:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,317,342
Активни 99
Страници 11,995
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Кризата ще ражда протестен вот в полза на ГЕРБ и "Атака"

Само органична дясна коалиция може да постигне успех на изборите, казва директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова
Лидия Йорданова
Лидия Йорданова е завършила социология в СУ "Св. Климент Охридски" през 1981 г. Работила е в Научноизследователския институт по младежта. В Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) работи от създаването му през 1989 г. От 1999 г. досега е негов директор.

--------- Какви нови тенденции в обществените нагласи се открояват в последното проучване на НЦИОМ за изборните симпатии и антипатии?

- Изборните симпатии и антипатии се отнасят към по-старите и големи партии. Далеч по-прагматични са нагласите и очакванията към новите формации, които по своя замисъл очертават управленския интерес на определени групи хора и придвижването на определени политически елити. Докато по-масовите и стари партии остават класически носители както на властови, така и на идейни нюанси и не на последно място на семейна и емоционална обвързаност на техните избиратели.

Неслучайно една от работещите рецепти за увеличаване на политическото влияние на новите партии е те да се стремят да пораждат позитивни емоции в избирателите им. Това не е лесна задача предвид дълбокото разочарование от политическия живот у нас, трайния обществен песимизъм и страховете на българите от последиците от все още неразгърналата се икономическа криза, тенденции, които НЦИОМ регистрира през последните месеци.

Но каквито и тенденции да има в обществените нагласи, българските политици трябва да са наясно, че високото недоверие в институциите е крайно неблагоприятна предпоставка не само за успешното завършване на мандата, но и за следващото управление. Защото липсата на доверие в институциите не е черта от характера на българите, а резултат от управленските практики и политическите борби през последните 20 години. Затова всеки, който иска да управлява оттук нататък България, трябва да си постави като първостепенна задача връщането на респекта към държавността.

- Как си обяснявате факта, че след временен спад подкрепата за ГЕРБ отново нараства? На какво се дължи?

- В края на 2008 г. и началото на 2009 г. изследванията на НЦИОМ регистрираха известно свиване на подкрепата за партия ГЕРБ. Това бе провокирано от обществените оценки за начина, по който ГЕРБ участваше в редица политически спорове по остри нерешени проблеми. Подкрепата на ЕНП за ГЕРБ и лично за Бойко Борисов и посочването му като единствен надежден партньор в България допринесе в най-голяма степен за ръст на одобрението към партията. Всъщност именно през февруари в София се състоя политическата легитимация на партия ГЕРБ. В нейна полза е амбицията й да управлява самостоятелно страната. Крайният негативизъм на българина към коалициите и коалиционните сметки дава бонуси на ГЕРБ заради независимата позиция.

- А какви са причините за относително солидната подкрепа за БСП, при условие че песимизмът и недоволството от сегашното управление прогресивно растат?

- По всичко личи, че не стои под въпрос завършването на пълен управленски мандат. И това е факт, който дава самочувствие и е основание за добър старт на предизборната кампания на БСП. През последните четири години категорично се извървя тежък, но успешен път за преодоляване на управленските комплекси на партията, натрупани от времето на Виденов. Премиерът успя да се дистанцира от предишни грешки и неслучайно по данни на НЦИОМ неговият авторитет страда по-малко от този на екипа му. Освен това симпатизантите са сплотени от надеждата за нов възможен мандат и от очакването за по-масово попадане на БСП кадри във властта в сравнение с това управление.

- Последните ви данни сочат, че страхът от кризата се засилва. Можете ли да прогнозирате как реалните последици от световната икономическа рецесия ще се отразят на политическите настроения у нас ?

- Хората все по-често мислят за кризата. Икономизира се масовото съзнание на хората, те започват да правят не само ежедневни, но и средносрочни и дори дългосрочни финансови планове, които касаят тях лично и семействата им. В края на февруари 3/4 от ползвателите на кредити се опасяват, че може в близко време да не се справят с погасяване на вноските. Засилва се и страхът от безработица, от снижаване на жизнения стандарт, от липса на средства за почивка, за ремонт, за закупуване на автомобил, за планирана покупка на жилище и т.н. 60% от участвалите в нашето изследване не са сигурни дали в близките месеци ще могат безпроблемно да плащат своите разходи за бита - ток, парно и др.

В политически план хората ще търсят отговор на въпроса кои политици могат да защитят максимално добре техните интереси и тези на държавата в условията на криза. Кризата ще ражда протестен вот, който по наши данни в най-голяма степен ще попълва електоралните редици на ГЕРБ и на "Атака". В условия на криза леко се свива влиянието на успелия бизнес върху нагласите на хората, защото не развитието е акцент на масовите очаквания, а запазване на вече придобитото.

- Обединението между СДС и ДСБ вече е факт. Смятате ли, че това увеличава шансовете им за изборите или ще разколебае част от твърдите им избиратели?

- Засега този факт се възприема положително. Но то трябва задължително да бъде съпроводено с искрени намерения за спечелване на доверието на разочарования десен избирател. Възможното участие на десните във властта в евентуална коалиция с партия ГЕРБ също следва да бъде аргументирано много добре. Защото именно коалицията с ГЕРБ поражда не един и два въпроса пред десните избиратели. Същевременно отделни организации и личности виждат края на своята политическа кариера с обединението и това ги прави непримирими негови противници. Тъкмо те поддържаха твърде дълго тонуса на противостоенето в двете десни партии. Големите опасности обаче дебнат оттук нататък - как ще се подели властта, дали малките партии, които ще се кооптират към коалицията, няма да "обърнат каруцата", дали всъщност СДС и ДСБ няма да се разделят на два кръга, във всеки един от които да има по няколко подкрепящи малки партии. Успехът на десницата на предстоящите избори минава през постигането на една органична коалиция, в чиито намерения хората да повярват. Ако за пореден път очакванията им бъдат излъгани, това ще е краят на десницата в сегашния й вид и лидерите ще трябва да поемат своята отговорност.

- Обединената десница ще повлияе ли върху изборната подкрепа за ГЕРБ и по какъв начин?

- Разочарованите десни избиратели, които вече са предпочели ГЕРБ, едва ли ще променят своя избор. Обединената десница ще се бори за онези апатични избиратели, които не гласуват от години и така и не приеха раздробяването на десницата.

- Какви са шансовете на формации като НДСВ и "Лидер"?

- "Лидер" има задълбочаващи се проблеми с идентификацията в рамките на коалиция Движение "Напред". Към това се добавят и опитите партията да се свърже директно с облика на Христо Ковачки. По принцип в ситуация на криза общественото внимание към бизнес партиите не е толкова голямо, колкото в условия на растеж.

НДСВ е партия, чиито послания намират отклик в обществото. Няма теза на НДСВ, която НЦИОМ да не е тествало в последните месеци и която да не е имала положителен прием сред минимум 2/3 от българите. В същото време хората отчитат сравнително ограничените възможности на НДСВ да налага своите политически идеи сред управляващите в тройната коалиция. Шансовете й на предстоящите избори са в добрата кампания.

- На какво отдавате спада в одобрението на "Атака" в сравнение с цифрите отпреди месец?

- Най-вече на позицията й по вота на недоверие към кабинета. Но партията има електорален дял около 9-10%, който може леко да расте. Още повече че одобрението за лидера й остава неизменно високо - над 90%. Противоборството между ГЕРБ и "Атака" може леко да свие влиянието й, но драматични промени едва ли ще има.

- Социологията дава ли обяснение на феномена "електорат на ДПС", който изглежда непромокаем за всякакви скандали и разкрития за злоупотреби на депесарската върхушка?

- Погрешно би било да се мисли, че сред избирателите на ДПС няма критични настроения. Факт е, че избирателите на ДПС са сред най-лоялните привърженици на тройната коалиция. Факт е, че Ахмед Доган продължава да се ползва с пълна подкрепа от страна на своя електорат, но също така е факт критичното отношение на тези хора към отделни министри. Което показва, че привържениците на ДПС все пак не са загубили своята сетивност.

- Как евровотът ще повлияе на изборите за национален парламент и обратното?

- Кампаниите няма да бъдат много различни. Ще се акцентира на основните проблеми на страната и ще се анализират европейските решения на много от тях. Евровотът може да има силно влияние върху последващия парламентарен.
28
3281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
16 Март 2009 22:48
Ако и новоизбраното след изборите правителство се провали, влиянието на партиите у нас на национално равнище ще намалее. Може би това е целта?
17 Март 2009 00:45
Другарка била ли е член на антибългарската терористична организация БКП?
17 Март 2009 01:01
.. била е.. сега по правило е в ГЕРБ
да каже колко пари им изсипаха 3 години да поддържат рейтинга на Боко Тиквата и каманяшко-мильоцинерската ГЕРБ
17 Март 2009 01:17
една от работещите рецепти за увеличаване на политическото влияние на новите партии е те да се стремят да пораждат позитивни емоции в избирателите им
На база на какво бе, моме ? В това отношение БСП са недостижими с техните розови брошури, а и има още кой да им вярва и да ходи в прединфарктно състояние и на преклонна възраст по кампаниите им.
Защото именно коалицията с ГЕРБ поражда не един и два въпроса пред десните избиратели.
Може би защото не са социалисти. А ти с кого предлагаш???
Още повече че одобрението за лидера й (Волен Сидеров) остава неизменно високо - над 90%.
??? Сигурно е пропуснала да каже, че това е процент от симпатизантите на АТАКА. А кои са останалите 10 % да попитам аз и що щът в АТАКА ?
Освен недоразуменията - общи приказки и отдавна известни неща - без никакво вникване в за кои ли път уникалната и почти безнадеждна ситуация. Ама сигурно толкова си може. Цоциолози!

Редактирано от - NATURAL на 17/3/2009 г/ 01:22:28

17 Март 2009 01:44
Това интервю е като хороскоп - за всекиго по нещо положително.
То бива, бива дипломатичност, ама туй вече е прост чиновнически страх да не разсърдиш някой началник.
17 Март 2009 01:59
Ето едно просто учебникарско правило - когато има криза, трябва да управлява един субект (човек, партия). Всякакви коалиции размиват отговорността и пречат на взимането на важни, сложни и тежки решения.
17 Март 2009 03:57
/:/ "...- Как си обяснявате факта, че след временен спад подкрепата за ГЕРБ отново нараства? На какво се дължи?..."
......................................... .....................................
Как на какво?! На услужливите казионни и слугински МЕДИИ, които/каквито/ са 99.9% от всички медии в България! Да сте чули или видели тези медии да кажат или покажат нещо критично за Бат` Бойко!? Аз НЕ съм!
Медиите служат на господарите и собствениците си, и на Победителите! ГЕРБ и Бат` Бойко са Проект на Досегашните и Сегашните! ГЕРБ е, всъщност, НДСВ -2! Целта на създаването и мощната медийна подкрепа сега за ГЕРБ и Бат` Бойко беше и е да се удари ПП "Атака" и да се спре възхода й! Сам Бат` Бойко преди време каза- той нали си е наивно искрен!- че /по памет/: "Българският Народ да е благодарен, че се появи ГЕРБ, защото иначе България щеше да се управлява от "Атака"!"/край на цитата/
17 Март 2009 07:00
в полза на атака , само, независимо дали ни харесва това
17 Март 2009 07:05
Ето - това е блед, за отчитане на дейност, материал.
Просто не го прочетох, след като видях
казва директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова

После се престраших и със зор...не четох, не се смях, не анализирах. Няма какво! Не е виновна авторката. Насреща си има плъзгаво, извратливо и страхливо същество. Което не смее нищо конкретно да каже.
И - не е ли работа на социолозите да изучават социума? А политолозите да говорят за политика, че и да дават съвети кой с кога да се коалира?
Авторката не е виновна. Виновен из избралия такъв скучен, сив, чиновническо-страхлив и мазен обект на интервюто.
17 Март 2009 08:36
С тая статия авторката се мъчи да си запази поста и при новото правителство.Такива глупости е написала че е мъчно да се четат.Освен Иван Костов никой друг не удобрява коалицията СДС и ДСБ.
17 Март 2009 09:45
Нека уточним. Не говорим за авторката (интервюиращата), а за интервюираната.
17 Март 2009 10:07
Ураганът се е изцепил с поредната червена глурост да се говори от името на всички.
17 Март 2009 10:40
Що ли не им вервам на цоциолозите?
А, да, сетих се...
Нито един от тях не се гръмна, след прогнозите за Атака на предишните избори.
Ако поне един от тях беше го направил, сега думата им щеше да е "бетон".
17 Март 2009 11:16
Защо се втълпява, че вота за Герб е протестен? Протестен срещу кого? Срещу Атака? Може би. Но не може да бъде срещу БСП, НДСВ и ДПС, тъй като Герб е тяхно създание. Иначе, шапка им свалям. Театъра и артистите са за Оскар.
17 Март 2009 12:01
Ето един цитат- трепач....
Освен това симпатизантите са сплотени от надеждата за нов възможен мандат и от очакването за по-масово попадане на БСП кадри във властта в сравнение с това управление.
17 Март 2009 12:59
В програмата на ГЕРБ влиза да е ключов посредник на Търция за ЕС......
17 Март 2009 13:42
Слугинаж!!!
17 Март 2009 14:29
Туй , че ДПС-електората е "непромокаем" - ясно , но опита за анализ , който г-жата предлага , "обтекаем" иде , че и максимално неясен ... Да беше сетила поне , "централна" Оценка за мандата на Тройната коалиция да ни даде , че и с напътствие ... Иначе , като как да сетим , на кого да пуснем новия ... И един сериозен въпрос : В последно , на кого чиракуват държавните ни НЦИОМ-овци , ако не на Обществото ? А то не е неутрално и има своята позиция . Повервайте , Госпожо , има я , но като редови "учени слуги" , вие я изучавате поръчково и на корпоративна корист я подчинявате ... Кучето ми половин час си потроши , за да излезе думата му , що-годе уважителна и възпитана ...

17 Март 2009 14:37
Досега БСП управлява с мандата на Доган! След изборите, ще управлява с мандата на ББ! К'во толкова има да се пънете?!...
17 Март 2009 14:46
Фиктивната "десница" се обединява срещу бутафорната "левица"- Натиснете тук
17 Март 2009 15:25
Тази статия е направо висш пилотаж - 10-20 дена да я четеш, пак после няма да си спомниш и една дума от нея, но какво друго може да се очаква от назначени през 1999 година хора? Това не е за авторката, ако случайно годината съвпада. темата е модерна - избори, ГЕРБ, ляво-дясно, колкото и в България да няма ляво и т.н. Трудното е да се намери някой, който хем да даде смислен анализ на сегашната ситуация, хем после да не се издъни прекалено много. В случая нито едното, нито другото.
17 Март 2009 16:03
няма как да се даде смислен анализ на емоционалния буламач в главите български! при положение, че практически 99% гласуват емоционално, а останалите 1% по тънка и користна сметка. а кво да кажем за оста ляво-дясно в самосъзнанието ни? или кои са леви и кои десни бг партии? а кой ще обясни как и защо нашите "фермери" т.е. земеделски производители (едни логично и формално погледнато десни хора) все клонят я към бсп я към дпс? бългорското общество тепърва се диверсифицира и докато не се разсее мъглата никога няма да откриваме друга логика у избирателя освен ПРОТЕСТ! иначе лелчето са го притиснали настоящи-бсп и (вероятни) бъдещи-герб шефове и просто няма как да каже честно на някои че е по-добре сами да се откажат като напр. ндсв, бнд и др. ЗАСЕГА парламентарна паплач. по-жалкото е че и никой от останалите фирмаджии-цоциолози, дето са уж независими за разлика от една държавна институция и те няма да го кажат, щот може да изпуснат някой лев!
17 Март 2009 18:21
НЕ на Досегашните и Сегашните и на досегашното и сегашното им!
Видяхме ги докъде докараха България и Мнозинството от българския Народ- да са най-бедните, но пък с най-корумпираните управници!
20 години СТИГАТ!
17 Март 2009 21:38
На теб 20 години може и да ти стигат, ама на тях сега сега им идва апетита! И народа е в поза "търпи душо, черней кожо"!...
17 Март 2009 23:59
Представям си какво и е било на Галя Горанова, докато е интервюирала това недоразумение! Това недоразумение просто "не се чете". Все едно четеш интервю с някой младежки функционер на БЗНС от едно време. Отврат!
18 Март 2009 19:24
Да!
Навремето, когато въпросът беше да бъдат тотално дебулонирани социалистите от президентството та Франция...... Ле Пен изведнъж събра гласове за балотажа !

Но президент стана.... подготвяният за затвора заради корупция и шуробаджанащина....ШИРАК!!!

Номера с "протестните вотове" отдавна е разучен и използван ..... на запад !
18 Март 2009 19:26
Почти както у нас.... страхът от ексцесии на Атака мобилизираха всички боички да гласуват за....Първаноглу !!!
18 Март 2009 20:59
... обикновенно тъпичките по рождение са много весел-и
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД