:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Франция гони старите призраци

Париж и Берлин се разбраха за 200 000 "деца на войната", родени от смесени връзки по време окупацията от нацистите, а французите най-накрая поеха отговорност за избиването на своите евреи
СНИМКА: РОЙТЕРС
Френски деца разглеждат наградите на канадски ветеран от войната, който е участвал в освобождението на Франция.
Франция и Германия решиха да изгладят поредния проблем от времето на Втората световна война, който пречеше на техните добри взаимоотношения. 64 години след края на кървавата касапница двете страни се разбраха да уредят за статута на т.нар. "деца на войната", които се появиха на бял свят след връзките на французойки с германските войници окупатори през периода 1940 -1944 г. Техните наследници вече ще могат да получават германско гражданство, ако, разбира се, пожелаят това.

200 000 французи принадлежат към т.нар. "поколение Бош" (френско отрицателно определение за германците), сочат най-новите данни, които бяха обявени от френското вътрешно министерство. Голяма част от тези "деца на войната" в момента са пенсионери, колко от тях обаче ще поискат германско гражданство, не е известно. "Германия ще помогне на всички, които са родени по време на войната, имат родител германец и поискат гражданство на ФРГ", заяви наскоро представител на МВР в Берлин пред местни медии. За това е нужно желаещият да отиде в германското посолство в Париж или консулство в някой друг град и да напише заявление. Целият процес се предвижда да бъде



малко бюрократичен и безплатен



Тъй като Франция е член на Евросъюза, то французите, които получат второ гражданство, могат да запазят първоначалното си.

Победата над хитлеристка Германия по традиция се отбелязва из цяла Франция. На 8 май, денят на освобождението на Париж, французите имат пореден повод да пийнат качествено вино с хубаво мезе като сирене и различни колбаси, както и да говорят за героизма си по време на освобождаването на страната от окупаторите. С много по-малко желание те обаче говорят за режима на собствените си колаборационисти от режима във Виши, които сътрудничиха на нацистите. За страна, която не можа да се освободи сама, е много важно да се покаже моралният момент на победата, несломимият дух на французите по време на окупацията.

Но дълбоко в подсъзнанието на хората празненствата на 8 май имат и горчив привкус. През същия месец, само че през 1940 г., германските войски нахлуват във Франция и само за няколко седмици Париж губи войната независимо от английските си съюзници. Третата република и Националното събрание предават цялата власт на стария маршал Анри Петен, който дотогава е герой, но от Първата световна война.



Той веднага сформира марионетно правителство



в град Виши, което провеждаше политика на сътрудничество с нацистите. Окупацията на Франция и освобождаването й идва едва след четири години, и то от съюзниците - САЩ, Великобритания, Канада, и не голям брой френски военни части. Това показва на целия свят слабостта на някога могъщия Париж. Дотогава единствените борци с фашистите са френските армии под командването на ген. Шарл де Гол в Северна Африка, оглавяваната от него съпротива във Франция, както и комунистическите отряди. Техните сили обаче едва ли щяха да стигнат, за да изгонят сами германците. Историци и анализатори дори отбелязват, че през 1944 г. френското общество е дотолкова разделено на две, че едните подкрепят Виши, другите Де Гол. Просто когато побеждава последният, всички изведнъж стават борци от съпротивата. След това започва "периодът на отмъщението", когато за няколко месеца без съд и присъда са избити от 10 000 до 40 000 души, които са обвинени за колаборационисти. Френските жени на германските военни са



публично бити, а главите им остригвани нула номер



Децата им в продължение на десетилетия са отритнати от обществото, дълго време нямат права и живеят в постоянен страх заради прегрешенията на своите родители.

Ако Германия след 1945 г. я мъчат страхове как да не стане отново силна и опасна като по времето на Хитлер, то Франция прави всичко възможно никога повече да не е толкова слаба и безпомощна както през 1940 г. След войната обаче тя търпи военно поражение срещу виетнамските комунисти в тогавашен Индокитай. След това, докато Германия се радва на "икономическото чудо", Париж губи и войната с желаещия независимост Алжир. Нещата се променят чак през 1958 г., когато властта отново поема Де Гол. След това Франция влиза в "клуба" на атомните държави, безболезнено предоставя независимост на бившите си колонии в Африка, а през 1963 г. в Елисейския дворец се подписва историческият договор за помирението между Франция и Германия. Бившият френски президент Валери Жискар Д'Естен дори предлага през 1975 г. да се отмени празнуването на 8 май, за се подпомогне това помирение, но това предизвиква шок сред ветераните и голяма част от обществото, които и по-нататък искат да празнуват втората капитулация на Германия.

Наскоро



Франция направи още една крачка



в опита си да прогони старите призраци на миналото. Париж за първи път официално призна за ролята си в Холокоста, след като най-висшата съдебна инстанция в страната постанови, че френското правителство по време на Втората световна война е пратило на смърт десетки хиляди евреи. Държавният съвет реши, че държавата носи отговорност за депортирането на евреи по време на конфликта. Висшият съдебен орган на Франция постанови, че режимът на Виши е разрешавал и извършвал депортации, без да е бил принуден за това от нацистките окупатори. Съдебното решение обаче гласи също, че няма да бъдат изплащани обезщетения на оцелелите от Холокоста и на семействата на жертвите, тъй като депортациите са били компенсирани, доколкото е било възможно след 1945 г. Според френските медии декларацията на най-висшата съдебна инстанция във Франция е най-ясното признание за ролята на правителството на Виши в Холокоста. Държавният съвет се произнесе по този въпрос, след като парижкият административен съд поиска мнението му по иск за обезщетение, подаден срещу Франция от дъщерята на депортиран евреин, който загинал в лагера Аушвиц. Съветът остави на съда да се произнесе по този иск, но призова за официално признаване на отговорността на държавата.

В периода между 1942 г. и 1944 г., по време на нацистката окупация, колаборационистите депортират 76 000 евреи в концентрационни лагери, между които 11 000 деца.



От тях оцеляват само 2566 души



Всички правителства, дошли на власт след войната, отказват да признаят каквато и да била роля на френските власти в Холокоста. Чак през 1995 г. бившият френски президент Жак Ширак официално заявява, че френската държава носи отговорност за депортирането на евреи. "Този тъмен период петни нашата история и е обида за миналото и традициите ни. Безумието на окупаторите бе подкрепено от французите и от френските власти", заяви тогава Ширак. В момента Франция има една от най-големите еврейски общности, наброяваща близо 500 000 души.

Президентът на Асоциацията на синовете и дъщерите на депортираните евреи Серж Кларсфелд заяви, че е доволен от решението на Държавния съвет. "Франция показа, че се намира начело на страните, които поемат отговорността за своето минало", каза Кларсфелд. Той отбеляза, че до 1990 г. нещата стояха по съвсем друг начин и това беше тема табу сред французите. Той потвърди, че френските евреи, които са преживели Холокоста, и децата на депортираните вече са получили значителни финансови компенсации от правителството на Франция. Така за пореден път се доказва, че ако една нация признае грешките от миналото си, тя може успешно да продължи напред.
СНИМКИ: РОЙТЕРС и архив в."Сега"
Жена разглежда снимките на 2500 млади евреи, които са били депортирани от френските власти през периода 1940 -1944 г. в Париж.
 Германски офицери и войници в едно от кафенетата на Париж.
 Голяма част от французите подкрепяли марионетното правителство във Виши.
 Германски войски навлизат триумфално във френската столица през лятото на 1940 г.
19
6402
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
17 Март 2009 01:14
След като през 1944 г. много от заводите на ИГ Фарбениндустри в Германия са разрушени от съюзническата авиация, производството на газа убиец Циклон Б се премества във Франция. В заводите са работили французи.
17 Март 2009 02:00
Предвидливо. След време сегашните и бъдещи деца ще могат да получават без проблем Камерунско, Алжирско, Ганаиско, Никарагуанско и всякакъв друг вид гражданство предвид връзките на французойките със футболистите от тези страни, играещи във първенството им и всякакви други пришълци
17 Март 2009 03:26
Отдавна не се бях натъквал на по-безсмислено тъпа статия.
17 Март 2009 07:34
И предвидливо са почакали да измрат тези държавници, дето помнят войната, за да признаят холокоста.А иначе след първата световна война, Франция откъсва две, населени с германско население области, Елзас и Лотарингия, налага огромни репарации, изнудва немските правителства с окупация на Рурската област, в момент, когато немците не са имали пари да плащат огромнитр репарации и се е ширела невероятна хиперинфлция...И отговора впоследствие е красноречив, http://www.youtube.com/watch?v=pICq35lQ5WY&feature=related Target=_Blank id=url>Натиснете тук, франсетата много се дразнят, че германците винаги са били по-добри във всяко нещо, с изключение на правенето на вино, щото германките си миели краката...
17 Март 2009 09:16
За всички германски войници през ВСВ е било мечта да служат във Франция - само постова служба, уредена държава, жени и вино, вино и жени! В някои "окупирани" части на Франция дори няма комендантски час! Не като Русия... В Музея на съпротивата в селцето Сен Марсел (Бретан) има снимки от окупацията на които се вижда как немските войници играят карти, ходят по купони или са на екскурзия (!?) в Мон Сен Мишел. Нищо чудно да са се родили толкова деца от французойки през това време...
А иначе Хитлер одобрявал лично (заради арийския произход!) всички молби на немски войници да се оженят за местни жени не само във Франция (Норвегия, Дания...). Молбите били задължително придружавани със снимки и при по-грозничките Хитлер със смях коментирал, че войниците от Третия Райх явно са го ударили на здраво пиянство...
17 Март 2009 09:28
В статията има редица фактологически грешки, като тази:
На 8 май, денят на освобождението на Париж

Моля!?
17 Март 2009 10:05
за няколко месеца без съд и присъда са избити от 10 000 до 40 000 души,


А пък някои са склонни да обявят народния съд едва ли не за геноцид ...
17 Март 2009 10:34
Ще плачат жабарите за немската "окупация".
Сега във всеки голям френски град си имат по една ивица газа.
17 Март 2009 11:01
8 май не е деня на освобождаването на Париж. На 8 май приключва войната в Европа.
Предната вечер в Реймс Германия подписва акт за пълна и безусловна капитулация пред западните съюзници. 24 часа по - късно прави същото и в Берлин, но вече пред съветските представители.
А Париж е освободен, ако не се лъжа на 24 август 1944 г.
Що се отнася до светкавичния разгром от пролетта и лятото на 1940 г. - причина е не военната слабост на Франция, а непростимите грешки на тогавашното и висше командване. Както и общото нежелание на французите да воюват докрай.
17 Март 2009 11:17
17 Март 2009 11:50
всичко е правилно, само акцентът е леко изместен:
не французите имат "френски евреи", а обратно, и т.н., с извинение
17 Март 2009 13:39
Да се чете: Франция най накрая се похвали със своите 2500 ДЕПОРТИРАНИ евреи......... а колко французи са били избити??? Опс, грешка, все пак те са само гои, не са евреи, сиреч, не са хора
17 Март 2009 14:49
Абе принципно през 1940 г. франсетата са имали най-голямата мирновременна армия от западните съюзници, повече и по-добри танкове от швабето, авиацията е била горе-долу равна, както в количествено така и в качествено отношение. По отношение на артилерията, особено големокалибрена (152 мм и нагоре), чак през 1943 г. в навечерието на Курското контранастъпление СССР ги изпреварва. Това което нямат е идея как да се противодейства на блицкрига и реална самооценка. Както се оказва впоследствие: grave deficiences. Тъпото е че швабето просто нямат достатъчно войски да окупират цяла Франция и половината я оставят на колоборационистите. Они пък само си фащат мухи по гъзо и чакат америкосите и англичането да ги освободят бадева. "Свободна Франца" и няколкото бригади алжирско пушечно месо са прекалено скромно самоучастие в ипотекираната им свобода, за сравнение поляците воюват от първия до последния ден на войната в Европа (1-ва Полска армия, полските летци в Англия, Армия Крайова, полските десантчици при Монте Касино и т.н.) и завършват победния си поход в Берлин, е верно че се возят на руски Т-34-85.
П.П. Помните ли руския филм за ескадрилата "Нормандия - Неман"? Як-3 на които летят франсетата стават едни от първите самолети на възроденото френско ВВС.
17 Март 2009 16:26
Покрай тази статия може с основание да се повдигне и въпроса с какво право Франция е сред страните победителки от ВСВ, редом до Русия, САЩ, Англия и Китай?
Защото докато съветски, китайски, английски и американски войници си оставяха костите по бойните полета на Източна Европа, Северна Африка, Франция, Тихия океан, то, както се вижда и от статията, французите са си екстрадирали евреите, а французойките са се ш.бали с немските окупатори.
И то здраво - 200 000 деца от 45 млн. французи тогава - !!!!
А в момента се имат за център на ЕС и за велика сила!!!!
17 Март 2009 17:24
Сгугню с правото, че де Гол веднага обеси още щом стъпи във Франция, както сам четеш 10 000 - 40 000 колаборационисти, даже без "Наредба закон за народният съд" и разни подобни, гръмна колаборациониста генерал Дарлан, където можеше помагаше на съюзниците в Африка, стана приятел с ФДР, прати ескадрила да воюва в редавете на руснаците и в резултата Льо Клерк първи влезе в Париж и седна на масата на победителите на 08, 05, 1945.
----------------------
Същото се опита да направи и Гецата, ама комунетата действуваха бавно, вяло, с подритване страхливо и въпреки 30 000 български войници убити в бойни действия срещу Хитлер стояхме прави от другата страна на масата!
----------------------
Е България не е Франция и Гецата не е де Гол, проблем на мащаба значи!
берекет версин, че гърците не си делнаха още нещо от България, щото Чърчил както се беше навострил .....
17 Март 2009 20:15
Освен вече изреденото, във Франция бяха избити десетки хиляди дечица, родени от връзки с германци! Освен това Де Гол изтреби и не малко антифашисти....щото комунисти !!!

А за България.... казвал съм вече че просто.... винаги е плашила великите сили с идеята да стане ...Велика България (и евентуално дори велика сила)ако събере разпокъсаната си територия и разпръснатото като евреите племе !!!

Е..... вече такива неща са невъзможни !!!
17 Март 2009 22:05
май става въпрос за едни пари, дето някои ще искат за обезщетения.
17 Март 2009 22:32
Herr_Vasko


17.3.2009 г. 07:34:59
......франсетата много се дразнят, че германците винаги са били по-добри във всяко нещо, с изключение на правенето на вино, щото германките си миели краката...
A пък какъв комплекс и омраза имат към англосаксонците ....

Колкото за присъствието на Франция в стана на победителите - показателен е следният случай :
На 9 май 1945 в сградата на едно училище край Берлин се преподвисва Актът за безусловна капитулация ( този път с участието на съветски представител ) .
Победителите са представени от маршал Жуков , генерал Айзенхауер , маршал Тедър и генерал Намкойси от френска страна. Когато фелдмаршал Кайтел влязъл той първо поздравил с вдигане на маршалският си жезъл. После учудено посочил към французино : Ми тоя к'во прави тука ?!?
18 Март 2009 19:09
len
[Златен]
17.3.2009 г. 22:05:36 май става въпрос за едни пари, дето някои ще искат за обезщетения


Е.....някои ще си спомнят поговорката..."Лакомо дупе..... кръв сере!!!"



щото..."Бива, бива, но бивол курбан...не бива!"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД