:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите пробват да смекчат негативите от скандала "Тодорова"

Правосъдният министър свика извънредно заседание на ВСС за практиката за наказания на съдии
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Уволнението на съдия Тодорова предизвика протестите на магистрати, които настояха ВСС да оттегли решението си. Сега правосъдният министър свиква извънредно съвета.
Странното разбиране на правителството за разделението на властите в държавата продължава. След като през последните 3 години управляващите денонощно атакуваха и си измиваха ръцете със съда и това стигна върха с режисираното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от ВСС, сега те са на път да накарат кадровия орган на Темида да преразгледа решението си.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева свиква извънредно открито заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник от 10.00 часа. "Очаквам на това открито заседание ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени. На това заседание очаквам да може да се обсъди публично конкретното наказание", каза Ковачева пред БНР, визирайки уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Правосъдният министър е само председателстващ съвета, но не и негов член. Като такава обаче може да насрочва заседания и да вкарва точки в дневния ред.

В четвъртък съветът уволни съдия Тодорова, която от месеци е в открит конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов. Поводът - забавяне на написването на мотиви на дела, които съдия Тодорова е гледала. Това е довело до прекратяване на някои от делата по давност. Съдия Тодорова обаче не е единствената с просрочени дела, а е и един от най-натоварените - с над 300 дела годишно. Но само тя бе така строго наказана. Останалите съдии с просрочени дела, сред които е и Владимира Янева, семейна приятелка на вътрешния министър, се разминаха с мъмрене, а някои бяха дори повишени. Това показва двойния аршин от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов, който атакува единствено Тодорова, и на ВСС.

Ковачева обяви вчера, че практиката на ВСС по отношение на дисциплинарните дела трябва да бъде последователна и да има ясни критерии - кога какво наказание се налага. "Ако се окаже, че такива критерии липсват, аз ще започна консултации с всички заинтересувани страни за изработването им в най-кратки срокове. Много е важно ВСС по този казус със съдията Мирослава Тодорова да освети своята мотивация", добави тя. По нейно мнение ВСС трябва да даде информация дали наистина става въпрос за тежки, системни нарушения от страна на съдия Тодорова. "От информациите в медиите излиза, че става въпрос действително за много тежки нарушения, свързани с погасяване на дела по давност. От ВСС трябва да стане ясно дали това наистина е така, защото ако е, това е много тежко нарушение на професионални и етични норми. Това трябва да бъде обсъдено публично. От ВСС трябва да бъде предоставена информация за натовареността на съдия Тодорова. Този дебат вече не може да остане закрит", продължи министърът на правосъдието. Само преди три дни тя беше първият човек, който обяви, че може би ВСС трябва да преразгледа решението си.



ДРУГИТЕ ВЛАСТИ

Премиерът Бойко Борисов обяви решението на ВСС за провокация. Същото направи и вътрешният министър Цветан Цветанов, който обаче едновременно с това продължи атаките срещу Мирослава Тодорова. Тя вече го съди за клевета, защото той в прав текст обяви, че може да е свързана с организираната престъпност. В крайна сметка и Борисов, и Цветанов се опитаха не много успешно да се дистанцират от решението на ВСС за нейното уволнение.

Три дни след решението на ВСС и президентът Росен Плевнелиев се усети, че управляващите са отишли твърде далеч в намесата си в кадровата политика на съдебната власт. Той също се нахвърли срещу ВСС, като обяви, че решението му е некоректно и е отекнало негативно в Брюксел.
18
2362
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
15 Юли 2012 19:55
Класически цунг цванг.
Факт е, че в Брюксел вече знаят и са съвсем наясно имало ли е вмешателство, нямало ли е или все още продължава.
15 Юли 2012 19:56
Настъпилите мотиката баш тикви от плета крачат към...следваща мотика.
15 Юли 2012 21:08
Управляващите ли направиха скандала? Или съдебните назначения на квотен принцип на ТРОЙНАТА?...Или - в мъглата - Бойко е виновен...
15 Юли 2012 21:35
Май нарочно не знаят гейберастчетата,че МП Борисов НЕ изпълни изискването на закона да вкара нова квота във ВСС и остави старата....Ама всичко заварено и запазено си е на Герп...
15 Юли 2012 21:36
Не мога да си обясня защо всички защитават една съдийка, която на практика показва със своите действия какво означава "Отказ от правосъдие"! Тяххното съсловие много често казва, че е по-добре хиляди виновни да НЕ влезнат в затвора, отколкото един НЕвинен. А какво ще кажат за жертвите, които благодарение на тази (и на още куп такива като нея) оставят близките им НЕовъзмездени? А за действията на сегашните управляващи (ако имат НЕрегламентирано вмешателство по случая), идват избори и всеки по съвест ще ги отсъди!
15 Юли 2012 23:12
Управляващите пробват да смекчат негативите от скандала "Тодорова"

Има един мехлем, сред простолюдието е известен като "за е@ано дупе - цяр", да се намажат с него
15 Юли 2012 23:34
RE:
Нека уволнената с /не/легитимно(?!) решение на ВСС съдийка М. Тодорова да съди и осъди в Съд ВСС( а НЕ на улицата!), щом счита, че е била уволнена противозаконно(както това им се налага да правят обикновените, НЕмагистрати, Граждани на Република България!)- а съдията по това дело на М. Тодорова да забави Мотивите към присъдата си поне с 5 години и 1 ден!
15 Юли 2012 23:37
И ко праим ся с онези 19 Stooges?
Ко праим ся с всички наакани кафеви ГЕРБерастки прашки?
16 Юли 2012 08:52
Малко е само една съдийка - мързелива, подкупна и нагла да е уволнена - 90% от съдиите и прокурорите са не за уволнение, а за затвора!
не ревете за тази мърла, а плачете за нейните жертви.
16 Юли 2012 09:24
Обуват се с кафявото отзад.
16 Юли 2012 09:37
***


Бел. на модератора: Не помествайте един и същ постинг в различни теми, това е спам!
16 Юли 2012 09:42
Няма как да бъдат приети и атаките на социалистите по отношение на последните събития в правораздавателната система. Защото мониторингът там беше наложен преди пет години и докладът, който ще излезе, ще включва и тяхното управление.
16 Юли 2012 10:08
що де я мислим тая има уволнение нали е "ТОР" - съдия , ами има си процедура , после какво вмешателство нали не правителството ами ВСС я уволнява ... а съвета е избиран от МЪЖКАРЧЕТО с лакираните нокти ...серГЕЙ ... с тези протести на съдии/гарван гарвану око невади/ дали вече на съдиите от ВАС не им е въздействано , КО ПРАЙМ НИЙ ПРЕЗРЕНИТЕ ПАРИИ КЪТ НЪ УВОЛНЯТ ...
16 Юли 2012 10:28
Правосъдният министър е само председателстващ съвета, но не и негов член. Като такава обаче може да насрочва заседания и да вкарва точки в дневния ред.

Съдия Тодорова обаче не е единствената с просрочени дела, а е и един от най-натоварените - с над 300 дела годишно.

чувствам се като в някакъв сюрреалистичен филм, нагъчкан със секс-шифтъри
16 Юли 2012 11:23
Всъщност много съдии имат забавени дела, проблемът е, че при някои забавяния има и последствия - прекратяване на делата по давност? Или нещо такова? Някой да обясни по-подробно плс.

Едно е да забавиш мотивите 1 седмица, друго е 1 месец, трето 1 година, четвърто 3 години. Т.е. има поправими забавяния има и непоправими забавяния.
16 Юли 2012 18:18
Най-голямата изненада ще бъде ако в Брюксел сметнат , че е много сериозен проблем уволнение с такива мотиви от независими съдии.
17 Юли 2012 02:46
А кой ще плаща направените разходи( и тези на Подсъдимия!?) по прекратените поради съдийско забавяне(абсолютна Давност) дела- съдия М. Тодорова ли, данъкоплатците ли?!
Само пиТам- не пиПам!
17 Юли 2012 08:26
Браво на ВСС, дръжте докрай ! А Нели Куцкова в миг на откровение се изцепи по НТВ : "Аз не я мисля съдия Тодорова, каквато си е умна и като адвокат ще преуспее (!?) " Ще преуспее, Куцкова, как няма да преуспее ! Че то бавенето на делата при адвокатите се брои за най-висш пилотаж !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД