:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Александър Велев: За мен радиото вече е затворена страница

Няма да се регистрираме като партия, но ще участваме в изборите, твърди лидерът на Граждански съюз "Промяна" и бивш директор на БНР
Снимка: Велислав Николов
Визитка:

Роден е през 1963 г. Завършил е 91-ва немска езикова гимназия в София, след това икономика в УНСС през 1989 г. и факултативно журналистика. В БНР е от 1990 г. Работи като международен редактор, водещ на новини и различни предавания. Специализира в Швейцарското радио. Уволнен е през 1995 г. заедно с 6 журналисти, които създават "Свободно слово". През 1996 г. работи във в. "Новинар", след това в радио "Тангра" и ФМ+, води предаването "Защо" в Дарик радио, завежда "връзки с обществеността" на профсъюз "Промяна". Спечелва делото срещу БНР, връща се в БНР и през 1997 г. става директор на "Хоризонт". За известно време заминава като кореспондент в Скопие. От януари 1998 г. до януари 2001 г. е генерален директор на БНР. В събота той оглави Граждански съюз "Промяна".





- Г-н Велев, влизате ли в политиката?

- Оглавявам едно гражданско обединение, Граждански съюз "Промяна", което си поставя много амбициозни цели. Като цяло то, естествено, се стреми да развива гражданския сектор и да подпомага демократизацията на обществото. Но основно то си поставя за задача обществото да обсъди нашата "Доктрина за развитие на България". Тя е разработена от експерти като Димитър Ашиков, Стоян Александров, Кольо Парамов, Андрей Пръмов... Най-важен в нея е социално-икономическият аспект. Да се реши въпросът с безработицата и икономическото развитие на България. Да се реши въпросът с т. нар. "трудово уравнение". България да има ясна визия занапред кои сфери на икономиката ще се развиват, в кои ще се насочват инвестициите от ЕС, кои сектори от икономиката ще трябва да отпаднат. Няма държава в света, която да развива всичко. Ние смятаме, че следващото управление трябва да обърне внимание на проблема в какво ще се специализира страната.

- Но личностите, които изброихте, фигурират и в други граждански обединения...

- Те не са членове на Граждански съюз "Промяна". Те участват в една неформална група на доброволни начала, наречена "Сбор 12 без 5", която няма да се регистрира в съда и която се нае да разработи тази доктрина.

- Но те вече "са пласирали" своите идеи в платформите на други партии и организации. Например Стоян Александров в "Клуб 100" към БСП...

- Тези организации нямат реален продукт, докато ние, в Граждански съюз "Промяна", го имаме и надеждата ни е по него да се управлява в бъдеще България.

- Как ще участва този Граждански съюз в изборите?

- Съюз "Промяна" не е партия и ще бъде регистриран по Закона за лицата и семействата. На изборите ние ще подкрепим някоя партия или коалиция.

- Самите вие, лицата от този съюз, ще се кандидатирате ли?

- Още е рано да се каже. Може би следващите няколко седмици ще дадат ясен отговор дали ще участваме като личности в политиката или ще подкрепим определени политически сили.

- А защо го правите, ако лично не участвате в политиката?

- Ще се върна малко назад. През 1995 г., когато ме уволниха от радиото, създадохме гражданското сдружение "Свободно слово". "Свободно слово" беше дълго време двигател на някои промени в медиите. През 1997 г. и по моя инициатива ние успяхме да направим един проект на Закон за радио и телевизия. Той за жалост не бе приет, но аз винаги съм разсъждавал така: човек не може да седи и да гледа пасивно отстрани, само да мърмори, вечно да е недоволен и да не предприема нищо. Човек трябва да заеме активна позиция и да се опита да повлияе върху обществото.

- Гражданските организации вече станаха толкова много, че е трудно човек да ги изброи. Защо не се присъедините към някоя от тях, ами създавате нова?

- Първо, многообразието е хубаво нещо, така се раждат по-стойностни идеи. Второ, ние можем да обединим усилията си с други организации и партии, стига да имаме обща платформа. От друга страна, има много неорентирани и разочаровани хора. Така че, колкото повече хора участват в изборите, толкова по-добре.

- Но как ще ви различи публиката от останалите граждански организации?

- Това вече си зависи от нас - дали ще успеем да дефинираме ясно своите послания. Но мисля, че обединение "Промяна" и сега се различава в публичното пространство. Нека не забравяме, че промяната през 1997 г. тръгна от "Промяна". Тогава аз бях говорител на обединението.

- Имате ли яснота вече коя партия бихте подкрепили на изборите? Накъде клоните?

- Ние се учредихме само преди дни. Клоним по-скоро надясно, но нека кажем, че сме ориентирани към центъра. Ние сме "за" интегриране в ЕС и НАТО и "за" пазарно стопанство. Отворени сме за диалог. В скоро време ще започнем срещи с всички партии и най-напред с по-големите, разбира се, и ще им представим своята доктрина.

- СДС ви свали от БНР. С тях ще разговаряте ли? Одобрявате ли политическите им методи?

- Ще разговаряме, разбира се. СДС, така или иначе, е най-сериозната политическа сила в момента, която направи за 4 години управление много полезни неща за страната. Не всички действия на СДС могат да бъдат приветствани, но СДС е политически фактор, с който трябва да се съобразяват. В политиката не са важни личните чувства, а е от значение онова, което е добро за страната.

- Какво е отношението ви към царя?

- Всичко показва, че царят има място в българската политика и трябва да изчакаме неговия отговор на въпроса дали ще участва. България трябва да използва всеки, който може да помогне на страната. "Сбор 12 без 5" ще има среща с Н. В. цар Симеон II и експертите ще представят своите икономически виждания.

- Как гледате днес на конфликта в БНР?

- Аз съм вече страничен наблюдател. Мисля, че този конфликт час по-скоро трябва да се разреши, за да не се стигне до спад на доверие в БНР. Но за мен радиото е вече затворена страница.

- Ако протестиращите журналисти бъдат уволнени, вашата гражданска организация ще ги защити ли?

- Дано не се стигне до там. Никого не бих посъветвал да уволнява журналисти, още повече големи имена. Да уволняваш журналисти за това, че са изразили гражданската си позиция, е недопустимо.

- С какво ще си изкарвате хляба отсега нататък?

- От една страна с гражданската организация, от друга - очаквам регистрацията на една моя фирма за PR и реклама.
1
8612
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД