:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разбити са печатници с 10 хил. фалшиви сирийски паспорта

СНИМКА: БГНЕС
Така изглеждат заготовките за сирийски паспорти, открити в две пловдивски печатници.
10 хил. нелегални емигранти, както и терористи, е можело да влязат в България от Турция с фалшиви сирийски паспорти, стана ясно вчера. В Пловдив МВР съобщи, че е разбило мащабна схема за фалшификация на лични документи и е арестувало 9 души. Операцията е проведена броени дни след като МВР обяви, че по границата с Турция ще бъде построена още 131 км стена, за да спира идващите бежанци.

В разкритата схема са замесени две печатници в Пловдив. Там полицията и прокуратурата са открили над 10 хил. заготовки за документи с високо качество. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни на брифинг в Пловдив, че целта е била документите да се изнесат в Турция и там да бъдат продадени на хора от трети страни, които, представяйки се за сирийци, да поискат статут на бежанци от българската държава.

"Потвърдена е сериозна заплаха за националната сигурност, защото реално с тези паспорти целта е била лица, които не са правоимащи, да получат бежански или друг хуманитарен статут, евентуално да кандидатстват пред българските власти, пред Държавната агенция за бежанците и да получат такъв статут. Рисковете от цялата тази операция за държавата са ясни", каза Лазаров.

На шестима от арестуваните са повдигнати обвинения, съобщиха от районната прокуратура. Според разследващите организаторът на схемата е 37-годишен мъж, който вече е осъждан за фалшификация през 2006 г. За изготвянето на документите той е щял да получи над 50 хил. долара. Според разследващите той се е срещал два пъти с печатарите на фалшивите документи в Турция. Първия път не одобрил мострите, но след това останал доволен. Според разследващите акцията е била осъществена навреме и от България не са изнесени фалшиви документи.
1
1617
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Август 2014 21:21
Хубаво, че не са изнесени - но колко ли са внесени... Направо не ми се мисли.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД