:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Г-8 осъди варварските атаки

Тони Блеър напусна за ден срещата на световните лидери
Снимка: Ройтерс
Лидерите на най-развитите държави в света осъдиха вчера единодушно нападенията в Лондон и се зарекоха да съкрушат тероризма. Обкръжен от гостите си в Гленигълс, Шотландия, британският премиер Тони Блеър заяви от името на всички, че тяхната среща ще продължи въпреки терористичните актове.

"Напълно осъждаме тези варварски атаки - каза той. - Единни сме в нашата решителност да се изправим срещу тероризма и да го съкрушим." Блеър отбеляза, че нападенията са били замислени така, че да съвпаднат с откриването на срещата на Г-8. Министър-председателят заяви, че форумът трябва да продължи. Той подчерта, че каквото и да правят, терористите никога няма да успеят.

Блеър остави гостите си през деня, за да се запознае в Лондон с последиците и със спасителните работи, но обеща вечерта да се върне, за да продължат разговорите. "Всяка страна, участничка в срещата, има опит с тероризма... Особено варварско е, че това се случи в деня, когато хората се срещат, за да се опит да помогнат за разрешаване на проблемите с бедността в Африка и на дългосрочните проблеми с промените в климата и околната среда", заяви британският премиер.

Хиляди полицаи охраняват в Гленигълс срещата на световните лидери. Предполага се, че терористите са се възползвали от намаленото полицейско присъствие на други места.

Европейският парламент запази вчера минута мълчание по време на пленарното заседание в Страсбург в памет на жертвите в Лондон, предаде Франс прес. "Случилото се е трагично потвърждение, че тероризмът отново удря в сърцето на Европа, удря страна, която в момента е председател на Европейския съюз и на Г-8", заяви в Рим европейският комисар за правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини. Европейската комисия реши да ускори работата по изграждането на централизирана предупредителна система, за да се координират действията на Европа в отговор на терористични атаки.

Испанското правителство изрази "солидарността си с лондончани, правителството и британския народ".

Италианският президент Карло Адзелио Чампи изпрати послание до британската кралица Елизабет Втора.

Във Ватикана папа Бенедикт Шестнадесети заклейми нападенията в Лондон и ги окачестви като "нечовешки актове".

Руското министерство на външните работи осъжда решително терористичните действия, заяви говорителят Александър Яковенко.

В Брюксел генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер също осъди "отвратителните престъпления", които подчертават необходимостта съюзниците да бъдат единни в борбата с тероризма.
3
617
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Юли 2005 08:09
май тези са за взривяване, реда който налагат и за който радуват води до зривове и смърт на невинни техни поданици, не е лошо да помислят за промяна на политиката си
08 Юли 2005 08:25
На война, като на война!
08 Юли 2005 15:17
И как да променят политиката си - да се прегърнат с Бин Ладен и да му рекат - Ето ти нефта че и 4-5 държави в добавка та да се разполагаш в тях
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД