:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 188
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ се отказа да реже пенсиите на миньорите

Осигурените ще плащат старините на балерините
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Близо час продължиха дебатите за пенсионните права на балерините.
Управляващите се отказаха вчера от решението си да въведат нова система за изчисляване на пенсиите на миньорите, която щеше да ги намали сериозно. Това стана при окончателното гласуване на текстове от промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда пенсионна реформа.

Депутатите от ГЕРБ изтеглиха предложението си 3 години труд под земята да се броят за 5. Така и занапред 1 година работа под земята ще се зачита за 3 при смятането на пенсията. Макар че чакаха последния момент, ГЕРБ едва не се сблъска с ДПС кой пръв да оттегли промяната. Емануела Спасова от мнозинството успя да вземе думата преди Хасан Адемов от ДПС. Накрая парламентът гласува против предложението на Адемов и за това на ГЕРБ.

От подобно намаление на пенсиите с над 40% между първо и второ четене се спасиха и военните пилоти, подводничарите и водолазите. За тях също се предвиждаше при изчисление на пенсиите им 3 години тежък труд да се броят за 5, а не 1 за 3. Те могат да се пенсионират независимо от възрастта при само 15 г. стаж във въздуха и под водата. Военният министър Аню Ангелов обаче реагира навреме и за тях промяната беше оттеглена още в социалната комисия.

До началото на парламентарния контрол в петък депутатите успяха да приемат само един параграф от промените за пенсионната реформа, който освен изчисляването на пенсиите на работещите при най-тежки условия засяга и условията за пенсиониране на военните и полицаите. Прие се, че за пенсиониращите се по специалните закони общият изискуем стаж, от който 2/3 трябва да е специализиран, ще започне да расте от 2012 г. с по 4 месеца, докато стигне 28 г. през 2020 г. при 25 г. сега. За тях продължава да няма пенсионна възраст.

В параграфа управляващите включиха и нов текст, по който балерините, балетистите и танцьорите ще могат да се пенсионират също независимо от възрастта при 25 години стаж в културна организация. Депутатите спориха по него повече от час. Вносителката Даниела Петрова го мотивира с медицински изследвания и становищата по трудова медицина, че трудът им води до огромно физическо и психическо натоварване, сценичен стрес, амортизация на двигателния апарат. В същото време възрастни балетисти запушвали щатовете и младите нямали място за изява. Според Петрова от 3 до 7 освободени танцьори на година едва ли ще натоварят пенсионната система.

Депутатите от "Коалиция за България" Емилия Масларова и от ДПС Хасан Адемов обаче апострофираха, че има и други професии в културата с подобни проблеми след определена възраст, като циркови артисти, акробати, балансьори. И попитаха защо те да не са в групата на привилегированите. "Какво пречи на тези хора, когато са работили това, после да работят нещо друго. Как един учител може да работи някъде другаде, военните също?", попита още Масларова.

По данни на НОИ става дума за около 3000 души, които през годините ще имат право за ранно пенсиониране по новия член в кодекса. Тази нова възможност обаче не е обезпечена с по-високи вноски, както е при всички други категории тежък труд. Според Хасан Адемов от ДПС пенсията ще бъде минимална, защото осигуряване само за 25 г., и то върху много ниски заплати, няма да стигне дори за толкова. Така на практика тези пенсии ще се поемат от всички осигурени българи.

Иван Костов поиска гаранции, че вноските при осигуряването на новата привилегирована категория при пенсиониране ще отговарят на ползването на пенсиите им. "Те ще вземат много по-дълго пенсии, ако се пенсионират на 45 г. или 47 г. И осигуровките на тези хора трябва да са много по-високи. Иначе всички ние ще трябва да плащаме техните пенсии. След едно изключение тръгват всички останали и спиране няма да има", обясни Костов.

БЪРКОТИЯ

Сега танцьорите се пенсионират по правилата на втора категория труд и от години настояват за по-облекчен режим. С новите текстове трудът им вече няма да се зачита според категории, а ще зависи само от стажа. Подобна е системата при военни и полицаи, но техният стаж се преизчислява, което носи по-високи пенсии. При танцьорите това няма да се прави.
9
1958
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
10 Декември 2010 21:50
Пенсионната система, а и здравната система, могат много лесно и просто да станат работещи - когато всички станат равни както е по Конституцията ни и военните и полицаите започнат и те да работят след като се уволнят от МО и МВР. Няма по-тежък и по-лек труд, на всички труда е еднакво тежък и еднакво лек. Ако това не стане, от ЕС и МВФ ще ни натиснат да се вдигне пенсионната възраст, така че пенсионните години да са до 1/4 от трудовия стаж. Но как да се компенсират 25-30 пенсионни години на военните и полицаите при 25 години стаж? Единственият начин е да се вдига възрастта за пенсиониране на останалите, сега за мъжете е 63, ще се вдигне до 65, после до 67-68, после до 70, а средната продължителност на живота при мъжете в България е 69.2 години, с други думи и това няма да може да компенсира ранното пенсиониране на огромни групи хора, най-вече от МО и МВР. Ранното пенсиониране обезмисля цялата пенсионна система в България - всички внасят пенсионни вноски, за да се плащат предимно пенсиите на раннопенсиониращите се военни и полицаи.
11 Декември 2010 04:39
Явно направо ще отрежат....миньорите ; ) А за младите пенсионери с фуражки - нито дума
11 Декември 2010 07:55
балерините, балетистите и танцьорите ще могат да се пенсионират също независимо от възрастта при 25 години стаж
...
"Какво пречи на тези хора, когато са работили това, после да работят нещо друго. Как един учител може да работи някъде другаде, военните също?", попита още Масларова.


Ясно е какво пречи - балерините, балетистите и танцьорите са доста по-ниско интелигентни същества и преквалифицирането им е невъзможно. Какво да се прави - природа - просто това, което всички други могат, за тях е непостижимо поради ограничен умствен капацитет. Такива са се родили (или са станали, не знам), ще трябва и тях да ги носим на гръб.
...Дано поне Вежди Рашидов да успее да закрие повече опери и театри, че да не са много такива.

Редактирано от - Роки Балбоа на 11/12/2010 г/ 13:50:10

11 Декември 2010 09:30
Водолазите ще придобиват право на пенсия, ако са прослужили на тази длъжност 15 години, независимо от възрастта.
Натиснете тук
11 Декември 2010 09:47
Абе аз пак да питам-А ПОЛИЦАИТЕ И ВОЕННИТЕ?
А по повод поредното безумие, наречено реформа: красноречив пример е репортажа по тв-то с рехабилитатора или логопед? (от Враца, май беше) който цитираше работник от съседния строеж: Бате, добре, че не съм учил висше....
11 Декември 2010 11:25
Тъпотия...
Никога не могат да накарат една част от обществото /по-малката при това/ да издължа по-голямата. Е просто няма да стане...
Догодина хептен никой няма да им плаща... и ще го духат сите.
11 Декември 2010 12:30
11.12.2010 г.Гласуването на КСО и пенсионната реформа завърши със скандал.Няма добавка към пенсиите на 75-годишните.
Натиснете тук
11 Декември 2010 15:47
Така и занапред 1 година работа под земята ще се зачита за 3 при смятането на пенсията
А при смятането на осигуровката как ще е занапред? 18-те процента за трета категория ще се умножават ли по три за "тежките" професии, сиреч 54% пенсионна осигуровка? "Тежките" професии били боледували по-често, значи требе да се утежни и здравната осигуровка с по три, вместо 8% да се заплаща 24% здравна осигуровка. Ако се зачетат и другите осигуровки (заболяване, безработица, тр. злополука) в отношение 1:3, общото осигуряване на работещите в отношение 1:3 требе да е 96%. Ало, неможещите да смятат, опс дупетатите, да се запише 96% осигуряване на тарикатите. Тежки професии с тежки проценти! Тогава да им видим "якото дупце".
12 Декември 2010 14:51
Ако реше лошо-ако не реже пак лошо! Ало, вестника, какво искаш?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД