:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов призна, че софийският завод за боклук е най-скъп

Премиерът ще търси подкрепа от ЕП за членството ни в Шенген
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бойко Борисов се разкая, че не е догледал командировъчните на делегацията за Венеция. Той не успя да отговори как след като е разписал само на Вежди Рашидов, на кинофестивала се оказали 40 души.
Премиерът Бойко Борисов е предприел мощна офанзива в Брюксел по две ключови теми - завода за боклука и влизането ни в Шенгенското пространство, към които ЕС има сериозни възражения. Това се разбра от отговорите му на депутатски въпроси вчера.

За пръв път премиерът призна публично, че страната ни има проблем с финансирането на столичния завод за отпадъци, тъй като е най-скъп. Той бе атакуван от лидера на БСП Сергей Станишев и депутати от левицата, които го притиснаха с питане кога ще реже лентата на новия завод.

"Понеже това е най-скъпият завод, те (от ЕК - бел. ред.) казват не може да си направите най-скъпия завод в Европа, защото сте най-бедни", обясни мотивите на Еврокомисията Борисов. "Ние им казваме, че 3 г. сме разговаряли с техните експерти, те са се съгласили и затова водим спор. Брюксел знае, че ние сме прави, но 185 млн. евро са много пари и за тях сега", допълни премиерът. А питането на БСП било провокация, защото става в момент на усилени преговори с Брюксел. Борисов все пак призна, че Столичната община е предприела действия за допълване на формуляра за кандидатстване в интегрирана система за управление на отпадъците на София.

От думите на министър-председателя се разбра още, че лично се е заел да търси широка подкрепа в ЕП, включително сред социалистите и либералите, за влизането в Шенген. Соцдепутати му напомниха, че тъкмо десни партии в Европа спират приобщаването ни в Шенген и го обвързват с механизма за наблюдение и сътрудничество в областта на правосъдието. "Не е тайна, че някои страни се стремят да въведат допълнителни условия, но по мое настояване въпросът ще се разгледа на среща на ЕНП в средата на декември", обясни Борисов. Той ще попита дали това е в унисон с европейските практики. Предстои и среща на нашия премиер с френския президент Никола Саркози. Според Борисов резервите на Париж са заради проблема с българските роми, но Германия няма да ни спъне за Шенген.

Борисов се закани да благодари на политиците от всички цветове и на последните три правителства, ако страната ни влезе в Шенген през 2011 г.

-------РАЗКАЯНИЕ

Премиерът Бойко Борисов обяви със закъснение, че съжалява за командировката на културния министър Вежди Рашидов във Венеция. "Действително не съм предугадил това, че може така да се случи", оправда се той. Борисов беше атакуван как след като е командировал само Рашидов, в делегацията за кинофестивала са се оказали 40 души, включително главният секретар на МС и други хора от обкръжението му. "Аз подписвам хиляди заповеди и командировъчни, не съм обърнал внимание, грешка е от моя страна. Съжалявам, че са отишли, пасивът, който поехме, е достатъчно голям. Сега ще съм доста по-внимателен, когато подписвам заповеди за командировки", зарече се Борисов.
9
1904
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
11 Декември 2010 04:25
Е да, ама магистрала "Тракия" ще е пък най-евтината и като вземем средно аритметично и какво повече ни трябва.
11 Декември 2010 07:48
Аз подписвам хиляди заповеди и командировъчни, не съм обърнал внимание


Дали?
11 Декември 2010 07:50
С голяма и гореща молба:
Ако някой от колегите може да ме осветли - какви точно ще са ползите за БГто от влизането в Шенген?
Защо управляващите толкова неистово напъват за това "влизане"?
Покорно благодаря предварително
11 Декември 2010 10:35
До "Tim


11.12.2010 г. 04:25:38"
Май много НАЙ- се насъбраха- най-околовръстно, най-тракия, най- Калина, най-много Вертута, най- добри макроикономически показатели, най- добри ловци на снежинки. С няколко думи сме си "най"

11 Декември 2010 10:37
http://vbox7.com/play:eeb361bf
11 Декември 2010 13:49
Айде бе, умници. Отговорете на Пенчо, щото и аз исках това да питам, ама ме беше срам.
П.П. Ако до довечера умниците не отговорят, значи и те не знаят.
11 Декември 2010 14:17
Не се смятам за умник, но все пак имам някои отговори за това пусто пространство.
Това което стои на повърхността е свободното движение на хора. Истината е малко по-различна, поне за мен. Основното е Шенгенската Информационна Система. Събиране и обмяна на данни между полицейските органи на страните от шенгенското пространство и доверието което се изгражда между тях. Е, точно достъпа до тази система е мечтата на цвъчко и компания.
Иначе им е през онази работа движението на бай Иван или Хасан, дали ще е с паспорт или без.
11 Декември 2010 15:16
Помнещ,
аз питах какви ще са ползите от влизането в Шенген за БГто, не за ЦвЦв...
А що се отнася до свободното движение на стоки, капитали и работна сила, то това си го имаме с договора за присъединяване към ЕС.
Та излиза, че моите скромни два въпроса от 11.12.2010 г. 07:48:58 нямат отговор все още - странно ми е къде се дяват (за сега) и не се обаждат дежурните клакьори - сега, като имаме нужда от тях, никви ги няма...
12 Декември 2010 00:39
Въпросното съоръжение е инсталация за ликвидация на отпадъци.Средствo предназначено за ликвидация на Боклука засега на обзора няма
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД