:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Перник се размина само с уплаха от новия трус

Два вторични затихващи труса с магнитуд около 2 по Рихтер бяха регистрирани в нощта срещу неделя в района на Перник, съобщиха от Геофизичния институт към БАН. Като цяло обстановката в Перник е спокойна след земетресението в събота в 15.52 часа, каза кметът на миньорския град Росица Янакиева пред БНТ. Въпреки уплахата хората са прекарали нощта по домовете си.

Силата на земетресението отпреди два дни бе 4.5 по Рихтер. То предизвика паника сред населението - много хора са излезли на улицата, други се качили на автомобилите си и заминали при роднини, според информация на Дарик радио. "Ако хората имат нужда от настаняване, имаме готовност да им предложим временен подслон", каза Янакиева, но уточни, че към момента няма желаещи да се възползват. За разлика от труса през май, сега почти няма данни за нанесени материални щети. БГНЕС съобщи, че в общината са постъпили 11 сигнала за паднали комини и пропукани стени. По-сериозно е пострадала една къща. 3-4 сгради в района на Дивотино ще бъдат съборени, тъй като са установени допълнителни щети.

Екипи на пожарната и полицаи от СДВР и областните дирекции на София, Перник и Кюстендил са на местата, където трусът е усетен по-сериозно. Целта е хората да бъдат спокойни, да се окаже евентуална помощ, ако това се налага, и да не се създава излишна паника. Предстои и повторен оглед на щетите. Според сеизмолози трусът е вторичен на земетресението от 22 май и е възможно да има и други по-малки земетресения през тази седмица с магнитуд около 3 по Рихтер.

Междувременно от Агенцията за социално подпомагане съобщиха за "Сега", че от подадените над 12 300 молби в Пернишко за еднократна помощ след труса на 22 май, одобрените са по-малко от половината - 5883. Срокът беше до 1 месец от нанасянето на щетите. По 325 лв. вече са изплатени на 3307 лица и семейства, или общо около 1.07 млн. лв. Точно 1 млн. лв. отпусна кабинетът за даването на социална помощ на всички пострадали, което може да обясни и многото откази - 5404. Те могат да се обжалват през регионалните дирекции за социално подпомагане. Още 1015 молби тепърва ще се разглеждат.

Най-честите причини за отказите са заради минимални щети, защото жилището не е основно за кандидатите за помощ или те не живеят постоянно там. Има и случаи на подадени по няколко молби от пълнолетни членове на едно домакинство.



ФИНТ

От асоциацията на българските застрахователи коментираха за "Сега", че според голяма част от застрахователните компании сумата от 325 лв. не би трябвало да се удържа от обезщетенията по застрахователните полици, тъй като тя не е за покриване на щети от земетресението. "Застрахованите би трябвало да получат обезщетение за претърпените имуществени вреди вследствие на земетресението. Получената държавна помощ е на база на Закона за социално подпомагане. Това според нас са средства за нужди от първа необходимост (храна, вода, дрехи, гориво), а не са разходи за материалните вреди от земетресението", обясниха от асоциацията.
1
1220
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Юли 2012 20:14
Беее..да се благодарят на Плевню
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД