:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 168
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

71% от българите все още общуват с администрацията само тет-а-тет

Живко Георгиев
От всички възможни начини за общуване на гражданите с администрацията все още лидер в предпочитанията е общуването на място, лице в лице. То е №1 за 71% от интервюираните, сочат данните от представително за градското население проучване, представено от социолога Живко Георгиев от агенция G Consulting. Интернет е предпочитана или равностойна алтернатива за 33%. 11% държат на телефона, а 6% вярват, че общуването чрез класическо писмо е най-доброто решение. Когато обаче единственото, което търсят от администрацията, е информация, 42% предпочитат тя да е предоставена в интернет свободно. Други 53% залагат на класиката - да поискат и очакват отговор на конкретно запитване.

Удовлетворени от информацията за централната администрация са само 7% от анкетираните, а за местната - 14%, сочат данните. Хората не са на едно мнение във връзка с това до каква степен трябва да бъде публична информацията, набирана от администрацията и как да бъде регулиран достъпът до нея. 50% от интервюираните смятат, че цялата информация (без лични данни и класифицирана такава) трябва да бъде публична, и то в интернет. 35% също са за публичност на тази информация, но достъпът да е по специална процедура при поискване.

Проучването е поръчано от Ивайло Калфин, основен докладчик на Европейския парламент по изготвената от Европейската комисия проектодиректива за повторно използване на информацията от обществения сектор. Тя е известна и като директива за т.нар. отворени данни. Цялата публична информация, която държавната администрация събира, да се качва свободно в интернет, е основната идея на директивата. Ако идеята стане реалност, ще има висок интерес към няколко основни области - данни за трудови договори и осигуровки, които плаща работодателят; сравняване на цени и качество на различни стоки; данни за замърсяването на въздуха в даден район; заплати, бонуси, представителни и командировъчни на държавните и общински чиновници; структурата и изразходването по министерства, агенции и пера на държавния бюджет; нивата на престъпност или на сигурност в даден квартал, сочи още проучването.
2
1427
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
16 Юли 2012 10:04
Лидер в предпочитанията на българите е да нямат въобще взимане-даване с администрацията, защото това е само загуба на време и нерви.
16 Юли 2012 13:17
...проучване, представено от социолога Живко Георгиев от агенция G Consulting.

G Consulting ли се казва вече Галъп-чето на голф-сердарите Райчефф и Стойчефф, след като стана ясно, че американският баш Галъп хич не е знаел, че има филиал с таквизи изтъкнати цоциолози тъдява?
Бая позакъсняла, но пък необходима нормализация на бизнеса, мдам...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД