:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 247
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мнозинството бави промените в изборния кодекс

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Представителите на мнозинството не са убедени, че ще сколасат с проекта за нов изборен кодекс до края на седмицата.
Не е сигурно, че БСП ще внесе проекта си за нов изборен кодекс до края на седмицата, както обеща. Това признание направи шефът на временния орган за изготвянето на закона Мая Манолова пред "Сега". Самата тя уверяваше, че проектът на левицата ще е готов до няколко дни. В него задължително ще присъства идеята за машинно гласуване, обясни Манолова. Мажоритарният вот ще бъде сведен до отбелязване на преференции, т.е. възможност за разместване на партийните листи, ако даден кандидат събере определен процент предпочитания. Процентът обаче не е определен, а той ще е ключов, за да проработи системата. Според специалисти праг, по-висок от 5%, е неработещ. Проектът на БСП за промени в ИК задължително ще включва и текстове, улесняващи достъпа до медии на партиите без държавна субсидия, категорична бе Манолова.

Другото, от което левите няма да отстъпят, е кодексът да се гледа от нова временна комисия в НС, а не от правната, съобщи колегата на Манолова Филип Попов. Идеята за новия орган е на самата Мая Манолова. Според Попов подобна комисия би събрала повече експертен потенциал от правната комисия на парламента, през която обикновено минава изборното законодателство. По мнението на юристи от ГЕРБ обаче този маньовър цели да се забави приемането на промените. Идеята вероятно ще бъде подкрепена от ДПС и "Атака". Хората на Лютви Местан ще търсят да спазарят подкрепата си за някои предложения на БСП срещу отмяна на принципа за уседналост за местните избори, който бе въведен като мярка срещу изборния туризъм. От ГЕРБ заявиха, че категорично ще се противопоставят на подобни опити. Няма да подкрепят и текстовете, с които се допуска повече от един знак за гласуване, както предлагат от БСП. Това, според Красимир Ципов, ще върне старите практики за контролиране на вота и купуване на гласове.

В ГЕРБ все още не са решили дали да внесат свой проект, но имат готовност да го направят до края на седмицата, увери Ципов. Бившите управляващи ще настояват да се въведе смесена избирателна система, при която 50% от народните представители се избират пропорционално и 50% - мажоритарно. Освен - най-вече за българските граждани в чужбина. "Аз лично подкрепям и идеята за създаване на отделен многомандатен избирателен район за чужбина", допълни Ципов.

Единственото, около което може да се постигне съгласие между мнозинството и опозицията, е облекчаване на условията за регистрация на инициативни комитети и издигане на независими кандидати.
8
1561
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
26 Ноември 2013 20:15
Не виждам по какво предлаганият проект се различава от сега съществуващия.
Според мен трябва да се въведе :
задължително гласуване,
истински мажоритариен вот,
да се забрани на хората с двойно гражданство да гласуват, защото не се знае като какви гласуват - като българи или като чужденци,
да се изисква образователен ценз,
да има изискване за уседналост

и т.н.
26 Ноември 2013 22:37
А разумни аргументи, подкрепящи желанията ти , имаш ли?
26 Ноември 2013 23:17
Кое по точно не ти е ясно ?
27 Ноември 2013 00:25
ВАЛ,
/:/ "Според мен трябва да се въведе :
задължително гласуване- ДА!
истински мажоритариен вот- НЕ!
да се забрани на хората с двойно гражданство да гласуват-ДА!(може да има "конфликт на интереси", във вреда на българските!), защото не се знае като какви гласуват - като българи или като чужденци,
да се изисква образователен ценз- НЕ! Защото, по Конституция и закон, всеки български Гражданин е длъжен да се образова до навършване на 16-годишна възраст! Ако НЕ го е направил по собствена вина, трябва да бъде наказан по съдебен ред и лишен от права(вкл. от право да избира и да бъде избиратен на Избори за депутати, президент, кметове и общ. съветници)! По-добре е Избирателите да НЕ избират хора с ниско или никакво образование!!!
да има изискване за уседналост- ДА! Най-вече за Избори за местна власт(кмет и общ. съветници)!

27 Ноември 2013 01:26
Към paragraph39

„истински мажоритариен вот- НЕ!“

Идеята е, че всеки ще знае за кого гласува.
Оттук произтича и възможността избраният да може да бъде отзоваван и да НОСИ ОТГОВОРНОСТ.

„да се изисква образователен ценз“

Тук написаното се отнася не за избираните, а за техните избиратели. Не е възможно един неграмотен циганин / и не само / , който не знае да чете и пише, дори не говори и български, да определя съдбата и развитието на държавата.
27 Ноември 2013 06:34
Кое по точно не ти е ясно ?

Не бе, аз питам на тебе дали ти е ясно.
27 Ноември 2013 09:57
Когато протестите бяха шумни и уплашената Мая канеше граждански групи в обсъждането на нов ИК, някой издаде заповед да седят настрани.
Ако го бяха направили щеше да се пише на светло и да има сериозен натиск за срокове и съдържание. Щаха да се прокарат наистина демократични текстове.
Сега, вече спокойни, че протестите свършиха, пак ще си прекарат ИК в техен интерес.
27 Ноември 2013 14:56
Май никой във форума не е гледал вчера гостуването на Мая при Слави. А там точно затова я нападнаха Слави и колегията му. За пръв път видях Слави да спира своите, защото го пеше срам от тяхното поведение.
А за закона и какво ще представлява - намерете вреашния Слави и си го гледайте. Трудно след тези приказки вчера нещо ще звучи добре по обсъжданите точки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД