:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 483
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Препоръки

Темида вече трябва да си заработи заплатата

Лечението би трябвало да е ясно и лесно. Стига да започне най-сетне
Снимка: Архив "Сега"
Темида може и да ни излиза златна, но за сметка на това е недостатъчно продуктивна.
Няма как правосъдието да не е скъпо. Съвсем логично е за третата власт да се отделят достатъчно средства, за да функционира нормално. Когато обаче плащаш скъпо, очакваш да получиш добро качество. Независимо дали е за обувки или за правосъдие. Всяка година Висшият съдебен съвет се оплаква, че не получава цялата поискана от държавата субсидия и съдебната власт е на ръба на финансов колапс.

Но излиза, че ефективността на съдебната ни система изобщо не е обвързана със средствата, които се наливат в нея. Или поне не са обвързани правилно. "Въпреки че ресурсите за съдебната система се увеличават значително, средствата се използват основно за увеличаване и поддържане на заплатите и броя на работещите в нея. В същото време



производителността на труда остава ниска."



Изводите не са на кого да е, а на Световната банка, която във вторник представи своя преглед на публичните разходи и институции в съдебната система в България. Навярно сега около доклада ще се пошуми, безотговорници на отговорни постове ще дадат традиционните гръмки обещания и после ще потънат в зимния си сън.

Данните на банката не са разтърсваща новост. Това, което експертите са събрали на стотина страници изводи и таблици, е установил всеки, сблъскал се дори по най-елементарен начин със системата. Без значение дали са му потрошили колата пред блока, защото й виела алармата, или е призован като свидетел по дело за елементарен инцидент отпреди 5 години, което едва сега тръгва на първа инстанция.

Сами по себе си цифрите също са доста красноречиви. Може средната натовареност на един съдия в периода 2004 - 2006 г. да е спаднала с близо 8%, но това не означава, че приключените дела са повече. Всъщност и те са намалели с около 7%. Но пък финансирането от бюджета на съдебната система се е удвоило като процент от БВП в периода 2001 - 2008 г. По този показател България е сравнима с Германия, Унгария, Италия, Холандия. Лошото е, че около 60% от парите се изразходват за заплати. Средната работна заплата в сектора се е повишила със 169% от 2001 до 2006 г. Между 2004 и 2007 г. пък личният състав е набъбнал с 30%. Няма нищо лошо магистратският труд да е добре платен. Дори е задължително. Съдиите, прокурорите и следователите носят много отговорности и в ръцете им са хиляди човешки съдби. Обидно за държавата е да получават колкото продавачка в бутик на "Витошка". Също както е обидно на съдиите да им е забранено да си включват климатиците в кабинетите, защото електрическата инсталация е стара и ще прегрее.

Но не е приятно, престъпно е дори, когато някой магистрат с години мотае дадено дело. Докато накрая не му изтече и давността. Примери бол.

За догодина



ВСС ще настоява за 480 млн. лв. бюджет



Това е с над 100 млн. лв. повече от тази година. Според шефа на бюджетната комисия на съвета Иван Колев увеличението се налага, защото трябвало да се назначат много нови служители. Сега в системата работят 13 000 магистрати и чиновници, а за догодина е предвидено да станат над 15 000. При това увеличението ще засегне не магистратите, а администрацията. Под въпрос е и увеличаването на съдебните такси, за да има системата повече собствени приходи. Решението обаче не бива да е механично.

Решението трябва да се търси в няколко посоки. Едната е законодателна. Улесняване на процедурите, съкращаване на формалностите, ограничаване на казусите, които стигат до магистратурата. И повече способи за извънсъдебни решения.

По-важно обаче е доброто менажиране на системата. Организацията на труда е от изключително значение за ефективността му. Зад това би застанал всеки от бизнеса.

Сравнението е грубо, но ако съдебната система беше фирма, отдавна щеше да е претърпяла ключови промени, половината й персонал щеше да е на улицата.

Не може да се назначават магистрати, защото има много висящи дела. България държи челна позиция за брой съдии на глава от населението - 23.7 на 100 000, според Европейската комисия за ефективност на правосъдието. И в същото време сред тях има много немотивирани, мързеливи и некадърни, които дърпат всички назад. Докато едни пишат решения по 12 часа дневно, на други им е позволено да са във ваканция по 2 месеца.

Кадруването не трябва да е хаотично, а отлично планирано - от щата на първия младши магистрат до нуждата от всеки върховен. Истинското проучване на натовареността на всеки и сложността на делата му би улеснило много както растежа в кариерата на читавите, така и прочистването й от негодните. Така ще започнат да намаляват въртенето на празни обороти, симулираната заетост и нищожната резултатност.
10
2444
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
09 Октомври 2008 02:48
Само у БГ първо плащат после искат работа...
09 Октомври 2008 08:50
Имало едно време един човек със стадо овце и куче да ги пази. Хранел овчарят много добре кучето, но то се ояло, омързеливило и по цял ден спяло. Естествено, че овчарят си загубил стадото, вълците го изяли.
Но той си купил друго стадо и друго куче. Този път давал на кучето само колкото да не умре от глад. Но какво станало ?
Пак останал овчарят без стадо, кучето му станало ортак с вълците.
Така е и в нашата държава. Добре хранената съдебна система, където основните заплатите на съдиите са от 1 500 лв. нагоре, никаква работа не върши, а гладни полицаи, данъчни, митничари и т.н. с 500 - 600 лв. заплата станаха ортаци с престъпниците.
Глупави и престъпни политици = бедна държава.
09 Октомври 2008 09:02
Темида вече трябва да работи на заплата
09 Октомври 2008 10:32
Също както е обидно на съдиите да им е забранено да си включват климатиците в кабинетите, защото електрическата инсталация е стара и ще прегрее.- интересно що се купуват нови климатици на стара ел мрежа, по-евтино ще им излезе първо да си подменят мрежата.
09 Октомври 2008 15:02
А защо, след като може да си я получава и без да я заработва? На моралисти ли ще се правим сега?
09 Октомври 2008 15:34
100 млн увеличение от бюджета за 2000 администратори (не магистрати). Значи, по 4166, 67 лв на месец на глава от новопостъпилите. Да махнем 30% за режийни разходи - остават 2916, 67 лв, вкл. данъци и осигуровки. Ако махнем и последните, то всеки нов ще получава чисто около 2000 лв месечно. Още днес ще си напиша молбата за работа.
09 Октомври 2008 15:52
в съдебната система още е социализъм.
трябват нови хора, система за контрол и възнаграждаване при резултат!

09 Октомври 2008 16:32
Причината за новите назначения са компютрите! С тях ще се контролира дейността на чиновниците....Не на магистратите.На последните ги виждаме по улиците и медиите-ванковци, маргиновци и......
09 Октомври 2008 21:42
Основната причина за лошата работа на съда е : Политически послушния ВСС, който кадрува под диктовката на бандитски формирования като ДПС, БСП, НДСВ и пр.т.е
затъналите в корупция и аморалност назначават ВСС, а той от своя страна чрез нагласени конкурси назначава послушковци за съдии, прокурори, следователи, които с послушание се отплащат на благодетелите си.
09 Октомври 2008 22:14
егати и наглоста-почиват по три месеца в годината , не вършат работа за 5 ст. и искат още да лапат!Заплатите да не са бюджетни, а на база осъдени и иззети пари исредства!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД