:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бойко Радоев: Клубната база на партиите - това са авгиеви обори

Снимка: архив "Сега"
- Г-н Радоев, колко пари печелят партиите от преотдаване под наем на терени, дадени им за ползване от държавата?

- Много е трудно да се изчисли точна цифра, тъй като тя по принцип е сенчеста. Това са сенчести сделки на партиите върху гърба на държавата. Това е вторично или по-скоро третично държавно финансиране на партиите.

От една страна, те получават държавно финансиране в рамките на 6 млн.лв. - тази сума е заделена в резервните пера на бюджета. Втори път партиите печелят от анонимните дарения, които у нас са разрешени, въпреки че в почти цял свят са незаконни. И третото перо е преотдаването под наем на клубната база, която партиите получават от общините и държавата за жълти стотинки. Вземеш имот за 8 ст. на кв. м. общински наем и същата тази база я преотдаваш чрез скрит договор на някой предприемач за стократно по-висока сума. От което и ти печелиш, и предприемачът печели.

Трудно е да се сметне. По най-най-груби сметки тези приходи за партиите надхвърлят трикратно държавната субсидия.

- Значи около 18 млн.лв.?

- Не мога да кажа точната сума, но като знам каква е клубната база, е някъде толкова.

Има още един важен момент в този въпрос. Не е "почистен" регистърът на политическите партии от 1990 г. насам. Там съществуват партии, които ги няма в политическия мир.

Не е "почистен" и регистърът на клубната база. До ден днешен в София може да се видят надписи върху клубове с имена на партии, които вече ги няма. Но тази база вече е преотдадена и тя продължава да храни някой.

- Нали тази база може да бъде получена само от партии и коалиции, които са минали 1% на изборите?

- Така е. Но аз ще ви дам един пример - ние, ПД "Социалдемократи", получаваме държавна субсидия като парламентарно представена партия, а чакаме две години да получим клубна база в София. Обръщали сме се към Софиянски, но никой не може да задължи кмета да ни даде база. А в същото време "Евролевицата", която не е парламентарно представена партия, продължава да си ползват базата. Разбира се, примерите са десетки. Няма кой да санкционира този процес.

- Какво трябва да се запише в Закона за политическите партии, за да може да се регулира този процес?

- В ЗПП, който ние предлагаме, е предвидено да се почисти регистъра от мнимите политически субекти, фалшивите партии. От друга страна, на общинско и областно ниво изцяло да се преразгледа въпроса за клубната база на политическите партии, който наистина е затлачен през последните 12 години. Това са авгиеви обори. Надявам се през септември ЗПП ще излезе на дневен ред.

В нашия проект за ЗПП ние искаме нови икономически взаимоотношения между партията и държавата. Няма защо да си крием главата в пясъка и да казваме, че партиите са някакви идеални субекти, откъснати от живия живот. А в същото време те да си въртят далаверите под масата. Генезисът на корупцията през последните 12 години минава през политическите партии. Заявявам го открито и, слава Богу, не съм единственият, който го казва. Казват го много хора, включително и Антонио Ди Пиетро. Казвам го, защото ние вярваме повече на чужденци.

Не може да има 288 политически партии в България. Не може по всеки повод да се прави партия - на сърдечно болните, на българските жени и т.н. Ако критериите сработят, партиите ще освободят място най-накрая за структурите на гражданското общество. И партиите, които останат, трябва да имат правото да влизат в икономически взаимоотношения с държавата. Сами да заработват средствата си. Сами. Да печелят пари, а не да въртят далавери по "400, сравнително честни начина", както е казал Остап Бендер. По-добре е да се знае, че партията може да върти кафене, вместо да дава на фирма да открива кафене.

- В ЗПП ясно е записано, че партиите имат право да преотстъпят терен, но само за дейност, обслужваща дейността им. Какъв е критерият?

- Не са ясни критериите. И затова е по-хубаво да им кажем, че те могат да правят сами бизнес. Да има партийни фирми. И те да минат под контрола на Сметната палата, на Държавен-финансов контрол - както всяко едно стопанско дружество. Тогава много по-лесно може да се сложи ред. И тогава няма да е нужно да има отделен регистър, който да се занимава с клубната дейност и финансовата дейност на партиите. Те просто ще минат на едно начало заедно с останалите икономически субекти в страната.

Ако има нов закон за политическите партии трябва да има орган, който да се занимава с дейността им. След като партиите формират политиката в държавата, няма нищо лошо в парламента да има една комисия, която да се занимава с регулирането на дейността на политическите партии. В това число и с контрола на финансовата им дейност.

- Въпросът за клубната баса ще ядоса доста партии.

- Да, тази дискусия "ще бръкне в здравето" на доста партии, които ще бранят статуквото. В това число и БСП, и СДС.
1939
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД