:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Атентати смразиха живота в Лондон

Транспортът спря, телефоните замлъкнаха, болниците се напълниха с хора в шок
Снимка: Ройтерс
Животът в Лондон бе парализиран вчера сутринта от серията бомбени атентати. Те удариха транспорта в сърцето на британската столица, цялото метро и градският транспорт спряха. Не се движи и експресният влак за летище "Хийтроу".

Полиция е блокирала основните пътни артерии. "Транспортът във и около Лондон е блокиран", потвърди шефът на полицията сър Йън Блеър, цитиран от телевизия "Скай". Въздушният транспорт не е спрян, но много пътници не могат да стигнат до летищата, защото няма с какво.

Позволено е движението само на линейки и спасителни екипи. Море от хора се опитват да се придвижва и да се измъкне от центъра на Лондон пеша, съобщи тв каналът. Местните власти призовават гражданите и гостите на Лондон да използват речния транспорт по Темза, който бе обявен за безплатна услуга. Вътрешният министър Чарлз Кларк прикани гражданите да не ходят в центъра на столицата, ако нямат спешна работа.

Следобед в парламента той потвърди, че взривовете са дело на терористи и са станали между станциите на метрото "Олдгейт ийст" и "Ливърпул стрийт", между площад "Ръсел" и "Кингс крос", "Еджуеър роуд" и в автобус на площад "Тависток".

Кралица Елизабет Втора обяви, че е дълбоко шокирана, и изрази съчувствие на пострадалите, съобщи Би Би Си.

Лондончанката Белинда Сийбрук сподели преживения ужас пред Би Би Си. Тя пътувала с автобус до площад "Тависток" в момента на взрива. "Бях в рейса отпред, чух невероятен взрив, обърнах се и видях как половината от двуетажния рейс зад мен полита във въздуха." Гъст черен дим се разстлал над площада, станало адски горещо, хората се вцепенили от паника, други започнали да крещят неистово. "Автобусът цъфна като консервна кутия", сподели друг очевидец пред Би Би Си.

Стотици хора потърсиха помощ от медицинските екипи, десетки бяха откарани в болниците в шок от ужаса на преживяното.

Властите увериха, че от 11 септември всички полицаи, пожарната служба и болниците са подготвени да реагират при голям терористичен акт в Лондон.

Минути след като се разпространи вестта за терора, мобилните телефони блокираха. От телекомуникационните компании обясниха срива в системата с претоварване на мрежата, защото хората масово започнали да търсят близки и познати и да ги питат как са. От цял свят също прегряха линиите към Лондон в търсене на вести.

Много терористични групи сега ще започнат да се надпреварват кой да поеме отговорността, прогнозира проф. Ерик Мунман пред тв "Скай".

Бившият шеф на лондонската полиция сър Джон Стивънс и шефката на вътрешното разузнаване МИ5 Илайза Манингам-Булър неколкократно предупреждаваха, че Лондон може да стане мишена на терористи.

Терористите са с изкривено съзнание, а Великобритания сега е особено привлекателна за техните цели не само заради туристите, но и заради срещата на Г-8, на която сме домакини, уточни професорът.

Сред жертвите има и чужди туристи, обяви руското посолство в Лондон, без да уточнява какви.

Няма пострадали българи, съобщиха от посолството ни в Лондон. Външният министър Соломон Паси съобщи, че в мисията е създаден оперативен щаб, който следи обстановката и постоянно докладва в МВнР в София. Ситуацията е динамична и продължаваме да я следим, каза Паси. Той и американският посланик у нас Джеймс Пардю изразиха съболезнованията си към близките на пострадалите при атентатите в Лондон и осъдиха атаките.

Една от версиите за целите на атентатите бе провеждащата се вчера в хотел в центъра на Лондон конференция, на която трябвало да присъства израелският финансов министър Бенямин Нетаняху. Пожелал анонимност представител на външното министерство съобщи, че британската полиция предупредила израелското посолство в Лондон за възможни терористични удари минути преди първата експлозия.

Израел не е бил предупреждаван за възможни терористични атаки в Лондон преди експлозиите в британската столица, заяви израелският външен министър Силван Шалом, цитиран от Асошиейтед прес. Пред израелското военно радио Шалом посочи, че не е имало предварителна информация за терористичните атаки. Той заяви, че след първата експлозия финансовият министър Бенямин Нетаняху, който трябваше да участва в конференция, провеждаща се близо до мястото на една от експлозиите, бил предупреден да не ходи никъде. Според Шалом нападателите са се възползвали от факта, че усилията на полицията са били насочени към срещата на Г-8 в Шотландия.

ТРУСОВЕ

Акциите на борсата в Лондон се сринаха заедно с британската лира като реакция на атентатите, в замяна на това бързо нарасна интересът на инвеститорите към държавни облигации, съобщи Ройтерс.

Индексът FTSE 100 падна с 3 пункта още преди да бъде официално потвърдено, че става дума за терористични атаки, а не за срив в електрозахранването, каквато бе първоначалната информация. Борсовият индекс FTSEurofirst 300 също загуби 3,3 процента.

Британската лира достигна най-ниската си стойност от 19 месеца насам срещу долара и загуби 1 процент от стойността си спрямо еврото, достигайки най-ниско ниво спрямо еврото от 6 седмици. След взривовете паундът падна до 1.7410 долара. Още преди новината за експлозиите британската валута вече се бе понижила до 14-месечно дъно от 1,7464 долара заради спекулации, че Bank of England може да понижи лихвите от сегашното им ниво при 4,75 процента на вчерашната си среща. След бомбените атаки в Лондон инвеститорите традиционно потърсиха "убежище" в по-неутрални активи като швейцарския франк, златото и държавните облигации, коментира още Ройтерс. Цената на златото се повиши до 429 долара за тройунция. Курсът на щатския долар спрямо швейцарския франк се понижи до нивo от 1,2850.

Цената на петрола отстъпи рязко от рекордните нива, достигнати сутринта, коментира Ройтерс. Лекият суров петрол се понижи до 57,20 долара за барел, след като се търгуваше на нива от 62,10 долара за барел малко преди атаките. По-късно петролът възстанови част от позициите си и следобед се търгуваше около 59,80 долара за барел.

Петролът тип "Брент" регистрира спад до 55,55 долара за барел веднага след атаките, по-късно стигна нива около 58 долара за барел.
17
4327
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
07 Юли 2005 23:46
Лондон - градът със супермерките на сигурност. Повече от 300 000 камери, на всеки ъгъл - полицай. И какво от това?
Светът отива на лошо. Петролна криза, атентати в Европа, изкуствено поддържани конфликти от Големия полицай.......
Войната между Запада и Исляма от тлееща, вероятно ще премине в истинска.
Пуделът Блеър - измрънка обичайните съболезнования. А до него идиота Буш кимаше неадекватно.
Лошото е, че т.н. "война с тероризма" стана много хубав бизнес. Правителствата ще гласуват още увеличения на бюджетите за сигурност за сметка на другите пера - образование, здраве, социална политика.... какъв рай за определни кръгове!

08 Юли 2005 01:13
и не само това- за никакво разширяване на Европа не могем вече да мечтаем.


Сагласен сам за камерите и полизаите в Лондон, тук сам и ги вигдам веки ден, бедата е че някои хора се самозабравиха....
Мейду другото днес зял ден не получавам никакви емаили - ЗЕНЗУРАТА ПОЧНА!
08 Юли 2005 02:14
Плащат тия, простите, дето пътуват с метрото и автобуса за работа и мислят с телевизора и с вестника си вместо с тиквите си.Хак им е!Скоро и в София.
08 Юли 2005 08:07
жалкото е, че загиват хора и то невинни. Явно нещо е сбъркано във формулата на управление въобще щом се стига до подобни случки.
08 Юли 2005 10:06
Няма да е скоро във София. Ние сме на гъзъ на географията и политиката, дори психопатната ни външна политика не може ни изкара напред.
08 Юли 2005 10:27
Дано се сетят да побързат да приемет БГ в ЕС в името на стабилноста. Или пък по добре да не ни земат в името на стабилноста и безопасноста.... Уффф и аз се обърках вече
08 Юли 2005 10:30
Инди Овчаров.
Ей как ме развеселява сериалчето
08 Юли 2005 10:52
Хайде сега да си отговорим на въпроса :"Кого това ползува?" и всичко ще си дойде на мястото.
08 Юли 2005 11:07
Тероризмът все повече се превръща в част от световната икономика. Пазарът на заложници, оръжие, всякакъв вид арсенал е част от него. С всеки следващ атентат, все повече намаляват шасовете за приключване на тази криза. Защото терористичните атаки само възпроизвеждат нови и нови такива. Антитерористичнатка коалиция ще отговори на всеки атентат подобаващо, а те от своя страна, рано или късно ще взривят отново тещо. И така се завърта омагьосаният кръг, в който попадат най-вече невинните. Никой не е виновен за това, че е роден в някоя от страните от Г8 или пък че е възпитан в ислямската религия. Но това вече не персонална война - това е война на нещо повече от идеи. А идеология в тероризма няма. ХХІ век е сложил края на познатите от миналото идеологии, но само за да освободи място за нещо по-мащабно и не дотам безопасно. Какво точно е то? Никой не би могъл да твърди със сигурност.
08 Юли 2005 12:37
Що не преговарят с терористите? Нали натискаха Крамъл да преговаря с тези, които са взривявали блокове в Русия, които са взимали заложници?
08 Юли 2005 13:01
Локи,
а двойните, тройните стандарти?!?! Колко шум се вдигна при атентатите на чеченските терористи в Москва? Изкараха ги "борци за свобода" и "бунтовници". SNN, BBC, Reuters, Euronews и и пр. старателно избягваха думата "терористи" .
08 Юли 2005 14:44
*****


Мнението е редактирано поради

- използване на транслит (български език с латински букви)

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 08/7/2005 г/ 15:08:39

08 Юли 2005 16:41
Лондонские отели наживаются на терактах
Вечером в четверг цены в ряде гостиниц увеличились более чем в два раза. Люди были вынуждены платить 425 долларов за номер, который обычно стоит 135 долларов.
08 Юли 2005 16:50
Руководители исламской общины Великобритании потребовали от властей защиты.
Некоторые объединения мусульман сообщили полиции, что участники ультраправых группировок совершили несколько попыток агрессии, как только стало известно о взрывах на транспорте.
Лидеры общины призвали женщин-мусульманок воздержаться пока от появления на улицах в одиночку.
Председатель Исламской комиссии по правам человека Масуд Шаджаред осудил теракты - самые крупные в истории Великобритании - и призвал соблюдать спокойствие.
08 Юли 2005 17:48
Абе хора пишете на БГ, това все пак е български форум!!!!!!!!
08 Юли 2005 17:51
Беше нормално АЛ КЙДА да стигне с атентататите си и до Лондон, благодарение на малоумната политика на Блеееър, даже такъв удат се очакваше доста по - рано.
08 Юли 2005 19:07
Очаквайте скоро "Атака" в Лондон и дугите по-големи европейски градове.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД