:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,164,430
Активни 75
Страници 3,850
За един ден 1,302,066

МВР разби схема за точене на ДДС при износ на ток

МВР разби схема за точене на ДДС от енергийни дружества, изнасящи ток от страната. Новината съобщи пред агенция "Фокус" главният секретар на МВР Калин Георгиев, обобщавайки резултатите от специална операция на ГДБОП, МВР и териториалните звена в Стара Загора, Казанлък, Варна, Бургас и София. При операцията са претърсвани офисите в Казанлък и София на фирмата "Обединени енергийни търговци", поясниха пред "Сега" по-късно от МВР. Арестуван е шефът на фирмата.

От обясненията на Георгиев се разбра, че проверяваната фирма е декларирала пред данъчните по-големи количества ток, отколкото действително е изнесла по отчетите пред НЕК. По този начин тя си е възстановила неправомерно по-голямо ДДС. Според МВР щетите за 4 години възлизат на около 20 млн. лева.

"Обединени енергийни търговци" е една от 88-те фирми, които имат лиценз да търгуват и изнасят ток, даден им от ДКЕВР. Според сайта на фирмата тя е изнасяла нищожни количества ток до тази година, когато изведнъж количествата нарастват тройно. Според търговския регистър седалището на фирмата е в Казанлък и е собственост на голяма група физически лица. При претърсванията е намерена документация на фирми, които са прехвърлени на трети лица след натрупани задължения към държавния бюджет.
9
3247
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
10 Декември 2010 23:53
има една друга схема.... купуват ток от АЕЦ - изнасят и го внасят пак на по-голяма цена...
11 Декември 2010 01:16
Редакцията, АЗ РАБОТЯ В ТАЗИ ФИРМА.
хайде свържете се с мен , защото това е пълна простотия.

От обясненията на Георгиев се разбра, че проверяваната фирма е декларирала пред данъчните по-големи количества ток, отколкото действително е изнесла по отчетите пред НЕК. По този начин тя си е възстановила неправомерно по-голямо ДДС. Според МВР щетите за 4 години възлизат на около 20 млн. лева.

Това освен че е смешно, е и абсурдно!!!
Сделките с електроенергия се АДМИНИСТРИРАТ от ЕСО -ЕАД , като ел енергията е стока за която ВИНАГИ има баланс.
Тук няма складови наличности и други простотии.
Отделно, ел.енергията се ПРЕНАСЯ от НЕК-ЕАД. Търговците НЯМАТ МРЕЖИ за пренос.
Коментарите на Г-н Георгиев, които според него са му подсказани от "експерти" в МВР са просто невярни.
Ощетили сме държавата с невнесен акциз?????
НЯМА АКЦИЗ при сделки производител-търговец. Акциз се начислява и заплаща при ПРОДАЖБА на краен клиент.
Смело мога да кажа, че съдейки по същата "експертна" логика, ако ние не сме заплатили акциз за 14 млн лева, то незаплатеният от НЕК акциз е в размер на НЯКОЛКО МИЛИАРДА ЛЕВА.
Смях.

Според сайта на фирмата тя е изнасяла нищожни количества ток до тази година, когато изведнъж количествата нарастват тройно. Според търговския регистър седалището на фирмата е в Казанлък и е собственост на голяма група физически лица.


Чия собственост е ОЕТ -Обединени енергийни търговци ООД е изключително лесно да се провери от свободния за ползване Търговски регистър на Република България. brra.bg ако не знаете адреса. В него е видно че физическо лице е само ЕДНО.

Нищожните количества ток освен че не кореспондират с изнесените данни за далавери от 4 години - също са лесни за проверка.
oet-energy.com е фирмения сайт, като на него е предоставена информация за изнесените количества.

Оставам на Ваше разположение, но не мога да приема факта, че се злепоставя фирма с утвърдена международна история и доказала се като коректен партньор в множество съседни държави.
Разбира се и фактът че в момента се разиграват търговете за покупка и продажба на ел.енергия за 2011 год, и този момент съвпада с проверките от НСБОП/ на които ние оказахме пълно съдействие/ е просто една случайност.

Редактирано от - bakalin на 11/12/2010 г/ 01:25:05

11 Декември 2010 08:06
Ндааа!Идат избори , трябва финансиране.Кой финансира?Бизнесът, в трите му основни разцветки-бял, сив и черен(с голям брой нюанси).Какъв е случая с фирмата в която работи уважаемия Бакалин:
вариант първи-отказва да финансира "правилните";
вариант втори- финансира "неправилните";
вариант трети- отказва да финасира когото и да било от участниците в т.н политическа борба;
вариант четвърти-явява се конкурент на субект, финансиращ "правилните".
Разбира се, вариантите може и да са повече, с голям брой подварианти, но основното е , че въпросните токопроизводители са се оказали от погрешната, за момента, страна.Като резултат идва посещението на финасово-електрическите експерти от НСБОП.Следва продължение.
11 Декември 2010 08:26
Ау, още един човек разбрал че действителността в медиите и в живота доста често сериозно се различават. Поздравления. Няма да правим предположения за мотивите на обискиращите и отразяващите такива събития, че не се знае докъде може да стигнем с изводите.
11 Декември 2010 09:27
Странно защо никой не се е подписал под дописката ....
"Екип Сега" ми звучи като агенция ЕЖКДЖ (Една Жена Казала на Друга Жена) ... ще ме прощавате ....
11 Декември 2010 09:58
И това ще бъде поредната PR-акция на "данъчните експерти" от МВР. Като си спомням как съм пенясвал да обяснявам на полицаи, следователи и прокурори, че измамите с ДДС са както по отношение на неначисляване то на ДДС при продажбите, така и при неправомерното ползване на данъчен кредит. Резултатът за бюджета и в двата случая е отрицателен. Ама те си държат на своето, за да има престъпление, трябва парите да са излезли от бюджета. Ама че не са влезли там, или са влезли по-малко, това беше много трудно да проумеят.
А специално ДДС-то е най-глупавото нещо, което сме възприели от ЕС в данъчната област.
Та Бакалин, не се притеснявай. Сигурно повече няма да се чуе нищо за този случай. Влез му в положението на МВР-то. Авторитет прави.
11 Декември 2010 10:21
Бакалин, незнам колоко време работиш в компанията, но една забележка ел.енергията се пренася само от ЕСО-, затова му се плаща такса определен от ДКЕВР, него бъкайте с НЕК, нек притежава активите т.е преносната мрежа (високо напрежение), но ЕСО е опретора и той ползва мрежата , за което има и сътовтния леценз за оператор на мрежи високо напражение, който е едниствен, той ЕСО изготвя и графиците , той осъществява реално(физически) преноса , износа и вносана ел.енергия, баланса , както и организира балансиращия пазар, всички дейността и практически са негови иначе няма как да направи баланса на мрежата с ел.енергия, който ежеминутен. за сведение също всички измерителни уреди(електромери) са собственост на ЕСО и много лесно може да се направи справка за всеки кой колко е изнесъл и .т.н., отделно се правят предварителни графици за капацитет -публикуват се на страницата на ЕСО, търгове за капацитет , месечни , дневни и почасови графици , отделно сетълмента се прави пак от ЕСО , така че едва ли фирма работеща в сферата на търговия с ел.енергия ще и дойде наум да лъже с ДДС с нереални количества. Според мен най-вече става разчистване на терена от конкуренти, това МВР го умее добре , по-същия начин зашиха дамбовците към октопода , за да може други да се наместят на пазара за рециклиране. А в СТ.Загора са особено способни, особено месните гаулайтери на ГЕРБ, в комплекса марица-изток вижте кои фирми печелят Зоповете .
11 Декември 2010 10:46
до mamut и всички които имат интерес.
Прекрасно знам цялата процедура.
А тя конкретено е:

ЕСО-ЕАД администрира ЦЕЛИЯТ пазар на ел.енергия. Това включва графици за доставка, баласиране на мрежата, Проверки за валидноста на ВСЕКИ ЕДИН ГРАФИК. За тази му дейност, търговеца-износител на ел.енергия ЗАПЛАЩА на ЕСО-ЕАД определената от ДКЕВР цена от 8.89 лв./МВтч без ДДС.

НЕК -ЕАД пренася чрез мрежата си Високо Напрежение ел.енергията СОБСТВЕНОСТ на търговеца. За тази услуга Търговеца заплаща

2. Цена, по която дружеството, в качеството му на преносно предприятие, пренася електрическа енергия през електропреносната мрежа – 9.64 лв./МВтч

Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.

3. Добавка към цената за пренос за зелена енергия - 3.03 лв/МВтч

Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.

4. Добавка към цената за пренос за високо ефективно комбинирано производство- 2.19 лв/МВтч

Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.


Отделно графиците за ИЗНОС на електроенергия се ПРЕДИ да се одобрят от ЕСО-ЕАД се потвърждават и от ПОЛУЧАТЕЛЯ на ел.енергията.
В конкретния случай - чуждестранна фирма.

За да работи някаква схема за фиктивен износ е необходимо:
1. Чуждестранна фирма, която да участва в далаверата.
2. Съдействие от страна на ЕСО-ЕАД който трябва да промени графиците за вътрешна и външна доставка. Всмисъл и те са в далаверата.
3. Съдействие от страна на НЕК-ЕАД, която трябва да транзитира несъществуваща ел.енергия.
Изобщо простотиии на килограм.

П.П. Поради натрупана емоция чак сега забелязах че ако сме ощетили държавата с 14, 4 млн акциз - това при размер на акциза 2 лв/МВтч то ние би трябвало да сме изнесли 7 000 000 /СЕДЕМ МИЛИОНА/ МВтч електроенергия.
Ако някой държи на тази стойност - то ние сме износител НОМЕР Едно в целият Балкански регион.
Това НЕК, PPC, МЕРСО, ТЕТАШ ряпа да ядът....


--------------------------------------

Ако изборите можеха да променят нещо - отдавна да са ги забранили
11 Декември 2010 13:22

Така както усещам, отново МВР се ползва за да се манипулира пазара.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД