:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Ботев научи българите, че свободата е ценност

Той не трябва да се разглежда като литератор, а като фигура от рода на библейските пророци, смята д-р Александър Панов
Снимка: Михаела Катеринска
Александър Панов
Александър Панов работи в Института за литература при Българската академия на науките. Д-р на науките, специалист по теория и история на литературата. Автор е на редица изследвания в областта на литературната история и теория, както и на многобройни учебници и помагала по литература за средното училище. Новото му двутомно изследване "Поезията на Христо Ботев" вчера бе представено в БАН.







- Пет години сте работили по този двутомник. Защо се захванахте с Ботев - той е сложна тема предвид политическите и дори митотворческите ореоли около името му, той е национален герой, почти икона...

- Във въпроса се съдържа и отговорът. Икона. Да, Ботев доста отдавна се е превърнал в икона. А иконите имат това неприятно свойство да се изпразват от реално съдържание. Още преди 60 и повече години Боян Пенев в своята студия за Христо Ботев е казал: "На никой български поет името не е споменувано тъй често и тъй напразно, както името на Ботева". Това е първото изречение. Така че многото приказване за Ботев изпразва от реално съдържание името му. Особено политиците - който седне и стане, все за Ботев приказва. Те по този начин черпят от легитимността на тази фигура. И някак забравяме, че Ботев е поет, при това гениален поет. А делото на такъв поет живее само когато върху това дело се проблематизира, тоест когато гледаш отвътре съдържанието. На мен ми стана много интересен следният въпрос. Всеки втори юни пукат салютите и честваме Ботев, честваме свободата. Но никой не се сеща да спомене, че ако не беше поетът Ботев да създаде в тази общност самата представа за свобода, идеята за свобода - тоест идеята за това, че свободата е нещо ценно, то кой би тръгнал да се бие и да си дава живота за нещо, което буквално отсъства от неговата ценностна система?

- Е, не само Ботев го е сторил...

- Не само, разбира се. Но това, което е направил поетът Ботев, е много повече от това, което е направил поборникът Ботев. А именно - да създаде в българското общество самата представа за свободата като ценност. И самата идея за националната общност. Преди това е имало етническа общност, религиозна общност, но идеята за българската нация, за това, че тази нация притежава определени ценности и за тях трябва да се борим, е на възрожденците. Само че Ботев я събира във фокус.

- Но и другото ни велико име от епохата - Левски, е приемано за фокус. Някои дори са склонни да разглеждат тази двойка в тандем или да я противопоставят дори...

- Левски е геният на делото. Човекът, който си е поставил задача да изгради структурата. Италианците казват, че съвременната италианска държава се дължи на трима Джузепе - Джузепе Мацини, който е идеологът, техният Ботев, Джузепе Гарибалди, който е техният Левски...

- А третият кой е?

- Джузепе Верди! Който е синтезът на всичко това. Така че подобни двойки, подобни допълващи се исторически роли, в XIX век изобилстват. В цяла Европа текат сходни процеси - отърсване от старите феодални порядки и възникване на модерни нации. Всякаква възможност за противопоставяне на Ботев и Левски напълно отсъства. Иска ми се да се върна към един проблем, който преди малко повдигнахте - дали не рискувам да вляза в някакви политически противоборства. Името на Ботев е свързано с такива още от началото на XX век. Разгаря се един неимоверно силен идеологически спор "Чий е Ботев?" От едната страна са социалистите, които казват - Ботев е наш. От другата страна са т.нар. буржоазни интелигенти, които с изрази от рода на "маниаци" и т.н. възразяват. Това, което ми се иска да направя с тази книга, е най-накрая да сложа точка на този спор. Защото Ботев е на всички българи, за които понятията за чест и достойнство не са празни думи. За тези хора Ботев може да бъде пътеводна звезда - за тези, за които думите свобода, родина, човешко достойнство са ценности.

- От тази гледна точка онова спорно "Вярвам в единний светъл комунизъм" негово ли е, или не?

- Смята се, че по-скоро не е негово. Май е мистификация. С този въпрос се занимаваше известният изследовател на Ботев Илия Тодоров, Бог да го прости. Още в 1990 година той публикува в сп. "Летописи" един доста обемен и аргументиран текст, че "Символ-верую" е мистификация. Опираше се на това, че в текста има някои комунистически лозунги, които са се родили 20-30 години след смъртта на Ботев. От рода на общата собственост върху земята - неща, които по времето на Ботев е нямало как да бъдат изречени, защото не са били родени в комунистическата идеология. Има и друг проблем - твърдението за Ботевия атеизъм. Това твърдение се появява за пръв път у Захарий Стоянов - в опита за Ботева биография, което твърдение според мен е малко несигурно. Аз лично не се наемам да твърдя нито едното, нито другото. Това, което обаче може да бъде намерено както в стиховете, така и в публицистиката му, е че той е бил много силно антиклерикално настроен, особено към високите етажи на архиереите, които според него идват на мястото на гръцките владици само за да обсебят техните привилегии, и друга полза от тях няма. И второто нещо, което както публицистиката, така и поезията на Ботев доказват, е неговото дълбоко познаване на библейските текстове и притчи. В тази книга, особено във втория том, където правя коментар на неговите стихотворения, аз съм извадил всички позовавания върху старозаветните и новозаветните писания. Той не само ги е чел, той ги е познавал изключително задълбочено.

Неговата функция в историята на Българското възраждане е, че той е дошъл, за да промени една ментална нагласа. Да промени мисленето и моделите на поведение на общността. За да направи това, той е трябвало да се изправи пред тази общност. Знаем, че Освобождението заварва България със 7% грамотно население. Под грамотно разбираме само хора, които могат да четат и пишат, нищо повече...

- А не които са чели Омир и Шекспир...

- Дори Паисий не са чели. Интелигентните хора, образованите, са били под 1%. Така че това е напълно традиционно общество, в него понятия като свобода, достойнство, нация и т.н. не съществуват. Нашите възрожденски деятели е трябвало да ги създадат. И най-силният техен създател е именно Ботев. Как е трябвало да постъпи той? Пред себе си е имал една традиционна маса хора, която мисли и си представя света, стъпила на два мирогледни фундамента - митовете и фолклора, от една страна, и традиционното християнство - всяка неделя, като иде на черква, попът да им чете там от Писанието. Това са двата източника, които са формирали мисленето на нашия предшественик. За Ботев е имало два възможни пътя. Единият е бил да се изправи пред тази консервативна публика и да каже: "Забравете всичко, в което сте вярвали до този момент, оттук нататък ще вярвате в друго!" Хората най-вероятно не само не биха го последвали, ами биха го убили при такова поведение. А Ботев не е бил глупав човек и е направил нещо различно. Той е казал така: "Ще ви представя света такъв, какъвто вие го виждате." И взема мотиви от фолклора, от свещените книги и така ги разработва, сякаш според точно тези мотиви излиза, че ние трябва да сме свободни. Той така трансформира тези знания, че от тях като че органично произтичат идеите за свобода, за национална независимост. Това според мен е най-гениалният ход, който е предприеман в историята на българската духовност. Точно затова всъщност и Ботев е толкова лесно приет. И затова има негови песни, които се пеят още преди да бъдат напечатани където и да било, в някой вестник. Тоест още в момента, в който са написани. Което е уникално.

- А защо такива като Пенчо Славейков не го разбират и дори го омаловажават?

- Голямата граница между Ботев и Славейков е, че Пенчо Славейков е литератор в модерния смисъл на думата. Той пише литература. Докато Ботев е фигура от рода на библейските пророци, цялото му съществувание е насочено към изпълнението на мисия. Той не е много присъща за съвременните времена фигура. Пенчо Славейков си е човек на перото, затова той трудно разбира мисията и функцията на Ботевото слово. Той гледа на Ботев, както се гледа на друг литератор. А погледнато от чисто литературна гледна точка, на Ботев може да му се намерят и кусури - повторения и т.н. Всеки си има вкус.

- Издребняха ли днешните нрави в сравнение с времената на Ботев? Мнозина вярват, че е така.

- И тогава, и сега проблемите са едни и същи. Имало е хора, готови да си сложат главата в торбата, и огромната маса хора, която е живяла заради своя личен дребен материален интерес. Все пак има и съществена разлика. Патриархалният човек може да е прост и невежа, но е притежавал патриархална почтеност. Сега има известна лумпенизация в част от обществото. Патриархалният човек има някаква вяра, и не я прекрачва. Лумпенът няма вяра, дори на себе си. Лумпенът изпада от всяка моралност - при Елин Пелин вече има такива, при Стаматов и Чавдар Мутафов. Днес са още повече.
44
4520
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
01 Юни 2012 20:25
ботев кой е всеки със сърцето си оценя, политкоректен ботев в библейска пасторална идилия на кайве с чорбаджии да наблюдава народа как сладичко пасе, не не е моя, той е харамия, със сърце мъжко де не трае, юнак, и целата природа нему коленичи и го жали в най прекрасната в света библейска балада за юнака божие първородно творение, да мислиш за други първом, поробените братя, преди за себе си, отвътре иде, не се изучава, и ботев хъша, журналиста, воеводата е лицето на българия пред света, знака че ни има, че в дългото ни робство той света ни е отписал, не ни е имало кат народ, как ботев ще научел що е свобода, първий бунт против окупаторите на българия е още в 15 век, 1404 година, скоро и хайдути тръгват в бой, не и не, друго е било погубено, паметта, и затуй паисий я възвърнал, как велика сме били държава, втора и равна с франки и моравия ни е делила и там пресветите братя изнасяли духовност и култура
01 Юни 2012 20:37
Не ги е научил.

В момента и по последни преброявания има поне 1.6 млн които са убедени, че по голяма ценност е изпъкналия тумбак, цървулщината и силната ръка на батко.

Иронично същата маса много твърдо е убедена и че е "народ" (прост работен - обикновено наистина прост, много рядко работен), и че диктатурата "здравата ръка ... за пръв път от 23 години" ще оправят нещата.

Българина категорично няма и на представа какво е то свобода, как се употребява, за какво служи, що е закон или подобни "изкелефещени ценности".

Ако има нещо което категорично да е доказано последните три - 4 години, то е че масовката, или поне голям процент от активното по избори население, е влюбено в ботуша. Колкото по износен и подкован - толкова по добре - защото това е доказателство че е "народен", тоест че всеки може.

Абсолютно невъзможно е да се твърди, че едно общество знае и цени какво е то "свобода", и същевременно в същото общество да се наблюдават, да се протектират и да се налагат изкривявания и модел на каквито България е свидетел в момента. Подобно твърдение е оксиморон.

Ботев е прекрасен, романтичен, исторически пример, но се опасявам че Бг общество е много далеч от разбирането какво е то свобода, още по малко тя да е сред ценностите му.
Свободията може би, Свобода, категорично не.
01 Юни 2012 20:48
Това интервю ми вдъхна онзи оптимизъм, който само любителите на антиутопии не са способни да разберат и усетят.
Благодаря!
01 Юни 2012 21:03
ВИДЕНО

…Огънят грее. Майка му на Иванча преде, а Иванчо забол на котката опашката в поясчето си, стиснал й със зъби ухото, а с ръцете я държи за предните крака. Котката свири „гайда“.

Иванчо. Мамо мари, ами кога порасна аз, какъв ща стана?

Майка му. Ти стани човек, та тъпанът на тейка ти е готов на тавана.

(Видиш ли, домнуле Мънза? И тъпанарин да стане някой — трябва да бъде човек).

----------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
01 Юни 2012 21:23
Интел,много елитарно го даваш напоследък.Да не си се одраскал и случайно да си видял,че кръвта ти е синя.
01 Юни 2012 22:08
Интеле, колкото Ботев са го разбрали, толкова и теб ще те

Насе, не е към теб, разбирам шегата ти
01 Юни 2012 22:43
Тази гавра с Ботев днес ли трябваше да е? Не му стига Врачанската.
01 Юни 2012 22:47
Ботев научи българите, че свободата си има цена.
01 Юни 2012 22:56
свободата не е ценност, тя е право, на свободна воля, на живота си ми господарче, ал на волята не си, и бедния, финансово не независим в коя е свобода и избор, да не яде ил да е гладен, и народ от род се ражда и не е нация, и се обича както себе си, eдин от всички, един за всички и всички кат един, и ако ли човек сам не харесва себе си, той няма да харесва и околовръст себе си,
01 Юни 2012 23:41
Но това, което е направил поетът Ботев, е много повече от това, което е направил поборникът Ботев.


Мисля, че не трябва да се разделят двете, даже е вредно!
Има нещо обезкуражаващо в това възрастен суперспецилист от БАН, филолог, да натрака стотици (или хиляди, два тома) страници в/у няколкото десетки поетични и публицистични Ботйови изяви, които за 150 години си остават недостижими. Защото Христо Ботйов е Гений, и доказа това по неоспорим начин, който можем да наблюдаваме единствено във фантасмагорични филмови продукти, предимно от САЩ.
01 Юни 2012 23:43
П.П. Да не забравяме, че Ботйов, както и мнозинството революционери по него време рядко са доживявали до 30 г.
02 Юни 2012 07:17
Пред себе си е имал една традиционна маса хора, която мисли и си представя света, стъпила на два мирогледни фундамента - митовете и фолклора, от една страна, и традиционното християнство - всяка неделя, като иде на черква, попът да им чете там от Писанието.

Не ти прави чест нескопосаната ирония, авторе.Това наистина са основите на една нация и именно тези фундаменти са спасили българския народ от асимилация, колкото и толерантно да е било отношението на Цариград към живота във провинциите.Аз лично мисля, че най-голяма роля за така нареченото "пробуждане", за зараждането на неловката мисъл, че тази земя наоколо не винаги е принадлежала на падишаха, има дядо Петко Р. Славейков с неговите издания на български.На пръв поглед в тези вестници няма и мирис на революция, но пък има свеж повей - самоопределението.Този едва доловим полъх разрошва черните калпаци на подбалканските поданици на султана, шушне в ушите им и ги кара да засукват провисналите векове наред мустаки...
Да не забравяме - минали са повече от 4 века от както българите са станали част от Отоманската империя, на никого и през ум не му минава, че може да има някаква друга власт освен тази на Високата Порта.
Миролюбивото и изпълнено с респект към власта книгоиздаване на дядо Петко е еднакво ценно за осъзнаването на една народност, колкото и безумно смелите, огнени и неподражаеми слова на Ботьова.
02 Юни 2012 08:14
Христо Ботев е голям поет и писател, най-големия, и каквото и да ми казват аз няма да го повярвам. Не го вярвайте и вие. За свободата и българите са изговорени много глупости. Бъдете уверени, че идеята за свобода у българите е била узряла, с труда на много хора - в продължение на стотина години. И въпреки усилията на достатъчно много мерзавци, чиито имена ще спестя, не е време за това.
Поклон и признание!
02 Юни 2012 08:25
антиклерк бил ботев, свободата на върха на копието е санчо, ей и достоевски, велик тво­рец на руската християнска култу­ра, в "Дневника на писателя" що е писал за нашето априлско въстание,
"Турски садист се готви да избоде очите на малко българско детенце. Наблюдава трагичната сцена литературният герой на Толстой Пиер Безухов (привърженик на християнския принцип за несъпротивление на злото) и се вайка: "Боже, той ще избоде очите на детето. Може би трябва да го блъсна, да го ударя?" "Па удари!" - вика Достоевски. "Но турчинът може да извади нож, може би трябва да го убия?" "Па убий!" - крясва християнинът Достоевски. "А, не. Аз ще се махна да не гледам как турчинът ще избоде очите на детенцето. Ще ида при Кети."
02 Юни 2012 12:25
Ей, никога няма да му го простят на Ботев това "Символ-верую" и че вярвал в единний светлий комунизъм. Сигурно затова като избухна "демокрацията" някои го обявиха за камуняка (е, тогава терминът беше друг), дунавски пират и терорист, отвличащ кораби на суверенни държави. недотам добър поет и какво ли не. Ядец, човекът си остана икона (макар, че човек-икона звучи малко парадоксално). Ми като не става така, решиха да си го признаят за икона и да обявят, че не е вярвал баш в това и че всичко е мистификация. Доказателства? "Бе той един друг се занимаваше с тая работа, ма той почина, ма го доказа човекът, извън всяко съмнение." И атеист не е бил. Аргументи? "Ми той познава толкоз добре библейските притчи." Като че ли е било възможно по онова време да получиш образование като на Ботев без да си изучил и Библията. И в Русия ги учил, отгоре на всичко. Няма ли за него Американски лицеи или поне турски... И що ви трябват двутомни анализи по тези въпроси. Човекът барем в нещо вярвал, а ние днес по вяра и идеали и до кончовите на ботушите му не стигаме.
02 Юни 2012 12:58
Ботев просто трябва да се чете! Това е същото като се взреш в нощното звездно небе - пред теб е цялата Вселена и всеки съзира там това, което мирогледът му позволява. Не обичам, хората, които все се опитват да ми обясняват" какво и защо е искал да каже Ботев". Той го е казал - веднъж и завинаги! Без мистификации и обяснения "под черта".
"Това е то Ботев.
А ти го усукваш.
Та тук за осукване нема!
Повзри се в живота
и ето ти Ботев,
и ето ти цяла поема!"
Което не значи, че не трябва да четем книги за Ботев. Може пък да научим нещо, което все още не ни е било известно!?
02 Юни 2012 12:59
В сравнение с днешните 26 годишни изглежда извънземен.
02 Юни 2012 13:50
Не ща да се съгласявам с интел инсайд, щото не вервам в стереотипи. Имам предвид - не вервам на приказки като българинът - такъв, българинът - онакъв.
Има всекви българи. Има всекви "цигани, турци, арменци".
Но, признавам, че науката опровергава предразсъдъка ми. Едно време великият Гаус написал един интеграл, без да предполага че ще стане основа на цяла приложна наука. Интегралът на нормалното разпределение. Ща не ща, ще кажа, че ако го пресметнем в определени граници, ще видим, че мнозинството от нашенците не разбират какво е национална свобода и не я ценят. Моята статистична извадка е от тоя форум.

02 Юни 2012 15:49
- А не които са чели Омир и Шекспир...
- Дори Паисий не са чели. Интелигентните хора, образованите, са били под 1%. Така че това е напълно традиционно общество, в него понятия като свобода, достойнство, нация и т.н. не съществуват. Нашите възрожденски деятели е трябвало да ги създадат. И най-силният техен създател е именно Ботев.

Така е. Но Паисий не е разчитал на високата читаемост на неговата "История...". Впрочем, той е имал възможността, а и средствата да я отпечата в Сремски Карловци. Но не го е направил, защото е искал историята му да бъде преписвана. По същество книгата на Паисий е програма за създаване на национална духовна интелгенция сред българите, които той виждал, че били "прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии."
Ботев е различна категория и паралелите с италиянското рисорджименто са напълно основателни. Ботев подава на една вече изградена българска интелигенция начина как да въздейства на въпросните орачи, копачи, овчари и прости занаятчии като обединява национално и социално - напълно в духа на Левски, впрочем. Разбира се, остава неразбран и опитът му да повтори похода на Гарибалди в балкански условия трагично се проваля.
Интел
02 Юни 2012 16:00
Баладично писмо


Не сколасахме с четата, байо.
Залудо затрихме момчетата.
Залудо измряхме, Българио.
Като псета ни клаха. И нека.

Робува си роба робията.
че що са за роба пет века?
Щом овчари стадата си криеха
и ни сочеха подли пътеки.

Затуй ли главите ни горди
анадолски дервиши побиваха.
И цяла нощ клета Околчица
мълчалива кръвта ни попиваше.

Че ден бе! Кънтяха челата ни.
Дълба ги оловото жежко.
Из урвите псуваше вятърът.
Орлици се виеха тежко.

И сбъднах молитвата. Спяха телата ни -
парцаливи, низвергнати, диви.
И ние кълняхме и плачехме, Дяконе:
- Ще възкръснат ли в Българско живите!

Ветровете са нашите мисли
и тъмна вода е скръбта ни.
Като мътно небе сме надвиснали -
двеста неми зловещи камбани.

По мъртви от мъртвите, мили народе,
по-живи от живите, робе и скоте,
ний пак ще превземем със гръм парахода
и пак ще загинем! Подписвам се: Ботев.


Балчо Балчев










02 Юни 2012 16:08
Миролюбивото и изпълнено с респект към власта книгоиздаване на дядо Петко е еднакво ценно за осъзнаването на една народност, колкото и безумно смелите, огнени и неподражаеми слова на Ботьова.


Ъхъ..... и все пак защо не погледнеш тиражите на българската преса през Възраждането и по колко време просъществуват тези вестници, как да се издържали. И ще видиш, че реалният адресат на Славейков също е тъй ограничен, както и на Ботев.
02 Юни 2012 16:09
Ботев научи българите, че свободата е ценност
Научи ?!
Дали?
02 Юни 2012 18:19
Интеле, в тежък грях си пред рода си.
Не си мисли, че си казал нещо умно или вярно.
Не е.
Само е обидно и то главно за теб.
02 Юни 2012 23:09
Ботев не е някаква абстракция, той е българин, от българите.
Що за хрумване, че той "учел" българите?
Той изразява знанието на българите, че свободата е ценност.
02 Юни 2012 23:11
Забележително е високомерието, с което едни българи намират, че другиТЕ българи са непълноценни, полуумни.
02 Юни 2012 23:31
Ботев не е някаква абстракция, той е българин, от българите.
Що за хрумване, че той "учел" българите?
Той изразява знанието на българите, че свободата е ценност.


Ние виждаме, че още от началото на неговото възраждание и до днешен ден той е преминал доста значително временно пространство в своето образование, но ако разгледаме по-отблизо неговото економическо състояние и неговът робски страдалчески живот, то ще да помислиме, че или никакво образование не е съществувало и не съществува днес у нас, или ако и да съществува, то това образование е непотребно, защото не принася никаква съществена полза на народа. Наистина у нас има и училища, и читалища, и вестници, и книжарници, и литература, но сичкото това е довело тоя народ до такава степен на човеческото щастие, щото той умее вече доста правилно да запише кога е станало в Турция глад, кога мор, кога пожар, кога са минали царските войски, кога са дошли черкезите, кога е наложен данъкът и на пеленачетата, кога... Но кажете ни, молиме ви се, сичкото това прогрес ли е за един народ, който има такова също право за съществувание и за развитие, каквото имат и сичките други народи по света? Нека говори кой що ще, а ние ще да кажеме, че ако би да се продължи и занапред тоя прогрес, то съществованието на нашия народ е немислимо.
...
Но да предположим, че европейският Китай ще да бъде в състояние да влезе в пътя на прогреса и че и на нашия народ ще да се даде такава барем сянка от свобода, за каквато мечтаят нашите червоугодни и сити дуалисти, то и в такъв случай ние пак ще да попитаме: осигурява ли се с това съществованието, развитието и бъдещето на българският народ? Както щете, но ние никога не би пожелали на своя народ прогреса на чехите, бъдещето на поляците и щастието на хърватите. С тие народи ние не можеме да сравняваме българския народ, който е заборавил вече своето прошедше, който ненавижда своето настояще и който полага сичките свои надежди на едно твърде недалечно бъдеще. Тоя народ се е събудил преди половина столетие и сичката негова деятелност се е заключала досега в стремлението да се избави от онова безчовечно двойно иго, което го беше довело до положение да забрави даже и своето собствено име. Той ритна калимавката, под която беше скриен от влиянието на сяка една нова човеческа идея и която беше намразил до такава степен, щото тя и сега се не ползува с някакво особено от него уважение, видя в какво нещо му не достига, за да излезе съвсем из своето робско положение и дойде до пълно убеждение, че за да може да съществува, нему е потребно да си отърси яката и от варварското турско зло.

Разбира се, че за да направи това, то и науката, и литературата, и поезията, и журналистиката, с една дума, сичката духовна деятелност на неговите водители би трябало да земат характер на политическа пропаганда, т. е. да се съобразят с живота, със стремленията и с потребностите на народа и да не бъде вече науката за наука, изкуството за изкуство, а журналистиката за преживяние старото, изгнилото и отдавна вече изхвърлено европейско гюбре. Но тука може някой да ни каже: науката, литературата, поезията и т. н. са произведение и отражение на самия живот на народа, следователно, ако тие имат такова направление, то това показва, че потребностите и стремленията на самия народ са такива. - Да, това би имало смисъл за назе, но само в такъв случай, ако да би и нашият народ се ползувал барем с такава сянка от свобода, с каквато се ползуват в настоящето време чехите, хърватите, сърбите, поляците, ирландците и т. н. - Тогава да чакаме и ние да добием тая свобода? - Чакайте, господа, чакайте и водете народът из пътя на вашия глупав мирен прогрес и той скоро ще да заприлича на оная знаменита карикатура, с която светите отци на втората французка революция се присмяха на своето собствено дело. Тие изобразиха онова животно, което се нарича магаре (да им прости народът за това изражение) и прекараха от самара му до пред самата му глава едно дърво, за което вързаха един наръчник сено така, щото муцуната на животното да не може да го достигне. Магарето се стремеше да хапне от сеното и гладно, жъдно и излъгано пристъпяше напред и вървеше в пътя на прогреса. Такъв смисъл има за нас и онзи мирен прогрес, който се проповядва днес в нашия народ, но с тая само разлика, че французкото магаре е вървяло само, а нашето върви възседнато от босфорския идиот, водено от екзархията и карано от нашите свободолюбиви и прогресивни робове. Но стига толкова.

От сичкото това, що казахме дотука, ние не можеме да направиме друго никакво заключение, освен това, че единственото спасение на нашия народ се състои в революцията. Който има уши, той нека чуе. Нашата революционна партия скоро ще покаже де е, какво е и какво иска.
03 Юни 2012 04:37
Много добър цитат Бонго, само че до момента светът познава една единствена успешна революция - Френската и нищо повече...Всички останали или са неуспешни или пък временно успешни
03 Юни 2012 07:24
френската революция завършва с император наполеон, демократска република все още няма, и е оригинално мислене вън от шаблона господар, роби, и посредник чорбаджии между тях, защо ми се натрапват всякакви чужди модели и героите ни напасват в чужда менталност, с америка и турция сме заради нато и това е всичко
03 Юни 2012 08:13
българите сме слънчен народ дарен с творчество, не копираме кат папагали а творим, ново, оригинално, несрещано, дивият капитализъм е роден, отгледан в америка с предприемачи наричани в свойто време бароните разбойници, индустриализират една държава трети ешалон до икономически лидер, подобно сталин без да жали матряло същото е свършил, българските комунисти, що ми е див капитализъм мене, деиндустриализирал българия, и тъй стигаме до лицемери, богати не с труда си а с посреднечество между най нови господари и един и същ народ,
То чорбаджии­те, които знаят твърде добре, че той не иде да управлява, ал да си пълни пазухата с пари, отиват да го посрещат, стават приятели с него и го научават от де и как може да извади по­вече пари. Тъй като турците притесняват, обиждат и унеправдават българския народ, то не са по-малко криви и нашите чорбаджии, които слу­гуват на турците, както посредници върху всяка неправда, като им дават най-потребните познания върху подобни работи и държат лицемерието между народа и турците, т. е. гледат пак да бъдат и с едната, и с другата страна добре.
03 Юни 2012 08:19
Някак доста наивно звучи !!!!Особено в часта за Българския Народ !!!!
03 Юни 2012 09:23
историята не е летоописание на човека, а наука правилата на живот, в нея всичко се е случило за да не се повтаря, парадокси сподирят человека уседнал в живот, с живот в голяма обща къща, и колкото повече подобрил производство, толкоз повече излишъци се появили, нуждата от някой да ги притежава, разпределя, тях и труда, нови къщи за изританите от бившия общ дом, веке господарски
подобно плановото стопанство не успява, а производството на излишъци веке изтощава природните ресурси, за разпределянето на останалите пък войскари ти са потребни и машини, за неживот, и в историческата тъй спирала трябва някой, българин творец по промисъл, с във времето живот.... не слушайте недостойни в разум с хули по народ създал творци
03 Юни 2012 10:25
Забележително е високомерието, с което едни българи намират, че другиТЕ българи са непълноценни, полуумни.


Откога на истината започнахте да казвате високомерие?
Не е високомерие да кажеш, че съвременният българин като цяло е опростачен, слабо грамотен, отказващ да мисли и страхуващ се да защитава правата си.
Десет дни проверявах матурите на "новите надежди". Е, можете да сте спокойни и да нямате надежди. Сами отгледахме, възпитахме и "образовахме" бъдещия си кошмар.
Оттук нататък само реализмът ще ни извади на повърхността. И приемането на истината, колкото и болезнена да е тя.
03 Юни 2012 10:30
PisiMisi, За десетдневния ти кошмар. Искрено ти съчувствам и се безпокоя как се ... възстановяваш после това.
03 Юни 2012 10:41
Искрено ти съчувствам и се безпокоя как се ... възстановяваш после това.


За съчувствието - благодаря. Но трябва да съчувстваме на всички себе си като общество.
А за възстановяването...мисля, че за още десетина дни ще се пооправя.
А относно чувствата....много и различни са. За жалост минорните преобладават.
03 Юни 2012 10:48
Но трябва да съчувстваме на всички себе си като общество.


Аз се чувствам ... отговорен. Въпреки че не работя в сферата на образованието. Страшно е да установиш, че една цяла генерация е ... похабена. И че си се провалил в дълга си да отгледаш, възпиташ и обучиш тези след теб. Тези щети в по-голямата си част са невъзстановими.
03 Юни 2012 11:01
изкушен съм да се върна, мисълта във вечността живее, не временността, на дятето се подарява добродетелност, деятелност в добро, любов, образование, мечти, във временността всичко се е случило и е било, баба вангя дума, ке има работа за всички ви, прислужници, камериерки, бензинаджий.... сещам се и филми напримерно с антъни хопкинс за слуга прекрасен, туй се търсело във време оно
човекът без история обичайно помни последен винт спирала, а не бива да е кръг, с туй дето знае, с начало дето му е края, спирала е животът, със стимули и с това кое не знае
03 Юни 2012 11:03
03 Юни 2012 11:34
Въпросът е откъде минава границата на "елитарността" и не-"елитарността" - дали през нацията, дали през личността, дали през двете. Дали във всеки от нас има нещо и от двете, или пък всеки от нас е изцяло отсам или пък оттам. Едното е личност, разделена и нецялостна, дето носи в себе си и Ботьова и роба. Другото е нация, разделена в дълга и битието си. А третото е най-страшно - гмеж от отчуждени и нецялостни. Оттук натам иде ред да се запитаме как съжителстват ботевското и робското и в нацията и в отделната личност. Традицията повелява ботевското да ръчка робското, а робското да го ... предава. Страшно е да си личност или нация, обречена на нецялост, предаваща сама себе си в грозни терзания. Страшно и когато робът надделее - погребе единосъщния си и полегне на гроба му да дремне доволен. Каин и Авел в едно тяло. Разделени.


И Господ рече на Каина: Где е брат ти Авел? А той рече: Не зная; пазач ли съм аз на брата си? (Битие 4:9)


03 Юни 2012 11:46
авел е духът, духовноста, тя е пропускът във вечност, до десното колено Господу ако вярност във сърце си му почитал, затуй е силата във химна на възроденният народ
не зная, не познавам, гений, интелигентен, интелектуалец народа си да мрази, губи по дефиниция да е такъв
03 Юни 2012 13:57
03 Юни 2012 14:54
- От тази гледна точка онова спорно "Вярвам в единний светъл комунизъм" негово ли е, или не?
- Смята се, че по-скоро не е негово. Май е мистификация. С този въпрос се занимаваше известният изследовател на Ботев Илия Тодоров, Бог да го прости. Още в 1990 година той публикува в сп. "Летописи" един доста обемен и аргументиран текст, че "Символ-верую" е мистификация. Опираше се на това, че в текста има някои комунистически лозунги, които са се родили 20-30 години след смъртта на Ботев. От рода на общата собственост върху земята - неща, които по времето на Ботев е нямало как да бъдат изречени, защото не са били родени в комунистическата идеология. Има и друг проблем - твърдението за Ботевия атеизъм. Това твърдение се появява за пръв път у Захарий Стоянов - в опита за Ботева биография, което твърдение според мен е малко несигурно.

Айде бе, и тези суеци-уж изследователи се въртят, като ветропоказатели, накъдето духа вятъра. Разбира се, като революционер Ботев се е възхищавал на Френската комуна, но той не е бил философ, че да разбира надълбоко марксизма по неговото време. Този автор показва, че в литературата може да се въртиш, както си искаш. Не е като точните науки, където сравняваш числа. При неговата "уж наука" можеш да си изсмучеш каквото искаш от пръстите и да доказваш каквато си искаш теза. Това се казва "пожелателно мислене и пожелателна наука".
03 Юни 2012 15:15
Много добър цитат Бонго, само че до момента светът познава една единствена успешна революция - Френската и нищо повече...Всички останали или са неуспешни или пък временно успешни
Иво Кунчев, както винаги се изпуска неподготвен, в случая не познава историята. Първо, какво значи успешна революция?
1. Нидерландската революция е била по-успешна от Френската, защото е постигнала това, към което се е стртемяла.
2. Английската революция е била успешна, защото е победила, но след смъртта на Кромуел настъпва 20-годишна реставрация. Едва с идването на Вилхем Орански революцията се счита напълно победила.
3. Френската революция също в началото побеждава, след нея следва гражданска война във Франция, Багодарение на завоевателните воййни на наполен-Бонапарт тя за разлика от предишните няма локален характер, а се разпространява из цяла Европа. Но след неговият разгром и Венския конгрес през 1815г. настъпва дълбока реставрация, така, че трудно може да се каже, че е победила. Нужни са повече от 100г. и няколко революции и 2 войни за да победят идеите на Френската революция-Юлската революция в Париж през 1830г., революциите в цяла Европа през 1848-49г. (Виена, Париж, Дрезден и др.), революцията на Гарибалди в Италия, Френската комуна, 1-та световна и 2-та световна война. Това са все стъпките при които бавно и мъчително се прокарват идеите на френскарта революция, т.е. буржоазното господство.
4. Руската революция също е успешна - тя е 1 година преди Октомврийската, октомврийската е нейния финал и тя открива нова ера, след това следват гражданската война в Русия и 2-рата световна война. Сигурно щяха да последват и други войни, ни наличието на ядрено оръжие определяше мирът, по-точно наличието на Студена война вместо гореща. При Горбачов настъпи отново Реставрацията и сега сме в този период. Но това няма да е за дълго. Стахувам се да помисля какви сътресния ще последват.
Така се развива историята, така, че по-успешна и по-неуспешна революции са доста относителни определения.
03 Юни 2012 18:20
стига мене тая отплата, нявга да каже народа, умре сюрмаха за правда, свобода, родина
духовен аристократ сал може народа си да дава, в разбърканото ни време трудно се проумява, треба ти е в гена
04 Юни 2012 09:00
Има един юношески устрем нещата да са прости, да наредим лошите отляво, а добрите - вдясно. Да сме си наясно във всеки един момент.
Уважаваме този порив, но с наивизъм истината не излиза.
Твоята теза подсказва, че вярваш в чудеса и ги търсиш неуморно.
Ето сега, подред:
Те са гигантски изключения

Защо? Къде са израстнали - на Марс? Кой ги е възпитавал, Аристотел може би?
на генофонда
Божия намеса? Мутация?
и за времето си
а Раковски, кап. Петко, Бенковски, и т.н.?
Те са един идеал

Не са, реални хора са, реален продукт на времето и народа си.
ако Народът ни има някакви заслуги
сиреч - няма заслуги? Това, че е оцелял и запазил идентичност, култура, име - е малко? Или теб те дразни, че не е народ от герои, да грабне оружие мало и голямо? Ти ... искаш ли народ от герои? Възможен ли е?
Аз искам народа да ЖИВЕЕ, да пасе овце, да оре земята, да ражда деца ... Защото героите деца нямат. Нас нямаше да ни има.
липсата на връзка между Народа (масата), и порива за Свобода.
пак мечта за народ от герои.
Селата пред Ботевата чета са мълчали зловещо

А, именно. Това е ясен факт по който може да се мисли.
Но обяснението не е удобно за мазохисти евгеници.
И то е, че ситуацията не е била "революционна".
И Ботев е знаел това много добре. И тръгва на самоубийствена мисия с ясно съзнание за това.
Когато четем Ботев ние всъщност виждаме репликите на едната страна от сериозен диспут, който е воден тогава.
...
Не всеки може "силно да люби и мрази".
И не е и необходимо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД