:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Природозащитници искат ограничение на туристите на Рилските езера

Максимум до 500 души дневно да могат да посещават Седемте рилски езера предлагат от сдружението "Зелени инициативи", съобщи БГНЕС. В писмо до министър Искра Михайлова еколозите настояват министерството на околната среда да въведе разрешителен режим за посещенията на природните забележителности в Националния парк "Рила", за да се спре заблатяването им.

"През почивните дни в района се струпва огромен брой посетители, което заплашва крехкото равновесие на уникалната екосистема на планината. Това налага спешни мерки за регулиране на туристопотока", твърдят от "Зелени инициативи". Сдружението цитира данни на управата на парка, според които до 2009 г. езерата са посещавани от до 1000 туристи на година. В момента броят е нараснал над 10 пъти - между 120 и 140 хил. туристи, което се дължи на по-лесния им достъп след изграждането на лифта. Благодарение на него не е рядкост по пътеките към езерата да се видят бебета, възрастни хора, домашни кучета. Драстично увеличените посещения в парка водят до заблатяване на езерата, ерозия на склоновете и замърсяването.

"Това е причината да настояваме държавата да въведе ограничителен режим. Подобна практика е въведена на много места в света - Мачу Пикчу, Гранд каньон, Хималаите, водопадите Игуасу, резерват "Кроноцки" в Камчатка и т.н.", посочват още еколозите. Те предлагат да се създаде експертна група към екоминистерството, която да определи допустим брой на хора, които могат да посещават едновременно езерата.

"Групата може да обсъди и възможността за въвеждане на посетителски такси съгласно чл. 77 ал. 1 и 2 от Закона за защитените територии. Със събраните средства може да се направи необходимото за преодоляването на вече нанесените поражения в района и полагането на повече грижи за бъдещото му опазване", пишат до министерството еколозите.
6
1764
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
01 Септември 2013 21:57
"Групата може да обсъди и възможността за въвеждане на посетителски такси съгласно чл. 77 ал. 1 и 2 от Закона за защитените територии. Със събраните средства може да се направи необходимото за преодоляването на вече нанесените поражения в района и полагането на повече грижи за бъдещото му опазване", пишат до министерството еколозите.

Поредните просяци ...
01 Септември 2013 22:32
А защо не предложат друго решение, при което хем да не се вреди на природата, хем хората да й се радват?
02 Септември 2013 11:04
А защо, вие, уважаеми природозащитници, не направите нещо конкретно по проблема, който сами поставяте, а искате държавната администрация да се заеме с това? Разясняте на хората какво точно искате, обяснете им целта на действията си, сами се справете кротко, внимателно, с блага усмивка.

"Благодарение на него не е рядкост по пътеките към езерата да се видят бебета, възрастни хора, домашни кучета."
А как да стигнат до него възрастните хора, които искат да се любуват на природните красоти, но не могат да издържат на дългото ходене по пътеките? А какво лошо има в това, бебета да дишат чист въздух сред природата?

Между другото, чувал съм за Урдини езера, които не отстъпват на Седемте по красота, а не са далече. Аз стигнах само до Урдин връх, но живот и здраве и до езерата ще отидем със семейството.
02 Септември 2013 13:41
Сдружението цитира данни на управата на парка, според които до 2009 г. езерата са посещавани от до 1000 туристи на година. В момента броят е нараснал над 10 пъти - между 120 и 140 хил.

На мен това ми намирисва на 100-кратно, че и повече увеличение на "туристите" - или еколозите са се объркАле, или газетата....
Проблем наистина има, но няма да стане с ограничение на хората - по-скоро с ясна регламентация и маркировка (очертани пътеки, дървени скари, евентуална забрана за бивакуване) и здрав контрол (охрана, глоби и т.н.)
03 Септември 2013 01:43
Там наистина е гъчкано като ескалатор в мола. Върви се човек след човек след лифта. Еколозите говорете със собственика на лифта бе. Може да се навие да ви го хариже и да го спрете. Трябва само да му направите предложение което да не може да откаже. Или сте забравили в коя държава живеете?
03 Септември 2013 10:44
Eй , т.н."природозащитници" , защо природата да е само за вас , а другите да блеем ? Хората ще походят още малко и ще спрат ! А , ако не спрат - направете си почистваща фирма , щото много обичате природата , и подривайте ! Ама го направете от сърце , без да искате пари от когото и да било ! Истинските идеалисти така правят !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД