:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разследване

Докога ще се повтаря фарсът с избора на учебници?

Учителите трябва да решат по какво да преподават в кратки срокове, без да са се запознали с всички варианти
Снимка: Александър Михайлов
От две години насам, току преди началото на учебната година,

в родното ни училище се разиграва театър на абсурда на тема "Избор на учебници". Тази година фарсът започна малко по-рано заради новите учебници на първолаците. Част от издателите с отхвърлени проекти оспориха оценките си, но въпреки това просветното министерство не промени обявените срокове за избор на учебници. Така дори и МОН да ревизира мнението си за вече отхвърлен учебник (тази възможност е регламентирана в наредба), той няма да може да влезе в училищата тази година, защото педагозите вече направиха заявките си.

Въпреки този очевиден абсурд от тазгодишния конкурс за първолаците има и добра новина. Просветното министерство определи общи срокове за получаване и подбор на учебниците и посъветва издателите да изпратят по един екземпляр на всяко школо. И от МОН, и от издателствата се кълнат, че всяко училище е получило различните варианти на учебниците. Така за пръв път реално



бе гарантиран достъпът до всички одобрени варианти.



Доколко стойностна е била дискусията върху тях, е друг въпрос, тъй като тя трябваше да се проведе ударно в рамките на 5 дни - от 19 до 24 юни. За началните учители годината приключва на 24 май.

По всичко личи, че при останалите нови учебници реален избор няма да има. Най-важните книги за първолаците - букварът и читанката, ще се избират посред летните почивки на учителите. Издателствата подадоха 12 комплекта на книгите и една самостоятелна читанка, но конкуръст още не е преключил. Когато това стане, учителите ще прекъсват отпуските си, ще ходят да избират и пак ще излизат в почивка. Към това трябва да се прибави и фактът, че разделянето на избора на две надали е най-доброто методическо решение. Учители от Плевен наскоро изразиха в писмо до МОН възмущението си от факта, че трябва да кажат кой учебник предпочитат, преди да са разгледали читанката и буквара.

Още по-весели се очертават да бъдат дните преди началото на учебната година. Тогава учителите ще трябва да изберат по кой от новите учебници за 2-12 клас да учат. Учебниците за дванадесетокласниците се пишат за първи път, за останалите класове има внесени проекти само за част от предметите. Общият брой на чакащите одобрение в МОН варианти е 188. В този случай издателствата едва ли могат да изпратят по един екземпляр от всеки вариант, защото книгите са значително повече и по-скъпи. Ако ведомството не предложи някакъв ефективен механизъм за гарантиране на достъпа до всички одобрени варианти, неминуемо ще се повтори сценарият от миналата година. А той е безумен.



Какъв е механизмът за избор на учебниците?



Такъв на практика не съществува. Няма никакви общи правила или срокове за запознаването на учителите с различните варианти. От МОН вече втора година обясняват, че не могат да се намесват в пазарните механизми и че от достигането на учебниците до училищата са заинтересовани единствено и само издателствата. В техен интерес е учителите да познават книгите, казват от ведомството. Това твърдение по презумпция е вярно, но само частично, защото визира единствено издателския интерес. А той включва и липсата на информация за другите алтернативи, и нелоялната конкуренция, и подаръците, и лобитата. Интересът на учителите да могат спокойно да се запознаят с книгите, за да могат наистина да избират, на практика не е защитен.

Популяризирането на учебниците става по няколко линии, обясняват експерти. На първо място са представителствата на различните издателства. Те изнасят основната тежест по разпространяването на пилотните бройки - организират срещи с учителите, подаряват учебници на училищата, обещават отстъпки при бъдещите поръчки. Самостоятелни звена обаче има само в по-големите градове.

Друга линия на популяризиране на учебниците са книжарниците. Собствениците им обикновено пращат до училищата в града безплатни варианти на учебниците на онези издателства, с които работят. Този механизъм е значително по-добър, защото различните варианти идват накуп, но не се прилага навсякъде, пък и самите книжарници не работят с всички издателства. Някои книжарници са собственост на учители.

Трети вариант е присъствието на издателствата на организираните от регионалните инспекторати методически срещи с всички преподаватели по даден предмет преди началото на всяка учебна година. На тези срещи обаче времето е малко. Издателствата минават с набързо представени и евентуално подарени или продадени на половин цена учебници. И на тези срещи обикновено не се събират всички издателства.

Заради традиционно закъсняващата процедура по одобряване, отпечатване и разпространяване на новите учебници, всичко това се организира непосредствено преди началото на учебната година. Така обикновено



печели този, който първи успее да подари учебник,



да приласкае директор, да очерни конкуренцията.

Миналогодишният опит навежда на мисълта, че надали е имало и един учител в държавата, който да е имал улеснен достъп до всички варианти на учебниците накуп и достатъчно време да се запознае с тях. Учителите тогава трябваше да избират от общо 210 варианта на учебници за всички предмети от 9 до 11 клас. Голяма част от книгите са с поне 5 варианта, а математиката за 9-ти клас - с цели 7.

Проверка на "Сега" установи, че дори в градове като София и Пловдив е имало сериозни проблеми в това отношение. "Миналогодишната методическа среща беше безумна. Всичко беше на юруш. От авторите единствено Валери Стефанов си бе направил труда да направи сносно експозе", разказаха столични преподаватели по литература, пожелали анонимност.



В Пловдив срещата пък се е превърнала в истинско меле.



"Срещата с издателите беше няколко дни преди 15 септември. При раздаването на безплатни мостри настъпи грабеж и трябваше да се блъскаме, за да се доберем до екземпляр", разказа пред "Сега" учителката по литература в СОУ "Св. Седмочисленици" Елена Кисьова. Тя не можа да си спомни дали всички издателства с одобрени варианти са присъствали на срещата.

Жертва на липсата на механизъм за запознаване с вариантите в Пловдив са станали и учебниците на просветния министър Владимир Атанасов по литература. "Проблем за нас е това, че понякога няма пилотни бройки за учителите и се налага да си плащаме сами учебниците. Такъв беше случаят с учебника на образователния министър Владимир Атанасов. Сами сметнете - 10 учебника средно по 7 лв., та това прави 70 лв!", обяснява пловдивската преподавателка по литература Ружа Маринска.

Освен че не се запознават с учебниците,



учителите често не знаят и кои точно варианти са одобрени.



Издателствата подготвят и книги за учителя и част от педагозите избират с кое от тях ще работят още преди да са видели конкретните текстове. По начало спорна, тази практика води и до неприятни изненади в случаите, в които даден предварително избран учебник не е бил одобрен.

Проверка на "Сега" установи, че дори и в столицата има училища, които не знаят кои точно са одобрените варианти. "Получихме екземпляр от математиката на "Архимед", но ще учим по учебниците на "Анубис", хареса ни тяхната книга за учителите", обясни ден след обявяването на резултатите от конкурса за първолаците директорката на 103-то училище Веска Кацарова. Тя не знаеше, че математиката на издателство "Архимед" не е получила карт бланш от министерството, а "Анубис" няма одобрени проекти по математика и музика. На въпроса защо изпраща учебници, преди да е ясно дали са одобрени, собственикът на издателство "Архимед" Пламен Паскалев отвърна: "Защото съм с добро сърце".

Издателства с отхвърлени проекти наскоро разказаха пред журналисти за подобна случка с издателство "Просвета". На среща през април в Пловдив, посветена на учебните програми за първолаците, то рекламира активно предложенията си за учебници, въпреки че не се знаеше дали ще бъдат одобрени, твърдят те.



Залогът



Странно, но като че ли никой, освен издателите, не си дава сметка за важността и мащаба на това, което става в момента. От две години насам тече цялостна подмяна на всички учебници в българската образователна система. Миналата година бяха сменени изцяло учебниците за 9-11 клас. Тази година ще се подменят напълно учебниците за 1-ви клас и за пръв път се пишат нови учебници за 12-клас. В следващите няколко години всичко това ще се повтаря отново и отново. Догодина ще трябва да се правят нови учебници за 2-и клас, а по догодина за 3-ти и 5-ти, тъй като за петокласниците предстои да влезе нов учебен план. По този график през 2005 г. ще има нови учебници и за 4-ти и 6-ти клас.

На практика в кратки срокове се ражда един нов, голям за българските мащаби пазар, който е свързан неразривно с качеството на образование. Изборът е решаващ както за разпределянето на този пазар, така и за това, което се случва в училище.

Проблемът с избора на учебници има и друга страна. От МОН периодично повтарят, че в избора трябва да участват и родителите, и по-големите ученици. Това на практика означава, че всяка година родителите на съответния випуск би трябвало да могат да поискат ревизия на вече направения избор, ако конкретният учебник не им харесва. При липсата на подобен натиск от обществото направеният избор де факто важи за всичките 5 години, в които учебните програми и съответно учебниците по закон не могат да се сменят.

След многократни разговори от просветното министерство признаха, че може би е хубаво да се помисли за някакъв общ механизъм. "Ще се опитаме да гарантираме достъп до всички варианти", обеща шефката на дирекция София Димитрова. Дали това ще стане, времето ще покаже. До 15 септември остава малко време, а учебниците по всяка вероятност пак ще бъдат много.
 
Служители на МОН отварят проектите за новите буквари. Най-важните книги за първолаците - букварчето и читанката, ще се избират по средата на летните отпуски.
2778
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД