургия, твърди Бояджиев.

Според д-р Бояджиев, който е и председател на Асоциацията на частните поликлиники, подобни са и цените на другите членове на асоциацията - клиниките "Вита", "Гринберг" и "Медива". При нас идват хора



със среден месечен доход между 250 и 500 лв.,



обяснява Бояджиев.

В момента тече договарянето между здравната каса и различните лекари и здравни заведения. Според шефа на районния център по здравеопазване в София д-р Михаил Христов някои от частните поликлиники също ще сключат договори с касата, каквито те през първите 6 месеца на реформата нямаха. Без договори те губят пари, смята Христов. Частните центрове чакаха появата на доброволни здравни фондове, но тъй като те са забавиха, ще работят с националната здравна каса, смята Христов. Няма такова нещо, опонира му Сава Бояджиев от "Торакс".

Действително след старта на здравната реформа загубихме 15% от пациентите си. За сметка на това обаче 40% от новите пациенти са дошли с усложнения заради грешки на семейните си лекари, казва Бояджиев.

Той, за разлика от доста свои колеги от други центрове, като "Св. Пантелеймон", "Уромед 2000", не работи с професори и доценти, а всичките 62-ма лекари в "Торакс" са на трудови договори.

Въпреки това в "Св. Пантелеймон" например, прегледът струва 12 лв. Там работят като консултанти 40 хабилитирани лица от Медицинска академия и "Пирогов". Собственик на здравното заведение е хирургът от гнойносептичната хирургия на "Пирогов" д-р Владимир Костов. Ехографиите струват по 15-20 лв., а ЕКГ - 7 лв.

Доста от частните центрове предлагат както услуги в най-търсените области на медицината, например вътрешни болести, педиатрия, гинекология, хирургия, така и тясно специализирани услуги, за които разполагат с отлични специалисти и модерна апаратура.

Например в "Уромед 2000" срещу 200-500 лв. ще ви разбият камъни в бъбреците с лазер и уникален за страната апарат. Също с лазарен апарат и термотерапия там лекуват и аденом на простатата за 400-500 лв. Прегледът е между 12 и 20 лв. в зависимост от това дали преглежда нетитулован лекар, доцент или професор. Абортът е 100 долара, изследванията - 14 лв., и се правят на място. В "Уромед" смятат да сключат договор със здравната каса и в половината от работното време да обслужват осигурени пациенти без пари.

Познавачите препоръчват и клиника "Кортекс" за диагностика на заболявания на нервната система, очната клиника "Сиал" и АГ-клиниката "Д-р Николови".



В провинцията



Въпреки условието на лекарския съюз прегледът във варненската клиника "Авицена" е 5 лв. и за двата вида услуги - медицински и стоматологични. Работи се с швейцарска и американска апаратура, клиниката разполага и с лазерен скенер. Тя предлага лечение на дископатии, невралгии, преодоляване на проблеми с тютюнопушенето и наркоманиите. В морската столица има и специализирана хирургична клиника "Проф. Темелков", където се правят дори лапароскопски (безкръвни) и онкологични операции. Цените вървят от 50 до 800 долара. Друга клиника във Варна - "Вега", работи с специалисти от всички медицински специалности. Предлага ехограф, ехокардиограми, изследвания за хламидии, гинекологични изследвания и такива на вегетативната нервна система. Прегледите струват 11 лв., ехографът - 13.20 лв., а пълна кръвна картина по 18 показателя струва 3 лв. "Вега" е известна в града с високия професионализъм на специалистите по гинекология.

В по-малките градове малко доктори и клиники могат да си позволят да вдигнат цената на прегледа над 10 лв.

Толкова е например в Шумен. Някои лекари дори все още вземат по 8 лв., но са рядкост. На частно аборт се извършва за 80 или 100 лв. в зависимост от вида на упойката - местна или пълна. До услугите на частните лекари в Шумен често прибягват хора с личен лекар, най-вече майки с малки деца. В Шумен обаче повечето специалисти с договорни отношения с РЗОК "заработват" и на частно вкъщи - след края на работния ден в диагностично-консултативния център.

Също по 10 лв. вървят частните прегледи в Търговище. Там има 3 частни клиники. В Търговище се намира и единствената частна очна клиника в областта, която обслужва и пациенти от Шумен и Разград. Модерната и скъпа апаратура - очен ехограф, авторефлектомер, компютърен периметър и др. дават възможност за качествени операции и широка профилактична дейност. В града има и частна гинекологична болница. Във всички клиники пациентите плашат по 10 лв. за първичен преглед и 7 лв. за вторичен. Всички частни центрове в Търговище обаче имат и договори с районната здравна каса.

10 медицински центъра и 160 кабинета работят на частно в Хасково. От 10 до 15 лв. е цената на прегледа при частните лекари. До 25 лв. достига таксата, ако пациентът се е доверил на медик с титла. Между 70 и 85 лв. е цената на аборта в клиника. Елементарните изследвания са между 5 и 10 лв. Около 15 лв. пък е цената на преглед с ултразвук, 10 лв. струва частният ехограф. Между 14 и 20 лв. е цената на рентгеновите снимки в различните кабинети. Електрокардиограмите са само 3 лв.

Габровските лекари също обикновено вземат по 10 лв. за преглед в частен кабинет. Ехографско изследване струва от 12 до 15 лв., кръвно изследване по всички възможни показатели - до 30 лв. В местната болница изследване на урина е 0.80 лв., ЕКГ - 3 лв., ехографско изследване на сърце - 24 лв.
 
В детския кабинет на "Торакс" има играчки, които да забавляват малчуганите.
 
В частните поликлиники се работи само с компютри.
10181
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД