:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София иска заем до 100 млн. лв. заради дълговете в транспорта

Отличникът по приходи сред общинските фирми на Столичната община - Центърът за градска мобилност, ще тегли заем до 100 млн. лв. заради натрупаните дългове към транспортните оператори. Искането е отправено от зам.-кмета по транспорта към общината Любомир Христов и ще бъде разгледано днес на стопанска комисия, а общинският съвет ще го гласува евентуално другата седмица. Към края на декември м.г. дълговете на дружеството са 97 млн. лв.

"Задълженията растат с всяка година и трябва да се намери начин да се разплатят", коментира Любомир Христов. Той увери, че няма поставен ултиматум от доставчици или оператори заради натрупаните дългове. Други коментари нямаше нито от общината, нито от транспортното дружество. Член на борда призна пред "Сега", че не знае за това намерение, но отказа да бъде цитиран, защото не бил официално лице.

Решението е малко странно на фона на оптимизма, който общината прояви в края на м.г. Тогава също беше ясно, че дълговете се увеличават, но в икономическата рамка на дружеството за 2013 г. нямаше погасителен план. От кметството посочиха, че приходната и разходната част на бюджета на дружеството ще бъдат изравнени, от една страна, чрез увеличение на постъпленията от билети, карти, платено паркиране и др., а от друга - като се намали транспортната задача на частните превозвачи с допустимите 5% и така се намалят плащанията към тях.

Големите дългове на ЦГМ предизвикаха в края на 2012 г. питане от тогавашния общински съветник Георги Свиленски към кмета Йорданка Фандъкова. От нейния отговор обаче не се разбираше дали общината редовно плаща на фирмата си. През 2011 г. кметството не плати около 80 млн. лв.

ОТЛАГАНЕ

Ръководството на ЦГМ беше сменено през лятото на м.г. и избраните членове в съвета на директорите трябваше уж временно да заемат ръководните постове. Но повече от година по-късно конкурс все още не е обявен въпреки обещанията на общината.
1
1175
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Ноември 2013 09:25
Въведоха зелени, сини зони, пуснаха хиляди контрольори , уж имат добри приходи, аи пак ще теглят заем от 100 милиона
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД