:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лекарствата от НЗОК няма да поскъпват за пациентите

Лекарският съюз сезира прокуратурата за резерва на касата, похарчен от ГЕРБ
Пациентите няма да доплащат повече за медикаментите, които частично се покриват от здравноосигурителната каса. Няма да има поскъпване на лекарствата, касата не е приела предложението на фармацевтичния съюз, заяви вчера здравният министър Таня Андреева в парламента. Изказването й бе по повод предложениe на съсловната организация пациентите да поемат от джоба си половината от отстъпката на аптеката. Миналата седмица от Асоциацията на собствениците на аптеки предупредиха, че промяната би увеличила цената на тази категория лекарства средно с 8-10%. Оттам предупредиха и за още една опасност - аптеките също да се окажат с лимити заради друго предложение на фармацевтичния съюз. То предвижда времето за обработка на рецептите от магистър фармацевт да е минимум 6 минути, което позволява най-много 660 рецепти на месец. Идеята е да се гарантира качествено обслужване, но на практика може да затрудни хората в малките населени места, където няма много аптеки.

Вчера от касата коментираха пред "Сега", че институцията не приема предложенията, но преговорите с фармацевтите продължават. Същите предложения бяха обсъждани и миналата година. Тогава касата се съгласи рецептите да се обработват по 6 минути, но собствениците на аптеки веднага атакуваха текстовете в съда. Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че така не само се нарушава конкуренцията, но и се стига до преразпределяне на пациентите между аптеките независимо от качеството на обслужването и цената на предлаганите лекарства. Предвид решението на КЗК, едва ли лимити на аптеките ще бъдат въведени отново.

По любимата тема на сегашните управляващи - похарчените от ГЕРБ 1.4 млрд. лв. от резерва на здравната каса, след много приказки най-сетне се стигна до реални действия. Българският лекарски съюз е сезирал прокуратурата за прехвърлените по сметките на националния бюджет пари от здравните вноски.

Владислав Горанов, който беше зам. финансов министър на ГЕРБ, обясни, че парите наистина са харчени за текущи бюджетни нужди. "Алтернативата през 2010 г. беше да изтеглим заем. Ако тогава бяхме изтеглили заем, за да запазим размера на фискалния резерв, за 3 г. този ресурс щеше да генерира лихвени нива между 200-300 млн. лв., които всички ние щяхме да плащаме. Парите винаги са били в резерва, само се премахна целевото им използване", коментира той. Според него не е проблем сега да се гласува дефицитно финансиране на НЗОК от фискалния резерв и така да се обезпечи бъдещата здравна реформа.

Горанов се засегна от определението на управляващите за прехвърления резерв като престъпление. Йордан Цонев от ДПС обаче попита как се нарича нарушаването на закона, в който е записано, че пари от здравни вноски се харчат само за здраве и че има целеви резерви, които не могат да се пипат за друго. "Според мен е престъпление", предположи Цонев. От ГЕРБ не се отказаха да агитират в пленарната зала сега отклонените от тях пари да се върнат от БСП на здравната каса.
1
1487
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Ноември 2013 09:12
Каква КЗК, каква конкуренция, какво разпределяне на пазара ви бръмчат в тъпите мозъци ?
Аптеката е здравно заведение и се спазват лимити за ДОБРА АПТЕЧНА ПРАКТИКА !
Същите лимити ги има и за джипито в кабинета при пореглед на пациента, определени са
минутите за преглед.
В аптеката пациента получава фармацевтична грижа, а не го замерват с кутийки само, ЯСНО?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД