:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 400 научни проекта получават финансиране от европрограма

Общо 403 проекта с български участници за 67.43 млн. евро са одобрени по Седма рамкова програма на Европейската комисия, като за 375 вече са сключени договорите за изпълнение. Общият брой на кандидатстващите проекти е 2355. Успеваемостта на българските проекти е 17.21%, докато средното съотношение за ЕС "одобрени към допуснати за оценка" възлиза на 21.2 на сто. Данните са от справка на министерството на образованието за участието на България в една от най-мащабните научни програми на ЕК.

Общо 1042 от подадените проекти са с участието на малки и средни предприятия. От тях са одобрени едва 155, като сключените договори са само 99 на стойност 16.25 млн. евро. Това представлява почти 20 на сто от българското участие и около 1/4 от договореното финансиране за участници от нашата страна. Най-активни участници са университетите. Те имат най-висока успеваемост на проектите и са договорили 35 на сто от всички средства за България. Без изненада регионалното разпределение на участниците показва, че преобладаващата част са от София - над 75%. На второ място с 8.96 на сто са участниците от Варна, а от Пловдив са едва 6.57%. Българските участници имат най-много съвместни проекти с Великобритания, Италия, Германия, Испания и Франция. Най-много договори са сключени в областта на информационните и комуникационни технологии; околна среда; храни, аграрни науки, рибовъдство и биотехнологии. Седма рамкова програма приключва през 2013 г., като в момента се договарят условията за новата програма на Еврокомисията за финансиране на научните изследвания, която ще бъде с бюджет около 80 млрд. евро.
1329
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД