:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Главният прокурор премести делото за Чакъра от Пловдив в София

Текат разпити на участниците в акцията с гранатомети на Бойко Борисов през 2003 г.
СНИМКА: Архив "Сега"
Това остана от къщата на Тодор Димов-Чакъра след полицейската операция от 10 декември 2003 г., ръководена от тогавашния главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов.
Главният прокурор Сотир Цацаров е преместил от Пловдив в София разследването за спецакция от декември 2003 г., водена от Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, при която загина Тодор Димов-Чакъра. Това е станало в края на юли по искане на наблюдаващия военен прокурор от Пловдив Георги Згуров, обясни пред "Сега" говорителят на военното обвинение в града Ангел Узунов. Аргументът на Згуров да поиска прехвърлянето е, че почти всички, които трябва да бъдат разпитани, са в София. Димов бе обстрелван с гранатомети във вилата си край Харманли, където се беше барикадирал. Той бе обграден от над 100 души от МВР, включително и от повече от 30 барети. Освен гранатомети в акцията бяха използвани и ръчни и димни гранати, автомати "Калашников" и по-леки оръжия.

"Извършва се разследване. Има график за разпитите, всеки ден някой дава показания, военният следовател работи много интензивно", обясни говорителят на военната прокуратура в столицата Елин Алексов. Той обаче не отговори колко души вече са разпитани и дали Борисов е сред тях, но обясни, че всеки разпит отнема много време, тъй като свидетелите трябва да си спомнят факти и обстоятелства отпреди 10 години. След като приключат разпитите, разследващите ще преценят дали се налага назначаването на експертизи.

Казусът за смъртта на Чакъра бе отворен отново миналия ноември, след като Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България по жалба на вдовицата и двамата синове на загиналия Димов. Държавата трябва да им плати 50 000 евро обезщетение. Евросъдиите приеха, че има прекомерна употреба на сила от страна на полицията срещу Чакъра, издирван за изтърпяване на присъда, както и че разследването за смъртта му е било неефективно. В решението на Страсбург Борисов беше посочен поименно като "генерал Б.Б.".

След решението на Страсбург главният прокурор поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото за смъртта на Димов. Съдиите уважиха искането и така разследването започна от нулата. През 2005 г. военните прокурори в Пловдив прекратиха предварителното производство с мотив, че употребената от полицията сила е била оправдана, както и че той не бил загинал от полицейско оръжие, а се е взривил сам с ръчна граната, тъй като на един от пръстите на дясната му ръка е намерена халка на предпазен щифт от ръчна граната, която била причинила смъртта му при самовзривяване. Димов обаче не е бил левичар и следователно би трябвало да държи с дясната ръка гранатата, а с лявата да изтегли предпазния щифт. Този факт е пренебрегнат от разследващите. Те са се задоволили с разказите на полицаите, които обаче странно съвпадали почти дума по дума, сякаш са се наговорили да твърдят едно и също.

Преди години в интервю за в. "24 часа" Борисов заяви: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз." След осъждането в Страсбург на България обаче Борисов вече твърдеше друго: "Това, което си спомням, е, че Тодор Димов стреля по полицаи. Той се самоуби, много добре знаете. Цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи." На въпрос не се ли чувства отговорен, Борисов отговори: "Не".



ПРИСЪДА

"Димов е загинал по време на полицейска операция с употреба на смъртоносна сила срещу него. Затова въпреки че не е установено дали смъртта му е причинена пряко от изстрелите и гранатите на полицията, важното е дали операцията е планирана и извършена по начин, така че да се избегне или намали до минимум колкото е възможно всеки риск за живота. Във връзка с това трябва да се отбележи, че когато започва полицейската операция, г-н Тодоров е бил жив, когато завършва, е мъртъв, а освен това не е установено кога точно е умрял", пише в решението на Страсбург.
7
1910
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
01 Септември 2013 20:32
Докъде стигна броенето на бюлетините? Какво стана с лицето Пеевски - депутат ли е или не?
01 Септември 2013 21:30
Все по-ясно става, че Цацата и кожата да си смени, няма как да стане Акула. Надежда всяка оставете. Ще си останем единствената страна в ЕС без осъден ПОНЕ ЕДИН министър. За цели 24 години. Майка дева...
02 Септември 2013 09:28
ПЕС и ЕНП - вечна дружба!
02 Септември 2013 09:58
mick,
Броенето на костинбродските бюлетини отдавна приключи. Би трябвало да сминиш плочата и да почнеш да питаш ще се повдига ли обвинение и срещу кого!
Колкото до Пеевски - казусът е в Конституционния съд и не е работа на прокуратурата.
02 Септември 2013 10:10
ще се повдига ли обвинение и срещу кого!
02 Септември 2013 10:35
Казусът за смъртта на Чакъра бе отворен отново миналия ноември, след като Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България по жалба на вдовицата и двамата синове на загиналия Димов. Държавата трябва да им плати 50 000 евро обезщетение. Евросъдиите приеха, че има прекомерна употреба на сила от страна на полицията срещу Чакъра, издирван за изтърпяване на присъда, както и че разследването за смъртта му е било неефективно. В решението на Страсбург Борисов беше посочен поименно като "генерал Б.Б.".
А делото кога се възобнови след като ГЕРБ бяха изритани от властта или да?
02 Септември 2013 11:01
А делото кога се възобнови след като ГЕРБ бяха изритани от властта или да?
А дано да има обвинения и да се стигне до съд - тогава може да се каже, че прокуратурата си е свършила работата. За осъдителни присъди няма да питам. Както и по другите дела срещу бившите управляващи. За дела срещу настоящи управляващи също няма да повдигам въпрос - на първо време е добре да има осъдени поне бивши управляващи. А дано, ама надали!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД