:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 176
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Консумация на Смъртта и Възкресението

Митко Новков
Ако се поровиш в интернет, няма как да не попаднеш на информацията, че Великден заедно с Коледа са "едни от най-почитаните семейни празници в България". Празникът е наистина почитан, а дори има православни доводи, че: за разлика от Коледа Възкресение Христово е някак повече негово, на православието, защото самото то било повече небесна, отколкото земна религия. Затова му прилягало повече Възкресението, а не Въплъщението - акт, който впечатлява католицизма заради по-осезаемата му пристрастност към земното. Споровете на теолозите са безконечни, Константин-Кирил Философ дори най-напред се е доказал в подобна задача (при хазарите), та едва след това Михаил III (известен с прозвището Пияницата) му заръчва мисията във Великоморавия, заради която той създава глаголицата. Доста по-късно пък един сръбски професор - Милорад Павич, взема за повод хазарското пътуване на Константин-Кирил, за да създаде един великолепен роман - "Хазарски речник". Прочее, мисията на създателя на славянската азбука в Хазария се проваля - каганът решава, че най му допада вярата на евреите, и постановява на поданиците си да се кланят на Йехова. През ония времена - в IХ век, сред създадените от варварите държави вследствие на Великото преселение на народите цари нещо като религиозен кипеж - към Багдад, Константинопол, Рим прехвърчат емисари, които канят учени люде да разясняват основните постулати на своите канонични убеждения. Днес тяхната роля е възприета от медиите: по Би Ти Ви Ани Салич ни обяснява, че на Велики четвъртък не се върши никаква къщна работа, вестниците се надпреварват също да ни съветват какво да вършим, за да сме в синхрон с религиозните норми. Е, понякога допускат и грешки: един сайт обявява, че яйцата се боядисват или на Велики четвъртък, или на Разпети петък, което въобще не е истина; но пък инструкциите му към народонаселението след това са направо трогателни: "С първото, боядисано в червено яйце бабата чертае кръстен знак по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, в сандъка с момински чеиз или се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка".

Абсурдът е забележителен: най-модерната медийна технология говори за сандъци и чеизи - неща, отдавна изпарили се от битието на българина. Което навежда на мисълта, че "семейният празник Великден" не е нищо повече от повод за разгръщане на кича в публичното пространство, и то колкото по-пищен, толкова повече вярващ. Или обратното, зависимостта е реципрочна.

Върхът на кича е една картичка в интернет, която услужливи оператори ни препоръчват да изпратим на свои близки. Представлява Божия Син, който държи хоругва и стъпващ по лилии (бялата лилия е цвете, което е символ на невинността), дясната му ръка е вдигната нагоре - предполага се, че е кръстен знак, но картичката е отрязала пръстите му, вляво от него се вижда може би воин или ангел с копие. Всичко е събрано в аркоподобно пространство, което го отделя от кървавочервен фон с трепкащи звезди. Това обаче, което може да накара човек да загуби ума и дума, е надписът на своеобразния диптих: "Христос Возкресе! Весело изкарване на Великденските празници!" Как се връзва цялото веселие със Смъртта на Спасителя на Кръста и последвалото го Възкресение, не мога да преценя или по-скоро мога - никак! Легендата за първото боядисано в червено яйце разказва не за веселие - за страдание: кокошка снесла яйце в подножието на Кръста, което от кръвта на Иисус се обагрило в червено. Кръв, кръв, кръв - Мел Гибсън визуализира Страстите Христови точно в този код, за да покаже величието на страданието Му, но по-важно е другото - обещанието за смърт на смъртта, тоест за тленното, което получава дара да стане нетленно. Поради това между другото не се пожелава за Великден нито "Весело изкарване!", нито "Весели празници!", а "Светли празници!" - в уверение, че сияйната Божествена светлина се е изсипала в благодат над човешкия род и той е вече над смъртта, над греха и въобще над всичко тленно, временно и земно. Смертию смерт поправ...

Всичко това обаче едва ли минава през акъла на многото улични търговци, изсипали пред паството купища червени яйца - дървени, пластмасови, че и железни, кръстове и кръстчета, икони и иконки и какво ли още не, само и само да го примамят към сергията си. Разбира се, няма лошо, но ако яйцата са на Фаберже, само че разстланите по българските улици не са. На същите места забелязваме и великденския заек - едно митично животно, което по нашите земи нахлу от Съединените щати (прочие, в Австралия искат да го изгонят и да го заместят с птицата киви - зайците на Зеления континент са истинска напаст за фермите). Като прибавим към него червените и розови сърчица и балончета на Свети Валентин, както ботушчетата и Санта Клаус по Коледа, получаваме една култура на сладникавостта, която все повече обзема света от Ванкувър до Владивосток, както обичаше да казва един бивш български премиер. На нея й стига да купи великденско зайче или пък да се чукне с яйца на Великден, за да е удовлетворена и да твърди, че е пазител на народностните традиции и на семейните ценности. Докато всъщност представлява една все повече унифицираща се култура на кича, пристягаща в железен обръч човека не в качеството му на homo religiousus, а в качеството му на homo consummatus. Като на латински consummatus не значи консуматорски, а завършен, съвършен. Което, прехвърлено в нашата епоха, казва много: колкото по консумираш, толкова повече си завършен, съвършен. В този смисъл всички "семейни празници", за какъвто обявяват и Великден, са единствено повод за усилване на съвършенството, което в западния ни свят има една-единствена проекция - консумация, консумация и нищо друго освен консумация.
 Великденска картичка в интернет
62
3684
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
07 Април 2007 00:24
Константин-Кирил. Константин за езвестно време ТИТЛА в Гърция-Constantinianus. Истинските имена на нашите просветител са Церко и Страшила.
07 Април 2007 01:08
Не става ясно на снимката Новков дали е "весел", "светъл" или държи хоругва, която не се вижда.
07 Април 2007 01:10
Авторе, разправяй ги тея работи на КрюЛелка
хубава статия
07 Април 2007 01:22
Не беше ли Църхо и Страхота бе? Дайте малко кохерентност
07 Април 2007 01:42
"съвършенството, което в западния ни свят има една-единствена проекция - консумация, консумация и нищо друго освен консумация."
07 Април 2007 02:16
много подигравки, много констатации, много нещо изчезнало от бита на българина и т.н. в тая статия, само че, байновото, изчезването не е станало само по себе си, а за него има причина. червена такава. алено червена.

аз още си спомням как ме водеше пра-баба ми като дете на църква -- тайно, през две градинки, никога около великден, и все ми обясняваше, че нищо лошо нема в тая работа, нищо, че ни учели друго.

така че, афторе, преди да проплачеш за недъзите на западния свят, помисли откъде идваш и дали не си забравил нещо. иначе, клуб "къса памет- чиста съвест" е винаги отворен за членове.
07 Април 2007 03:22
Simo, напълно споделям изказаното от тебе по отношение на ролята на комунизма в унищожаването на много читави български традиции. В името на обективността обаче трябва да се признае, че авторът въобще не е от хората, страдащи от къса памет или липса на съвест. За съжаление е съвсем прав за консуматорската същност на западните общества. В Австралия например, за която авторът споменава по друг повод, около Великден се продават повече от 300 (словом - ТРИСТА) тона шоколад - най-вече под формата на шоколадови айца и зайци. Нищо чудно, че на над 50% от австралийците са с наднормено тегло.
07 Април 2007 05:21
cypercmap, не съм забелязал, че авторът пише за австралия. мислех, че е за родината, ма явно съм се объркал, та благодаря, че ме поправяш. за австралия и ванкувър немам какво да кажа. в тия две ахъм "дестинации" въпросът с това дали ядеш, за да живееш или живееш, за да ядеш е въпрос на личен избор. при това има откъде да се избира.
07 Април 2007 05:38
И аз, да не вервате, съм бил дете. Само че - аз водех баба си на църква - га биеше камбаната - щото обичах варено жито.
Просто искам с това да изостря вниманието симое и на някои други коментатори за религивията изобщо и традициите чат-пат.
Но ако не щете - не се изостряйте, а обратното!
07 Април 2007 06:59
Авторе, всяка религия има събития. Покрай тези събития живеят хора. За да живееш, неминуемо трябва да консумираш. И материално и духовно. И е добре, по -често това да е свързано с рода ти. За да не си забравяш цървулите с които си тръгнал по белия свят.....
07 Април 2007 10:02
Най-важното е пропуснал този автор на този материал: че за православните християни и за католиците "Великден"/възскресението на Христос/ и Коледа/"Рождество Христово"-раждането на Христос/ имат РАЗЛИЧНА религиозна ТЕЖЕСТ- едните ПОВЕЧЕ тачат Възкресението на Христос, а другите-Раждането на Христос! Което си е, параксаланс, въпрос на ТРАКТОВКА на "християнските Ценности"!
А и да НЕ забравяме, че на поне 70% от хората по Света НЕ им пука нито за раждането на Христос, нито за Възкръсването Му- те си имат други богове и други грижи, и са убедени, че техните са по-важни от християнските!!! Е?!
07 Април 2007 10:02
Да има за децата шоколадови яйца, зайчета или кивита, не е проблем. Проблем е, когато за възрастните празникът се изразява само и единствено в преяждане и препиване. А е странно "интелектуалци" и защитници на "духовното начало" да защитават пряждането и препиването като прояви на исконните народни традиции.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
07 Април 2007 11:35
ЧИЧО ФИЧО -- това е за теб ,


За българският произход на братята К. и М. се знае от житията им и от други исторически извори. Това, че те са от български царски (владетелски) род ограничава кръга до няколко фамилии в периода VІІ-ІХ в., а връзката с македонската област прави най-вероятен произхода им от семейството на Кубер* - сина на Кубрат* (605-665), който се заселва в Македония* (Долната земя охридска*) през 679-680 г., в синхрон с действията на брат си Аспарух* (668-695), присъединяващ в 679 г. дн. С. България (Мизия, римските провинции Долна Мизия, Прибрежна Дакия и Вътрешна Дакия). Определянето на Константин-Кирил, а значи и на брат му Методий, като ! “българин от царски род” прави невъзможно съчетанието славянин от царски род, защото: 1. по това време няма каквато и да е славянска държава, от която той би могъл да бъде - евентуалната връзка с Велико-моравия* (855-?) е нереална, освен по много други причини, и от отдавнашното пребиваване на семейството в Солун; 2. славянина-цар би трябвало да е от Византийската имперска хронология - т.е. не-българин и при това положение без каквато и да е нужда да се споменава (дори) български произход; 3. рождените (светски) имена на К. и М. са Църхо* и Страхота*, които са български, а не славянски или други; 4. Климент Охридски* - ученик и съратник на К. и М., пише в “Успение Кирилово” (Кратко житие на Кирил): “По род и рождение той е българин.” - т.е. в ІХ в., когато ясно се различават двата етноса – българи и славяни* - по културни, политически и пр. причини, Климент еднозначно заявява произхода на Кирил (и Методий) като български; 5. за протокола в Хазария* (858 г.) Кирил бил попитан за сана си (въпреки изричните писмени пълномощия дадени му от Византийския император). Той се позовал на българския си произход и казал: “Имах дядо, много велик и богат, който стоеше близо до Царя. Но когато доброволно отхвърли дадената му голяма чест, той бе прогонен и отиде в чужда земя, обедня и там ме роди. Аз потърсих предишната си прадядовска (! на дедите) чест, но не можах да я постигна, защото съм Адамов внук.”;
В тези думи на Кирил ясно се виждат събитията в България: причината за излизане на Кубер от Стара Велика България* и “странния” му път през Авария* (Панония или Сулу*) до Македония*, принадлежносстта му към рода Дуло* и родството му с Кубрат* (605-665) - първенстващия от 603 г. кан* (Гостун*: /603-605/ е “наместник сы” на Кубрат, а под “Адам” също следва да се подразбира Кубрат, като главен представител на царстващия род Дуло, или дори Авитохол* /153-?/; вж. Стара Велика България*). Кодирана е и причината, поради която К. и М. не могат да се реализират в България: от 802 г. на престола е Крум* (802-814), който е от панонските българи (и от рода ?) на Кубер*, чието право на трон се явява вторично спрямо това на К.и М. Братята, волю-неволю, са претенденти за властта. Същевременно Кан Тервел* (699-720) пише, че Император Юстиниан ІІ Риномет (685-695, 705-711) предложил в 705 г. съюз не само на него, но и на “чичовците” му в Солунско. Поведението на К. и М. - категоричната подкрепа за България във вътрешен и външен план и в същото време стоенето им извън страната - показва, че те много добре съзнават вероятността да се превърнат в оръдие на себичните интереси на част от българската аристокрация при евентуалното им завръщане в страната – срв. поведението на опозицията по време на покръстването (863-865) на България от Борис І* (852-907) и при Владимир І* (889-893).
........... има и още ......
07 Април 2007 11:48
найважното не ти е дадено да познаеш,
откогато Христос стана човек оттогава небето се отвори, и остана отворено, Битие 28.12 Яков.... И сънува, и ето стълба изправена на земята, чийто връх стигаше до небето; и Божиите ангели се качваха и слизаха по нея И Господ стоеше над нея....
оттам напосле смърт няма, а възкресение в слава, doxa, на обичащите го, и горък плач на разпналите Го,
Истина, Истина ти казвам, и както е на гръцки Амин, Амин
07 Април 2007 11:57
ПЕЙЧО ПЕЕВ,
А "Горе" чакат ли 40 девици?!
Или туй "благо" само Аллах го дава?!
А Господ защо НЕ е наказал досега Аллах- за "Сводничество"?! Да не би да са комбина?! А?!

Редактирано от - paragraph39 на 07/4/2007 г/ 11:58:46

07 Април 2007 12:26
.
Тази статия отначало е пълен абсурд, но завършва добре. Аз за първи път чувам такава легенда, че под кръста на Голгота било сложено яйце, което се оцветило от кръвта на Христос, та оттук тръгнал обичаят. Това са глупости. Авторът изобщо не разбира смисъла на празника. Има предостатъчно православна литература за всеки, който не го мързи да чете.
.
Допусната е и груба фактическа грешка. "Прочее, мисията на създателя на славянската азбука в Хазария се проваля - каганът решава, че най му допада вярата на евреите, и постановява на поданиците си да се кланят на Йехова".
.
Еврейското име на Бога не е Йехова, както настояват сектантите, а Яхве. Освен това, хазарите са обърнати към юдейството в началото на ІХ век, а св. Кирил ги посещава ок. 860 г. По въпроса съм писал подробно в моята статия: Религиите на хазарите. – В: Българи и хазари през ранното Средновековие. Съст. и ред. Цв. Степанов. С., Тангра ТанНакРа, 2003 (Българска вечност, 43), 173-196.

07 Април 2007 12:31
за комунизъма и другите тоталитарии Господ няма, за да е всичко разрешено, гордост не е, че си подминат от вярата, не ставаш, ще си строите със сизиф комунизъма вечно на земята, разликата с юдеите е, че те очакват възкресение след края на света и за всички, а не индивидуално и затова очакват Месия, в Исляма Иисус, на араб. Иса е един от най-обичаните и важни пророци, носител на божествените писания и Месия. За разлика от християнството обаче, мюсюлманите не вярват в разпването и божествения произход на Иисус. Според Исляма Иса е жив на небето и ще се върне на земята като Месия, придружен от Махди, след като земята се потопи всецяло в грях и несправедливост. разликата с католицизма пък е, че папата е жив бог на земята, папа Пий ХV, "Щастлив е Рим, понеже той единствен притежава две дарохранителници: евхаристичната дарохранителница, в която Иисус Христос притворява Себе Си и по този начин Се придава на всички сърца, и Ватикана, където Иисус, чрез устата на папата, проповядва Словото на Истината, неизменно и непогрешимо."
07 Април 2007 12:57


Пейчо,

Мюсюлманите не вярват в Разпятието, а оттук във Възкресението, защото Мохамед е изпитал влиянието на гностицизма (манихейството), което смята, че възкресението е лично и душевно.
07 Април 2007 13:16
не им познавам учението, не ми е и работа да го тълкувам, ще ти предложа нещо за гностицизма, мандейството, те отричат християнството а главен символ им е кръст обвит с плат и забучен във венец, та сърцевина на мандейската сотериология е избавлението на душата от тленното тяло и физическия свят, след смъртта тя напуска плътта и започва дълго и опасно пътешествие през седемте или осемте „места за задържане” планетарните сфери, които са свързани с царството на тъмнината, тук се задържат и измъчват грешниците и немандеите, а самите мандеи преминават, за да бъдат претеглени на везните на абатур, ако доброто натежи, душите се обличат, увенчават и обединяват с небесните си двойници, освен тази индивидуална есхатология, мандеите имат и обща, според нея във „великия ден на края” или „съда” ще се вземе окончателно решение за душите в небесния ад, неверниците и злите сили ще бъдат унищожени във „вечния огън” или „морето на суф”, а пречистените грешници ще се върнат в царството на съвършенството плеромата.

Редактирано от - Пейчо Пеев на 07/4/2007 г/ 13:25:11

07 Април 2007 13:30
.
Мандеите са последните живи гностици в Ирак и Иран, но напоследък се разбягаха по целия свят. Писал съм за тях: Мандеите - съвременни родственици на богомилите. - Епископ-Константинови четения. Шуменски университет. Т. 4-5, 2001, 122-127.
07 Април 2007 13:43
светейшество, много широко скроен си, бива, без капаци, линк не си дал, а за есеите назореи имаш ли писано
07 Април 2007 14:37

Ето една популярна статия на популярен език:

Мандеи в Ираке. -
http://www.portal-credo.ru/site/?act=news &id=8931&type=forum
07 Април 2007 14:54
До РОЗОВИЯ СЛОН.
Аман от този въпрос за розовите слонове. Само това ли знаеш?
07 Април 2007 15:27
Истинска статия! Българите се осланят повече на традициите, отколкото на смисъла-празнуват Великден, но защо? Радостно е за мен, че много отиват на църква, но намират ли смисъл в това или отиват заради традицията да си там на голям празник? Ясно е на всички вярващи, че без БОГ и Господ Исус Христос, нашият живот би бил немислим, затова да се помолим за греховете си и да благославаме БОГ, че е жертвал сина си...

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
07 Април 2007 15:37
Ех да има празник и да е весел
Да са щастливи хора
Просто поводът е малко специфичен а и празникът се казва Великденски.
Не разбрах обаче каква е мисълта на автора
Да се връщаме по енории и да изпълняваме канона или как?
Аз примерно все още не мога да приема SMS с честитка"Христос възкресе!"
Ама хората не се смущават - пращат приемат и се веселят та да припадат от веселието
Значи наистина живота става все по-добър, нали?
Та за какво е тази вселенска скръб?
Някак остана на страна от иначе интересни сведения за по света и у нас
Поздрави
Кстати
Тук намерих много сполучлива формула
Не весели, а СВЕТЛИ празници
Ето на всички пожелавам
светли празници!
07 Април 2007 16:36
ЗАщО ДА НЯМА чЕСТИТКА чРЕЗ СМС??? НАЛИ ЦЕЛТА Е СЛОВОТО ДА ДОСТИГНЕ ДО СЪРЦАТА НА ХОРАТА!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
07 Април 2007 17:52
Тъкмо щях да кажа, че в статията има поне едно ценно нещо, защото и аз не знаех за историята с кокошката, обаче прочетох постинга на Архиман, на когото се доверявам напълно по църковните въпроси.


Аз съм ЗА това медиите да почитат християнските празници и ДА ни учат как да ги празнуваме и Новков следва да го разбира като медиен анализатор, тъй че забележката за Ани Салич е неуместна.


Колкото до търговците - имало е и във времето, когато Христос е живял, и ще ги има винаги. Т.е. по-голямата част от статията е ненужно констативна. А и напомня за заяждането на СЕГА с кампанията "Не сте сами". Точно на такъв фон по-добре стои истинската вяра, не мислите ли...


Дали е редно да се поздравяваме с "Весели празници" - това не мога да преценя, но веднага си спомням едно изречение от блаженствата: "Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата" За онези, които са заслужили, дай, Боже, повече от нас да са такива.



Желая ви да посрещнете с надежда и упование Христовото възкресение!
07 Април 2007 18:19
Заключението на база всичко изложено в статията е:Вън търговците от храма!-тъй като посочените са в състояние да опошлят и най-светлата идея! В този смисъл съм съгласен с автора за всемирния кич, до който е доведено празнуването на този наистина светъл празник.
07 Април 2007 19:00
Добра статия.Смърт и Възкресение?!В свят в който смъртта е не само сигурна ами и внезпна всякакви "гъбаркания" и "разсъждения" по въпроса са меко казано жалки.Понякога , може би, трябва да се проявява и малко смирение(каквото и да значи това)!Но повечето не могат да гледат Факта в очите...
07 Април 2007 20:21
Очевидно не само при нас някои разбират Великден като ядене и пиене. Ето какво намерих в кулинарната част на един знаменит руски сайт:

Ы-ы-ы-ы-ы! Вот пачиму русское язычиское православие подразумевает в пасхо следующее модель павидения - сожрать в одно лицо годовой белковый зопас средней африканской деревни, выпить несовместимую с жызнью дозу олкоголя, устроить пьяные базары во время крестново хода - с последующим всеобщим целованием в десны, невзирая на ЗПП и прочие гепотиты? Х.З. Таг надо.

Натиснете тук

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
07 Април 2007 23:32
"simo
аз още си спомням как ме водеше пра-баба ми като дете на църква -- тайно, през две градинки, никога около великден, и все ми обясняваше, че нищо лошо нема в тая работа, нищо, че ни учели друго."
Айде-е-е, още едно дисидентче и още едно правилно КВ.
А дали тайно си кръстено?
07 Април 2007 23:36
Забелязвам известна стеснителност. Какво пречи да повторите след Солърмун Ал Фаси: Майната му на православието! А?
07 Април 2007 23:41
Manrico
Очевидно не само при нас някои разбират Великден като ядене и пиене. Ето какво намерих в кулинарната част на един знаменит руски сайт: Ы-ы-ы-ы-ы! Вот пачиму русское язычиское православие подразумевает в пасхо следующее модель павидения - сожрать в одно лицо годовой белковый зопас средней африканской деревни, выпить несовместимую с жызнью дозу олкоголя, устроить пьяные базары во время крестново хода - с последующим всеобщим целованием в десны, невзирая на ЗПП и прочие гепотиты? Х.З. Таг надо.
Натиснете тук
_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?

Пеши есчо. Кстати, кагда пасха па вашему чтоб абасрался в каментах?
08 Април 2007 00:09
Добре де!Съществуват розови слонове. Ти хапваш ли от тях по малко, ей така за да знаеш, че има розови слонове.
08 Април 2007 00:59
Христос възкресе
08 Април 2007 06:50
Во истина воскресе!
08 Април 2007 09:14
Воистину воскресе!


Редактирано от - б.б. на 09/4/2007 г/ 14:23:05

08 Април 2007 09:52
прочетох статията и пуснах компа само, за да поздравя автора. напълно споделям мнението му за западната "цивилизация", от която за жалост сме част. заради подобни проблясъци все още си пазарувам от време на време вестника.
08 Април 2007 11:35
А започнахте и да се цункате виртуално
Но ето ви ентересен факт - по БТВ предаваха един от най-добрите американски филми Форест Гамп, по другите също прожектираха филми и не съм успял да видя никъде тези традиционни след 10 ноември дълги репортажи за службата в Невски
БТВ в рекламна пауза точно в 12 00 поздрави народа с Христос възкресе
и продължи филма
Тъй че може и пазар и храм и изкуство
Особено ако има и повод за това
08 Април 2007 13:56
ХРИСТОС ВЪЗСКРЕСЕ, ВЯРВАщи!
ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И БОГ ОТЕЦ ДА ПРОСТЯТ ГРЕХОВЕТЕ ВИ!!!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
08 Април 2007 14:16
Вай, тоз arhiman, колко много е писал по какви ли не въпроси...
А дали ти остава време да четеш от толкова много писане, драги?
И да благодарим на бога в този светъл ден, че даде на света arhiman, който да ни осветли по въпроса за хазарската религия, този никога незачекван проблем в науката...
При цялото ми уважение - ШУ
08 Април 2007 16:36
"....по Би Ти Ви Ани Салич ни обяснява, че на Велики четвъртък не се върши никаква къщна работа..."
Съмнявам се А.Салич, да има толкова акъл в главата си .Тя е пример за Непотизъм в действие-една библиотекарка, при това грозна, не млада, плешива и неатрактивна от към поведение и чар да ти поднася вечерните новини само, защото е жена на някакъв си отговорник . Вечер, като я видя и се сещам какво велико изобретение е дистанционното, особено когато е в ръцете ти .

08 Април 2007 17:55
седнал да анализира картичките

Натиснете тук
08 Април 2007 18:06
.
Драги bobongo,

Работя по 15 часа на ден и имам досега 1250 публикации. Други въпроси?

08 Април 2007 22:05
Драги arhiman,
моите поздравления!
Само два въпроса: (не че искам да се заяждам, но народът е казал голям залък хапни, голяма дума не казвай)
- ако съм ви идентифицирал правилно, на интернет страницата на ШУ са посочени около 250 ваши публикации (тук не слагам преводите, компютърния набор, отзивите от конференции, участието с доклади на конференции, рецензиите на дипломни работи и дисертации. Но дори и тях да включим, не надхвърляте числото 400. Та в тази връзка и вторият ми въпрос:
- видях, че досега във форума на СЕГА сте написал общо 2594 мнения. И тях ли броите към публикациите?
Не ме разбирайте погрешно, уважавам труда на всеки, но не прави добро впечатление човек да се позовава единствено и само на себе си и собствените си писания.
09 Април 2007 07:28
.
Имам предвид общ брой на публикации - научни и популярни. А пускането на мнения тук или другаде е губене на време, защото повечето форумци са чиста проба психопати.
09 Април 2007 10:18
arhiman[b]
Еврейското име на Бога не е Йехова, както настояват сектантите, а Яхве.
В Библията има две имена на еврейкия Бог - Яхве и Еохил (обяснява се, че е имало 2 еврейски държави). Това е едно от противоречията , с които е пълна Библията. Тези богове се различават коренно от бога на Мойсей, а още повече от бога-отец на Исус. Те много приличат на езически богове (подобни на гръцките) В Библията пише, че една нощ Яков (доколкото се спомням) цяла нощ се борил с някого си и нито единия нито другия победели. На сутринта разбрал, че се е борил с господа. Е сега архиман да вземе да ми обясни, как всемогъщия Бог, който е създал цялата Вселена, които ръководи всичко в нея цяла нощ не може да победи един човек.
Въобще зададе ли се религиочен празник, средствата за информация се запълват с религиозни щуротии, които нямат никакво историческо покритие. Така е всеизвестно, че няма нито един исторически източник, който да посочва точната дата на рождението на Исус. Но що шум се вдига по Рождество Христово.
От друга страна е известно е, че в по-старите версии на първото Евангелие на Марко, от което впрочем е преписвано в другите Евагелия не се споменава за Възкресение на Исус. В последствие това е добавено (даже в някои издания на английски специално се е упоменавало, че текста е впоследствие добавян).
От писанията на arhiman виждам, че той публикува все в издания с много голям импак фактор (цитираемост), като тези на Шуменския университет, на ТАНГРА, дето целият свят се е зачел в тях. там може да напише не 250, а и 2500 статии.
09 Април 2007 10:35
Папата скастри религиозните фанатици
Ватикана. В традиционното си великденско послание към християнския свят папа Бенедикт XVI осъди хуманитарните трагедии по света и насилието, извършвано уж в името на религията, предаде думите му АФП. "Колко много рани, колко много страдание има по света! Мисля за бича на глада, за неизлечимите болести, за тероризма и отвличането на хора, за хилядите лица на насилието, което някои хора се опитват да оправдаят в името на религията, за презрението към живота, за нарушаването на правата на човека и за експлоатацията на хора", заяви Бенедикт XVI пред многохилядното множество, събрано на площада пред базиликата "Свети Петър" в Рим. Папата изрази болка заради продължаващата "касапница" в Ирак, безредиците в Афганистан и кръвопролитията в някои части на Азия и Африка./в."Стандарт"-09.04.2007/

09 Април 2007 10:42
MRX ++,
/:/ "...Така е всеизвестно, че няма нито един исторически източник, който да посочва точната дата на рождението на Исус. Но що шум се вдига по Рождество Христово..."
......................................... ......................................... .....................................
И аз винаги съм се питал: защо съвременното Летоброене, започващо с годината на раждането на Христос- т.е. , Първият Ден на "Първата" година !-приема 1-ви януари за първи ден на ВСЯКА година след Раждането на Христос, а Раждането Му се счита, отбелязва и празнува на 24-25 декември?!?
Нещо знаеш ли по въпроса ми!?

Редактирано от - paragraph39 на 09/4/2007 г/ 10:43:51

09 Април 2007 11:38
paragraph тъй като църквата е приела Юлиянския календар (по-късно католическата църква приема Григорианския, а православната си е още на Юлианския, въпреки, че нашата прие Григорианския някъде към 60-те години на миналия век) е нямало как да се започне годината от 24 декември. Затова според църквата само летоброенето започва от рождението на Исус. Ама и това не е вярно (забравих кой е направил грешката), защото като се сравнват историческите данни за царуването на Ирод, с това което пише в Библията излиза, че исус е роден около 4 години по-рано или нещо такова,
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД