:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 182
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Методи Андреев: На ход с досиетата на ДС е новото мнозинство

Между хората, които са работили за ДС, е имало и немалко честни хора, признава шефът на комисията по разкриване на тайните на тоталитарните спецслужби в отговор на читателски писма.
Снимка: Борислав Николов
Уважаеми г-н Андреев,

Вие сте честен човек и продължавате като самотен Дон Кихот от Перущица да се сражавате с многоглавата хидра - бившата ДС. Не желая да Ви огорчавам, но почти не остана нормален човек, който да не се е убедил, че свидната Ви рожба, придобила публичност като "Закон за досиетата", не е нищо друго освен пореден стерилен напън на СДС за политическа манипулация, насочена срещу БСП и НДСВ преди парламентарните избори. Както СДС подреждаше бившите БКП секретари на "добри" и "лоши", и Вие разделихте агентурния апарат и служителите на ДС на "наши - добрите" и "ваши - лошите". "Добрите" скрихте, а "лошите" се опитахте публично да изгорите на кладата.

Използвам любезно предоставената възможност от националния ежедневник да получа отговор на някои въпроси. Не мога да си обясня защо Вие, определен от Съдбата и Бога да продължите великото дело на пастор Гаук в родината ни, нарушавате основен морален принцип?

- Защо скрихте имената на бившите кадрови служители от ДС - двама съветници на бившия премиер Костов и един на уважаемия президент Стоянов? Или може би като офицери от ДС и те като уважаемия Иван Гарелов са полагали в нелегалност основите на българската демокрация?!

- Защо скрихте бивши агенти на ДС и РУГЩ в ПГ на ОДС и кабинета "Костов"? И не се опитвайте да ме убеждавате, че те само протичат по оперативния отчет! (Ако нещо не Ви е ясно, питайте и ще Ви обясня!) Познавам оперативните работници, които са ги водили по комунистическо време.

- Вие бълвате огън и жупел, когато говорите за комунистическата политическа полиция. Както съм Ви казвал, през 1997 г. бе уволнен служител на НСС, защото отказа на ръководството да използва специфичните методи и средства срещу стачкуващите работници от БДЖ. Мога да Ви дам много подобни примери.

- "Той не е направил нищо лошо" - бе Вашият отговор на въпроса ми защо скрихте името на виден български партиен лидер.

- Наемате ли се да обясните публично какво лошо съм направил аз и всички останали като мен, любезний г-н Андреев. Не е ли това още едно потвърждение, че Вашият "закон" - за едни е Цар, а за други - Пъдар?

И последно - като се ровите в архивите на ЩАЗИ, ще попаднете на любопитен документ. С него ген. Милке информира своя български колега, че ЩАЗИ разполага с информация относно сътрудничеството на български разузнавач, след години - Разузнавач N1, с разузнавателната служба на бившата Западна Германия - БНД. Вие, който отстоявате до смърт своята принципност, ще информирате ли българската общественост за този случай? Или отново ще направите компромис със съвестта си, защото сега БНД вече е братска служба. Както беше КГБ, за която Вие знаете за съжаление само от детските книжки.

Любезний г-н Андреев, позволявам си да Ви дам един съвет - всеки път, когато хулите ДС, си мислете за две неща:

- Ако нямаше ДС преди 10. ХI., сега в България нямаше да има какво да се краде. Нямаше да има какво да се приватизира от правителствата на Луканов и Костов, нямаше да има Мистър 10%, нямаше да има "Балкан", далаверата с компенсаторните записи на майката на съветника на Марио Тагарински - Бранимир Ботев...

- Вие щяхте да сте незнаен анонимен безработен. И нямаше да имате възможност да положите основите на "Институт Андреев" - българския паметник в борбата срещу комунизма и неговата ДС.

Искрено Ваш: Красимир Райдовски

P.S. Не се обиждайте на ген. Аспарухов. Вие не сте Доносник N1, такова понятие в оперативната терминология няма. С Вашите качества - безгранична честност, безпределна вяра и преданост на една идея и чиста, детска наивност, от Вас би станал перфектен агент за влияние.



Уважаеми г-н Райдовски,

Аз няма да бъда толкова фамилиарен с Вас, колкото сте Вие с мен. Всъщност с Вас сме се срещали само веднъж. Приятно съм изненадан, че от нашата кратка среща сте усетили кое е качеството, което най-много ценя у хората - тяхната честност!

Винаги съм се старал да бъда честен с всички - независимо от тяхното социално или обществено положение или от техните политически убеждения. Дали съм успявал - не се наемам да оценявам. Ще остана верен на себе си и този път и ще се постарая честно и почтено да отговоря на Вашите въпроси.

Една от задачите на 7-членната комисия, на която имам честа да съм председател, е да издирва, оценява и анализира документи от архива на бившата ДС и бившето РУ на ГЩ. Досега тази комисия нито веднъж не е скрила или премълчала име на човек, за когото има безспорни доказателства, че е сътрудничил на бившите комунистически тайни служби. Не е възможно да бъде скрито нечие име и от групите, работещи в архивите на бившите служби, тъй като в НК има нов член - 284а, който гласи: "Длъжностно лице, което предостави невярна или непълна информация, която е задължено да даде по Закона за достъп до документите на б. Държавна сигурност и б. РУ на ГЩ, се наказва с лишаване от свобода до три години и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 6".

Не е възможно скриването на имена, както се опитвате да внушите, и поради факта, че 7-членната комисия се състои от представители на различни политически сили и различни власти. Квотата на Народното събрание е от пет човека, а квотата на Министерския съвет - от двама. В първата има представител на БСП, ДПС, Народен съюз, Евролевицата и СДС. Във втората има един доктор по история и един специалист по архивите. Всеки от тях има право на един глас в комисията. Досега нито едно решение, свързано с обявяване на установено по безспорен начин сътрудничество, не е било взето, ако не е имало пълен консенсус между всички присъствали на заседанието членове.

И накрая, уважаеми г-н Райдовски, не забравяйте, че всички хора от парламентарната квота бяха избрани от 38-ото НС с гласове, надвишаващи значително половината от гласувалите на заседанието депутати. Всичко това показва, че ние като членове на комисията сме натоварени с много голяма отговорност пред своите партии и пред цялото общество. Тази отговорност ни задължава да бъдем независими и безпристрастни!

Ако все пак не приемете тази моя аргументация и продължите да твърдите, че някои имена са скрити, мога отговорно да Ви заявя, че или Вашата информация не е точна, или просто блъфирате. Иначе как ще обясните, че един офицер от запаса, работил преди време в НРС, знае неща, които не са могли да му станат известни във връзка с изпълнение на служебните му задължения. Доколкото знам, Вие никога не сте работили в РУ на ГЩ, за да твърдите, че не са обявени бивши агенти, работили за тази служба. Обяснението, че познавате оперативните работници, които са ги водили, е несериозно, тъй като нито един оперативен работник от РУ на ГЩ не би говорил с Вас на тази тема. И това Вие го знаете много по-добре от мен.

Що се отнася до третия въпрос, смятам, че нито една българска служба за разузнаване или сигурност не трябва да се използва за конюнктурни цели. Затова е необходим нов закон за специалните служби, който да гарантира гражданския контрол върху дейността им. Без такъв граждански контрол изкушението да използваш силата на службите, когато си на власт, за свои политически цели, ще бъде трудно преодоляно. За да стане обаче това факт, е необходим граждански контрол и върху миналото на тези служби. Миналото им е запазено в техните архиви! Това е всъщност и основната задача на нашата комисия.

Г-н Райдовски, не мога да знам какво има в архива на ЩАЗИ, нито кой наш разузнавач е работил за БНД. При нашето работно посещение в Германия ние подписахме меморандум с г-жа М. Биртлер, федерален пълномощник на съответната институция. В него ние се обединихме около мнението, че двете страни трябва да се подкрепят взаимно в рамките на законовите възможности при преоценката на миналото. Това включва обмяна на опит при работата с документите на ДС; осигуряване и насърчаване на съвместни изследователски проекти; сътрудничество в областта на политическата просвета.

Що се отнася до Вашето твърдение, то най-добре е да отправите въпросите си към българския колега на ген. Милке. Редно е да попитате него, а не мен, защо, като е имал такава информация, не е постъпил с този наш разузнавач, така както повелява законът в такива случаи.

P.S. Г-н Райдовски, позволете категорично да не се съглася с Вашите твърдения в края на въпросите Ви. Смятам, че ако я нямаше ДС, нямаше да ги има лагерите в Белене, Богданов дол, Куциян... Нямаше да има 60 хиляди репресирани в периода 1945-1950 г. Нямаше да ги има десетте хиляди осъдени от Народния съд или избити без съд и присъда. Нямаше да ги има разбитите съдби на 600 хиляди разработвани от комунистическата власт български граждани. Нямаше да има насилствена колективизация и национализация. Нямаше да има "възродителен процес". Нямаше да има ограбен външен дълг, нито външнотърговски принципи на крадени български пари. Нямаше да ги има и мутрите и кредитните милионери. Нямаше да го има и целия неуспешен български модел на преход към демокрация. Нямаше да Ви има и Вас, г-н Райдовски. По-точно, не знам какъв щяхте да бъдете без любимата ви ДС.

Всъщност Вие показахте безспорните си качества като съветник на премиера Виденов. Не знам дали поради Вашите ценни съвети или поради други причини, но той безславно абдикира от властта...



Уважаеми г-н Андреев,

Като гражданин на България не приемам закона за досиетата. Но това както и да е - щом парламентът го е приел, той трябва да се спазва, докато не бъде отменен. Въпросът ми обаче е свързан с темите, които искате да "проучвате". Моля да отговорите коя обществена нужда налага заклеймяването на хората, върнали в страната ни "История славянобългарска"? Нали тях искате да преследвате под общата формулировка за действия на "културно-историческото разузнаване" навръх 1300-а годишнината от създаването на България?

Кина Момчилова, София



Уважаема г-жа Момчилова, доколкото си спомням, скандалът с "История славянобългарска" избухна през 1996-1997 г. В този смисъл не намирам връзка между нашата дейност и тази случка. За ваше сведение ние се занимаваме с архива на бившата ДС и бившето РУ на ГЩ, създаден до 25. 2. 1991 г. Това е датата, на която беше разпуснат Варшавският договор!

Що се отнася до темата за културно-историческото разузнаване, нашата цел е не да заклеймим хората, доставяли ценни документи и сведения за нашата история, а да създадем възможност тези документи да бъдат разсекретени и използвани от различни изследователи.



Методи,

Кога най-сетне ще се свърши с това? Не ви ли натиснаха вас - сините, от Америка, докато управлявахте, да приемете този закон. Не ви ли се накараха, защото каквото се говори у нас с отговорни личности отвъд океана, почти веднага се докладва на Москва. Значи първо сред вас трябва да разкриете агентите. За това обаче нямате нито подготовката, нито желанието.

(Извинявай за фамилиарното обръщение)

Бивше ченге



Уважаемо Бивше ченге, можеше поне да се подпишеш с псевдонима си. Явно много гузна е съвестта ти и много нелицеприятни неща си вършил, когато си било действащо ченге, та не смееш да обявиш името си пред обществото.

Дано само не заемеш публична длъжност или да не извършваш публична дейност, защото ще трябва ние като комисия да изпишем името ти в някой пореден наш доклад.



Г-н Андреев,

Има ли според вас смисъл от мораториум върху досиетата, както предлага Бриго Аспарухов. Няма ли тогава решаването един път завинаги на проблема, който, струва ми се, интересува все по-малко българи, да се забави пак поне с няколко години, ако парламентът на Сакскобурггадски приеме пак да се мълчи за агентите.

Ник Стоянов, по мейла от САЩ



Г-н Стоянов, ако попитате българите от какво най-много се интересуват - от безработицата, от ниските доходи или от закона за досиетата, ще разберете, че всеки нормален човек се интересува преди всичко от първите два проблема. Ако обаче зададете само един въпрос - дали българите искат да знаят истината за ДС, ще се убедите, че над 70% ще отговорят положително. Нормално е за повечето българи интересът към бившата ДС да не е особено голям на фона на другите им проблеми. Но по принцип българинът не е загубил желанието си да научи тайните, заключени в нейния архив.

А иначе досега винаги се намираха врати или причина тези тайни да не бъдат научени от обществото. Предложението на ген. Аспарухов за мораториум е пореден опит да не се разкрият пред обществото данни, факти и документи, които стряскат доста хора с гузна съвест. Всъщност ген. Аспарухов използва похвати от инструментариума на т. нар. агенти за влияние - обикновено те са известни личности, които, използвайки своето обществено положение, внушават на хората някаква теза. В случая ген. Аспарухов, използвайки позицията си на бивш директор на НРС и сегашен депутат от БСП, внушава на обществото, че мораториумът върху закона е най-правилното решение на проблема. Истината е, че той ще е от полза само на хората с гузна съвест.

Това е и едно от големите изпитания пред новото мнозинство. Ще се подведе ли то по акъла на хора с кадесарско минало тепърва предстои да видим.



Г-н председателю на комисията,

Покажете всички досиета, г-н Андреев. Нека обществото да види кои са били и да им прости, ако може. Това мисля за правилно. Вие вероятно няма да се съгласите. С тази страница от българската история трябва да се приключи веднъж завинаги. Живяла съм 30 години със служител на МВР и не мисля, че някога е правил нещо против страната си.

Пенка Величкова, В. Търново



Уважаема г-жа Величкова, никога не съм поставял под един знаменател хората, които са работили някога за бившата ДС. Между тях е имало и немалко честни хора. Наскоро моят колега В. Ангелов в интервю спомена, че особено полезна е била дейността на някои сътрудници, работили по икономическа линия. Благодарение на тях са били предотвратени вреди за около 1 млрд. лева. Но за да се различат тези, които са разбивали човешки съдби, от другите, които са работели съвестно, защитавайки държавния, а не партийния интерес, е необходимо да се направи точно това, което направи неотдавна Горната камара на Чешкия парламент. Бе решено всички чешки граждани над 18 г. да получат свободен достъп до събраните в архива на ДС документи. Това на практика означава, че всеки гражданин ще може да чете делата на свои съграждани, регистрирани като сътрудници или като жертви. В тази посока може да се търси и решаването на проблема у нас. Само тогава прочетената страница може да бъде затворена!

На ход е новото мнозинство.



Г-н Андреев,

Разговаряли ли сте с новите управляващи какви са идеите им за промяна на "закона за досиетата"? Според вас законът нуждае ли се от корекции? Защо се получава така, че обикновените граждани научават за хората, работили в ДС, само псевдонимите им и в коя служба са се "трудили"? Аз съм на 27 г. и нямам спомени какво точно е правило 1-о, 2-о или N-о главно. Вие изкарахте само досието на Доньо Донев, когото, честно казано, аз не престанах да харесвам, въпреки че някъде през 70-те, за 2 или 3 години (преди да бъда роден!), той бил клепал колеги, че не са талантливи. Кога ще излязат на бял свят документи за истински гадове?

Ивайло Орлинов, София



Уважаеми г-н Орлинов, разговарял съм с някои представители на новото управляващо мнозинство, но официални разговори комисията ще проведе през предстоящата есенна сесия на парламента. В публичното пространство стана ясно, че НДСВ искат да решат въпроса с архивите на ДС веднъж завинаги. Как обаче смятат да затворят страницата, тепърва предстои да видим. Аз лично смятам, че страницата може да се затвори само след задълбочен прочит.

Що се отнася до корекции, то аз смятам, че за всеки закон идва време, когато трябва да се направят промени. Идеални закони няма. В случая особено ми допадат промените, гласувани в Чешкия парламент, за които стана дума по-горе.

Що се отнася до Доньо Донев, тук въпросът има две страни - творчеството на аниматора Доньо Донев и дейността на агент Тошев. Казусът е морален и решението му не е в моята компетенция.



Г-н Методи Андреев,

Ще стане ли някога ясно колко досиета са прочистили хора като Йордан Соколов, Кольо Добрев, лека му пръст, и Богомил Бонев? Имате ли информация кой и къде държи документи на бившите служби и изнудва с тях бивши сътрудници - сега на високи постове?

Един от аргументите ви за разкриване на досиетата беше, че така бившите сътрудници няма да са зависими от водещите си офицери. Не ви ли се струва, че сега се появява нова група зависими - тези с "картончетата". Много хора знаят кои са и могат да ги манипулират. Например този министър, за когото обявихте, че има картонче.

Ivowar по мейла



Уважаеми Ivowar, архивът на бившата ДС в годините след 1989 г. е бил прочистван само във връзка с печално известната заповед на ген. Семерджиев. Най-пострадал е т. нар. оперативен архив и по-точно онази негова част, която се отнася до агентурния апарат. Почти на 90% е запазен служебният архив и делата на разработваните, наблюдаваните и следените лица.

Що се отнася до това дали имам информация кой и къде държи папки с документи, с които да се изнудват бивши сътрудници, то аз такава информация нямам. Такава информация би трябвало да търсят съвременните служби за сигурност. Лично аз смятам, че с такива разполагат частни лица, свързани с бившите служби, някои силови и икономически групировки и най-вероятно Центърът на цялата система за разузнаване и сигурност на бившия соцлагер.

На въпроса дали необявените сътрудници, за които има само картонче, няма да бъдат манипулирани от хора, които знаят кои са те. Тук разбирам, че намеквате за нас - членовете на 7-членната комисия. Това е невъзможно да стане, тъй като в НК ал. 2 на чл. 357Б гласи: "Който използва документи и данни по ал. 1 с цел да направи за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5 до 30 хиляди лева."



Г-н Андреев,

Комисията ви бе обещала, че след депутатите и министрите ще отворите и досиетата на водещи политолози и социолози. Това май трябваше да стане скоро след изборите. Не знам дали постът на Стоян Ганев е сред кръга от лица, които трябва да бъдат проверени за чисто минало, но много бих искал да има възможност такава проверка да се направи и да се огласи пред медиите.

Петър Гошев, Перник



Уважаеми г-н Гошев, дейността ни, свързана с обявяване на имената на лица, за които има безспорни доказателства за сътрудничество с бившите комунистически тайни служби, ще продължи - съгласно разпоредбите на закона.

Що се отнася до г-н Стоян Ганев, ще ви отговоря, че той е проверяван в качеството му на народен представител във ВНС и в качеството му на министър в правителството на Ф. Димитров. Резултатите бяха обявени в съответните доклади на комисията, която може всеки да прочете в ИНТЕРНЕТ.

С уважение: М. Андреев
 
Методи Андреев и красивата му съпруга извън архивите и политиката.
 
Андреев излиза доволен от МВР, където с министър Георги Петканов изгладиха противоречията си за достъпа на членовете на комисията до архивите.
2
5973
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Септември 2001 11:12
http://www.*************
Истината не е това, което се вижда. Ако искате да разберете защо политиката е "мръсна" работа, може би трябва да влезете тук... http://www.************* ... Последният коментар е за това как албанците си играят с "македонския въпрос" - огън, който не им е от мащаба и първо тях ще изгори...... http://www.*************
П.П. Запомнете този адрес, защото от форума скоро окончателно ще ви отнемат възможността да го виждате... http://www.*************
09 Март 2015 20:03
Този Методи Андпеев има ли биография преди 10 ноември?
Ако не е станал агент, то е, че службите не се заниваха с мухльовци и безличия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД