:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Просветният министър ще се съветва с всички без БАН и ректорите

Няколко месеца след обещанието на служебния кабинет образователното министерство тръгна да прави обществен съвет
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Анелия Клисарова
Българската академия на науките (БАН) и Съветът на ректорите не са сред организациите, с които желае да се съветва министърът на образованието. Това става ясно от правилата, по които ще се сформира и ще работи новият обществен съвет към Министерството на образованието и науката (МОН). Те са утвърдени от министъра на образованието проф. Анелия Клисарова и са публикувани на сайта на ведомството. Новината идва няколко месеца след ударното сформиране на обществени съвети от служебното правителство в разгара на първите протести срещу властта. Макар по-късно от другите, със съвет тогава се отчете и просветата, но той се събра само за едно заседание.

В новия консултативен орган ще влизат по един представител от национално представените синдикати и работодателски организации и един от сдружението на общините. Националното представителство на студентските съвети, което се финансира от бюджета на МОН, и Асоциацията на частните училища също ще номинират по един свой представител. Академията на науките и Съветът на ректорите не са упоменати в списъка. Той обаче е отворен за всяка фондация или друга нестопанска организация, която работи в областта на средното и висшето образование, професионалното обучение и науката. Все пак е предвидено, че в зависимост от темите в заседанията могат да участват и шефовете на второстепенни разпоредители, каквато е БАН. По решение на съвета за заседанията могат да се канят и независими организации, като Съвета на ректорите например.

Съветът ще дава мнения и становища по нормативни актове и ще изработва и прилага конкретни инициативи за развитието на политиката в образованието и науката. Предвижда се специална разпоредба, според която обществениците ще съблюдават за прозрачност на предприетите от просветния министър действия, ще се обсъждат постигнатите резултати и ще предлагат мерки "за оптимизиране на реализираните действия". Председателят на съвета ще е един от зам.-министрите на образованието. Заседанията ще са най-малко веднъж на два месеца.

Създаването на консултативни органи към министерствата бе обещание на президента Росен Плевнелиев, което повечето министерства от служебния кабинет успяха да осъществят. Например при правителството на Марин Райков в социалното и здравното ведомство се проведоха по няколко заседания на консултативните органи. Повечето министри от правителството на Пламен Орешарски продължиха да работят с обществените съвети на своите предшественици.
7
2243
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
02 Септември 2013 05:36
Вместо криби-мриби, платените представители на студентите, "гражданските" организации (НПО), бизнесмени частници и пр. лаици, не беше ли по-добре г-жата да се консултира с учители, университетски преподаватели, ректори, учени от БАН. Данев, А. Цонева, ИПИ, ОО, ЦЛС ли ще дават акъл за неща, от които хабер нямат (освен соросоидните директиви, разбира се). Па можеше и с колеги от други европейски държави да обмени опит...
Бог да пази българското образование! Но и на него май му дойде до гуша и е вдигнал ръце.
02 Септември 2013 09:31
При този просветЕн министър вероятността да започна да се възхищавам от предишния (Боже, опази !) става все по-голяма !
02 Септември 2013 10:12
И правилно, нали е по-умен от целия БАН.
Той знае ли какво е БАН?
Може би незнае и затова ги е зчеркнал от списъка си, ама е по-вероятно да се на...ква от страх като знае че всеки там е по-умен и по можещ от него.
02 Септември 2013 17:18
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2273632
02 Септември 2013 17:28
относно БАН - ето и становището на дървената философия от преди близо 9 години:
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук

Та после да не питате: Ама, защо?
02 Септември 2013 17:40
При Грациан няма изненади.
Но Бобърчето ме тревожи със закъснението си.
02 Септември 2013 19:27
Я, докато чакаме Бобърчето да напцуе БАН, да ви пусна аз тук един цинкуляр, който получих по мейла, от прогресивното сдружение Когито.
Има над какво да се помисли, като се чете този текст.
Уважаеми колеги,

Поредната подигравка с нашата гилдия е в ход! След разговори с министъра на образованието, негови сътрудници и с депутати разбрахме някои неща, които никак не са оптимистични и за които искаме да ви информираме.
На първо място разбрахме, че МОМН като че ли много иска да има оперативна програма „Наука и образование”, но в същото време работи толкова мудно и неефективно, че поставя под съмнение тази своя позиция.
Второто което разбрахме е, че вицепремиера Зинаида Златанова, от която в най-голяма степен зависи приемането на оперативната програма лансира позиция, според която нерешените корупционни и организационни проблеми в научната и образователната система правят невъзможно приемането на такава оперативна програма. Това направо означава, че тя е против тази оперативна програма и против нас, колеги, защото ние не виждаме корупционните и организационни проблеми да са решени някъде в държавата. Това ни най-малко не пречи да бъдат приети останалите оперативни програми и най-вече оперативната програма за развитието на рибарството и аквакултурите, от която България има наистина „огромна” нужда. Всъщност интересите, които защитава вицепремиера Златанова са интересите на икономически кръгове свързани с политическите среди, от които е нейното назначение. За тези кръгове финансирането на такава оперативна програма от ЕС ще е чиста загуба, защото те няма да могат да се облагодетелстват от нея. Произхождайки от същите икономически кръгове, премиера Орешарски споделя това виждане.
За наше щастие в политически план съществува един тежък аргумент подкрепящ приемането на оперативна програма „Наука и образование”, който е свързан с политическата битка за власт и колебливата позиция, която има в момента управляващото мнозинство. Решението за подготовка и приемането на оперативната програма на българско ниво в Министерски съвет е взето от ГЕРБ и най-вече еднолично от бившия премиер Бойко Борисов. Решението е взето тогава, въпреки съпротивата на аналога на Зинаида Златанова в предишното правителство – Томислав Дончев. Ако бъде провалена тази оперативна програма, която по идея абсолютно съвпада с две от стратегическите цели на Европа 2020 (образование и наука), ГЕРБ и Бойко Борисов ще имат сериозни основания да обвинят в некадърност и зложелателство сегашното правителство. Като резултат от ЕС може да бъдат орязани средствата по другите оперативни програми, а сегашното управление на България може да получи лош имидж в Европа. При това положение икономическите кръгове (според „виден български философ” – обръчи от фирми) зад вицепремиера Златанова и Орешарски, може да загубят доста пари и ще трябва да се съобразят с това.
За тези хора най-удобният изход от тази ситуация е да приемат оперативната програма като сведат до минимум финансирането и нашите възможности да работим по нея. В момента е в ход този план. От МОМН обещават преработването на негодния текст, за което се създава нова работна група. Проблемът с финансирането остава, защото касае промяната на няколко числа в една таблица и може да се направи по всяко време.
Ние от Сдружение „Когито” искаме да ви попитаме – Ще търпим ли да се подиграват с нас? Ще търпим ли унижения поне още 7 години? А след седем години ще има ли кой да търпи? Това ли искаме?
Правителството и управляващите ни кръгове в момента имат несигурни позиции, както във вътрешен, така и във външен план. Това ни дава шанс да ги държим в “шах” и да ги подтикнем към действия, които ще са от полза както за гилдията, така и за България.
Тази оперативна програма обхваща учени, преподаватели в университетите и учители. Това са много хора. Нужно е да загърбим поне за малко вътрешните си противоречия и заедно можем да постигнем много добър резултат в тази битка!
Сдружение „Когито”

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД