:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Атентатите били огледало на експлозиите в Мадрид

Вчерашните атентати в Лондон са огледални на нападенията в Мадрид на 11 март 2004 г., коментира британският в. "Гардиан".

Това е опит за пресъздаване на взривовете в испанската столица, смята проф. Майкъл Кларк - специалист по въпросите на тероризма и директор на Центъра за отбранителни проучвания в лондонския Кралски колеж. Вероятно нападенията в британската столица също като мадридските са били подготвяни месеци.

На 11 март миналата година десет експлозии разтърсиха четири влака на три мадридски гари. Най-кървавият атентат в съвременната история на Европа взе 191 жертви. Четирима от загиналите бяха българи.

Избухването на шест бомби в Лондон означава, че в поставянето им са замесени поне 24-ма души, твърди Майкъл Кларк (малко по-късно стана ясно, че експлозиите са седем - б. р.). Според експерта фактът, че градът стана мушка на терористи в момента, когато силите за сигурност бяха насочили вниманието си към срещата на Г-8 в шотландския град Гленигълс, говори за доста смислени и интелигентни действия от страна на терористите.

Броени часове преди атентатите в Лондон проф. Кларк изрази сериозни опасения за сигурността в града за лятната олимпиада през 2012 г. Ден по-рано британската столица спечели домакинството на игрите.

Професорът изтъкна, че след седем години Лондон ще преживее най-голямото в своята история стълпотворение на хора от цял свят. Според него олимпиадата неизбежно щяла да бъде една от целите на екстремистите.

Не било изключено атентатори да се опитат още далеч преди игрите да вкарат свои хора в строителни фирми, изграждащи обекти за събитието през 2012 г. Кларк препоръча предприемачите много внимателно да проверяват постъпилите на работа при тях.

Вчера обаче стана ясно, че и без олимпиада Лондон може да бъде жертва на атака.

Различни точки на света станаха обект на терористични атаки след 11 септември 2001 г. Тогава Западът обяви война на тероризма след атентатите със самолети в САЩ, извършени от камикадзета.

Ислямисти окървавиха тунизийския курорт Джерба на 11 април 2002 г. Тогава загинаха 21 души, сред които 14 германски туристи.

Само за шест дни през октомври същата година ислямисти извършиха две кървави атаки. Първо край Йемен бе взривен френският танкер "Лимбург" с екипаж, който се състоеше от 17 български моряци. Загина един наш сънародник.

След това терористи гръмнаха нощен клуб на индонезийския остров Бали. Кървавата баня взе над 200 жертви, предимно австралийски туристи.

През май 2003 г. пет мощни експлозии разтърсиха почти едновременно най-големия марокански град Казабланка. Нападенията взеха 40 жертви.

Есента на същата година Истанбул преживя четири терористични атаки за две седмици. Коли-бомби избухнаха едновременно пред две синагоги в града. Взривовете взеха 61 жертви. Точно толкова бяха убитите при последвалите две нападения срещу британска банка и консулството на Обединеното кралство в града край Босфора. В Истанбул загина и един преселник от България.
16
604
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
08 Юли 2005 00:47
Ами нека още премат безрезервно мюсулмани, фанатици, да дават безогледно полит. убежище на всякакви лица от Африка и Азия пък после да се чудят. Миналата година бях в Лондон - има повече индийци, араби и тъмнокожи отколкото англичани. Ама така е - "Храни куче, да те лае". Цивилизацията трябва да разбере , че вече е във война с фанатичния ислямизиран враг.
08 Юли 2005 01:13
bestbuy, в много грешна посока гледаш. А не си ли се замислял, че ако теб те тероризират както американските фашисти тероризират ирак, афганистан и т.н., ще се фанатизираш?
08 Юли 2005 01:34
Скъпи OnE61....,
Светни ме, моля те през 1993 г., когато за пръв път ИСЛЯМИСТИ взривиха бомба в Световния търговски център, каква причина за това ще намериш - освен, че САЩ и Европа купуваха петрола на арабите и им осигуряваха пари?

Аман от от слепи хора дето все търсят оправдание за престъпниците. И аз не съм съгласен да се месят САЩ в Ирак, но НЕЗАВИСИМО от това ТЕРОРА ще продължи , защото АЛЛАХ го е заповядал (да се унощожат или покръстят "неверниците"!
Защюо не разбирате, че тази война на исляма срещу цивилизацията не е с начало ИРАК!
08 Юли 2005 03:00
Ти да си чувал за държавата Израел и за отношенията (еднопосочни) между нея и САЩ?!
08 Юли 2005 09:39
Взривовете са 4. 3 в метрото и един в автобус. 2 неизбухнали взрива има разкрити досега. Убити до момента 37, ранени 700, 45 с опасност за живота.


bestbuy Исляма лично ми се вижда примитивна религия, но който иска нека си я изповядва. Но "война на цивилизациите" както ти я виждаш НЯМА. Това са клишета пускани от "олигарсите на света" за да оправдават гео-стратегическите си планове и действия ... Ама отвориха ( може и това да им е в плана ) "кутията на пандора" ...

Интересното досега : Прослушайте "съболезнованията" на Путин - в тях се казва МНОГО. Ето ви нишка да разследвате ....
08 Юли 2005 09:44
*****


Мнението е редактирано поради

- използване на транслит (български език с латински букви)

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 08/7/2005 г/ 15:08:57

08 Юли 2005 10:07
Зависи коя версия на корана четеш.
Всеки си го интерпретира както му хареса и може да искара исляма и мирна и войнствена религия.
08 Юли 2005 14:45
Зависи коя версия на корана четеш.
Всеки си го интерпретира както му хареса и може да искара исляма и мирна и войнствена религия.

Колко са чели библията по втория начин?

Хич да не казват, че исляма бил воинствена, а христичнството мирна, а будизма свръх мирна - във всяка религия има идиоти, които мечтаят всичките да вярват в "нужния" бог.
08 Юли 2005 16:13
Локи, да се говори "въобще" за религиите и да се считат, че са едно и също нещо, защото проповядват вяра в един и същ бог - най-меко казано е наивно. За разлика от християнството, както и да четеш библията, ислямът изисква от всеки правоверен да се бори т.е. да воюва срещу неверниците. В интерес на истината е посочено, кога по изключение не е задължително да ги коли, но това е само като временен компромис. Борбата срещу неверниците е самият истински и най-праеден начин на изповядване на исляма - това е истината. Затова тази религия се превръща в най-опасната идеология на 21 век. В ръцете на глупави или злонамерени политици и вождове тя може да донесе гигантски проблеми пред самата съвременна цивилизация.
08 Юли 2005 16:25
BlackNigger, чесно - за корана съм попадал само на извадки, библията заради едни спорове съм прегледал малко по-подробно. От там идват няколко известни поговорки от рода "който не е с нас ....", "око за око ...".
Друго е какво казано в библията и как е интерпретирано - колко народ е избит в войните за "правата вяра" (както за християнството, така и зюсюлманството), а колко са избити за някое течение в тази вяра, които не са малко във всяка от религиите.

Това за интерпретацията - имаше едни думи на Буш за започване на войната в Ирак - нещо от рода:
"Бог ми каза да нападна Ал Каеда и аз я нападнах. После той ми каза да нападна Садам и аз го направих. Бог е на наша страна и ние ще победим".

А той от каква вяра би трябвало да претендира че е?
08 Юли 2005 17:48
Локи, изводът е, че трябва да ги прочетеш поне ведъж преди да вземаш отношение. Изрзът "който не е с нас е против нас в евангелието не звучи така:
38 Иоан Му каза: Учителю, видяхме един човек да изгонва бесове в Твое име; и му запретихме, защото не следваше нас.
39 А Исус рече: Недейте му запрещава, защото няма никой, който да извърши велико дело в Мое име, и да може скоро след това да Ме злослови.
40 Понеже оня, който не е против нас, е откъм нас.
41 Защото който ви напои с чаша вода, понеже сте Христови, истина ви казвам: той никак няма да изгуби наградата си.
(Марк 9 глава);

"око за око ..." в библията е част чисто юридически текст за това какви наказания да се дават ОТ СДИЯТА на виновните:
23 Но ако последва повреда, тогава да отсъдиш живот за живот,
24 око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, нога за нога,
25 изгаряне за изгаряне, рана за рана, удар за удар.
26 Ако някой удари роба си или робинята си в окото, и то се развали, поради окото му ще го освободи.
27 И ако избие някой зъб на роба си или някой зъб на робинята си, ще го освободи поради зъба му.
28 Ако вол убоде мъж или жена щото да умре, тогава да се убие вола с камъни, и да се не яде месото му; а стопанинът на вола ще бъде оправдан.
29 Но ако волът е бил бодлив от по-напред, и това е било известно на стопанина му, но той не го е ограничил, та е убил мъж или жена, то волът да се убие с камъни, още и стопанинът му да се умъртви.
(Изход 21 глава)
Така са вярвали тогава - така са съдели престъпниците. Тук не се визират вярващи или невярващи, което е восновата на Шариата а престъпници.
Все пак в основата е идеята за справедливостта на възмездието при наказанието на престъпниците. Както знаем по въпроса смърт за смърт все още се спори...
В името на вярата са вършени много зверства и все пак християнството никъде не учи да се мразят тези, които не изповядват същата вяра - напротив. Да не привеждам тук притчата за добрия самарянин, че може да дотегна с цитатите.
Ако това ще те успокои - не съм вярващ но се интересувам и уважавам корените на съвременната цивилизация.

08 Юли 2005 18:10
BlackNigger, "християнството" ли учи или библията, защото много християнски учения са насаждали такава омраза, т.е. учението на християнството е доста различно , в зависимост от времето и мястото.
В мюсюлманството като цяло е същото - при тях само че има повече исиоти, заради това, че религията им е по-млада и не са преминали периода на вярата и влезли в "печалбата".
Също вличние е оказало настървяването на различки групи от външните разузнавания на няколко държави.

Аз не съм вярващ също - идеята за това, че някой ми управлява живота нещо не ми допада, както и някои противоречия в това управление-свободна мисъл в християнството, а до мюсюлманството съм далеч културно.
Трябва да ги забранят всичките и толкова..

Редактирано от - Локи на 08/7/2005 г/ 18:13:19

08 Юли 2005 18:35
Локи, считам твърдението "всички са маскари" за крайно неприемливо, независимо , за какво се отнася. А в случая не говорим за секти и реакционни отклонения а за основите на нещата. Коранът директно учи и изисква, основното в изповядването на вярата да е борбата с неверниците. Това те правят от Мохамед до сега. Първият им голям успех е унищожаването на голямата култура на изтока - тази. която е научила европейците на математика и корабоплаване. Християнската култура е в основата на модерната цивилизация защото, въпреки всичко, е съхранила и доразвила своето наследство. Това е истината.
08 Юли 2005 18:47
BlackNigger, не че нещо , но католицизма също е зачиствал добре "неверниците". Незнам в християнстово, кое е "истинското" течение, но примерно ИРА "зачиства" и поради разлика в теченията.
08 Юли 2005 18:57
а като си помислиш ИРА доста години "тренираше" англичаните за такива ситуации
08 Юли 2005 19:51
Локи, BlackNigger не спорете за глупости. Когато има фанатици те винаги намират оправдание, едни в Библията, други в корана трети в друго....М/у Буш и БинЛаден разликата е само в религията (оправданието) и там именно е проблема А интерпретацията е не "всички са маскари" , а във всяка религия има и маскари и я ползват за нечисти цели.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД