:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 197
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Отбрана

С баданарки срещу Осама

Армия от зидаро-мазачи ли иска да прави Гагаузов?
Снимка: Велислав Николов
Кръвта вода не става. А пък биологията на човека е така устроена, че кръвта дава живот на мозъка. Повод за тези мисли е едно изречение на министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов, който онзи ден се опита да върне България в едни времена, в които управляваше тандема Тодор Живков и армейски генерал Добри Джуров.

На Гагаузов му се прищя да върне Строителни войски. "Неграмотните донаборници, които не могат да влизат в казарма, да бъдат обучени да извършват строителни дейности под формата на алтернативна военна служба" - това е цитат от министър Гагаузов, които беше публикуван в централен всекидневник в края на миналата седмица.

Възможно ли е човек на такъв пост през 2005 г. , една година след като сме влезнали в НАТО, да говори нелепости?

Строго научно погледнато, репликата на министъра може да се преведе така: "Да вземем на сила едни момчета, които без пари да строят на държавата някакви сгради. В свободното им време може да ги изкарваме и по частните обекти".

Каква беше практиката по времето на Тодор Живков? Строителни войски бяха супермощна организация. Строяха мащабно панелните блокове в родината и ликвидираха със замах жилищната криза. В свободното време началниците в поделенията ги изкарваха да работят по частните им вили. Разбира се - получаваха дипломи за зидаро-мазачи, кофражисти и др. тесни специалности.

Сега обаче българската армия е член на НАТО. Има ясни ангажименти, които е поела към тази организация. И те определено не са свързани с изливането на бетонни плочи. Преди да чертае гениални планове за развитието на въоръжените ни сили, министърът би трябвало да се запознае поне с плановете за развитие на нашата армия. Накратко казано те са: войска, която е малка, но добре механизирана и мобилна, за да посрещне новите предизвикателства - тероризма. А не



с баданарки и с кереч да се борим срещу Осама и Заркауи



Невероятното в случая с Гагаузов е как така, след 15 години демокрация и след признаването ни за действаща пазарна икономика, някой да разсъждава как може някой да ти работи безплатно - в името уж на ограмотяването си.

По ремсистки, идеята на Гагаузов звучи много благородно. Да дадем хляб в ръцете на младите и необразовани момчета. Същите тези момчета, които в момента се вият по скелетата на хилядите строежи в страната и в чужбина и за което получават пари, които определено надхвърлят министерската заплата.

Още по-неприятното е, че може от устата на министър да излизат слова, които говорят за тотално непознаване на законите в България. В коя по-точно част Закона за отбрана и въоръжените сили трябва да бъде променен, за да се взимат тези момчета на сила да леят бетон за държавата? Алтернативната военна служба е програма на социалното министерство. Идеята е бе да се даде възможност на момчетата, които по религиозни или други причини не искат и не могат да държат оръжие. За това им се дава право да работят, където си намерят място. Много точно са регламентирани и задълженията на работодателите към тях -



какви пари да получават и при какви условия да се трудят



За справка - всяка година Министерски съвет определя броя на местата за алтернативна военна служба. Те се движат около 200. В края на годината се отчита, че не повече от 30-40 души са се възползвали от тази законова добрина. Да не говорим за вървящата с пълна сила професионализация на армията. Министърът би трябвало да се поинтересува, че до 2008 г. в армията ще има само и единствено платени бойци.

Поредната министерска изцепка ми напомня на случка, която един приятел разказваше с много смях и носталгия. Действието се развивало през зимата в баровския столичен квартал Драгалевци. Та, моят приятел закъсал с колата си в една преспа. Докато буксувал и псувал, нервно към него се доближил един човек. Казал му: "Момче, ако беше преди няколко години, щях да извикам танк, за да те изтегли, ама...". Оказало се, че го срещнал самият армейски генерал Добри Джуров. Бог да го прости, но нещата много се промениха от тогава.
 
Колко е хубаво младежите да поработят без пари
54
1088
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
23 Октомври 2005 23:20
Виждам Диян Николов като Димитри Иванов след 50 години! Това момче е рядко талантливо и последователно! Личи си дарбата, но и – школата на Иван Унджиев и някогашния в-к България! Браво Дияне! Поздрави Катето Шулева
24 Октомври 2005 00:10

Докато има "всеобща и задължителна" наборна военна служба, ще стои въпросът за това, кому можем да връчим оръжие и кому - не. И е абсолютно некоректно умните, способни и грамотни момчета да губят една година от живота си в безсмислена казарма (няма нищо по-безсмислено от казармата !), а неграмотните цигани да не са задължени. като не служат в армията - да дават по някакъв начин адекватно принос за България.

Трудовите войски бяха едно разумно решение (между другото, не са измислени нито от Добри Джурпв, нито от Тошо). Ако някой може да предложи нещо по-добро - ще го приема. Но, за сега, това е най-доброто измислено решение.
24 Октомври 2005 00:26
Закриването на Строителни войски беше едно от гадните предателства на СДС-Костов. Но стореното - сторено, вече не може да се върне обратно. Затова излиза, че Гагаузов говори глупости.
24 Октомври 2005 00:51
Нищо смислено в статията. Да ме прощава автора ама е на светлинни години от Дмитри Иванов.
А темата за строителни войски и неграмотните младежи съвсем не е толкова проста, че да е обект на една вестникарска статия.
Прав е колегата, по горе, че те не са измислени от Т. Живков (х.я да му ядете). Те са продукт на едно кризисно за БГ време и са изиграли за тогава ролята си.
Неграмотните, стават все повече и повече. Това значи ли да ги вкараме всичките в кеча?
За времето си Стамболийски го е измислил. Ред е на сегашните управници да измислят нещо.
Ама са некадърни!!!
Хайде холан, га пишете мислете бе!
24 Октомври 2005 01:04
Наборната служба ще отпадне до 2-3 години, най-късно 2010 според план за реформата в БА. При това положение няма никакъв смисъл да се коментира връщането на строителни войски, докато ги създадат, регламентират, финансират, обучат и почнат да работят няма да има вече наборници. Министърът нещо не е наясно, а джурналистът пръска слюнки нахалост.
24 Октомври 2005 01:07
Страшен виц! Ха-ха-ха! Баровски квартал - зарит в преспи! Баси квартала, баси баровците.
24 Октомври 2005 01:43
КАЛКИ прав но не съвсем.(няма нищо по-безсмислено от казармата !)...Смисъла е точно този ..да отидеш да служиш ..за да се увериш колко е безсмислено!Получава се каламбур, но ..така е!Служих 27 месеца и не съжалявам за пропуснатото време, тогава времето не беше пари (като днес).Във всички полеви тактическиучения ни учеха , че противника е от 550-ти пех.батальон ТУРЦИ лримерно, и настъпва в направление ....еди къде си!Днес противника седи удобно на креслата в Парламента и настъпва във всички направления!Защо мятахме гранатите и горихме нафтата по учения и полигоните?Да викаме ТЪЙ ВЯРНО! можехме да се научим и за 2-3 дена само
24 Октомври 2005 02:21
Преди десети ноември циганинът гордо буташе трудовашката количка по пътя към комунизма. До там чак не можа да я добута, причините са ясни.
Сега виждаме, че добри хора отново ще се погрижат за него. И той е човек. И на него му трябва превозно средство, с което да се устреми към бъдещето.

Редактирано от - Зую на 24/10/2005 г/ 02:40:25

24 Октомври 2005 02:49
Напълно съгласен с Калки и Бълдъзата.Мангалите вместо да се чудат кво да откраднат, изнасилат, кои да утрепат, да одат да бачкат, според тоа дупедавски журналист кви са ни задълженията към НАТО, да си пратим момчетата да ги изтрепат по Ирак, Иран, Сириа, или Северна Корея за некй си дето иска да диктува света.Аиде фанете ме за дика!Гагаузов е прав, и Калки е прав.Казармата е най гадното време от живота ми, 2г.и 2 месеца ми стъркаа.Не мом да ги гледам фуражките, па колко са прости, мани, ма тогава бее кумунисти па съга се пребоядисаа за нула бройки)))ебати майтапа да се смее ли човек , да реве ли?
24 Октомври 2005 03:12
Строителни войски войски трябва да бъдат възстановенени за да могат ннеграмотните Турчета и Циганета да се научат на някъкъв занаят и да освоят малко и начат законите на България и там в колектив да се интегрират!!!Защото Асан и Манго въртят кирката и лопата няма да мисляти безделнечат по кафенетата и баровете и да се чудят какво креминално да извършат и кой да прибият и ограбят та охлно да живеят за сметка на потърпевшите Български граждани!!!ЗАЩОТО ТРУДА ВЪПИТАВА И КАЧЕСТВА И ЦЕНОСТИ ЗА ВСЕКИ ЕДИН ЧОЕК И МУ ИЗГРАЖДАТ ТРУДОВИ НАВИЦИ!!!Наборната зъдължителна слежба трябва да бъде увиличена и продължена защото мъж който не е служил в Казрмата той не става мъж а обратен педераст и ръзъсъждави и прави неща в ущърб на гражданите на Държавата!!!Една държава не може да съществува без Армия и тези празни приказки за профисионална Армия са една чиста утопия защото Профисионална Армия никъде в света не е успяла да спечели война по света и само по себе си струва много по скъпо от една наборна войска която може да изпълнява същите функций и да се справя със бойните задачи не по зле от един войник -ПРОФИСИОНАЛИСТ!!!Затова твърдение мога да ви посоча че профисионалната армия на различни държави през последните 15 години в различни войни по света търпи само загуби и в матерялна и човешка сила!!!Само тука в Ирак загиват днневно между 1000-6000 човека на ден и мнОго коалициони войници които ако наистина трябва да действат по задачи за да спечелят войната загубите на войнишка сила ще бъдат над 40% за нашите коалициони сили!!!Де факто ние единствено тука контролирами само казрмите където се намират войнишкия персонал а навън цари Безвластие и Безпорядък по цялата Иракска Територия!!!Да не говорим какво е положението в Афганистан колко е критчно там където бях лично миналия месец на инспекция и подготвка на кадри от коалиционите сили!!!България много скоро ще изпрати в Афганистан много по голям контингинт който се намира сега в Ирак нашия батяльон!!!Мочетата засега се подготвят усилено в България но нямат нужната екипировка за тази дейност!!!В следващите дни наша инспекциона Делегация ще бъде в България и ще настоява да дупка за модернизацията на армията а на Генерал Колев Началник на Генералния щаб Брюксел му сне доверието и той ще трябва в скоро време да подаде оставка и да плати за това където не си изпълняваше добре функцийте !!!Друге въпроса че от ДПС го провалиха нарочно!!!ДПС тази противокунстутоциона партия е вредна за националната сигорност и трябва да бъде изтласкана от влиание от политическиая живот на България!!!Да живее Велика БЪГАРИЯ!!!Да живе во век и веков!!!Преклон пред памета на всички войници и офицери отдали своя живот за нашата родина Бъгария!!!
24 Октомври 2005 03:44
С баданарка не става, ама с какво тогава - скрибачинът нищо не казва.
Пак ще се изложим пред света дато нас чака да го спрем Осама.
24 Октомври 2005 04:10
Radikala ма ти нещо много въртиш дупето бе човек, не моом да те разберем от коя партия си, ту си с Волен Сидеров, ту по Авганистан рейнджър се праиш, не моом да те разберем чий чорапи переш!Да не си и ти некой от малцинството дето гледа да се докопа само до кебапчето?
24 Октомври 2005 04:12
"Накратко казано те са: войска, която е малка, но добре механизирана и мобилна, за да посрещне новите предизвикателства - тероризма"
Хайде още един титан на мисълта, който смята да бори тероризма с армията!
Армията служи за водене на война; войната е продължение на политиката с други средства, а политиката (определена такава) създава и подхранва тероризма. Получава се една затворена самодостатъчна си система, финансирана от нищо неподозиращите данъкоплатци..
24 Октомври 2005 04:37
Радикална Партия-не зная колко човека сте под тоя ник и на какви смени пишете , ама колегата 44magnum е напълно прав с въпросите си !Какъв *** търсиш ти пък при ония гурбетчии-Рамбовци по Ирак и Афганистан?Какъв е точно БГ.интереса дето го защитават БГ.войниците в Афганистан(освен да охраняват маковите полета да се прибере без загуби реколтата)Ай сиктир от пишман патриоти!
24 Октомври 2005 05:05
Браво г-н Министър,
Все някога трябва да се даде възможност и на неграмотните да направят поне нещо за обществото. Повече от сигурно е, че обществото ще се наложи много да им дава след това.
Освобождаването от дълг към държавата става поради наличие на здравен риск, нали? Никак не е рисково да поработиш - особено ако на 18-19 си още неграмотен - без да си болен. Това по един или друг начин доказва, че не си се напъвал кой знае колко; най-вероятно ти липсват всякакви трудови навици; най-вероятно си бъдещ постоянно безработен (или измислено ангажиран по програми за временна заетост)...
24 Октомври 2005 05:15
Не ще Генчо пушка!
Който иска- да служи!
Част от емигрантството се дължи и на задължителната военна служба. Синът ми като не види България между осемнадесет и тридесет годишна възраст, значи и България няма да го види повече.
Българската казарма е само простотии и безвъзвратно загубено време.
Службата трябва да е на доброволни начала. Но това означава, че казармата трябва не само да взема, но и да дава. Да дава заплати. Да дава социални и медицински осигуровки. Да дава професии. Да дава образования. Да дава възможности за спорт и други занимания. Да дава сигурност и чувство, че човек се намира в едно голямо семейство. Да създава условия не само за военна подготовка и бойна готовност, но и за един нормален човешки живот.
Или с други думи- да намери пресечната точка на общи интереси с евентуалните кандидати за военна служба.
Задължителната военна служба е в пълен разрез със свободата на хората да пътуват и да напускат страната. Тя подтиква емигрирането на донаборниците и на семействата им.
24 Октомври 2005 06:21
А бе вие учените дето нас Радикалния Кръг критикувате тоя нефт в България откъде иде и от кой страни от света България ще трябва да се снабдява с нефт !!!Що непробвате с колелета като китайците кололта да въртите та да ви дойде акъла малко какви интереси има България в Ирак и Афганистан!!!Ние ако може и Чечения бихме окупирали та петрола да ев наши ръце!!!Имате ле си понятие какво е това енергия и колко много неща за вашия живот се правят от петрол!!!Какво искате Китайците Руснаците и Индийците да контролиран всичкия нефт и гас в света и по тяхната свирка да играем!!!ВАфганистан знаете ли колко природен гас има!!!Отам от тези бивши Съветски Републики е най близкия път до море да се пенася петрола и който го контролира той налага и условията на останлету в Света!!!Явно на много от вас им се иска да се пее в България Съюз нерушимьй Съюз , днес Свабодни да задраствеь Советская Власт..... и па като магарета да влачите ярема!!!А Китайците и Индийците скоро гонят по численост половината население на света!!!Как че ги спрете с какво!!!Вие Българите ли искате да живеете и ли там ония с дръпнати очи да ви унищожат и заличат от земята та да се захранят !!!Стига с тоя популизъм щот популизма се не яде а храна се иска и енергия та да се живее!!!В Ирак и Саудитска Арабия и Иран са най големите залежи в света и скоро Сирия ще смажем та да направим за Европа по близък Петропровода!!!Ако успем и чеченския нефт да хфанем за нас съюзниците ще бъде най добре!!!Стига сте пищели и ревали за тия бази в България!!!Знаете ли колко неща Българската Армия безвъзмездно получава от тез история!!!Със какво ще платите тогава оръжието на САЩ!!!За дупе никой по света недава и всичко са национални интереси и бизнес в полза на държамата която произлизаш!!!А ко иска некой с политческа кариера да се занимава най напред да започне да учи и да кандидатства в учебно заведение дето ще научи!!!Тия Всши училища в България 98% от дипломите давани там са само за тоалетна хартия могат да се използва!!!Миним ако искате да упете в живота трябва да научите 3-4 езика дето се използват най света та да можете да вървите напред щото само с Български не става!!!Сидеров що ли за президент ще подкрепиме и ще му помогнем със всичко-на нас воените ни трябва възстановяването на Българската Армия по численост и боеспособност а той ще ни я даде за ад може България по света като равен с равен свойте национални интереси да защитатава!!!Българите дето работят в Либия още отдавна от преди 2 години са предупредени да напуснат тази страна лично хра от Българското посолство са предупредили със срещо на место всички!!!Ако са опърничиви нека либийците им трошат главите дето своята Държава тия хора не слушат и злепоставят там!!!Има работа по цял свят и какво търсят Българите само в Либия да работят!!!Всъседен Тчад повече пари плащат!!!В Либия скоро гражданска война ще има и кой остане там последствията да си понася!!!Тия Българи дето държат там невине Костов и Надежда личната отговрност носят а вие още в България на тех се кланяте!!!Без Гьостарица Кадафи нема да ги пусне и требва със сила даси ги приберем като военопленичество да ги особдим!!!Ние Радекалите сме воени и по чужди държави сме а тез дето в България дето ние финансираме като Радикална Партия са обикновени хора като вас дето приказки само приказват а на един протест не смеят да излезнат!!!!Който иска от вас при нас първо да постъпи трябва да е офицер или рофисионалин войник в последните 15 години!!!Другите в Радикалния кръг приемаме само хора с клафикация и завършено образование и познание на специалноста!!! И най вече за България да работят!!!Първо научете и усвоете всичко от чуждте държави и това от техното в България най добро да приложим за да възродим и възстановим Велика България!!!Има и други малки държави по света и тахната тежест и глас тежят по света с нужната сила да защитават техните национални интереси!!! И когато Българите критикуват че гласуват Доган само в Турция то се нанират други 680 000 гласоподаватели Българи по света дето не гласуват за никой!!!На тях се сърдете че Доган сега е на Власт в България!!!Да живве елика България!!!Да живее во век и веков!!!Свобода или смърт!!!!
24 Октомври 2005 06:58
РАДИКАЛЕ:Аз като прост човек ми се струва, че ако се изпълни това което пишеш , че стигнеме Конго -Киншаса по икономическо и политическо развитие.Даваи!!!!
24 Октомври 2005 08:16
"Синът ми като не види България между осемнадесет и тридесет годишна възраст, значи и България няма да го види повече. " - туй го рече ЗУЮ.
А аз пък се срамувам, че има такива българе, пардон антибългаре.
24 Октомври 2005 08:25
ма кво щяхме да правим в този форум , ако го нямаше радикала, че даже и фл Я равнис кирки на рамо и всики марш към ГУСВ
24 Октомври 2005 09:16
Любителите на робския труд да стегат мешките и по Пътя на коприната та в КНР. Там - кеф им в КНОА, кеф им на оризището.
Има един малък поблем - преминаването през Анадола.
По-тесните социалисти могат да минат по традиционния път през Адесса.
24 Октомври 2005 09:31
Според мен има смисъл да се направят едни такива Инженерни войски, където да речем за 6 месеца да ходят необразованите и да получават занаят - и това да им е основната цел - обучение. Защото иначе не виждам как може да се реши проблема със ниската образованост и квалификация в ромските квартали и т.н. Даже може и пари да им дават за прослуженото време. Идеята е след това да имат занаят.
24 Октомври 2005 09:41
Тоя Гагаузов е хитър! Нали сме нещо във петролна криза и човека решил да върне най- мощната, най-мобилната, най- евтината земекопна машина в армията
12ЦКЛ
-12 цигани с криви лопати.
24 Октомври 2005 09:48
Текст пълен с лозунги, вместо с мисъл.
Ще се опитам да не повтарям вече казаното по-горе.
Имаше и все още има голям смисъл в съществуването на строителни войски.
Достатъчен е, само факта, че голям брой младежи сред които има почти сто процентова престъпност, поне известно време ще бъдат лишени от възможността да вършат престъпления. Отделно няма да искат социални помощи и все пак ще поработят поне малко в живота си.
24 Октомври 2005 09:50
Не виждам защо армията трябва да върши работата на Министерството на образованието. Дали някой сериозно си мисли, че за такова кратко време младежите ще имат време да се ограмотяват, след като са работили цял ден по обектите? Може ли за няколко месеца да се навакса осем годишен курс на обучение? Целта на това начинание е ясна и прозрачна - нископлатена работна ръка за държавните (и за някои частни) строежи.
Изисква се много повече работа с децата ма малцинствата - вместо да се държат на щат учители където има малобройни паралелки, същите могат да се насочат за допълнително обучение по български език. Тези деца трябва да имат много повече уроци по български от първи до четвърти клас за да не изостават от връстниците си.
24 Октомври 2005 09:52
Това е просто една добра идея, която граничи със социална програма - това си остава най-добрия начин за членове на въпросното малцинство /и не само/ да научят занаят.
И за да не става насилствено - нека дадат право на избор + силно ограничаване на социалните помощи за хората в трудоспособна възраст
24 Октомври 2005 10:50
Абе я помислете: Сега неграмотния некултурния го освобождават от военна служба, защото е опасно да му дадеш пушка. И той си остава неграмотен и без професия и трудови навици. Грамотния го пращат насила в казармата. Как да не искаш да си неграмотен? То затова някои искат да ги пишат цигани.
24 Октомври 2005 10:52
Само така, от форума има поне дестина пишлегари, които са за там, ще ги учат на кАмпютри... Ха Ха...
24 Октомври 2005 10:59
Само припомням: Един от основните аргументи за закриването на спроителни войски навремето беше, че правели нелоялна конкуренция на частните фирми, като предлагали прекалено ниска цена срещу прекалено добро качество. Върви, че умчаствай в търг! Келепир никакъв. В момента, в школата в Плевен, в стая с осем човека съотношението обикновено е пет циганчета срещу две българчета и едно момче от друг етнос - турче, арменче и т.н. Резултат: всяко обучение става невъзможно. Но им даваме самочувствие и военна култура. Подготвяме си второ Косово.
Само припомням: за циганчетата овладяване на други професии освен кражби и просия предлагаха единствено Строителни войски. Сега никой не им предлага нищо. А който си въобразява, че образователната система може да се справи с ромското малцинство, никога не е имал нищо общо с образователната система и е виждал цигани само от прозореца на трамвая - не е живял сред тях, не му се е налагало да работи с тях. Не става дума за образование, а за елементарно цивилизоване. Иначе те просто не са в състояние "да захапят". Мразя БСП и всичките им министри, но идеята е добра. Вместо с помощи и кражби, да могат да се издържат със занаят. Ако строителни войски не бяха ликвидирани, нямаше да има такива проблеми около дъждеца преди около месец. И не само това. Нямаше да е такава пустош. А и един трудовак навречето издържаше четирима редовни войника - с всички, абсолютно всички разходи по тях.
24 Октомври 2005 11:01
Може! Ако войските минат на собствена издръжка а не аз да плащам за обучението, храната, построяването на нещо/вила на някой си/.
24 Октомври 2005 11:04
Не допусках, че има толкова прости хора в този форум, и толкова неразсъждаващи....
Тия измислени антикомунисти, дето ми се плезят постоянно, са на чужда хранилка а може би и служба, дето децата им повече няма да проговорят на български. Па даже и да не са - плещат глупости. Аз знам как се осъществява антикомунизъм ама айде да не се задълбочаваме...
Другите са малоумници дето са изтървали живковата чиния и сега пеят, хленчат, плачат, псуват и така нататаък, ама и едните и другите са страни от една и съща монета.
Досега истински българин не се е докосвал до власт в България.
Та - става дума за доброволност, а не да те вземат насила. Хем за две години ще спечелиш пари, хем ще придобиеш нещо в главата си, хем България ще има един постоянен резерв за критични ситуации..
В малките държави нахлу най-пошлото от САЩ и запада - точно това, което те искат да изкоренят. Ама сега то ни разяжда и е в угода на всеки външен...
И ще мине доста време докато лисиците и плъховете се махнат от високите държавни служби, и не на последно място филите, предателите и боклуците..
Идва ред на българите....
24 Октомври 2005 11:14
АУА, Антибиотика сменил чипа...диалектика...
24 Октомври 2005 11:15
Добре че Гагаузов не е военен министър, иначе Диянчо надали щеше да го наплюе така грозно. Диянчо, Диянчо, много талантливо момченце си наистина. Много поздрави да пратиш на Военния телевизионен канал.
24 Октомври 2005 11:19
в които управляваше тандема Тодор Живков и армейски генерал Добри Джуров.

Не разбрах, кой тогава управляваше тандема?
24 Октомври 2005 11:36
както автора на статията, така и голяма част от коментаторите, наред с традиционното комунизмофобство, демонстрират и напълно непознаване на проблема, по който пишат.
дайте да критикуваме управляващите за действителните им гафове и грехове, а не за това, че са от партия, на която не симпатизираме.
а гафове и грешки, ама истински, а не като измислените от такива като автора.
примерно - неспазените предизборни обещания,
- назначенията по шуро-баджанашката система, както и много други.


24 Октомври 2005 11:54
Вдигнаха се и строителните компании.

И без това армията ще става професионална след 7-8 години. За какво е всичко това?


24 Октомври 2005 12:02
Е хайде пак дискриминация - неграмотните не им давали да носят служба с оръжие (и с пълно право, убедил съм се лично че това е по-разумният вариант), а образованите пращали в казармата. Е, задължава ли ви някой да се образовате, стойте си неграмотни, но цивилини.
Ако го подкараме по патриотичному, службата в защита на Родината е не само задължение, но отговорност и привилегия на българските граждани. Туй звучи малко смешно в наши дни, но са били времена когато момчетата са влизали с радост в казармата.
А защо звучи смешно сега - защото наборната служба е отживелица, загуба на време за наборниците, начин за осигуряване на сладки служби за наши хора, загуба на пари за държавата без да получава в замяна боесопособна войска.
За туй, професионална войска, колко можем да издържаме - 10-15-20 хиляди души, толкова. И съвременно въоръжение, разбира се.

А който иска да образова неграмотните - има си цивилна служба, да си ги обучават там.
Гаче ли турците и циганите които бакат по строежите не само в цяла България, но и (нелегално) в Европа, саде в КЕЧа са били.


Редактирано от - Oraсle на 24/10/2005 г/ 12:05:49

24 Октомври 2005 12:06
Идеята си е много добра само да видим изпълнението.
Баща ми навремето служеше в Транспортни войски, ситуациаята там макар и не идентична, но беше подобна на Строителните.
Помня, че имаше специални класове за неграмотните. В поделението идваха учителки от града да преподават четмо и писмо.
После същите тези момчета бяха обучавани за шофьори, багеристи, кранисти и т.н. с 2 думи получиха професия, с която да си честно да си изкарват хляба, а не да станат кадци или нещо подобно.
А аз съм служил в т.н. "елитно" поделение на ВВС единственото, което ме научиха за 18 месеца е как се мете плаца за норматив. Това сега ми е моооого полезноооо. Мога да премета и да измия прозорците вкъщи по-добре от жена си
24 Октомври 2005 12:16
Слабо са ви обучавали в авиацията. Мен като свързочник ме научиха и да правя сапунка, да боядисвам с блажна боя и да копая канавка за кабел.

___________________________________
Кой ми затри подписа? Ще протестирам!!!
24 Октомври 2005 12:25
ЗИТО:
Между другото както Строителни, така и Транспортни войски, бяха не само на САМОиздръжка, но и на ПЕЧАЛБА, при това доста добра.
И именно затова Костов в лицето на лицето Краус (за ТВ) ги разтури, за да се докопат неговите фирмички до дейността им.
24 Октомври 2005 12:32
А как се коси поляна с ножка знаете ли? Това беше едно от забележителните умения, които придобих в казармата. Несъмнено такива дребни на пръв поглед неща най-много допринасят за развитието и съзряването на личността в професионален и емоционален план.
24 Октомври 2005 12:45
Никой не ти е затривал подписа. Първо го национализирахме. После с административен подзаконов акт го преобразувахме от държавна в публична общинска собственост. После преобразувахме публичната общинска собственост в частнаобщинска собственост. После си го приватизирахме.
Фенклуб "Кравата на Манрико", Резервата,
Трето дърво,
Шести клон отдолу нагоре.
24 Октомври 2005 12:52
Цивилно министерство не може да разполага с военизирани части. Трудовите войски трябва да са към Военно министерство, т. е. да са част от армията, и съответно разходите по обучението и издръжката им да са от военния бюджет.
24 Октомври 2005 13:34
Взех, че прочетох и статията — голяма простотия. Волна и злобна интерпретация на едно изречение. Строителни войски са преобразувани в държавна фирма по име "Строителство и възстановяване" (че да се запази абревиатурата). Въпросната фирма е към МРРБ, както пък преобразуваните транспортни войски са към мин-во на транспорта. Напълно е възможно алтернативно служещи да работят по тия фирми — това се прави и в момента, но от единици. Не изглежда да има принципна пречка целите на алтернативната служба (която в настоящия си вид не носи особена полза) да бъдат преосмислени по начина, по който казва Гагаузов. Мисля, че по същество идеята е смислена, всичко опира до реализация. Вметката на автора, че алтернативната служба била програма на социалното мин-во, издава с извинение чиновнически манталитет. А че армията щяла да бъде професионална 2008 не пречи — 2 години не са никак малко. По принцип единственият шанс за малцинствата (а и за немалко българи) е достъп до професионално образование; без това всякакви приказки за интеграция са безпредметни. А преди на някой да му се привижда бачкане за без пари по частни обекти нека се поинтересува дали това не се случва и сега. Да, случва се.
24 Октомври 2005 13:45
От колко години го разправям това горното, дето го е казал олезатвориочички (а и само той ли!). И какво от това? На този свят всеки чете само мене си. И аз също. Как беше там ..... любимата поговорка на Доган и Хасан .... за интереса и феса....
24 Октомври 2005 13:47
Глей ги тия, метене на плаца учили, сапунка учили, проза...
А не ви ли научиха случайно на двете основни неща в казармата:
1. Скатка
2. Скатавка

А? Гиди връзкари недни...
24 Октомври 2005 15:12
Ся видях, че материал по темата имало в "България" ( Натиснете тук), пък това тук било само "коментар" към него. Там нещата са си описани съвсем разумно.
24 Октомври 2005 15:53
Голяма тъпотия е заглавието: умните бомби да не би да имаха по-голям успех.
всичко си идва от образованието.
Смятам, че трябва да премахнат наборната слузба, но могат да вкарат часове по гражданска защита и друга вид подготовка в училищата /преди имаше/ както и разни подобни щуротии да се признават за кредити, ЗИПове, СИПове и други неща в университета. Все пак сигурно има доста младежи дето им се държи автомат, без да им се седи една година по плацовете.
24 Октомври 2005 17:37
Да четеш глупости във форума като че ли е вече естествено, но когато простотиите започнат да се изливат под името на определени автори, на които пресата не предоставя трибуна за отговор, е това е вече БЕЗОБРАЗИЕ. Знаеш ли бе г-н Деянов защо сме влезли в това НАТО, освен за да купуваме американско оръжие. От какъв зор, ще харчим пари от мизерията си за да се борим с тероризма, след като той е измислица на Щатите за да установява планетното си господство. Защо бе г-н Деянов трябва да имаме платена армия, след като се знае от цялата човешка история, че това не са армии за защита на Отечеството, а такива за заграбване на чужди територии. Защо бе г-н Деянов ще ми пееш нагло, че тези момчета щели да работят без пари, след като всички останали правят същото. Какво ще ми пееш, че в чужбина щели да получават министерска заплата, като знаеш че там те ще работят като гастърбайтери и няма да сложат нито един лев в държавния фиск??? и т.н. и т. н . И докога в. " Сега" ще дава думата на такива ПЛАЗМОДИИ, на хора без култура и морал, които да се гаврят с нас, без да ни се дава правото да ги съдим за обида, за обида и за подигравка.

24 Октомври 2005 19:12
Значи Радикале как да те разбирам, че докато немаше български войници да се бият за американски интереси не сме имали петрол?Кажи ми на колко годинки си, приличаш ми на някой пубертет честно казано.Не се обиждай, нямям за цел да те обиждам, но наистина е така!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД