:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,315,015
Активни 147
Страници 2,617
За един ден 1,302,066
Репортаж

Фермерите получават експертно просветление за европарите

Мобилни групи от агроексперти почнаха турне в страната, за да обяснят какви добрини е приготвила Европейската комисия за земеделците
Под този открит навес Цветомир отглежда 130 овце. Фермерът очаква субсидия от 12 500 евро, защото е кандидатствал по мярката за "млад фермер" от новата Програма за развитие на селските райони.
"Ако искаш бързо да спечелиш, инвестирай в ориз. Ако искаш средносрочни печалби - залесявай гори. Но само инвестициите в хора ще ви донесат печалба в дългосрочен план". С тази китайска мъдрост вицепремиерът Меглена Плугчиева заедно с премиера Сергей Станишев изпратиха от парадния вход на аграрното ведомство преди няколко дни четири микробуса с експерти, които потеглиха към селата на Плевен, Пловдив, Враца и Благоевград.

Вложението в хората от село може и да се получи, ако през следващия месец и половина експертите на Валери Цветанов заедно с колегите си от фонд "Земеделие" забравят сухия си чиновнически език и човешки обяснят на селяните как да модернизират стопанствата си с пари от Брюксел. А субсидиите по новата програма са повече от щедри - те надхвърлят 6 пъти бюджета на САПАРД и са за общо 3.2 млрд. евро.

Един от чисто новите осемместни микробуси "Opel Vivaro CDTI" пристигна в плевенското село Радомирци някъде към 16.30 ч. и бе възторжено посрещнат от шефа на областната дирекция по земеделие и гори Георги Гетов, местния депутат от ДПС Митхат Метин и кмета на селото. След няколко минути пристигна и аграрният министър Валери Цветанов и всички вкупом тръгнаха по асфалтовия път.

Изненадващо обаче групата не спря пред първата къща по пътя, а продължи. Скоро се разбра, че се търси конкретен двор. Т.е. очевидно, вместо да видят дали експертите ще могат да запалят интерес у фермерите, е замислен поредният PR сценарий.Скоро се разбра обаче, че е лошо скроенГрупата спря пред добре поддържана двуетажна къща и бе посрещната от собственичката Снежана Близнакова. Интересът към поминъка й в земеделието бе изместен от празния плувен басейн в двора и затова жената започна да обяснява, че възнамерявала да развива бизнес чрез него, но нещата не потръгнали. След това се оказа, че съпругът й Цветомир вече е запознат с новата агропрограма и дори е кандидатствал с проект за "млад фермер". Той от години отглеждал овце, като започнал от 40 и стадото му постепенно набъбнало до 130.

Оказва се, че семейството на Снежана от години е продавало мляко и агнета на "тъмно". Съпругът й Цветомир се е регистрирал като земеделски производител едва преди година, и то именно заради новата програма на Брюксел. Тя изисква кандидатите за млад фермер да са регистрирани пред държавата не повече от 14 месеца. Отворен въпрос е доколко е морално човек, занимаващ се с този поминък от години, да кандидатства за млад фермер, като законово разкрива дейността си преди година.

"Ако проектът ни бъде одобрен, трябва веднага да получим субсидия от 12 500 евро, а ако разширим стопанството си по правилата, до 5 г. трябва да получим още толкова", разказва още Снежана. В този момент я прекъсва Нонка Нонова, служител в Службата за съвети в земеделието, за да съобщи тържествено, че бизнес планът й отговаря на условията и еодобрен от фонд "Земеделие"!"Леле, благодаря на Господ! Много съм щастлива. Най-вече се радвам за труда на мъжа ми", грее от щастие Снежана. Еуфорията от радостта й е заснета от камерите и жената се връща назад във времето, за да разкаже как с мъжа си ипотекирали къщата, за да вземат първия си кредит от 20 000 лв., с който да купят овце. Преди това са били на гурбет и в Гърция. Сега се надявала бизнесът им да потръгне, за да може някой ден да върне отново в България децата си - дъщеря й живее в Лондон, а синът й е в Мадрид.

Пред самия обор с животните истината се оказва по-различна. Неочаквано същата експертка Нонка Нонова признава, че проектът за млад фермер на Снежана все още не е разглеждан от фонд "Земеделие". Но пък няма причини това да не случи. Така че радостта на Снежана се оказва преждевременна, но пъксъщата вечер е била излъчена по телевизиитеСъпругът й Цветомир отглежда овцете в летен навес, до който е изградил и стопанска сграда, в която преспива - за да пази стадото от крадци. Той сам дои всичките 130 животни, помислил е и за зимата, като е насъбрал три купа с бали, които пази от дъжда само с хвърлен върху тях брезент. Не храната, а студът плаши фермера. Той се чуди как ще гледа овцете в открития навес. На помощ с нестандартна идея му се притичва аграрният министър Валери Цветанов. Той предлага фермерът да използва част от балите за издигане на стени и така да спре студения въздух.

След това земеделецът разказва пред министъра, че е закупил обора от бившето АПК, но земята около него си остава държавна. И тук Цветанов намира "разрешение": да замени част от нивите си и така да получи държавния терен.

След това се оказва, че кампанията "от врата на врата" ще посети само още една врата в това село. И след отварянето й на агроекспертите няма да се наложи да се впускат в подробности, защото хората в тази къща са запознати с нея. Братята Андрей и Йонко Йончеви отглеждат 65 кози, а по-малкият Андрей вече е кандидатствал за "млад фермер".

По пътя към Плевен агроекспертите признават, че всъщност занапред съветите ще се раздават в големи зали, защото практически е много трудно да се ходи от къща в къща и хората да се обучават поотделно.

Общата беседа започна с призив на аграрния министър Валери Цветанов фермерите да питат конкретно за новата програма, защото тя предлага много пари, които ще стигнат за всички. Никой от експертите му обаче не си направи труда да изнесе кратка лекция, с която да представи новата програма. Вероятно затова плевенските земеделци също не проявиха интерес и решихада излеят пред министъра текущите си проблемиЗемеделец, който не пожела да се представи, реши да запознае министъра с реалностите: "В малките села на Гулянци е трудно и страшно да се живее. Там властват 3-4 онбашии - арендатори, които завземат земята на хората, завземат селата и командват както преди 9 септември. Кметовете също са зависими от тях, защото се избират с подкрепата им", разказа той. След това човекът разказва как отишъл м.г. да очертае нивите си, за да вземе за обработването им евросубсидии. Тогава обаче разбирал, че арендатор вече е очертал земята му. "Така нивите се водят очертани от двама души и нито аз, нито той може да вземе пари. Но на него не му пука, защото има много земя. Аз обаче оставам без европомощи и с цялото това нещо той цели направо да се откажа от земята си", уточнява стопанинът.

"До мен достигнаха и други подобни сигнали и затова мисля да направя среща с вътрешния министър Михаил Миков и заедно да обсъдим мерки по този проблем", отговаря аграрният министър. Той припомня и че от т.г. при кандидатстване за европарите задължително се изисква нотариален акт или договор за аренда за земята.

Друга стопанка връща Валери Цветанов към сушавото лято на 2007 г. Тя е разбрала, че хазната ще изплати само по 10 лв. на декар за изгорелия от слънцето слънчоглед и пита защо компенсацията ще е толкова малка при излишък от над 4 млрд. лв. От думите й стана ясно, че преди година някои земеделци от Плевен са излъгали, че житото им е изсъхнало от сушата, за да вземат компенсации от 35 лв. на декар, а след това ожънали и нивите.

Фермер, занимаващ се с преработка на жито и слънчоглед, бе сред първите, проявили интерес към програмата - наследничка на САПАРД. Експерт му разясни, че в зависимост от суровината, с която работи, има две пера от програмата, от които може да се възползва. Има и наредби за всяко от тях, които са публикувани в "Държавен вестник". Затова фермерът да ги прочете и да се запознаете с тях, отговори му експертът. Той раздаде и свои визитки - та ако някой случайно се затрудни при четенето, да му се обади. С това и с раздадената книжка "Стъпка по стъпка да направиш проект" се изчерпи обучението на земеделците на тема - как да вземат пари по новите европейски програми.
Снимки: НЕВЕНА ТЕНЕВА
Аграрният министър Валери Цветанов подава книжка "Стъпки за кандидатстване" на братята Андрей и Йонко Йончеви. Оказа се обаче, че Андрей вече е кандидатствал с проект за "млад фермер" за 65-те кози, които отглежда.
4429
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД