:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Германия има само 3 месеца да спаси еврото и ЕС*

Еврозоната повтаря онова, което често се е случвало в световната финансова система - кредиторите на практика прехвърлят бремето върху страните длъжници, като се отървават от собствената си отговорност за неравновесието. И ще трябва рязко да смени политиката си, ако иска да успее да се справи с кризата
Джордж Сорос
След краха през 2008 г. има широко признание от икономистите и обществото, че икономическата теория се провали. Няма обаче съгласие за причините и степента на провала.

Струва ми се, че провалът е по-голям, отколкото се мисли. Той стига до основите на икономическата теория. Икономиката опита да се моделира по примера на Нютоновата физика. Тя се опита да открие всеобхватни и постоянно действащи закони, управляващи действителността. Но икономиката е обществена наука, а между природните и обществените науки има фундаментална разлика. Социалната среда е съставена от мислещи същества, които вземат решения въз основа на приблизителни познания. Точно това икономическата теория се опита да омаловажи.

Социалните събития имат мислещи участници, които изразяват своята воля. Те не са странични наблюдатели, а въздействат върху вземащите решения, чиито решения пък влияят върху хода на събитията. Не съм достатъчно подготвен да критикувам теорията на рационалните очаквания и хипотезите за ефикасния пазар, защото като участник в пазара ги смятам за толкова нереалистични, че никога не съм си правил труда да ги изучавам. Това е самообвинение, но предпочитам да оставя на други подробната критика на тези теории. Вместо това предпочитам да ви изложа



коренно различен подход към финансовите пазари



Вдъхновен съм от Карл Попър, който ме научи, че човешката интерпретация на действителността никога не й отговаря напълно. От една страна, хората се стремят да разберат ситуацията; това е познавателната функция. От друга страна, те се стремят да въздействат на ситуацията; наричам го манипулативна функция. Двете действия свързват в противоположни посоки мислещите същества и ситуациите, в които те участват. При познавателната функция се очаква ситуацията да определи вижданията на участниците; при манипулативната функция се очаква възгледите на участниците да предопределят резултата. Когато двете функции действат едновременно, си влияят взаимно. Двете функции образуват кръгово взаимоотношение. Наричам това рефлексивност. При рефлексивна ситуация вижданията на участниците не могат да отговарят на действителността, защото действителността не е нещо независимо от тях; тя е повлияна от възгледите и решенията на участниците.

Погрешимостта и рефлексивността са свързани като сиамски братя. Без погрешимост не би имало рефлексивност - макар че обратното не е задължително: разбиранията на хората могат да бъдат несъвършени дори при отсъствието на рефлексивност. Обективно погледнато, не съм открил рефлексивността. Други я признаха преди мен под други названия. Робърт Мъртън описа ефекта на самоизпълняващите се предсказания, Кейнс сравни финансовите пазари с конкурс за красота, където участниците се опитват да отгатнат коя ще се хареса най-много. Но тръгвайки от погрешимоста и рефлексивността, аз се фокусирах върху проблемна зона, по-специално върху ролята на погрешните концепции и разбирания върху оформянето на поредицата събития, които доминиращите икономисти се опитаха да игнорират. Според мен



финансовите балони не са чисто психически феномен



Те имат два компонента: доминираща тенденция и погрешната й интерпретация. Балоните се надуват, когато самозахранването е положително, т.е. когато тенденцията и нейната пристрастна интерпретация взаимно се подсилват. Постепенно разликата между тях нараства и става неудържима. След прехвърляне на кулминацията те се преобръщат и започват да си въздействат в обратна посока. Балоните обикновено са несиметрични: растежът е бавен, а пукането е внезапно и опустошително.

Според моята теория финансовите пазари произвеждат балони, докато има тенденция към равновесие. Откакто балоните нарушават равновесието на финансовите пазари, историята е белязана от финансови кризи. Всяка криза предизвиква регулиращ отговор. Така са се появили централизираното банкиране и финансовите регулации.



Зад невидимата ръка на пазара се протяга видимата ръка на политиците



Вместо да правим безвременни закони и модели, трябва да изучаваме събитията в техния времеви контекст.

Кризата на еврото е особено показателна. Властите не разбират нейната същност; те си я представят като фискален проблем, докато тя е по-скоро банков проблем и проблем на конкурентоспособността. И прилагат грешно лекарство: не може да се намали дълговото бреме чрез свиване на икономиката. Кризата се разраства поради неспособност да се разбере динамиката на социалната промяна; валидните до един момент политически мерки се оказаха недостатъчни в момента, когато започна прилагането им. Как се случи това? Моят отговор е, че се появи балон, но не финансов, а политически. Той се отнася до политическото развитие на Европейския съюз и това ме кара да мисля, че кризата на еврото заплашва да разруши ЕС.

Твърдя, че



сам по себе си ЕС е като балон



Във фазата на своето раздуване той бе по определението на психоаналитика Дейвид Тъкет "фантастичен обект" - нереалистичен, но изключително привлекателен. ЕС бе материализация на едно отворено общество - обединение на нации, опиращи се на принципите на демокрацията, човешките права и върховенството на закона, при което никоя нация или националност няма доминираща позиция.

Процесът на интеграция се насочваше от малка група прозорливи държавници, които по думите на Карл Попър се занимаваха с мирно социално инженерство. Те признаваха, че съвършенството е недостижимо; затова си поставяха ограничени цели и твърди срокове, след което мобилизираха политическата воля за малки стъпки напред, съзнавайки напълно, че щом ги извървят, ще проличи, че са недостатъчни, и ще се наложат нови стъпки. Процесът се подхранваше от своя успех - много приличащ на финансов балон. Така Европейската общност за въглищата и стоманата се превърна постепенно в Европейски съюз - стъпка по стъпка.

Германия обикновено бе начело на усилието. Когато съветската империя започна да се разпада, германските ръководители разбраха, че обединението на държавата им е възможно само в контекста на по-обединена Европа, и затова бяха готови на значителни жертви, за да го постигнат. При пазарлъците те бяха склонни да дадат малко повече и да вземат малко по-малко от другите. В същото време германските държавници уверяваха, че Германия няма независима външна политика, а има само европейска политика.

Процесът достигна кулминация с Договора от Маастрихт и въвеждането на еврото. Сетне настъпи период на стагнация, който след краха през 2008 г. се превърна в процес на дезинтеграция. Първата стъпка бе направена от Германия, когато след банкрута на "Леман Брадърс" Ангела Меркел заяви, че гаранциите за другите финансови институции трябва да дойдат от всяка държава поотделно, а не от целия Евросъюз. Финансовите пазари загубиха година, за да схванат последиците.

Договорът от Маастрихт имаше



вроден недостатък, показващ погрешимостта на властите



Главната му слабост бе добре известна на неговите архитекти: той създаде валутен съюз без политически съюз. Архитектите си мислеха, че когато възникне нужда, ще се появи политическа воля да се направят необходимите стъпки към политически съюз.

Но еврото имаше и други дефекти, за които не се досещаха неговите архитекти и които не са напълно разбираеми и до днес. Вече ясно се вижда, че главният източник на проблема е съгласието на страните членки да отстъпят на Европейската централна банка правото да емитира пари без реално покритие. Когато бе въведено еврото, регулаторите позволиха на банките да изкупуват неограничено количество държавни ценни книжа, без да заделят капитал; по същия начин и централната банка приемаше държавни облигации. За търговските банки бе изгодно да трупат облигации на по-слаби членки на еврозоната, за да спечелят няколко допълнителни базови пункта. По тази причина лихвите се изравниха, но за сметка на това конкурентоспособността се раздалечи. Германия, която се бореше с бремето на обединението, предприе структурни реформи и стана по-конкурентоспособна. В други страни имаше строителен и потребителски бум благодарение на евтините кредити и това ги направи по-малко конкурентоспособни. Тогава дойде крахът от 2008 г. и тези страни се оказаха в положението на тежко задлъжнели държави от Третия свят, и то във валута, която не могат да контролират. Поради разликата в конкурентоспособността Европа се раздели на кредитори и длъжници.

На финансовите пазари им трябваше време, за да разберат, че държавните облигации, смятани за безрискови, са обект на спекулативни атаки и могат да се обезценят; когато го разбраха, рисковите премии скочиха драматично. Търговските банки, които разчитаха на тези книжа за своя баланс, станаха потенциално неплатежоспособни. Така се оформиха двата главни компонента на проблема, с който се сблъскваме:



държавната дългова криза и банковата криза, които са тясно преплетени



Еврозоната повтаря онова, което често се е случвало в световната финансова система. Има близко подобие между кризата на еврото и международната банкова криза през 1982 г. Тогава международните финансови власти направиха необходимото, за да защитят банковата система: наложиха лишения на периферията, за да спасят центъра. Сега Германия и други страни кредиторки играят несъзнателно същата роля. Подробностите се различават, но идеята е същата: кредиторите на практика прехвърлят бремето върху страните длъжници, като се отървават от собствената си отговорност за неравновесието. При еврокризата отговорността на центъра е дори по-голяма, отколкото бе през 1982 г. "Центърът" е виновен за мъглявата система, прилагаща мъгляви договори, преследваща мъглява политика и винаги правейки твърде малко и твърде късно. 80-те години на ХХ в. бяха изгубеното десетилетие на Латинска Америка; подобна съдба чака и Европа. Това е отговорността, която Германия и други страни кредиторки трябва да признаят. Но няма признаци, че ще се случи. Единствената им цел е да печелят време.

Понякога това върши работа. Финансовата паника утихва и властите успяват. Но не и този път, защото финансовите проблеми бяха усилени от политическата дезинтеграция. Това е политическият балон, за който стана дума. От лятото на 2011 г. се наблюдава нарастващо бягство на капитал от по-слабите страни. Така неравновесията се увеличават експоненциално. В края на март т.г. Бундесбанк имаше претенции за 660 млрд. евро към централните банки на периферните държави. Тя осъзна потенциалната заплаха и сега води кампания срещу неограниченото наливане на пари, като започна да взема мерки за ограничаване на загубите в случай на банкрут. Това създава самоизпълняващо се пророчество. Щом Бундесбанк започва да взема предпазни мерки срещу банкрут, всеки ще стори същото. Резултатът е ограничаване на достъпа до кредити - особено за малките и средни предприятия, които са главният източник на работни места. Така кризата се задълбочава.

Реалната икономика в еврозоната върви към упадък, докато Германия продължава да е във възход. Пропастта се увеличава. Политическата и социалната динамика също работи за дезинтеграция. Както пролича на последните избори, общественото мнение става все по-критично към политиката на лишения. Нещо трябва да се случи.

По мое мнение властите имат



три месеца да поправят грешките си



и да обърнат тенденцията. Под власти разбирам главно германското правителство и Бундесбанк, защото при криза кредиторите са на седалката на шофьора и нищо не може да се случи без германска подкрепа. Очаквам гръцкото общество да бъде достатъчно уплашено от перспективата да бъде изгонено от ЕС, за да даде поне малко мнозинство на изборите на коалиция, която е готова да изпълнява сегашното споразумение. Никое правителство обаче не може да изпълни условията и затова върхът на гръцката криза вероятно ще е през есента. Германската икономика също ще отслабва и тогава на канцлера Ангела Меркел ще й бъде още по-трудно от днес да убеди германското общество да приеме допълнителни европейски отговорности. Това е рамката на тримесечния прозорец за действие.

Невъзможно е да се предскаже какво ще стане. Събитията не са праволинейни и може да се развият в безпорядък. Разпадането на еврото несъмнено ще доведе до разпадане и на шенгенската зона, на общия пазар и на самия Европейски съюз. Неизпълними претенции и неуредени спорове могат да поставят Европа в по-лошо положение, отколкото когато бе замислен проектът за обединена Европа.

Но по-вероятно е еврото да оцелее, защото крахът му ще бъде опустошителен не само за периферията, но и за Германия. До края на годината Бундесбанк ще затъне с един трилион евро лоши кредити от периферни държави. Затова Германия навярно ще направи необходимото за спасяване на еврото, но не повече. Разделението в еврозоната между кредитори и длъжници ще продължи да се задълбочава. Евросъюзът ще се превърне в нещо много по-различно - ще стане германска империя с периферия като неин хинтерланд.

Трябва да се убеди Германия да покаже водачество и да запази Европейския съюз. Бъдещето на Европа зависи от нея.



___________

* Реч на Джордж Сорос, произнесена на 2 юни 2012 г. на Седмия фестивал по икономика в Тренто, Италия, която разбуни политическите, икономическите и журналистическите среди в Европа и света.

 Възловото звено в кризата е Бундесбанк. Ако се скъса, ще започне разпад на Евросъюза.
87
7108
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
87
 Видими 
04 Юни 2012 20:27
Дразнещо и глупаво.
Аз по принцип мога да изказвам много по-апокалиптични теории от него, не е като да се дразня от апокалиптичността му само.

Удивлявам се на кашавия изказ и мислене на Шорош. Не е ясно какви са тезите, не е ясно какви са доказателствата. Не е ясно какви са изводите, какви са препоръките. Няма теория, няма стройна логика, няма математика. Няма сравнение с други части от света - Щатите, Азия,... няма исторически поглед.
04 Юни 2012 20:27
Много точен анализ, само дето е твърде тенденциозен и съвсем старателно (нарочно) прикрива по-дълбоката и реална причина за всичко.
Само веднъж загатва нещо по въпроса:

Но еврото имаше и други дефекти, за които не се досещаха неговите архитекти и които не са напълно разбираеми и до днес. Вече ясно се вижда, че главният източник на проблема е съгласието на страните членки да отстъпят на Европейската централна банка правото да емитира пари без реално покритие.

Що така таз гореописана опрерация се изпълнява от ФЕД неколко десетилетия без да се оказва "проблем", поне за заеинтересованите финасисти-собственици на света и досега все не е във фокуса именно като основен глобален проблем?
Или Сорос играе според поговорката:
"Казвам ти дъще, сещай се снахо!"?
04 Юни 2012 20:42
Емакс,защо щом знаеш толкова не си ти на неговото място!?
04 Юни 2012 21:24
....щом знаеш толкова не си ти на неговото място!?

Защото си имам мое място.
04 Юни 2012 21:27
Капитане, не случайно съм си създал навика като прочета тук нещо преводно или "по материали на чуждия печат", да потърся оригинала, та да разбера за какво става въпрос. Оригиналната реч на Сорос може да се прочете тук. Пасажът, който те е впечатлил, звучи така:
In retrospect it is now clear that the main source of trouble is that the member states of the euro have surrendered to the European Central Bank their rights to create fiat money. They did not realize what that entails – and neither did the European authorities.

Второто изречение се е изгубило в превода, но не това е важното. Според мен акцентът на Сорос не е в парите без покритие - те всички пари на днешно време, освен ако е останало някое екзотично изключение, са такива. Акцентът е в отдаването на ЕЦБ на създаването на пари, без да се осъзнават последствията. Умните и подредени държави се възползваха от еврото като бачкаха, реформираха се и спечелиха. По-глупавите и по-разхайтените го удариха на консумиране или на надуване на кредитни балони, например строителни, и я закъсаха.
04 Юни 2012 21:29

Вдъхновен съм от Карл Попър, който ме научи, че човешката интерпретация на действителността никога не й отговаря напълно. От една страна, хората се стремят да разберат ситуацията; това е познавателната функция. От друга страна, те се стремят да въздействат на ситуацията; наричам го манипулативна функция. Двете действия свързват в противоположни посоки мислещите същества и ситуациите, в които те участват. При познавателната функция се очаква ситуацията да определи вижданията на участниците; при манипулативната функция се очаква възгледите на участниците да предопределят резултата. Когато двете функции действат едновременно, си влияят взаимно. Двете функции образуват кръгово взаимоотношение. Наричам това рефлексивност. При рефлексивна ситуация вижданията на участниците не могат да отговарят на действителността, защото действителността не е нещо независимо от тях; тя е повлияна от възгледите и решенията на участниците.


Сорос би могъл да приложи наученото към ... собственото си поведение. Когато си казал А ("познавателна" + "манипулативна" функция), после Б (самосбъдващите се пророчества), то добре е да продължиш и по-нататък.
04 Юни 2012 21:47
Емакс, защо щом знаеш толкова не си ти на неговото място!?
Защото не са го поканили на Седмия фестивал. Но на тринадесетия фестивал, когато ще се ваят от оптимистични по-оптимистични теории, може да чуеш друг кашав израз как било то САЩ да покаже водачество или пък Китай или Русия при разпадането на долара, опс въвеждането на "електронни пари" с цел запазване на световната финансова система.
Много точен анализ
И какъв е изводът от "точния анализ"!? Прикрита американската доктрина за Европейски съединени щати!?
Икономиката опита да се моделира по примера на Нютоновата физика. Тя се опита да открие всеобхватни и постоянно действащи закони, управляващи действителността.
Откога натрапването на съзерцателни умозрения се нарича откриване на закони? Разликата между учените и икономистите е, че първите се опитват да опишат явленията по най-простия начин ("откриването" става, когато явленията не се описват с известното до момента и когато следствията са в логична връзка с причината), докато вторите се опитват да усложнят описанието по възможно най-неясен начин, деривативен, спекулативен (парите създавали стойност; парите- двигател на света) та чак имагинерен (отрицателна доходност вместо простото ЗАГУБА) и когато между следствията и причината се види, че няма връзка, се дудне за "световна криза" сякаш Господ ни е спуснал.
04 Юни 2012 21:58
Абе и Сорош хитрува, казва само част от истината.
Основният проблем е цената на еврото, дали ще е под или над долара.
Паричната система си е функционирала 3 хилядолетия безпроблемно по своите си закони, саморегулира се.Сега някои виждат че саморегулацията ще ги ощети и дай да променяме правилата, белким я избегнем.Е, няма да стане, колкото по рано нещата се саморегулират, толкова по добре за всички.Да се продължава така е безсмислено и вредно , кръв ще се лее.
04 Юни 2012 22:01
казва само част от истината.
Най-добрият начин да излъжеш някого.
04 Юни 2012 22:02
Работата става напечена, досега в колонката списуваха само ученици, сега се появи сам Великият Майстор.

Главната му слабост бе добре известна на неговите архитекти: той създаде валутен съюз без политически съюз.

Сега се замислям, съюзът на банкерите-сатанисти всъщност какъв съюз се пада да е?
Реч на Джордж Сорос, произнесена на 2 юни 2012 г. на Седмия фестивал по икономика в Тренто, Италия, която разбуни политическите, икономическите и журналистическите среди в Европа и света.

А за Исландия нищо не прочетох?
04 Юни 2012 22:13
Е, Сорош отдавна вече не е великият манипулатор, и тои стана само един от многото.Както всчки останали гледа собственният си интерес.И него го е бъз че ще стане беля и ще го отнесе, та с половинчати работи манипулира.
Проблема не е в политическият съюз а в това че различните страни имат различни интереси, иначе съюза е най лесното.Не може еврото да е марка с различен надпис защото зад еврото не е само Германия, а и Португалия и Гърция.
04 Юни 2012 22:29
Не изпадайте в заблуждения, о маси на обществото, защото там където има много пари, има многото власт и много акъл.

Сорос е майстор на словото и мисълта и може да прекара ВСИЧКИ участници не само из форумите, но и в правителствата, през 100 извора и да ги остави жадни.

Действително Сорос е казал тези неща, но когато подобна личност говори вие трябва да се досещате, че той говори, но не онова което мисли, а това което публиката иска да чуе, за да дискутира.

Хората с многото пари винаги говорят едно, но не го мислят, а мислят второ - без да го споменават, защото в главите им е трето, което е не само планирано, но и почти реализирано. Своеобразен словесен покер - не се вързвайте!
04 Юни 2012 22:42
Лешоядът сорос май ще се гътне преди еврото.
04 Юни 2012 22:49
Умните и подредени държави се възползваха от еврото като бачкаха, реформираха се и спечелиха. По-глупавите и по-разхайтените го удариха на консумиране или на надуване на кредитни балони, например строителни, и я закъсаха.

Като имаше марки и драхми пак беше същото. А като имаше продължителен евтин и леснодостъпен кредит и с долари и с евро, с реформи или без, все едни и същи поразии ставаха. Само дето не е политически коректно да обясни защо.
04 Юни 2012 22:50
То и Берлускони каза онзи ден че така еврото няма да го бъде, или да се печати или германците да си връщат марката и да прават каквото щат.
04 Юни 2012 22:55
Човекът е много точен: Еврото може да се срине, но може и да не се срине. Утре ще прочета материала още един път и дано разбера повече за сложната корелация между познавателната и манипулативната функция. Дали да си държа парите в евро и долари или да си купувам "безрискови" държавни ценни книжа. Изобщо полезно четиво.
04 Юни 2012 23:02
Австралийски долар, поне яка лихва ще точиш.
04 Юни 2012 23:02
Навремето като ме въртяха на стола, за да видят ставам ли за парашутист, минах най-добре от всички в групата. Не че моят вестибуларен апарат бе по-добър от техния. Просто бях чел книгата на Франк Еверест "Человек, который летал быстрее всех" (руския превод). Там той описва как мозъкът ти те лъже и как не бива да му се поддаваш, а да се довериш на уредите. Когато те въртят на стола със затворени очи, то не след дълго идва усещането, че се накланяш на една страна. Естествената реакция е да възстановиш равновесието. Но аз знаех, че това е илюзия, номер на претоварения мозък. Когато спряха накрая с въртенето имах усещането, че съм се килнал, та чак полегнал на една страна на стола. След като отворих очи, видях че всъщност седя ... изправен.
04 Юни 2012 23:37
Firmin, само да утчоним - всъщност - ако си минал най-добре на тестовете - значи твоя вестибуларен апарат е... най-"лошия", в смисъл - най-НЕчувствителен. Колкото по-чувствителен е този апарат у даден човек - толкова по-лесно го хваща морска болест, по-трудно минава пилотски тестове, по-гадно му става от въртележки и т.н.
Манрико, признавам този път се доверих на превода, не че е много "изгубено" в него, но в случая "fiat money" си е баш това, за което става дума. Как ще го наречем през годините - все си е същото - пари, които нямат обезпечение, но се въведени с държавна блаогословия да са официално разплащателно средство...
За другото - не съм специалист-икономист, ама все пак евала на Сорос, че публично все пак процеди през зъби, е икономиката не е наука и че "точните" прогнози могат да бъдат по-неточни от прогнозата за времето утре.
И накрая - разликата между Сорос и Нютон оставям за десерт, аз улязям...
05 Юни 2012 00:02
Господина е положил големи усилия за да се пусне димна завеса и се скрие основния причинител на Проблема - алчността на Сатанинско-Банкерския Интернационал и главното му оръжие - фед. Както и това, че частните "национални" банки във водещите икономики са подведомствени на фед. И не само те. Упражняващите Финансовия гнет над света най ги е страх да не се разпространи опита на Исландия: - Арест и съд над банкерите, национализация на банките и пращане кредиторите да си търсят парите от затворените банкери.

Ето защо се "очаква" да не бъде избрано мнозинство способно да проведе Исландският гамбит:

... Очаквам гръцкото общество да бъде достатъчно уплашено от перспективата да бъде изгонено от ЕС, за да даде поне малко мнозинство на изборите на коалиция, която е готова да изпълнява сегашното споразумение. ...


Не може и да има съмнение, че империята на Злото не иска да потъне сама и минирането на ЕС чрез дейността на банки като Голдман Сакс - част от заговорниците , т.е. фед - не е случайно. Така както целенасочено се предизвика и постигна финансова разруха по северната дъга на Средиземно море. Южната пък, бе поразена изцяло с пълна дестабилизация, разрушаване на Либия и разпад на държавността на останалите държави, но без видимо такъв в Алжир и Мароко. Усилията продължават в източна посока - след Ирак - Сирия. Като главната цел е в посока Иран. На този фон уважаемия олигарх и ярък представител на Pax "J", не спестява нонсенсовата комбинация от думи като, "демокрация" и "върховенство на закона" - където, за един вид подправка към манджата, вмъква и Сцената на световния куклен театър - обединените нации:

...обединение на нации, опиращи се на принципите на демокрацията, човешките права и върховенството на закона, при което никоя нация или националност няма доминираща позиция. ...



Така, така, никоя нямала доминантна позиция?! Вярно, нациите на окупираните държави начело с пиндостан и подгласници, са само оръдия. Но ездачът им, разтворил паст за целия свят - с НСР, е добре известен. Видим отвсякъде и онаглял без мярка. После на финала се поднася черешката върху тортата. Старият враг, както винаги, е отново на всеобзорение. Въпреки, че де-факто той е под двойна окупация, имал е наглостта да обедини народа си, да работи здраво - голяма част на ангария и сега пак - да е обявен за всеобща заплаха:

... Евросъюзът ще се превърне в нещо много по-различно - ще стане германска империя с периферия като неин хинтерланд. ...


Направо безценен бисер! А дали ще е по-лошо от моментното състояние и видимите тенденции? В същност се подгрява не преставащата, колосална пропаганда с лъжи и измами касаещи едното от двете антагонистични начала: Хипопотама и Левитана, работещите и паразитиращите на гърба им, градивното с деструктивното начало:
- Противостоене, по-старо и от света!

Финалът е не по-малко грандиозен:

Трябва да се убеди Германия да покаже водачество и да запази Европейския съюз. Бъдещето на Европа зависи от нея.


- Как да се убеди? С оръжие, унищожаване, чужди войски на всеки ъгъл? Да покажела водачество? - Че нали водачеството 'и е във ваши ръце?! И ако ще трябва да е водач, то освен икономическо превъзходство, ще 'и трябва и политическа самостоятелност. За да се взимат решения. Която обаче свобода, до краят на 21 век 'и е забранена. А бъдещето на Европа действително зависи дали континента, даже и света, ще се отърве/ат от Банкстерите-паразити, Зелената шума и измамническата система на Бретън-Воод...

...Тези неща ще определят дали Европа ще може да се развива действително по-нататък и то единствено и само опряна на първенството на Закона, на Мира и Свободата.
05 Юни 2012 00:46
По просто е отколкото изглежда, в днешно време всичко е скачени съдове и един мизерен гръцки фалит ще повлече Италия, еврозоната , оттам Америка, Китай...а това е обезценяване на натрупаните до сега богатства, за такива като Сорош с огромни капитали възможно най лошият изход.Той го знае, но и знае че не може да продължава по старому, така че търси някаква междинна позиция.
05 Юни 2012 01:16
Мдам..... за философията "по-добре на Вуте да е зле" бронебройни патрони няма открити.
05 Юни 2012 01:50
Стар гавол е дедо Джордж Сорос, а и как мазно знае да лъже. Вижте го как си е топирал косата за да не му се виждат рогата.
05 Юни 2012 01:58
bm1914ls 04 Юни 2012 20:42
Емакс, защо щом знаеш толкова не си ти на неговото място!?

Защото мястото на Сорос е гяволско за истински гяволи, а Емакса е човек.
05 Юни 2012 02:01
Стар гавол е дедо Джордж Сорос, а и как мазно знае да лъже.

Не мисля, че лъже. Но препоръките му следва да бъдат внимателно анализирани.
05 Юни 2012 05:32
Zmeja
04 Юни 2012 22:55
Човекът е много точен: Еврото може да се срине, но може и да не се срине.
Още по-точно: Не може да не се срине.
05 Юни 2012 05:36
Проблемът е, че политици, финансисти, икономисти и прочие или малко са чели дядо Маркс, или много са го чели( и са се възползвали от това)?!
Дядо Маркс е казал, че "парите са МИНАЛ труд"! Всъщност, ТРЯБВА да са минал труд, който е произвел нещо за пазара- а парите само трябва да улесняват размяната на произведено от минал труд! Но ако има пари, зад които НЕ стои минал труд- тези пари са БАЛОН, който, рано или късно, се пука!
А Сорос и сие, очевидно, са наясно с това! Защото, от финансово-икономическата световна Криза(започнала от САЩ- държавата с най-много пари, зад които НЕ стои минал труд!), богатите станаха още по-богати(безсрамно!), а бедните станаха още по-бедни(безсрамно!)! Впрочем, балонът, който се пукна, бе произведен в Бретън Ууд през 1944 г.- когато на сащския долар му се дава ролята на "световна валута", надуваше се до 1965 г.- когато Франция първа( единствена, май) пожела и обмени в злато сащскодоларовите си запаси, свръх надуването на балона започна веднага след едностранното премахване от САЩ на златното покритие на сащския долар, и след продължителното надуване на балона, естествено и логично той трябваше да се пукне( сегашната СВЕТОВНА, както ни убеждават, финансово-икономическа криза- заобиколила, май, Русия, БРИКС, Китай??!)!
Въпросът и проблемът е: ЧИЯ е Грешката и Вината- на Системата(КапитализЪма) или на човешки фактор по върховете на Системата?!
Защото, ако Грешката и Вината е в Системата, очевидно и логично, ТРЯБВА да се смени(или поправи) Системата! А ако Грешката и Вината е у личности(човешки фактор) по върховете на Системата, то Системата трябва да посочи, каже и накаже тези личности- но самото НЕпосочване, НЕказване и НЕнаказване дали пък НЕ е следствие тъкмо на Грещка и Вина на Системата?!
Кой, кой да ти каже?!?
05 Юни 2012 05:55
Струва ми се, че провалът е по-голям, отколкото се мисли. Той стига до основите на икономическата теория. Икономиката опита да се моделира по примера на Нютоновата физика. Тя се опита да открие всеобхватни и постоянно действащи закони, управляващи действителността. Но икономиката е обществена наука, а между природните и обществените науки има фундаментална разлика.


За това е прав:няма универсално лекарство за всички болести и за всички пациенти!Дори и за онези,които още не са изследвани и проявени.Но това,което после коментира за ЕС означава само,че подобна империя е невъзможна!
05 Юни 2012 06:11
сорос освен тясно свързан с фед и най тайна информация, е и топ цру и повече е важно за българия оставала ли финална 2020, след която ни българи, ни родината им по ротшилд
а електронните пари, възможно да намалят загубите на печатницата, ниските купюри са много скъпи за правене и загуба
05 Юни 2012 07:30
според сайта на сорос речта е на 12 април, не на 2 юни
05 Юни 2012 08:16
Браво на Сорос!
05 Юни 2012 08:27
Дааа...Най-големият финансов мошеник и спекулант на нашето време дава акъл за оправяне на финансовото дередже на ЕС! Досущ като пиратът - папа Балтазар Коса!
05 Юни 2012 08:51
Така, фигура от кръга към който се числи Сорос едва ли прави публично изявление без причина.
Възможните са няколко:
- подсказване на решение и то - желаното от ТЯХ решение,
- изразяване на отношение, позиция, към ставащото,
- даване на мандат за действвие.

Първо впечатлява, че се говори за криза на САМО еврото. Четем го така - 1) в момента ще мислим само за Европа, 2) действието по проблема трябва да е са само в Европа - да не се гледа за помощ отвън, и 3) решението ще е чисто европейско.
Второ, говори, че има два вида държави в Европа, едни които знаят какво да правят и други, които само бъркат. Едните въздействат върху процесите в правилна посока, а другите не. Това, гарнирано с приказките за равенство (каквото знаем, че няма) ни подготвя за решението - че някои от държавите трябва да поемат лидерство.
Трето, обвинението, че еврото няма покритие ни подготвя за варианти с реформи и в общата валута (евфемистично решение на дълговия проблем).
Четвърто, намеква, че представата за свободен съюз от равноправни държави е наивизъм - ПОЛИТИЧЕСКИ и затова и се проваля.
Обърнато обратно това внушава логичното решение, че трябва да има един водач.

С две думи:
Световният елит дава мандат на Германия да поеме ръководството на Европа, като при това може да смени и валутата.



05 Юни 2012 08:55
Като имаше марки и драхми пак беше същото. А като имаше продължителен евтин и леснодостъпен кредит и с долари и с евро, с реформи или без, все едни и същи поразии ставаха.

В коментара на Соросовата реч в блога си Кругман показва една много интересна и поучителна графика - лихвите по дългосрочния гръцки и германски дълг за последните 20-тина години:
Натисни тук
Вижда се, че преди еврото гърците са плащали доста височки лихви, което ги е възпирало да заемат прекалено. С идването на еврото гръцките лихви почти се изравняват с германските до 2009, когато скачат пак нагоре - чак тогава се разбира, че с единна валута или без, пак има голяма разлика между гръцки и германски риск.
05 Юни 2012 09:20
чак тогава се разбира, че с единна валута или без, пак има голяма разлика между гръцки и германски риск.

Тогава се разбира от по-тъпичките политици за които парите идват от касиерката, за останалите винаги е било ясно. Иначе пазарният механизъм си действа. Раздаването на пари на корем на Гърция (и други подобни) е с нисък краткосрочен и с висок дългосрочен риск, но бонусите се раздават в края на всяка година. Точно по същата причина отгърмяха и доларовите краткосрочно нискорискови заеми, а там си нямат Гърция. А от пазарна гледна точка банките са действали съвсем нормално - прибират си бонусите веднага, дългосрочният риск се покрива от данъкоплатците. Съвсем като политиците с хоризонт на мислене един мандат.
05 Юни 2012 10:33
Социалната среда е съставена от мислещи същества, които вземат решения въз основа на приблизителни познания.

То затова точните науки са само няколко, житието ни е подчинено на "ала-бала", нерационалните човешки действия придават красота, "цвят" на живота ни, опитите на безхаберни манипулатори да прехвърлят последиците от собствената си алчност върху "черпаклиите" винаги ще довеждат до :
Струва ми се, че провалът е по-голям, отколкото се мисли. Той стига до основите на икономическата теория.
и затова е добре, че може отвреме на време на сганта от политици да се показва среден пръст и с шут в гъзъ да се изпращат в необходимата посока.
Май е крайно време същия подход да се приложи и към "неприкосновената" банкерска пасмина, поне в тази и част, където трябвало да приемаме правилата им като факс пристигнал направо от небето!
Шута в гъзъ и средния пръст в умерени дози ще им дойде отрезвително.
До следващата треска.
Поне.
Барем, минават 15-20 години с държане на влага.Повече не помнят, безполезно е по твърдо отношение, а все пак и от банки има някаква необходимост.
Лошото идва като си помислят, че светът съществува заради тях!
05 Юни 2012 10:34
А аз се чудя след като френските банки са най-големите раздавачи на кредити за гърците защо държат единствено Германия отговорна за ситуацията и чакат тя да разреши проблемите с еврото?
05 Юни 2012 10:52
Думи, думи .....
Сорос просто съобщева, че след като туземците в Азия и латинска Америка се еманципираха, след като беше оплюскано докопаното в бившия източен блок, вече е време и за туземци в Европа. Засега основно по на юг

Интересното за избора Германия е това просто икономически избор ли е или въпрос на наследството от ограничения суверинитет в резултат на ВСВ, който все още се наблюдава.

Всъщност основните поразии в България изобщо не са от "хоризонт един мандат", а планомерно и неотклонно са насаждани вече над 20 години. Е с малки краткотрайни пертурбации един-дна пъти. Разбира се това не е оправдание на войствената посредственост наблюдавана напоследък, която е особено дразнеща.
Но все пак извън емоциите истинските ефекти ще се видят след време. То вече почват да личат за някои особено възторжено налагани мантри.


05 Юни 2012 10:54
Умните и подредени държави се възползваха от еврото като бачкаха, реформираха се и спечелиха. По-глупавите и по-разхайтените го удариха на консумиране или на надуване на кредитни балони, например строителни, и я закъсаха.

Манрико, пак си разбрал онова, което ти отърва. В твоята интерпретация винаги всичко се свежда до разделение между "трудолюбиви" и "черпаклии". Де да беше толкова лесен проблемът. Истината е, че капиталът винаги търси ликвидност и растеж. В страна със силна индустрия и износ (Германия) капиталът засилва още повече тези сфери. В страна, която не разполага с подобни преимущества (Испания) капиталът търси други сфери, в които надува балони - така се роди балонът на недвижимите имоти. Крайно улеснен от ниските лихви по еврото, които иначе бяха в интерес на германския износ. Испанците не са си направили сами кризата - никой не си прави сам кредитен балон, правят го пазарите.
Лекцията на Сорос е доста точна и казва много повече неща, отколкото бихме допуснали, че ще каже. Но финалът е неясен.
05 Юни 2012 11:00
А от пазарна гледна точка банките са действали съвсем нормално - прибират си бонусите веднага, дългосрочният риск се покрива от данъкоплатците.

Именно.
Единственият изход е финансовата отговорност да се върне там, където й е мястото - в банките. И методиката на заплащането на банкерите да се промени коренно. Твърде е лесно да си прибереш бонуса в края на годината и да кажеш: след мен и потоп. Гледаме го непрекъснато в последните 4 години.
Имаше надежда, че политическият елит ще успее да вразуми банките - тази надежда бе концентрирана във фигурата на Обама. Обама не направи нищо. Сега надеждата е банковият елит да се вразуми сам. Ако и това не се случи, ще стане много горещо. Ама много.
05 Юни 2012 11:01
Дали е случайно, че точно на 30 май се състоя поредната среща на Билерберг?

http://www.facebook.com/ExposingBilderberg2012
05 Юни 2012 11:02
Испанците не са си направили сами кризата - никой не си прави сам кредитен балон, правят го пазарите.

Имотният кредитен балон се получава в страна, където държавният банков регулатор не упражнява ефективен контрол за спазаване на условията за отпускане на кредити както на предприемачите (строителните фирми) така и на купувачите. При стриктни правила за финансиране на закупуването на имоти балони не се получават.
05 Юни 2012 11:29
Така е, Патагонец. Но липсата на ефективен контрол не се дължи на мързел или глупост. В последните 30 години банковите регулатори са учени да не се намесват и да си траят, защото пазарите винаги най-добре знаят. Питай по въпроса Алан Грийнспан и си направете двамата разходка из някое обезлюдено американско предградие.
05 Юни 2012 11:33
Зад невидимата ръка на пазара се протяга видимата ръка на политиците
А зад политиците чия ръка се протяга? Сорос поне признава, че икономиката не е наука, а пазарите, като чисто човешко творение, са си манипулируеми отвсякъде. От което следва, че и икономическите кризи не са природно явление, подобно на земетресенията и наводненията, за каквито често се опитват да ги представят. Сорос обаче не дава отговор на въпроса, какво следва от всичко това. И защо трябва да се спасява еврото? Може би защото с неговото изчезване ще изчезне и доларът ли? Което потвърждава тезата, че ЕС и еврото са отвъдокеанско творение, които да бъдат използвани като буфер и параван във времена на криза, като сегашните. И защо всички са вперили поглед в Германия? И защо всички говорят за еврооблигации и отново гледат към Германия? Дали остана някой друг извън тесния кръг на хората около Ангера Меркел, който да се противопоставя на идеята за издаване на еврооблигации, което да отприщи европечатницата и всичко това да бъде изсипано на пазара, заедно с новонапечатаните долари и американски облигации, с цел про-инфлационно изчистване на частните и държавните дългове по света? Колко дълго ще издържат така Меркел и хората й? Какво следва оттук нататък?...
05 Юни 2012 11:36
Но икономиката е обществена наука, а между природните и обществените науки има фундаментална разлика.


Всеки път като повярват това, решават че са открили вечен двигател и става беля. Икономикса Е природна наука.
05 Юни 2012 11:39
Икономикса Е природна наука.

Да и кризите ни се стоварват на главата като лятна градушка, нали?
05 Юни 2012 11:40
Живи бехме да доживеем -
Куманизите викат "ура" на Шорош!
Стрина Ангела требва от време на време да
показва на спасителите една банкнота с братя Грим.
Но само внимателно - да не почнат да се напикават нощем...
05 Юни 2012 11:47
Стрина Ангела требва от време на време да
показва на спасителите една банкнота с братя Грим.
Но само внимателно - да не почнат да се напикават нощем...

Натисни тук
05 Юни 2012 11:57
Вече започна да се казва истината малко по малко... защо чак сега?
05 Юни 2012 12:00
Но липсата на ефективен контрол не се дължи на мързел или глупост. В последните 30 години банковите регулатори са учени да не се намесват и да си траят, защото пазарите винаги най-добре знаят

Тогава не можем да обвиняваме банките след като вината е изцяло на политиците. Защото един имотен балон
1. Пълни държавната хазна и увеличава популярността на управляващите
2. Решава въпроса със заетостта и създава работни места
3. Създава усещане за благоденствие, след като едва ли не всеки може да си купи имот, а по заможните и по повече
Отделно далаверите със земи и разрешителни, които се въртят задкулисно.
Докато целта на банките е да получат максимална печалба, то целта на правителствата би трябвало да бъде балансиране на интересите на икономическите субекти и на обществените интереси. Ето затова в интерес на държавата е банките да бъдат консервативни, т.е. да не поемат прекалено много рискове. Нещо, което правителствата пренебрегнаха и затова вината за настоящата криза е изцяло тяхна.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД