:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

40 000 бедни трябва да бъдат обучени, за да получават помощи

Проблемът е, че в малките населени места никой не предлага курсове
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Тъй като обучението няма да може да бъде съобразено с нуждите на бизнеса, вероятно ще се наливат пари, без да е ясна ползата от него.
Между 40 000 и 45 000 са хората с ниски доходи, които всеки месец полагат общественополезен труд, за да заработят помощите си, показва справка на Агенцията за социално подпомагане. Това са потенциалните кандидати за включване в различни курсове за ограмотяване, квалификация, придобиване на ключови компетентности и мотивация, след като социалният министър Хасан Адемов се зарече да обвърже плащането на помощите с обучение.

И в момента обаче такава обвързаност има, тъй като всеки безработен, отказал включване в курсове, губи регистрацията си в бюрото по труда, а оттам и правото на социална помощ. Проблемът е, че в малките населени места, където са голяма част от социално слабите, няма обучителни организации, които да предлагат курсове. При оскъдното предлагане няма да може обучението да бъде съобразено с нуждите на бизнеса, което означава, че ще се наливат пари, без да е ясна ползата от квалификацията. Единствено може да заработи включването на социално слабите в курсове по ограмотяване, които са по училищата и също се финансират с евросредства или с пари от държавния бюджет, както и програмите за заетост. За обучение на около 40 000 души обикновено трябват към 30 млн. лв. в зависимост от цените на курсовете.

Преди дни гръмна скандал, че за да се осигурят средства за обучението на бедните, Агенцията по заетостта няма да дава ваучери за обучение на около 40 000 заети, кандидатствали по схемата "Аз мога повече". Тя обаче се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и процедурите не позволяват толкова лесно да се местят суми от една схема по друга. Освен това вече са одобрени 144 000 кандидати, докато бюджетът на схемата от 100 млн. лв. е разчетен за 137 000 души. Очаква се обаче до 5% от тях да се откажат по различни причини - промяна на статута, липса на подходящ курс или на удобно време за провеждането му.

Има идея за схемата "Подкрепа за заетост" да се осигури допълнително финансиране от 25 млн. лв., основно спестени от други схеми или пренасочени от невървящи проекти на образователното и здравното министерство. Схемата предвижда да се наемат безработни и да се обучават директно на работното място. Първоначално беше разчетена за заетост на 9000 души, но заявените работни места от реалния бизнес и общините вече надхвърлят 36 000.



ИНТЕРЕС

От оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" отчетоха, че до момента в обучения по нейни схеми са включени над 310 000 души. От тях безработни са малко под 88 000, а заетите - 158 000. Само по схемите "Аз мога" и "Аз мога повече" 152 000 работещи са се включили в обучения, а вече завършилите успешно курсовете са 120 000.
3
1361
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Септември 2013 19:24
Колко по просто и евтино ще бъде да ограничим тяхното възпроизводство....
01 Септември 2013 19:36
40 000 трябва да бъдат обучени, за да могат едни хора да вземат едни парички Алоуууу, какво стана с онова бабе- обучителка, дето хапна бая парички около обучаването на камериерките на "Елените"??
01 Септември 2013 20:30
И на какво да бъдат обучени? Проблемът е, че няма работа. Или ще ги обучават за хай-тек специалисти?

Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД