:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 244
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Девиантните копелета

Те са тези, които решават да наказват, задето, както им се струва, светът ги е обидил.

Девиантните копелета биват всякак. Един примерно залюбва мома и не приема, че тя не ще да съответства на мераците му; праща букети, обяснява в стотици есемеси какво ще й направи, дебне пред жилището й, диша в слушалката, понякога краде бельо от простора... Някой път играта загрубява толкова, че се налагат вразумителни мерки спрямо девианта. (Когато това закъснее и обкръжението спи, могат да станат медийна дъвка и такива нещастници като австрийците Приклопил и Фрицъл).

Други си избират кауза: почват да служат на бъдещото човешко щастие. Това те виждат по своему. Смятат обаче, че е задължително свързано със свещени книги и идеи; работата е да се накарат хората да живеят според тях и по възможност да не вярват на други книги и идеи. За целта тези девианти могат да пуснат отрова или да турят бомба тук-там, наказвайки непросветените. Могат да сеят и сеят страх, мъгла и трепет и в собственото си обкръжение: поглеждащите извън канона блудни овчици падат зян, за да не дават лош пример.

Напоследък обаче честа световна новина е как юноша отива в школо или детска градина, въоръжен като холивудски командос,



и застрелва когото види



17-годишният германски младеж Тим Кречмер изби горе-долу толкова хора, колкото са годините му, и за момент засенчи световната икономическа криза. Тим стана черната звезда на седмицата, тъкмо каквото е искал. "Скоро ще узнаят за мене", чател преди изпълненията той. Писна ми да ме подценяват. Запомнете мястото Виненден, предупреждавал той електронните си събеседници.

Тим не е уникат. Такива като него, най-вече граждани на относително благополучни общества, захранват черните хроники почти всеки месец, да не кажа седмица.

В Алабама един изби семейството си и неколцина случайни, преди да се самоубие. Най-често подобни вести долитат от САЩ; мисля, че там се роди този пароксичен гъдел - да напуснеш живота като във филм на ужасите, изтрепвайки колкото може повече хора преди това - все едно пукаш по chicken invaders в електронна игра. Преди близо 40 години това доминирано от кинематографията общество роди филм предупреждение: "Малки убийства", май с Доналд Съдърланд беше. За кротък иначе тип, който пощурява от немотивираното насилие, взема пушка и започва да гъта от прозореца случайни минувачи... Понеже животът повтаря изкуството, видяхме не само как терор срути кулите, срутвани преди това многократно на кино, но и как стрелци като фотографа от "Малки убийства" се явяват непрекъснато on line, вече близо до нас.

И Азия, и Европа се заквасиха от този екшън. Само Германия преживя няколко стрелби. През 2006 г. бяха ранени 11 души в град Емсдетен, а през 2002 г. един уби пак в школо 17 в Ерфурт. Май тогава промениха закона за оръжията, който преди беше доста либерален.

Подобни новини засилват чувството у мнозина, че светът бързо се побърква, наслушах се на подобни коментари.

Аз не мисля така. Мисля, че девиантни копелета е имало винаги и че нямат свършване. Явно са част от суровия живот на тази планета, както и част от неведомия нам божи промисъл, колкото и чудати да ни се виждат проявленията му понякога.

Мисля също, че няма общество, имунизирано срещу внезапен агресивен срив у девианта. Мнозина навярно не помнят, но и по тоталитарно време се случваха такива неща. През далечната 1974-та пак един седемнайсетгодишен застреля и рани 16 души в студентско общежитие в София. Мотивите - ревност, обида, психоза - като при другите. Между другото младежът признал пред органите, че се вдъхновил за кървавия екшън от филм: гледал преди това "Кръстникът".

Две важни неща има за нас, свързани с тази стрелкова епидемия. Първото са оръжията. Както българинът Бранимир, за когото припомних по-горе, така и изтрещелият немец Тим са имали достъп до оръжие. Бранимир взел валтера на татко си, който бил зам.-директор на ДСО, а Тим побарал единствената незаключена "Берета" на баща си (родителят му имал колекция от 15 пушкала!).

Колкото по-малко оръжия у населението, толкова по-малко масовост при превъртането на девианта, извод първи. Онзи от Варна, заклал момичето преди седмица, поне е нямал пушка - иначе не се знае колцина щяха да пострадат от "обидата му". Сега, за да се получи разрешение за оръжие в Германия, вече почти цяла година се държат тестове.

Ще ми се да направя и извод втори, който е доста по-сложен, но е важен за хората на медиите и изкуствата.

Убеден съм,



че информацията е могъщ фактор, отключващ въображението



Всички девианти харесват и търсят подхранващи фантазмите им послания - независимо дали са новинарски емисии или художествен продукт. Работата е там, че такава информация търсят всички хора; то е интересно, макар и стряскащо. То не може да се забрани.

Не зова за цензура, тя не съвпада с ценностите ни.

И все пак - съществува невидима граница, отвъд която интерпретацията на престъплението става обект на особено таблоидно сладострастие, на изкуство, където очевидно само страхът на "твореца" го спира от пълно отъждествяване с героя психопат. Има жълти творци така, както има жълти медии. Те не винаги са бездарни, тогава е по-зле. Също са фактор за отключване на бесноватостта у природно разположения към нея.

Как да се справим с тях ли? Не знам. Всеки отговаря за себе си. Но с ожесточаването на контрола върху оръжията е добре да расте и контролът върху жълтото публично въображение.

На въпроса може ли да има девиантно копеле с перо и камера така, както има такова с нож и пищов, отговорът ми е - уви - да.
50
6480
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
17 Март 2009 01:49
Силно Ламбовски, и тъжно, и вярно
И понеже
...няма общество, имунизирано срещу внезапен агресивен срив у девианта.

Много моля, ако някои девиант почуства внезапен срив и така или иначе ще постреля на воля да не ходи в училище, на работното си място или обществена сграда - има по представителни и удобни места, ще остане запомнен за по дълго и от повече хора и от много от тях не само с лошо.
Колегите форумци могат да попълнят списъка със препоръчителни сгради за девианти.
P.S.
Ако е депутат - работното място е позволен обект

Редактирано от - NATURAL на 17/3/2009 г/ 02:38:58

17 Март 2009 03:00
На въпроса може ли да има девиантно копеле с перо и камера така, както има такова с нож и пищов, отговорът ми е - уви - да.


И ни разстрелват с очи и думи, ]
понеже в момента не могат с куршуми
Жак Превер

И въе форумите гледам девианти се подвизават, не само във хард-футболните.
Моля за това не правете списък, че ще стане мътна и кървава
17 Март 2009 03:00
Не бих се изненадал и ще е добре, ако всички девианти обитаващи НС превъртят в един и същи момент. Ще има голям екшън ...... ха ха
17 Март 2009 03:07
Браво на Ламбовски!
Само с едно не съм съгласен, защото отдавна се занимавам с проблема. Достъпността на оръжията за гражданите няма нищо общо с честотата и смъртоносността на проявленията на тия герои. Случая в България от 1974 го доказва, където си спомняме колко бяха богопомазаните с оръжие и колко верни и проверени хора бяха те. В добрите библиотеки може да се намерят стотици томове с изследвания на обществата и законите за оръжието. Няма закон, ограничаващ огнестрелните оръжия, който реално да е спасил човешки живот. Напротив. Да не забравяме, че оръжие е и ножа и вилицата, но никой не се "въоръжава" преди да седне да си изяде вечерята. Затова в много общества не винаги пушките и пистолетите се наричат автоматично оръжия като у нас. Оръжията не убиват, убиват хората. С каквото им попадне. Ако в немското училище имаше въоръжена охрана на място, нямаше да се стигне до масовите убийства. Защо девиантите не нападат полицейски управления, а места, където хората по закон са невъоръжени. Явно не са толкоз луди на колкото се правят.
Всъщност, хората се така устроени, че нивото на ценностната система и здравето на обществата са в пряка корелация с количеството огнестрелните оръжия в обращение. За съжаление, политиците по цял свят използват всеки подобен инцидент за да разоръжават законопослушните граждани. Една лъжа, повторена милиони пъти става истина. Политиците, също както и престъпниците, не обичат въоръжените граждани.


Натиснете тук
17 Март 2009 03:23
...понеже животът повтаря изкуството, казва б л:за мен е ядрото на написаното, но мисъл поставена наопаки:изкуството е многократно по-постно от ^живото^ битие
срещал съм скица, който истински си мечтаеше за европа на седем етажа...
думата девианти, по обясними причини, не придава никакъв смисъл в езика ни и е празна откъм съдържание в нашенска употреба:на улично равнище донякъде става за оригиналничене, но си имаме къде-къде по-подходяща и превъзходна
един от класиците на немската психиатрия е описал германец, масов убиец, който в един ден изтрепва цяло село, повече от 40 човека, по време когато не е имало още ти-ви, нито пък е четял жълтурщина, понеже си е бил нещо простоват
рано или късно, където го има болното в главата, винаги ще се намери нещото, което да отключи пощуряването, и без да се прожектират кръстниците...
организацията и наблягането на предпазната /на български му викаме превантивната/ медицина , и на практическата психология, наред с много други обществени добавки, ще е полезното бъдеще
германчето, което сега изпотрепа сумата му народ, е минало през психиатър и е лекуван с диагноза депресия, но все си мисля, че случая не е доогледан
начинът на домашното възпитание се отпечатва на поведението както на сърдечно болния, така също , и в още по-голяма степен, и на психично засегнатия:социума има по-незначителна пластична роля...

17 Март 2009 04:12
Класиката в жанра, Бойко, се казва "Falling Down", 1993.

Натиснете тук

Натиснете тук

Натиснете тук

Натиснете тук
17 Март 2009 06:18
Бойко сигурно не е чувал за нашенските Жоро павето и Симо камето, които се подвизаваха през 60те.Единия действаше у София, другия от Перник надолу към Благоевград.На Жорето му се преписваха 5 убийства, а на Симо 3 или 4. Предимно жени бяха жертвите им.Не вярвам подбудител на тези убийства да е бил Мосфилм, защото през тези години само съветски филми прожектираха по кината.
А сега усилете звука и Натиснете тук
17 Март 2009 07:01
Бре!
Втора хубава статия в един брой!
Качеството се повишава? Браво!
Но - дали младите хора, именно жертвите на синдрома, ще прочетат? И помислят? И разберат?
Те това ме съмнява.
17 Март 2009 07:36
уважаеми г-н Ламбовски,

думата е "КОПИЛЕ", а не "КОПЕЛЕ" и по принцип означава незаконно родено дете. Същият смисъл се влага и в думата "ПИЧ", но само за м.р.

"Копеле" е обръщението, което софийските... ъъъ (изкушавам се да напиша пичове)... употребяват при комуникация помежду си. Или поне това, което употребяваха, преди в нашта хубава столица да се настанят обръщения като "майна", "хюмне" и т.н.

кое точно имате предвид вие?
17 Март 2009 07:56
Особена смислова композиция от човек продукт на съвремието си, но и със сериозно изпразнено от съдържание самочувствие на идентичност...Нищо лично, но е показателно за ценностната система изобщо днес.
17 Март 2009 08:59
Силна статия! И навременна. Жълтите медии ни заливат с помия.
17 Март 2009 10:07
"Копеле" е обръщението, което софийските...

Според както следва от науката обръщението у Софийско е "копеуе". За справки - класиците (Хиподил).
Що се отнася до оръжията - ами да, те сами не стрелят. Подобни случаи говорят че трябва да има контрол не само при придобиването им, но и при притежанието им. Тоест психопреглед, примерно веднъж годишно - който иска да притежава оръжие трябва да се примири с тези неудобства. Голяма част от швейцарците съхраняват автоматични оръжия (пушки ЗИГ) вкъщи, но не съм чувал скоро някой да е пострелял по комшиите.
17 Март 2009 10:46
БЪЧВАРОВ, колкото и да се занимаваш с проблема , твърдението ти противоречи на здравата логика. На всичкото отгоре поне сппоред новините , притежателите на оръжия най-често ги ползват за престъпна дейност и най-рядко за самоотбрана.
17 Март 2009 10:53
В България има няколко десетки хиляди регистрирани ловци. Всичките имат законно притежавани оръжия, гладкоцевни и нарезни, някои по няколко. Смъртни случаи с тези оръжия се наблюдават само по непредпазливост по време на лов, от страна на неопитни или самонадеяни псевдо ловци. Подновяването на регистрацията става на всеки три години след изтощителни ходения по инстанции, включително психо тест.
Това според мен е пример, че не оръжията са виновни за "девиантното" поведение!
Пази боже обаче да застреляш с такова оръжие някой от изболоисалите наппоследък грабители и убийци на безпомощни пенсионери!
17 Март 2009 11:00
Тук има хора, които искат да ни убедят, че вероятността да извършиш масово убийство с огнестрелно оръжие е еднаква независимо дали имаш или не разполагаш с такова. Все едно да извършиш катастрофа с кола независимо дали имаш или нямаш такава.
17 Март 2009 11:11
айде да се пробваме да кажем нещо друго Criminals and politicians prefer disarmed victims изводите са си за вас
17 Март 2009 11:17
Голяма част от швейцарците съхраняват автоматични оръжия (пушки ЗИГ) вкъщи, но не съм чувал скоро някой да е пострелял по комшиите.
.
Ето това е решението на проблема с уважението между хората, и с профилактиката и противодействието на девиантните копелета. Когато всички имат пушки, цари мир и разбирателство между съседите и хората въобще. Защото всеки знае, че другия е въоръжен и си прави сметката какви ги върши или говори. Онзи ден показаха по тв. случай на убийство заради силна музика. Меломанът, скромен и добър циганин, имал навика по цял ден и цяла нощ да слуша музика. Съседът му, българин музикален инвалид, в един момент, след месеци оплаквания в полиции и къде ли не, не издържал и го претрепал с подръчни материали. Някой дори спомена, че преди да го убие, убецът злоупотребил сексуално с жертвата. Ако всички имаха пушки Зигзауер, или друга марка, до това нямаше да се стигне, защото на меломана нямаше дори да му дойде на ум да слуша силна музика. Просто щеше да погледне към своята пушка, закачена на стената, щеше да си представи как съседа му сваля своята, зарежда, прицелва се ... и щеше да намали музиката. Ето така липсата на достатъчно оръжие води до лоши отношения между хората и битово насилие. Въоръжените хора се явяват и естествена профилактика на девиантните копелета. Ако един швейцарец чуе, че някой се е разгърмял под прозореца му, няма да изкочи с ...хм гол в ръката нож, а с законно притежавания си Зигзауер и ще може бързо да прекрати мъките на девианта.
17 Март 2009 11:25
Бъчваров, не виждам как оня юнак би изтрепал 16 човека с нож и вилица. За това се изискват определени умения. Именно в това е проблема с огнестрелните оръжия и разликата им от ножа и вилицата - много лесно и бързо можеш да изтребиш сума ти народ. В миналото в много общества са ги смятали за оръжия на страхливците.
Язък че си се занимавал толкова с темата...
17 Март 2009 11:25
Олло, много хубав филм e "Falling Down"("Пропадане" го бяха превели в България), Майкъл Дъглас направи голяма роля, ама не е точния пример според мен. На героя му се беше насъбрало - проблеми с жената, попадна в задръстване, някакви келеши му размахваха ножове и за капак в "Макдоналдс"се опитаха да го прецакат с малък сандвич. С една дума проблемите на "малкия човек" в ежедневието, произтичащи от безхаберието и егоизма на други малки човеци - отделните клетки, изграждащи обществото. Някак си не ми се връзва с образа на психясал убиец в детска градина или в училище. Майкъл вади пищова в "Макдоналдс", насочва го към продавачите и те стават веднага мили, добри, кротки и любезни. Той не убива никого, по скоро играе ролята на обществения контрол, колкото и странно да звучи това. Всъщност той прави това, което на всеки му се иска да направи веднага и на място, въпреки, че не това е решението на проблема, но е ефективно за момента.
Интересен беше другия образ - този на Роберт Дювал. Обикновен полицейски чиновник пред пенсиониране, с подобни проблеми, но оказал се на противоположната страна - тази на закона. И въпреки, че съчувствува и симпатизира на главния герой трябва да го залови или убие. Защото къде ще му излезе края, ако всеки вземе да размахва пищови, брадви и ножове.
Особено у нас, както ни се е насъбрало.
17 Март 2009 11:36
л-т Грубер
Меломанът, скромен и добър циганин, имал навика по цял ден и цяла нощ да слуша музика. Съседът му, българин музикален инвалид, в един момент, след месеци оплаквания в полиции и къде ли не, не издържал и го претрепал с подръчни материали. Ако всички имаха пушки Зигзауер, или друга марка, до това нямаше да се стигне, защото на меломана нямаше дори да му дойде на ум да слуша силна музика. Просто щеше да погледне към своята пушка, закачена на стената, щеше да си представи как съседа му сваля своята, зарежда, прицелва се ... и щеше да намали музиката.




И на мен това ми мина през главата като мисъл....
17 Март 2009 11:37
колеги, на румънски език "копиле" не означава извънбрачно дете, а "дете, рожба". "копеле" се произнася на български. (Ботев може да е използвал думата без да влага обичайното за онова време презрение към извънбрачните деца).
17 Март 2009 11:37
товарищ,"уъ"-то идва от Перник и региона, самата песен е вдъхновена от един пернишки дебил в дебилското шоу на Къци Вапцаров, дето на скарабея каза скакауец.В Софето си викаме "копеле","педераст" и "лайнарчеее..." съвсем отчетливо и без никакви говорни дефекти.
За статията-много добре!
Не оръжията са виновни-можеш и с кола да пометеш някоя спирка, а малоумният изтрещял изрод зад спусъка или волана.
17 Март 2009 12:55
Ловкия - браво на вас, столичаните. А колко сте в София? Напоследък сте май малцинство за сметка на уекащите, а?
17 Март 2009 13:01
Нее, това грешно впечатление идва от факта, че уекащите са малко на брой, но все ярки и запомнящи се личности, на чиито фон софиянци сме някакви свити скучняри, смазани от собствената си малоценност...
17 Март 2009 13:30
баа нищо лично ама изразът за софинци прибреали се по родните мста има мноооого истина....
17 Март 2009 13:35
Абсолютно! Познавам съвсем малко софиянци трето поколение-аз самият съм първо.Но пък чувствителни на тая тема с фадрома да ги ринеш...
17 Март 2009 13:55
Нищо подобно, Ловък. Има софиянци и трето и четвърто, че и повече поколения. За нещастие вече сме малцинство /аз лично съм трето поколение софиянка/. повечето от нас са принудени да живеят по вилите си, защото това вече не е нашата София. Аз съм точно от тях - виладжийка, а не софиянка.
А колкото до изтърбушените психики с оръжие в ръка - все по-често ще ги виждаме и у нас. Времето ни е такова. И със забрана на оръжието нищо няма да постигнем - все едно да противостоим на катастрофите по пътищата със спиране на производството на автомобили. Нужен ни е просто жизнен комфорт - ни повече, ни по-малко.
17 Март 2009 13:56
Относно въоръжеността на населението не е вярно. В САЩ, където постепенно ограничават носенето на оръжие, неправомерната му употреба и убийствата се увеличават. Когато всички са въоръжени ще си помислиш малко преди да натиснеш спусъка. Прочетете Виктор Фридман- Съединените социалистически щати.
17 Март 2009 13:58
За Щатите и Европа отдавна знаем как е. Но за България..Две кратки уточнения:
- оръжията не стрелят, хората стрелят.
- затвориха психиатриите, девиантите и психично болните са на улицата.
Два кратки извода:
- Българският съд знаете как съди.
- Очаквайте да става по-зле.
Препоръка:
- препратка към Илф и Петров относно давещите се.
17 Март 2009 14:07
за щатите и правото да се носи оръжие - 2рата поправка касае правото да се носи оръжие а едва петата казва че не е престъпление да откажеш да даваш показания инкриминиращи те пред съда
достъпа до оръжие никога не е бил проблем за крими контингентаа това че някой перко някъде е претрепал няколко човека....хъм - сещате ли се ония кадри с израелската фадрома ?
___________
17 Март 2009 14:17
Боянова, просто споменах, че аз не познавам такива.
17 Март 2009 14:43
Съмнително е твърдението че забраната за притежаване на оръжие решава проблема с убииствата. Ако поне половината от хората в онова училище бяха с оръжие нямаше да се стигне до такива жертви. То и наркотиците са забранени, но фактите показват че това само допринася за разпространението им, а и куп други проблеми следват пак от тази забрана. Както и при оръжията, забраната на наркотиците води само до проблеми за някой невинен, лишен от възможност де се защити, когато го нападне бандит или наркоман.
17 Март 2009 14:52
А бе мама му стара, как така не чух до сега някой девиант като го стегне шапката, да грабне една мотика или лопата, па да прекопа някоя градска градинка, или да почисти затлачено русло на река, или някаква друга обществено-полезна работа да свърши, та да си прахоса натрупаната енергия и да охлади накипелите си страсти. А то какво? Все на убийства ги избива тях, девиантите. Нещо много селективно действат и все едни и същи поразии вършат.
17 Март 2009 15:14
Точно така. Сатанински копелета, които непрекъснато търсят да видят и отразят всичко най-лошо по света. Какво ли щеше да се случва по света без журналисти...


Редактирано от - AVG на 17/3/2009 г/ 15:33:08

17 Март 2009 15:16
Ако поне половината от хората в онова училище бяха с оръжие нямаше да се стигне до такива жертви.

Е добре де - нали в САЩ уж всички имат право на оръжие... защо тогава този сценарий никога не се случва а все или се самоубиват или ги отстрелва полицията?
17 Март 2009 15:45
Amilcar
Е добре де - нали в САЩ уж всички имат право на оръжие... защо тогава този сценарий никога не се случва а все или се самоубиват или ги отстрелва полицията?


Ма не си носят оръжието в час гадовете, а и не са достатъчно тренирани, иначе от клас от 30 души едва ли можеш да ги изненадаш всичките, все някой ще те гръмне и така жертвите се локализират...
17 Март 2009 15:57
Amilcar
Първата причина този сценарий да не сработва е, че в САЩ на хората е разрешено да притежават, но е забранено да носят оръжие на обществени места. Доколкото знам скритото носене на огнестрелно оръжие и на хладно оръжие с дължина на острието над определен размер е престъпление почти навсякъде. Втората причина е, че девиантните копелета почти никога не са чак толкова девиантни, че да отидат да стрелят по полицаи в някой участък, в някоя военна база, или във ферма в Тексас и Канзас. Почти винаги избират детски градини, училища, университети- места за които знаят, че няма кой да им отговори подобаващо.
17 Март 2009 16:19
А най-хитрите от тия копелета измислят най-най-"Велика" кауза и набират отряди от терористи...

17 Март 2009 18:34
В доста щати на САЩ вече законодателят се замисля, дали не е по-добре да се разреши носенето на оръжие в университетите. Естествено, в САЩ се прави разлика между притежаване и носене на пистолет. Всеки има право да притежава в къщи или в собствеността си, при това по закон оръжията не се регистрират, но за да се заслужи правото да се носи скрито, се ходи на специални курсове, които са наистина сериозни, а не са отбиване на номера като в България. От скоро в много университети и други работни места в САЩ, държането на оръжие в автомобила на паркинга вече не е престъпление.
17 Март 2009 18:34
Тъжното е дето почти тихомълком се подминава основната причина за подобни деяния!

А то е.... загубата на надежда и позитивно очакване на бъдещето от подрастващите!

Факт е че не само в Булгаристан, "родителите" са станали бетер от овце, замаяни под ударите на финансовите си проблеми и безработицата дето ги дебне ......
Само че, това е ТЕМА ТАБУ !!! (дори и тази статийка е под едно неразбираемо и отблъскващо име !!!

Девиантин е авторът! И ние, дето само си полайваме....ама фФФФнимателно.... да не ни се скара някой !!!

17 Март 2009 19:24
Любопитно е коя ли тема не може да провокира дрязгите между София и останалата част на България. Специално тук става въпрос за психопати, или както ги е нарекъл г-н Ламбовски девиантни. Не за селяни с голфове и т.н. Тим Кречмер не е убил хората от селяния, ами защото е психично болен. Неговата болест е точно толкова болест, колкото Алцхаймер или пулпитът. Такива неша са ставали и ще стават и никакъв social engineering не би мръднал нещата и на йота. Факторите, които водят до събитие като това във Виненден са адски много и всеки от тях е малко вероятен, правейки го черен лебед - събитие, което е адски малко вероятно да се случи и което ние, за съжаление, не разбираме. Едно е сигурно - да се вадят изводи за едно общество (група хора) от събитие като това е грешно.
17 Март 2009 21:28

Бих искал да знам - за какво му трябва на човек да притежава, нежели да носи, огнестрелно оръжие? Хм?
17 Март 2009 22:27
Ами щото ако ти скакне некой с балтия или с нож, та за това...
18 Март 2009 11:23
Бих искал да знам - за какво му трябва на човек да притежава, нежели да носи, огнестрелно оръжие? Хм?

Стандартна ситуация 1: Налазват те двама-трима наркомани с ножчета, за пари. Ако не си подготвян специално за случая, тоест бой срещу повече от един противник + противодействие на противник с хладно оръжие си много лошо в кереча, дори и да си профи в някое бойно изкуство. Достатъчно е един от тях да те бодне горе в кълките и да ти среже бедрена артерия. Ако си подготвян - риспект, ама да знаеш че такива сте малко. Естествено винаги може да скимтиш "Моля ви момчета недейте така, всичко ще ви дам" или да се пробваш да избягаш, обаче ако има накъде.
Стандартна ситуация 2: На улицата те блъска кола, в която има изпращяло от стероиди и/или амфетамини 20-тина годишно хапче, което ясно декларира мерака (а има и възможностите) да те бие до посиране или да ти счупи врата. Ако си майстор по бойни изкуства или контактни спортове, най-вероятно ше му счупиш я коляно, я палеца и си ок. В такъв случай респект още веднъж, ама пак напомням че не всички са сенсеи. В противен случай виж точка 1 в частта със скимтенето. Моя скромен опит в тая посока сочи, че колкото и голяма нинджа да си, проспиш ли един тупаник, особено от човек по-тежък с 20-30 оки от тебе - пиши се в разход.
Стандартна ситуация 3: Непознати вкъщи. Напоследък крадците изпедепцаха занаята и се чува че имали навика да връзват любезните домакини и настойчиво да ги питат къдя са златото и парите. Ако си сенсей най-любезно може да им облъскаш тиквите в някой по-остър ръб до заобляне на ръба, ама ако не си?
Стандартна ситуация 4: Още никой не е отменил революциите и оружието да ти потрябва, нали?
П.П. Аз съм си ножар по принцип, но винаги съм твърдял че масовото притежаване на огнестрелно оръжие ще има изключително благотворен дисциплиниращ ефект върху хората които се мислят за безсмъртни.
П.П.П. Понеже преди време се занимавах известно време с контактни спортове, мога да твърдя че дават предимство, но не са панацея в никакъв случай.
18 Март 2009 13:19
днес много хубава статия на автора. Интересно за четене, без политизиране.

товарищМаузер и на теб ,
но масово носене на огнестрелно оръжие по улиците не е най-добрия вариант за да си създаде човек чувство за сигурност. Трябва много добра подготовка и отношение към оръжието, иначе ще има постоянно случайни сакатлъци.
Има по-безопасни средства за самозащита- електрошок, спрейове. Огнестрелно оръжие само за защита на дома.
18 Март 2009 13:52
Софтвинд, съгласен съм че за огнестрелните оръжия трябва сериозен контрол, дори и за тези съхранявани по домовете. Личното ми мнение е че претижаването на оръжие е доста голяма отговорност, от което пък следва да се вменят по-високи изисквания към притежателите му. Например: проверовъчен психотест ежегодно. Ако искаш да се пищолджия - ще си носиш кръста.
От друга страна съм изключително против сегашната практика достъпа до лично (не служебно оръжие) да е улеснен за разни дармояди на държавна служба, докато гражданството все още е дискриминирано. Това създава привилигеровани групи, които пък типично по балкански се разпасват веднага.
Създаването на нормален закон за правото на носене на оръжие, респективно инкриминиращ изцепките които сега са често явление и недопускащ привилегии по отношение на личното оръжие е повече от необходимо.
По отношение на несмъртоносните средства за самозащита съм леко резервиран към спрейовете, тъй като на повечето ефективността е повече от скромна. Виж електрошока е друга бира, особено ако се използва правилно.
Практиката огнестрелно оръжие само за защита на дома, ако не бъркам се прилага в Русия, като там се касае за гладкоцевни оръжия (ловни). Също не е лоша идея.
18 Март 2009 15:40
Има един американски лаф: Господ е създал хората неравни, а полковник Самюел Колт е създал своя знаменит револвер, за да им изравни възможностите. Изобщо, по-добре е да си с «пийсмейкър» (вж. http://en.wikipedia.org/wiki/Colt_Single_ Action_Army), отколкото с «пейсмейкър». Може, както казва товарищ Маузер, масовото притежаване на огнестрелно оръжие да има благотворен дисциплиниращ ефект върху хората, които се мислят за безсмъртни. Проблемът обаче е какво да се прави с тия, дето не се мислят за безсмъртни, ами просто им трябват спешно пари за поредната доза дрога, или са решили да оберат поредния апартамент, само че са въоръжени не с джобни ножки, а с патлаци. Чини ми се, че масовото притежаване на огнестрелно оръжие ще ни върне в класическите уестърнски времена, дето е оцелявал не онзи, който е по-прав, а онзи, който е по-бърз. Пък и никоя власт, особено гузна такава, не се чувства комфортно, когато широките народни маси са хем недоволни, хем въоръжени. Лошото е, че във всяка една страна може да се купи незаконно оръжие и да се използва за насилие. А девиантите с пушкала ще продължават да тероризират народонаселението, без оглед на държава, стандарт на живота, време и място. Само през последните година и половина-две се сещам за поне четири касапници в учебни заведения в УСА: Northern Illinois University, Louisiana Tech, Virginia Tech, че дори и в едно училище на кротките амиши. Остава да се осланяме на пошлата поговорка, че комуто е писано да бъде обесен, няма да се удави.
18 Март 2009 18:52
Undearworld
.........Специално тук става въпрос за психопати, или както ги е нарекъл г-н Ламбовски девиантни. Не за селяни с голфове и т.н. Тим Кречмер не е убил хората от селяния, ами защото е психично болен. Неговата болест е точно толкова болест, колкото Алцхаймер или пулпитът........




Такива неша са ставали и ще стават.... Но е погрешно твърдението ти че..... никакъв social engineering не би мръднал нещата и на йота.

Вярно че....Факторите, които водят до събитие като това във Виненден са адски много и всеки от тях е малко вероятен, правейки го черен лебед - събитие........

Едно е сигурно, господине - да се вадят изводи за едно общество (група хора) от събитие като това е НАЛОЖИТЕЛНО, защото е факт коментиран доста в западните медии..............
19 Март 2009 22:54
Иска ми се да имам пистолет. Всички да имаме поне по един. И да е законно. Т.е. политиците да не ги е страх от спонтанни изблици на народна "любов". И всички да сме минали психо-тест и да сме го издържали. Ама това означава държавата ни да е нормална. Скоро няма да имам пистолет ...
20 Март 2009 20:33
Много съжалявам за девиантите, те са и неунищожими в някакъв смисъл, но причината да си ги имаме уникално тук-и-сега са далеч от примерите в статията.
Не можем да предвидим социопатията или всекидневната лудост, но поне можем да не се крием от срещата си с нея и да се опитаме да не позволим да я поощряват и подхранват управленците
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД