:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Близнашки обеща на "Протестна мрежа" данни дали е разследвана

СНИМКА: АРХИВ
Едно от лицата на "Протестна мрежа" - Асен Генов, бе обвинен за хулиганство заради вандалското боядисване на паметника пред централата на БСП на "Позитано" 20.
На закрита среща с премиера Георги Близнашки миналия петък представители на "Протестна мрежа" (ПМ) са поискали да им бъде предоставена информация от МВР и ДАНС дали има разработки срещу протестиращи и прилагани ли са специални разузнавателни средства срещу участници в миналогодишните протести и какви са резултатите. За срещата се разбра ден по-късно от публикувания на сайта на мрежата отчет за проведените разговори, но имената на участниците така и не бяха съобщени.

От отчета става ясно, че служебният премиер се е ангажирал да им предостави исканата информация в 14-дневен срок.

ПМ настоява всички факти да бъдат оповестени публично, за да се сложи край на спекулациите, че протестите са били платени, както твърдяха представители на предишната изпълнителна власт. "Настояваме да се изиска и огласи информация разполагат ли службите за сигурност с данни за незаконни и антидемократични действия, свързани с организацията на протестите срещу правителството "Орешарски", за финансиране на протестите от неправителствени организации, престъпни групи и други структури - икономически и политически", се казва в писмо на протестърите, адресирано до министър-председателя. През уикенда служебният вътрешен министър Йордан Бакалов заяви, че в МВР няма данни да са правени разработки срещу участници в протестите срещу предишния кабинет. Представители на ДАНС не са правили публични изявления по въпроса.

От ПМ са поискали кабинетът да задължи изпълнителната власт на всички равнища да публикува договорите за изразходване на публичен ресурс, включително и с медии, в 3-дневен срок от подписването им. Пак в този дух е и настояването им министерствата да не подписват договори с медии, ако не е ясен крайният собственик. Обсъдена била възможността тази регулация да бъде въведена с постановление на МС.

От разговорите по изборни теми става ясно, че сега протестърските усилия са насочени към подобряване на изборния процес в чужбина, където българите гласуват предимно за десните партии, подкрепили протеста. Премиерът е приел предложението на ПМ в бъдещия изборен борд да има и представител на българите в чужбина, както и да се подобри електронната платформа за подаване на заявления за разкриване на секции в чужбина.

Близнашки се е ангажирал още да разпореди проверка на издаденото разрешение за строеж на "Южен поток" в Паша дере, срещу което протестира ПМ. Подписването на договора с "Уестингхаус" ще остане за следващото редовно правителство, е заявил Близнашки.

----------------- СИМУЛАЦИЯ

Въпреки че формално "Протестна мрежа" не е част от Реформаторския блок, коалицията вече изяви желание да включи представители на ПМ в листите си за предстоящите на 5 октомври парламентарни избори. Съюзът се рекламира като "отваряне към гражданското общество". Водачите и партийните листи ще бъдат одобрени на разширен граждански съвет на РБ на 30 август в столицата. На 13 септември блокът ще избере лидер на формацията. До момента претендентите за поста са двама - лидерите на ДСБ и СДС Радан Кънев и Божидар Лукарски. Очаква се идния вторник Движение "България на гражданите" да издигне за лидер Найден Зеленогорски.
3
1260
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
25 Август 2014 21:05


представители на "Протестна мрежа" (ПМ)



Много ме кефи абревиатурата ПМ! Като деца така съкращавахме един израз, по присъщ нааа..... абе, на едни хора, предимно от шофьорските и футболните среди!
25 Август 2014 21:11
Пост Мортем.
25 Август 2014 21:18
Доста отчаяно действие.
МВР да каже, че не - в смисъл не сме ги подслушвали - а да излезе не - не са платени.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД