:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 189
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пръски отвъд океана

Кафе по вкус

Христофор Караджов
Ясно е кой влиза в Белия дом: Барак Обама - 58%, Джон Маккейн - 42%. Поне така показва последното "проучване" на нагласите на електората, което се извършва, хм, чрез един вид гледане на кафе. Не се шегувам - най-популярната верига денонощни магазини в САЩ - "Севън-Илевън" (7-Eleven), продава кафе, което клиентите могат да сипят в чашки с надпис или "Барак Обама", или "Джон Маккейн". Компанията отчита периодично разхода на чашки, а в. "Ю Ес Ей Тудей" и телевизията "Си Ен Ен" ги докладват редовно на жадната за развръзка публика.
Преди да се изсмеете, както първоначално направих аз, ето някои факти, изнесени на уеб сайта на веригата (http://www.7-election.com/). През 2000 г. кафето в чашки "Джордж У. Буш" е вървяло с 1% по-добре от това с "Ал Гор". През 2004 г. компанията е продала 51% за Буш и 49% за Джон Кери. Тези резултати са съвсем близки до реалните. Успешните прогнози от миналото може би заслужават известно доверие, понеже нито една от двете медийни компании, свързани с проекта, засега не са оспорили твърденията на "Севън-Илевън".

Нека все пак останем подозрителни реалисти

В момента, четири седмици преди изборния ден, е трудно да се прогнозира нещо с достатъчна сигурност. Кафето, пардон, настроенията на американския електорат могат да се ливнат в различни посоки. Двамата кандидати са много изравнени, като повечето допитвания (извън гореспоменатото) оценяват разликата между тях в рамките на статистическата грешка. Вярно, че трендът е по-благоприятен за Обама, макар и с малко. Карл Роув, човекът, който дирижираше всички кампании на Буш, предрече 273 електорални вота за кандидата на демократите, с 3 повече от нужното за победа.
Октомври обаче по традиция се смята за "месеца на изненадите" в американските президентски кампании. Някои от тях са истински, например откровената лъжа на Хенри Кисинджър през октомври 1972 г., че мирните преговори с Виетнам ще приключат с успех съвсем скоро. Тогава тя помогна на Ричард Никсън да отнесе демократа-претендент Джордж Макгавърн с 20 пункта. Или обвинението, повдигнато дни преди изборите през 1992 г. по скандала "Иран-контри" срещу Каспър Уайнбъргър, бивш министър на отбраната при Роналд Рейгън. Това конфузно развитие уби последната надежда в лагера на Буш-старши. Или разкритието малко преди вота през 2000 г. за арест заради шофиране в пияно състояние на Буш-син от 1976 г. (Нека припомня, че благодарение на един от парадоксите в американското политическо устройство Ал Гор спечели повече гласове от съперника си като цяло, но загуби президентството заради 15-те електорални вота на Флорида).

Някои "октомврийски изненади" обаче са откровена медийна машинация.

Така например през 1980 г. няколко вестника писаха, че президентът Картър се кани да започне военна операция срещу Иран, за да бъдат освободени американските заложници в Техеран. Това се оказа блъф. Когато след спечелването на изборите от Рейгън Хомейни пусна заложниците в деня на президентската инаугурация, 20 януари 1981 г., същите вестници предположиха, че републиканците са сключили таен договор с "дявола", за да вземат изборите. Потвърждение на това твърдение никога не бе намерено и последвалите събития показаха, че иранците май са се забавлявали доста искрено с политическите пристрастия на янките, вместо да търсят пазарлък.
Не знам какви изненади ще ни поднесе този месец, но и това, което вече знаем, изглежда доста зле. Най-тежката финансова (а скоро, вероятно и икономическа) криза от времето на Голямата депресия е факт. На този фон типичните за късната фаза на кампанията личностни престрелки между кандидатите просто не хващат дикиш. Когато пенсията ти гори, на кого му пука дали Барак Обама наистина се е ръкувал с екстремист от 70-те години (Уилям Айерс от радикалната организация "Уедър ъндърграунд", http://en.wikipedia.org/wiki/Weatherman_(organization) ), или дали Джон Маккейн е бил чак толкова набъркан във финансовия скандал "Кийтинг Файв" през 1989 г. (можете да видите 13-минутното видео по темата, пуснато от кампанията на Обама, като отидете на http://keatingeconomics.com/)?
Какво да кажем за Ирак, Иран, Афганистан, Русия, Северна Корея и куп други главоболни проблеми в света, които Америка си създаде, допусна да бъдат създадени или не можа да пресече в зародиш? И най-малограмотният избирател е наясно, че следващият президент

ще трябва да се заеме с тези проблеми час по-скоро

Как и какво ще бъде направено, всъщност никой не знае. Не чух особено убедителни отговори по време на втория дебат между кандидатите този вторник.
В същото време чета във в."Лос Анжелис Таймс" за пилотската кариера на Джон Маккейн. Статията описва няколко инцидента, от които могат да се направят изводи, че той наистина може би е по-"мачо" тип, отколкото ми се иска да видя в Овалния офис. Или поне е бил такъв преди 40 години. Което ме навежда на мисълта защо всъщност кандидатурата на Маккейн хич не ме очарова. Ами нали след първата му сърдечна атака ще се сдобием с "Мама Пейлин" зад бюрото в Овалния кабинет. Колкото до пилотлъка, изглежда, че бившите военни летци не се представят чак толкова добре в Белия дом (и двамата Буш са били такива; първият донякъде нямаше късмет; вторият определено е бил пишман пилот и стана пишман президент). В атмосферата на политическа поляризация и икономически проблеми избирането на Маккейн ще бъде посрещнато с бурно недоволство. Също както и избирането на Обама, само че по различни причини. Хич не драматизирам нещата - вече ми стана рутина да наблюдавам как хората реагират на публични места по време на кандидатпрезидентските дебати, речи и други прояви на кандидатите. Гледам често и как се посреща нещо казано от умните телевизионни глави по адрес на претендентите. Определено не съм виждал никога толкова разгорещени страсти по време на американска президентска кампания. Казват, че така е било по време на Виетнам. Нямам лични наблюдения, но ми се струва, че сега да се говори за мир също е преждевременно.
Признавам, че сега не мога да направя авторитетна прогноза за това кой ще бъде избран за американски президент и по-важното, кой ще бъде ПО-ДОБЪР президент. То и кафето в "Севън-Илевън" не е като най-хубавото на "Лаваца" и на мен не ми харесва, но един милион души го пият всеки ден.
Затова: Обама - 58%, Маккейн - 42%.

________________________________________________________________________
Авторът приема читателски мнения на ckaradjo@csulb.edu
207
5177
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
207
 Видими 
08 Октомври 2008 21:47
Хонзи.
Фичле.
Елате подкрепете човеко!


__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
08 Октомври 2008 21:49
хм, американско кафе, масов вариант, гледаме го по филмите, светлокафявата течност в чаши по четвърт литър.
Мерси, и за кафето, и за всичко, което стои зад него.
08 Октомври 2008 21:52
Никога не съм пил кафе в 7-Eleven, но предполагам че публиката е такава, че и най-върлият републиканец, попаднал там случайно да пие едно кафе, плахо ще посегне към чашка с надпис "Барак Обама".
08 Октомври 2008 21:59
В Тайданд също има 7-Eleven на всеки ъгъл. Трябвало е и там да пробват социологическото проучване! Публиката е преобладаващо американска.
08 Октомври 2008 22:00
След категоричното изказване на г-н Зевзек, явно кафе-чорбата "негърска пот" дето я дават в Макдоналдс е китка къмто въпросната столова арбайтен верига "Севън-Илевън"
08 Октомври 2008 22:04
Зюзенька не уньйвай
вставай и в последний форумний бой
xамерику от черножопова защищай
08 Октомври 2008 22:24
А новия брой що толкоз рано?!?


Нищо, се таман си правя кафе, имама си и палачинки, и мед, та ще вечерям.
08 Октомври 2008 22:31
Е, споменатото американско кафе със светложълт цвят е подходящо за всяка вечеря във всякакви количества, дори и за нощна консумация. Правилно - това с меда и палачинките!
08 Октомври 2008 22:36
Всъщност, сега като прочетох статията - най-точна прогноза ще се направи, ако тия чашки ги раздават на болните мириканци кога им вземат урина.
09 Октомври 2008 00:01
Истинските кафе-пиячи ходим в Starbucks. А пък истинските ... такова де, отскачаме чат-пат до Лас Вегас.
09 Октомври 2008 00:06
Вомит,
Това ли е съботникът?
Натиснете тук
09 Октомври 2008 00:19
Това тука, Соки
Натиснете тук
09 Октомври 2008 00:21
Има една още по-хубава картинка по темата, дето Ленин нарамил една голема греда, талпа ли беше, бичме ли беше ...
(снимка: натиснете тук)

Редактирано от - Геновева на 09/10/2008 г/ 00:27:02

09 Октомври 2008 00:32
Вомит,
Захеби тая руска пропаганда бе, човек. Не фаща декиш. Ленинските съботници бяха ангария как у нас, так и в Совецком Союзе. Рабочие Toyota в Техасе са заплатени по 35 доляра на час за тази работа. Ако е субота или воскресение им се плаща овертайм. Та, рекох, не ни го пробутвай на нас тоя руски бульшит.
09 Октомври 2008 00:33
Обама е американския Виктор Цой. Как бе, Обама, Оооообама:
Вместо тепла - зелень стекла,
Вместо огня - дым,
Из сетки календаря выхвачен день.
Красное солнце сгорает дотла,
День догорает с ним,
На пылающий город падает тень.

Перемен! - требуют наши сердца.
Перемен! - требуют наши глаза.
В нашем смехе и в наших слезах,
И в пульсации вен:
"Перемен!
Мы ждем перемен!"


Электрический свет продолжает наш день,
И коробка от спичек пуста,
Но на кухне синим цветком горит газ.
Сигареты в руках, чай на столе - эта схема проста,
И больше нет ничего, все находится в нас.

Перемен! - требуют наши сердца.
Перемен! - требуют наши глаза.
В нашем смехе и в наших слезах,
И в пульсации вен:
"Перемен!
Мы ждем перемен!"

Мы не можем похвастаться мудростью глаз
И умелыми жестами рук,
Нам не нужно все это, чтобы друг друга понять.
Сигареты в руках, чай на столе - так замыкается круг,
И вдруг нам становится страшно что-то менять." Натиснете тук или дори Натиснете тук
09 Октомври 2008 00:44
А имаме си и ние ленински съботници, другари, по моите местни бичове цялата подръжка на чистотата им става на базата на съвестно отзовали се граждани на съботник, неделник както там дойде. В отплата ставаш горд притежател на бъмпър стикър например Heal the bay. Те затуй и са толкоз чисти например на Малибу е един "най-подържаните" бичове който знам защото е пълно със съвестни граждани, на който не им тежи работенето за без пари.
09 Октомври 2008 00:45
А Виктор Цой, разбира се е, руския Leonard Cohen:Give me back my broken night my mirrored room, my secret life
it's lonely here, there's no one left to torture
Give me absolute control over every living soul
And lie beside me, baby, that's an order!
Give me crack and anal sex Take the only tree that's left
stuff it up the hole in your culture Give me back the Berlin wall give me Stalin and St Paul..I've seen the future, brother: it is murder.
Things are going to slide, slide in all directions
Won't be nothing Nothing you can measure anymore
The blizzard, the blizzard of the world has crossed the threshold
and it has overturned the order of the soul

I've seen the nations rise and fall
I've heard their stories, heard them all
but love's the only engine of survival
Your servant here, he has been told
to say it clear, to say it cold:
It's over, it ain't going
any further
And now the wheels of heaven stop
you feel the devil's RIDING crop
There'll be the breaking of the ancient
western code
Your private life will suddenly explode
There'll be phantoms
There'll be fires on the road
and a white man dancing
Абе Натиснете тук
09 Октомври 2008 00:53
Майтап бе Уили
Кво подскачате като ощипани моми
Мене пък ми мяза на съботник
Валл-стреет дъл и те няма да подфанат идеята а???
09 Октомври 2008 00:57
Кристофоре, забравил си да добавиш един много забавен щрих към консумацията на кафе във САЩ за да е по-пулна сюреалистичната картина. Начи играч на пазара на кафе който стабилно набира скорост е МакДоналдс. Представяш ли си ако кафето на 7-11 ти изглежда йъки!? Някой смятат че проблемите на Старбъкс идат точно от тая свежа конкуренция. Мож ли го разбра реднека!?
За президента какво да ти кажа. От пилотирането файда - йок. От всичките му качества най-полезно ще е "управление на изтърван по надолнище валяк".
09 Октомври 2008 01:11
От диспута вчера стана ясно че Макейн няма кой знае какво ново да предложи на средният американец. Затова и новите проучвания сочат, че той губи няколко вече спечелени от него щата. С това разликата между него и Обама става още по голяма. А хората искат драстична промяна и подобрение на живота си. Искат като спестяват за пенсия да не се налага да работят на старини защото някой друг не си е свършил работата.

Мисля че Обама се справи много добре и показа не само как той планира да се справи с проблемите, но и каква е причината за тези проблеми. Показа, че начина да се справи с тях е борба с причината а не със следствието.

Въпроса да се степенуват три приоритета последователно пък направо направи Макейн смешен, като последният трябваше да се обяснява допълнително че можело и онака, всичко да се постигне от раз, което си е или чист популизъм или невежество.
09 Октомври 2008 01:19
Мечо, черните включват ли се в тия инициативи
просто ми е интересно...
09 Октомври 2008 01:41
За черните има друг вид ангария, казват и comunity service. Начи шибват ти един тикет че караш със 30 мили превишена скорост или "честито за новия 1000 вата субууфър" и отиваш на съд и джъджа те пита какво предпочиташ $600 глоба или comunity service и в случая на черните избор няма. Пращат ги да чистят магистралата. Закона тържествува, law and order фриковете получават полюция.
09 Октомври 2008 02:10
Завод Toyota в Техасе? Не може да бъде! Тия отдавна не произвеждат нищо.


Beaner, голем експерт си станал по джънкфууда и останалите Attitude Adjustments.

Скоро ще почнеш и ти като Кристофър, "...не съм виждал никога толкова разгорещени страсти по време на американска президентска кампания", санким е виждал повече от две.

09 Октомври 2008 02:21
Ленин, September 03, 2006
Basically, folks, the capitalist class won't pay you enough to buy enough, so they rely on you borrowing as much as you can to keep production going and stave off the recession. When the recession does come, they'll make sure you foot the bill. The only time they will ever tolerate a government trying to do something in your interests in a time of recession is if they're threatened with revolution. I trust you all have your pitchforks ready to hand.
09 Октомври 2008 04:14
"...вид ангария, казват и comunity service"...стига бе, мечкаря, ти нали го даваше комунист. Ангария е да мъкнеш пиците и да ти викат "сус бе, бакшиш", докато community service, освен че се изписва с двойно "м", си е чист комунизъм.
09 Октомври 2008 04:43
Хмм, мислех, че в Ню Йорк няма такава верига. Век живи, век учись. А намерих в гугъл два адреса и то съвсем до нас, с пощенски код 10028. Иначе, тук, и без 7 Eleven, гласувалите за Обама ще са между 75-80%.


Старбъгс не е баш завезда във времето на криза. За това пък процъфтява в Европа (барабар с Макдоналс, Събуей, Доунътс и какво ли не още). Казват, че скоро щели да открият първото си кафене и в България (Варна). Приятно пиене. Ще има поне едно място, където като им кажете, че искате дикаф мокачино/карамел/макиато да ви го направят веднага, а не да ви носят тържествено буркан с разтворимо нам-кво-си.
09 Октомври 2008 04:54
Флорида има 27 електорални вота, а не 15, както пише авторът. Слаб миш-маш от подочути / попрегледани диагонално и после изкривени факти.
09 Октомври 2008 04:56
Не е бъгс ма Нелка, бакс (bucks). Ще ме накараш да започна да се чешя.
09 Октомври 2008 04:57
като им кажете, че искат дикаф да ви го направят веднага, а не да ви носят тържествено буркан с разтворимо нам-кво-си



Дикаф. Аууу, колко сме изостанали.

Не, мерси.
Достатъчно е, че се научихме да правим кренвирши от соя и телефонен секс.
09 Октомври 2008 04:58
Какви ли не идиотщини може да научи човек от нашите американски колеги. Като например, че американското каве е най-хубавото каве в света. Колеги, вас с конкурс ли ви избираха да ходите в Америка?
09 Октомври 2008 05:05
Аааа, otvrat, не си прав. Америка има наистина най-хубавото кафе - Кона. Което си е хубаво, си е хубаво. Кафето на Старбакс наистина си струва, това е мнение на стар кафеджия. Пък и има невероятно разнообрзие. Е, в джезвета не съм виждал да правят.
09 Октомври 2008 05:17
Сигурно, щом казваш "Кона", значи "Кона" е най-доброто в света. Но съм чувал, че върви само с понички и лемън пай.
09 Октомври 2008 05:29
Върви с каквото ти харесва, само че е много скъпо - 5-6 пъти повече от обикновеното кафе. Затова най-често можеш да намериш смес с 10% Кона.
09 Октомври 2008 05:59
Кафето без кофеин е нужно за стари хора като мене, като сладките без захар за диабетиците. Не е лукс, не се различава на вкус.

Америка наистина има най-imaginative кафета, по-точно - кофи дринкс, които широко се имитират в Европа извън ам. франчайзи. Но има и нормално еспресо и капучино. Има и сиропи за добавяне в кафето, и подправки - стъргано индийско орехче, канела. Старбъкс май е най-големия производител на кафе в света. Но Гевалия (Джевалия по американски, нашата предпочитана марка за вкъщи), италиански, Нестле и други брандове също не липсват. Хоул фуудс продава органични кафета от малки семейни стопанства. Секторите за кафе в гастрономите са като етнографски музеи с разни бъчонки, гюмове и зебла. С кафето вървят и пресни целебни сокчета, и сладкиши, и чай хиляди видове. Американската пица и панино са много по-интересни от италианските си първообрази. Всяка година световното първенство по пица в Неапол се печели от американски италианци от Бруклин (Броколино). Виж, италианското джелато не се дава още. И дори в последните години американските шоколатиери взеха да печелят първи места по панаирите в Европа. Калифорнийските вина също никак не са лоши, нито пък евтини.

Американската политика е по-интересна за гледане от европейската, по-автентична, по-народна. Американците са по-сдържани и цивилизовани от европейците в политическите спорове, макар страстите да не са по-слаби. Аналогия - поведението на америкаците и европейците на стадиона или на пътя.

Не само Обама печели убедително - "то е от времето', но и в сената се очертава мнозинство на демократите от 60 места - с което републиканците не могат да блокират законодателството. Това е добре - има много неща да наваксват и няма много време. В момента двете партии имат по 49 сенатора, но двамата независими са с демократите, Джо Либерман е единия.
09 Октомври 2008 06:22
Не знам дали да пиеш дикаф е изостаналост. То е просто необходимост за мнозина. Някои форумни списувателки, виждам, се раждат змии и ще си умрат змии.


Водя (и май, че още е така) за човек с ниско кръвно, но тукашното кафе с кофеин ме прави болна. Предполагам всичко е в количеството. Противно на това, което ви разказват хора, които не стъпвали в Америка, как кафето било голямо, но воднисто, истината е, че то е голямо, но ужасно силно. Онова от 75 цента на ъглите ма Манхатън (предполагам и в описания 7 Eleven) не е особено вкусно, но по кафенета като СтарбЪкс е ненадминато. Ако си купите фрапучино (което е 300-400 грама) и се пие поне час, накрая на този час чувствате кофеина във всеки милиметър на тялото си. Ето защо си купувам...дикаффрапучино в което процента кофеин е само 3%. За съжаление няма място в България, където да ми сервират дори дикаф капучино (за фрапучино не говоря). А летните горещини тук се минават леко с едно малко 300 грамово фрапучино, вЕрвайте ми.

BTW, разтворимото кафе (поради специфичната си обработка) е вредно, особено за бъбреците ви, не само за стомаха. То няма нищо общо с качествата на обикновеното кафе, за това да предлагаш ратворим дикаф на човек питащ за кафе без кофеин за мен е най-малкото некоректно.
09 Октомври 2008 06:31
Друго интересно нещо за кафето което българския реднек няма на4ин да се сети е 4е докато преди 10 години нямаше дори Старбъкс и съответно консумацията на кафе на калпак беше маргинална. То в момента сме изравнени по консумация със Европа и скоро идва момента в който по консумация на кафе ще ударим Европа със традициите с 2-3 обиколки. Това ни навява на мисълта 4е в Америка нищо не идва в умерени коли4ества и ули4ни мъдрости от сорта "в Америка вси4ко е по-голямо" го доказват. На4и дойде ли да луднат от кафе реднеците , ще запо4нат зависимости , психи4ни расзстройсва и в крайна фаза нови при4ини за масови разстрели из ина4е тихи събърбани. И целия свят ще гледа със потрес на новото което идва от Америка...
Когато говорим за избор на президент щом дори българските реднекове минаха при Обама то остава резония въпрос кой е правилния избор? Знаеш как е като на борсата големите риби гледат какво купуват дребните риби за да не го купуват те.
09 Октомври 2008 06:47
Не бе, Нели. Как вий изостанали?! Напротив, ний тук сме назадничави - все още пием кафе. Горещо. В малки чашки. Направо да потънеш в земята от срам.


Добре че има и по-зле от нас - в Бразилия, моля ти се, пият кафето в напръстници. Чисто и силно. Страшна работа...










Редактирано от - Simplified Solutions на 09/10/2008 г/ 07:04:19

09 Октомври 2008 07:08
Де да знам? У нас пиенето на кафе, както и пиенето на чай си е сущий ритуал...То сигурно и за това чашките са малки?...И удоволствието не е в самото пиене, а в приготвянето и очакването...Както казват южните комшии - кафе се пие не с корема, а с очите...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
09 Октомври 2008 07:25
Ох, Боже, тея хора дали са генетично сбъркани, или в Америка са мутирали?Тая, Нела, направо слага у малкия си джеб на агнето майка му.
09 Октомври 2008 07:51
Аз пак за Бразилия. Там пият кафе заради кафето, сиреч заради ароматите и вкуса на кафе, а не на нещо друго. Ритуалът почва още в магазина за кафе с мирисането и хрупането на зърната, с избирането на сортовете кафе и съставянето на сместа....
Бе правенето на кафе е изкуство, както и пиенето му... и няма нищо общо с чалгата по 300-400 грама...
09 Октомври 2008 08:11
При еспресото #1 са италианците и второ и трето место не се присъжда.
При шварца #1 са австрийците. С пресен щрудел.
При бирата #1 си поделят Чехия, Германия, Белгия и Ирландия. Молбите на другите кандидати са отхвърлени от комисията.
09 Октомври 2008 08:19
На американците по им приляга да се бият за прво место с руснаците за най-скапана "бира" и най-скапано "кафе".
P.S. Сърце не ми даде да не турна кавички.
09 Октомври 2008 08:20
Хм, гледай ти, австралийците превзели Щатите със 7-eleven! Не знаех тая работа. Или може би обратното..... ?

А Hungry Jack's на кой са тогава?

Редактирано от - steppenwolf на 09/10/2008 г/ 08:22:46

09 Октомври 2008 08:26
Тъйййй. След като САЩ надминаха Италия и Бразилия в кафето, всеки момент се очаква да изместят Русия като родина на слоновете.
Кстати о Синиър и Джуниър - Бушоните. Верно ли Буш Дж. е бил и той военен пилот? Тоя момент от героичната му биография май съм го пропуснал. Но нищо чудно, както гласи руска авиационна мъдрост от 30-те години на 20в.:
"Летецът трябва да бъде як, прост и да знае устава"
09 Октомври 2008 08:54
Само Miller!
09 Октомври 2008 09:05
Дааа, днес имаме кофи брейк!!
А Америка е на всички, както обича да казва Скорсизи!!
Турско, по гръцки, шербетлия, каймаклия с канела и чаша вода!!
Канелата на пръчки и само се разбърква захарта с нея, не от оная на прах, мляна преди новата ера!!
Наздаровье!!!
09 Октомври 2008 09:34
"Как и какво ще бъде направено, всъщност никой не знае. Не чух особено убедителни отговори по време на втория дебат между кандидатите този вторник." Край на цитата.
Отговори имаше, но по-скоро не си ги разбрал, отколкото да не си ги чул.
Днес Лу Добс също се оплакваше, че не чул убедителен отговор за решение на финансовата криза. Първо, то нямаше и свестен въпрос. На неправилно зададен въпрос няма и правилен отговор. Второ, кой може в рамките на една минута да даде точен и изчерпателен отговор за решение на икономическата криза, така, че всичките 64 милиона зрители да го разберат, да се съгласят и да решат, че с този отговор кандидатът ги е спечелил и ще гласуват за него? Истината е, че както и да отговори кандидатът в рамките на една минута, половината няма да разберат за какво е говорил, а от другата половина зрителите ще останат с чувството, че недостатъчно е казаното по въпроса и не точно това, което всеки е очаквал да чуе. Никой не се замисля за една минута какво може да бъде отговорено и то в предизборна кампания.
Трето- всеки разбира различно отговорите според теоретическата си подготовка, според специалността и жизнения опит.
И ако на Лу Добс бих могъл да му препоръчам нещо, то би било да покани един по един двамата кандидати в предаването си и да ги изпита подробно по въпросите от чийто отговори не е доволен.
А на автора да чете повече, но не вестници. Защото ако знае повече за глобалните проблеми и за световната икономика, то не би се чудил изобщо кой е кандидатът на бъдещето и кой на миналото и ще намира отговори въпросите си само в нюанси от речите на претендентите. В предизборна кампания не всичко се казва, много неща само се подразбират. Кандидатът следва някаква политическа линия, изхожда от някаква философия. Но от него не очаквай да чуеш истината и цялата истина. Който каже истината, губи. Никой няма да каже, че ще обложи с големи данъци горивата, за да държи цените им високи и за да създаде пазар за алтернативни енергии и с данъците да подпомогне финансово проектите за алтернативни енергии. Това е една истина, с която моментално губиш избори. Но за грамотния човек това не е тайна, защото четейки книги, той знае, че кандидатът на бъдещето ще трябва да преустрои икономиката на нови енергии, а това не може да стане без посочените непопулярни мерки. И, че кандидатът на миналото няма да обложи горивата с данъци, но ще затрие държавата, ако не живота на планетата.
Както и за излизането от финансовата криза. Дребните инвеститори и спестители вече са издухали супата. Как да им се каже истината, че ще си загубят пенсиите, дори вече са ги загубили. Или, че всичко ще се оправи с инфлацията и оттам ще губят също. Ако цената на имотите е спаднала наполовина, пазар няма да има, докато не се качи обратно, а това ще стане с инфлация. Но тогава някои ще губят, други ще спечелят. Хората очакват от кандидатите да чуят как ще им се западят пенцийките, спестяванията и пр. Кандидатите го увъртат. Увъртането също е отговор, но пак повтарям, ако си чел.
09 Октомври 2008 09:39
А, кафенцето в къщи - само в джезве! Даже нямам и кафеварка.
Навънка и в службата - еспресо, хубаво го правят по заведенията. Ако трябва да намаля кофеина, ще намаля кафето въобще.
А за заместителите на кафето имаше един лаф навремето. Тези, които си спомнят Инка, заместителят на нес кафе при социализЪма, щото нес кафето беше хем кът, хем модерно да се пие могат да се сетят за него:
Инката било като собствен мъж - нито може да те възбуди, нито може да те задоволи. Извинявам се на малолетните участници.
09 Октомври 2008 09:53
Gozambo, и щтраусът знае че гъза му отвънка, ама му е гот, че главата му в пясъка.
Само че ако ще заложим нещата да си дойдат пак на мястото чрез инфлация, тук не става дума за държавица като БГ, а за целия свят. Ще се наложи пренареждане на пъзела. А това по рано е ставало със световна война. Което означава, че вече воюваме. Пък аз таман се бях зарадвал, че заплатата ми стигна миналогодишното си ниво... Следват каруцарски


09 Октомври 2008 10:06
Много турцизми употребяваш, авторе.И един въпрос - как ти хрумна, че ....вторият Буш определено е бил пишман пилот и стана пишман президент....? Според мен е първокласен политик.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД