:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Повече от година езерото "Ариана" се стопанисва без договор за наем

За пореден път общината ще прибере символични суми от наемателите на оборотните кафенета и будки из парковете
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Понастоящем "Профудс" стопанисва езерото "Ариана", без да има договор за това.
Едно от най-атрактивните и оборотни места в София - езерото "Ариана" в Борисовата градина, се стопанисва от фирма, чийто договор с общината за наем е изтекъл преди повече от година. Това показва проверка на "Сега" по повод питане на общинския съветник Вили Лилков (ДСБ). В четвъртък, когато е последната редовна сесия на общинарите преди ваканцията, кметът Йорданка Фандъкова трябва официално да отговори докога е договорът и какви са намеренията на кметството за развитието на Борисовата градина.

Сагата с езерото "Ариана" започна, когато кмет бе Бойко Борисов. През 2006 г. той и областният управител Тодор Модев (БСП) използват вратичка в закона, която малко след това бе премахната от законодателите. Модев сключва меморандум със Столичната община за срок от 5 г. за съвместно ползване на Борисовата градина и парка пред Съветската армия. Споразумението е временно, докато Министерският съвет не прехвърли собствеността на имота на общината. Такава възможност "за временно ползване" вече не съществува в Закона за държавната собственост. След като получава имота, Борисов сключва договор с фирма "Профудс" за обновяване на занемареното тогава езеро. Оправданието за избора на фирма е, че никоя друга компания не е проявила интерес да инвестира 3 млн. лв. за реконструкцията. Точно това даде основание преди три години бившият вече премиер Сергей Станишев да обяви, че около Борисов гравитира "приятелски кръг "Котараците", за който половин София знае, че е свързан със строителство на паркинги за метрото и с езерото "Ариана".

Договорът между общината и "Профудс" е за изграждане на зимна пързалка, лодки, водни колела, бирария, детски кът и кафене, атракционно заведение на плаващ понтон. В документа обаче никъде не се споменава дали освен инвестицията частникът ще плаща наем на кметството. Контрактът е сключен за срок от 5 години, колкото е срокът на меморандума. Миналата година той изтече, а фирмата продължава да стопанисва мястото. От общината не отговориха пред "Сега" на какво основание "Профудс" все още е наемател. Няма информация и за обявяването на конкурс за отдаването му под наем. Освен това по закон общинска и държавна собственост вече не може да се отдава под наем без търг, т.е. в момента "Ариана" се стопанисва незаконно.

Проверка на "Сега" показа още, че Борисовата градина все още не е прехвърлена на общината. Миналата година Фандъкова поиска държавата да й даде собствеността на парка заедно с езерото "Ариана" с мотива, че те се поддържат от кметството. Тогава Фандъкова обясни, че след като получи градината, общината ще проведе и нови конкурси за всички преместваеми обекти (кафенета, будки и пр.). Заради това, че все още не е приключила процедурата, не е обявен нов конкурс за преместваемите обекти в парка, обясни пред "Сега" главният архитект на столицата Петър Диков. "В момента се изготвя схемата за разположението на обектите и затова в момента не знаем те колко са. Собствениците плащат ниски наеми", коментира Диков.



ФИРМАТА

Според Търговския регистър в момента в "Профудс" ООД (фирмата, която стопанисва комплекса "Орлов мост") съдружници са фирма "Мич 71" ООД с управител Милена Костадинова и фирма "Централ форум" ЕООД с управител Красимир Георгиев. Дялове притежава и трети съдружник - Венцислав Спиров.
9
2602
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
15 Юли 2012 20:11
За пореден път общината ще прибере символични суми

Това не може да е истина. Сигурно не се калкулират "рушветите" които са получили някои общинари, от които зависи това!
15 Юли 2012 20:18
Е ти пък сега Ми...това са бонусиии
15 Юли 2012 20:25
Нали в този комплекс влиза любимата кръчма на Бубето, дето кани високи чуждестранни гости от своя ранг?
Виждам я само от прозореца на автобуса, иначе не съм я посещавала, не ми е на път.
15 Юли 2012 21:44
Гарантирано от ГЕРП.
16 Юли 2012 11:08
Ама лелката на партера миналата седмица минаха инспектори от общината и я глобиха, че си е изнесла табела на тротоара...
16 Юли 2012 12:48
Така е, всеки си прави каквото и както си иска. Държавата върви и само на дребно се разправя с обикновените проси хорица, които се опитват да вържат двата края в тежкото дередже, на което сме. А онези горе, дето смучат кръвта на народа и за тях закони няма се ползват с някакъв изключителен имунитет...
Еми какво да направиш, така е било, така и ще бъде ако не се стегнем и надигнем
Абв
Когато искате да пътувате изгодно в Европа и света, то вижте внимателно тази система за онлайн резервиране на самолетни билети на ниски цени http://samoletnibiletionline.com
Посетете онлайн магазинът http://www.corecombg.com/, в който ще можете да откриете много и различни стоки, при това на отлични цени.
16 Юли 2012 13:37
Хехе, стари трикове, пицарията на "Ариана", откъм стадиона, беше дадена за жълти стотинки под наем, и понеже Озеленяване не си мръдна пръста, остана за спомен на наемателя !!!!
16 Юли 2012 16:23
Сагата с езерото "Ариана" започна, когато кмет бе Бойко Борисов.

Eто това всъщност е ключовото изречение в статията. Бат Боко отново си е правел игричките там и дори не е искал наем от наемателите! Наистина поредното скандално разкритие, което ще остане без никакви последствия, защото точно вие журналистите, които ги правите тези разследвания, ще оставите нещата до тук! Сигурен съм, че няма да му зададете дори един въпрос, само защото ви е страх от него, както всички други...... Можете ли да си представите колко комисионки е взел, заради това езеро? А я, сега си представете колко по-високи комисионки е взел за отказа от един проект като АЕЦ ''Белене''? Те, американците дават повече от българите...
16 Юли 2012 19:54
Бойко Борисов – комунист, баща му служител от МВР. Цветан Цветанов - син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. Цецка Цачева –партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен. Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво. Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. Росен Плевнелиев – платен първи секретар на общински комитет на ДКМС. Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила Живкова. Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП. Лиляна Павлова -внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ, Ивайло Московски- първа щатна работа в Мултигруп. Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите Дончо Барбалов - син на генерала от ДС Петър Барбалов,а за нов правосъден министър Диана Ковачева –дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП.

Та така...и дабеше само Ариана и Борисовата градина. Така се става милиардер.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД