:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов иска спешно сливане на НАП и митниците

ГЕРБ очерта две задачи до Нова година - намиране на 4.5 млрд. лв. заеми и спасяване на 2.5 млрд. лева по европрограмите
ГЕРБ свика вчера нарочна пресконференция, за да очертае за пореден път трагичното състояние на държавните финанси. Според лидера Бойко Борисов служебното правителство трябва незабавно да започне да подготвя процедура за взимане на външен дълг, защото в противен случай хазната няма да може да плаща пенсии и майчински, заплатите на МВР и т.н.

"Пари в държавата няма и не се очертава да има", отсече Борисов. Той обяви, че заради пробойните в бюджета рязането на разходи е неизбежно, и че е възложил на експертите в ГЕРБ спешно да пишат закон за обединяване на НАП и митниците. По думите му сливането на двете приходни агенции ще спаси от провал бюджетните приходи. Омръзна ми да слушам "как един камион минал, единият не му взел акциза, пък другият не му взел данъците, а третият и четвъртият направили еди-какво си и накрая 1-2 милиарда лева по-малко. Ще се опитаме да направим чрез електронно управление, като мине камионът, по всички системи да му се съберат мита, акцизи", каза Борисов и допълни, че е поискал готов проект до края на месеца, за да може по време на предизборната кампания да обяснява на хората как ще вдига постъпленията в хазната. Кабинетът "Орешарски" също смяташе да обединява двете агенции, но в "средносрочен план".

Менда Стоянова обвини бившите управляващи, че са планирали бюджета "порочно, с ясното съзнание за неизпълними приходи и за раздаване на разходи". Тя припомни, че миналата седмица след анализ на данните служебният финансов министър Румен Порожанов съобщи, че няма да се мине без актуализация на бюджета.

Само до Нова година са необходими 4.5 млрд. лева нов държавен дълг, а заедно с плащанията през януари 2015 година се нуждаем от общо 6 млрд. лева, и то по консервативни оценки, обяви пък Владислав Горанов, бивш зам.-министър на финансите. Парите са необходими за погасяване на стари дългове и за покриване на бюджетния дефицит. "До средата на януари падежират български ценни книжа за 3.7 млрд. лева, в това число на 15 януари има плащане на 1.6 млрд. лева по емисията на Милен Велчев", каза Горанов. Освен това в бюджета се очертава допълнителен дефицит, който вероятно ще достигне 1.5 млрд. лева. "Ако максимално бързо не се предприемат мерки за осигуряване на това финансиране, в началото на януари, особено след падежите на 12 и на 15 януари, държавата би могла да се окаже в една много тежка ликвидна криза, без възможност да финансира текущите си разходи", обясни Горанов и подчерта, че ГЕРБ отсега алармира за тези проблеми, за да не стане като през 2009 г., когато кабинетът "Станишев" остави държавата с огромни необезпечени задължения.

Според бившата регионална министърка Лиляна Павлова положението се влошава и заради риска България да загуби 2.5 млрд. лева от еврофондовете. "Приключваме програмния период с разкопани градове, почти фалирали общини, строежите почти навсякъде са спрени", посочи Павлова. По думите й има три спрени европрограми - "Околна среда","Регионално развитие" и "Конкурентоспособност". Заради лоши практики са блокирани и огромни ресурси по Програмата за селските райони и въпреки обещанията за май-юни-юли достъпът до финансиране се отлага за зимата.

Финансите на държавата са под всякаква критика - пари няма, обобщи Бойко Борисов. "Ще се режат разходи, защото няма как да изпълним Лисабонския договор и дефицитът да е под 3%, реално сега дефицитът е 4%. Орешарски какво направи - взе нов дълг и каза - ето, фискалният резерв е 8 млрд. лева. По-некоректен човек не съм виждал, реално фискалният резерв е само 3.8 млрд. лв.", възмути се лидерът на ГЕРБ. "Искам тези, които гласуват за нас, да знаят в какво положение е държавата и колко трудно можем вече да я изведем. Не казвам дори, че е възможно. Мога да гарантирам само, че ще направим опит с всичко, което можем и знаем. "Да вържем двата края до края на годината е огромно предизвикателство, а да минем в 2015 - невероятно умение", обясни Борисов.

По думите му много гръмко се говори за програми и "всеки може да седне и да напише на един лист всичките си хубави сънища, но за да се случат, трябват пари". "В тази ситуация е необходима много сериозна политическа стабилност и адекватни действия на всички политически партии. Да търсим как да си спасим държавата, абсолютно никакво значение няма кой ще е премиер, министър или кой ще е на власт, ако нямаме съгласие как да излезем от тази криза", коментира експремиерът. Според него ДПС и БСП са наясно с критичната ситуация: "ДПС нямаше да си тръгне от управлението, ако не знаеше какъв апокалипсис идва, те знаеха какво ще стане октомври-ноември-декември и затова решиха навреме да си тръгнат. БСП също нямаше да се съгласят да напуснат властта, ако не знаеха реалностите и това, което сътвориха", подчерта Борисов.

КОНТРА

Не всички обаче виждат апокалипсис в държавните финанси. "Прогнозите за недостиг на средства и за огромни преразходи са несъстоятелни. Освен това данните за намаление на безработицата и за растеж на икономиката са обнадеждаващи", коментира проф. Христина Вучева, ексминистър на финансите. "Надявам се бизнесът да се справи добре до края на годината - освен ако политическите боричкания не влошат икономическия климат. Ще бъде чудесно, ако политиците спрат "разрушителното съзидание" и кандидатите да ни управляват ни убедят, че знаят как да се повиши ефективността на средствата за здраве, за образование, за администрация. Реално от това зависи стабилността на финансовата система за следващите години", смята проф. Вучева. Тя обаче смята, че тенденцията за бърз ръст на държавния дълг, тръгнала от началото на тази година, не бива да се подценява". По думите й проблемът е, че този ръст е за пълнене на "дупки", а не е подчинен на ясна цел, която ще даде ефект в следващи години.
7
3917
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
25 Август 2014 19:49
Публикувано на 24.08.2014 / 22:17
По медиите ще ги познаете! Нито дума за „болните от АЛТРУИЗЪМ” на Цветанов с особената форма на главата!
Днес ГЕРБ-началникът на предизборния щаб, лицето с особената форма на главата, обвиняемият, осъден на първа инстанция – Цветан Цветанов, ако живееше в нормална „партньорска” държава, щеше вече да е с отрязана медийно глава и да напусне политиката.
В олигофренския пиар, в който се нахака Цветанов – вместо да се изпъчи като „благотворителен герой”, бившият вътрешен министър с особената форма на главата сътвори безпрецедентен гаф, който показа – първо – простотията му, и второ – моментално очерта задкулисните зависимости на ГЕРБ.
Как?
Следете медиите и всичко ще ви стане ясно!
Нито един вестник, с изключение на в. Сега, не публикува това, че Цветанов смята, че които и да е деца са болни от… АЛТРУИЗЪМ.
Всички медии, които са под контрола на Делян Пеевски – вестници и сайтове – мълчат като посрани.
Всички медии и сайтове, които са под контрола на „умните и красиви” „протестъри” – мълчат като попикани.
Докато Фейсбук ври и кипи, и смазва безумния ГЕРБаджийски пиар с бебета, цървули, потури и АЛТРУИЗЪМ, единствените сайтове, които показаха истинското „чисто и просто“ лице на Цветанов, бяха АФЕРА, ГЛАСОВЕ и ЗАД КУЛИСИТЕ.
Сега нека излезе Лютви Местан и да обясни, че няма БОСТАН.
Нека излязат Реформатори, Фронтове и всички останали тинтири – минтири и да обяснят, че не са патерици на ГЕРБ.
Няма нужда вече от никакви политически анализи.
По медиите ще ги познаете!
Afera.bg
http://afera.bg/%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%89%d0%b5-%d0%b3%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b4%d1%83%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0.html
http://afera.bg/%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%be-%d0%b0%d0%bb%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%b4%d0%b6-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b8.html

Публикувано на 25.08.2014 / 8:23
Перат нагло АЛТРУИСТИЧНИЯ имидж на чистото и простото по телевизия „шпатула”
След като бившият министър с особената форма на главата вчера втрещи всички с АЛТРУИЗМА си, днес бе спешен за светкавичен кризисен пиар в bTV. Манипулацията, която протече а ла телевизия „шпатула”, бе впечатляващо нагла. Антон Хекимян пусна клипа с Цветан Цветанов. И попита: „Аутизъм или алтруизъм?”
И Цветанов, без да му мигне окото, нагло излъга: „Аутизъм, аутизъм…”, очевидно наизустил думичката с упражнения цяла нощ. Хекимян замълча слугински.
„Това е част от всички благотворителни инициативи… Аз съм участвал в много подобни компании…”, замънка Цветанов.
Хекимян подаде надупено топката: „Има обаче много коментари….”, а Цветанов снизходително обоснова така „демокрацията”: „Винаги има хора, които биха подкрепили и хора, които не биха подкрепили такива инициативи…”.
Толкова.
Пропаганда. Чиста и проста.
Темата бе изчерпана. През това време медиите на Пеевски пишеха пък „фундаменталната” новина как Хекимян бил с нова прическа и нова брада.
АЛТРУИЗЪМ ПО ПЕЕВСКИ. СЛЕД СТРАХУВАНЕТО – СВИРКА.
Хекимян дори пропусна реликата на Цветанов, че работел с такива „професионалисти“ като Станимир Флоров, когото обвиниха за подкуп в особено големи размери.
Толкова.
Afera.bg
25 Август 2014 22:03
Само до Нова година са необходими 4.5 млрд. лева нов държавен дълг, а заедно с плащанията през януари 2015 година се нуждаем от общо 6 млрд. лева, и то по консервативни оценки, обяви пък Владислав Горанов, бивш зам.-министър на финансите. Парите са необходими за погасяване на стари дългове и за покриване на бюджетния дефицит.

Лъже нефелникът, лъже като дърт циганин или просто е некомпетентен. А може и двете.

Ето какво казва по въпроса проф. Христина Вучева:
Само в главите на ГЕРБ финансите са в колапс
Призивът към настоящето правителство да се заеме с емисия на нов дълг е неизпълним. Споменатите числа за предстоящи погашения до края на годината са много добре известни на тези, които работят в "Дирекция държавен дълг и финансови пазари" на Министерство на финансите. Тези отбелязани и в техните анализи плащания са част от редовния платежен календар и парите за тях са осигурени чрез посочените в същия календар емисии на различни по срокове облигации. Това е част от работата по текущото управление на държавния дълг и за това няма никаква необходимост някои да призовава правителството да прави нещо извънредно. Всички споменати предстоящи плащания по дълга са част от това текущо управление на дълга. Тези плащания са съобразени в т.нар. календар на емисиите и падежите. Всичко това може да се прочете на страницата на МФ в рубриката"Държавен дълг". По официалната информация към 30.06.2014 г.общият държавен дълг, измерен в евро е 8115.9 млрд. - от него вътрешният дълг е 4129.2 млрд. евро. Отношението на дълга към БВП е 19.7% - което е едно от най-ниските сред страните членки на ЕС.

http://news.bgnes.com/view/1182897
25 Август 2014 23:04
"Може да се твърди, че дефицитът за месеците, които остават до края на годината, няма да се увеличава, ако се получат европейските пари за предварително платените от държавния бюджет средства. Следователно посоченото число от 4% дефицит е несъстоятелно", твърди проф. Вучева пред БГНЕС. Обаче тук е заровено кучето - "ако се получат европейските средства". А пък с европейските средства има голямо закучване, както споменава Лилянка Павлова в горната статия. И ако изгубим, да речем два милиарда от еврофондовете, какво ще чиним????????
26 Август 2014 07:55
Мога да гарантирам само, че ще направим опит с всичко, което можем и знаем.

---
Ако вземем познанията и моженето в областта на държавното управление- то доказано е, че НИЩО НЕ можете и нищо не знаете.
Но, ако се спрем на "усвояването на едни пари", с цел лично облагодетелстване, то в тази насока сте безпорни капацитети.
26 Август 2014 09:44
Борисов наистина ще доведе държавата до банкрут. При предишното му управление Станишката му беше оставил много пари, които харчеше с размах. Но след като ги похарчи окончателно единствения му изход са заемите. Той работи на принципа, след мен и потоп.

Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
target=_blank id=url>Натисни тук
26 Август 2014 10:10
Очаквайте утре Баце да се разсърди и на проф. Вучева. Много е вероятно да заяви, че нищо не разбира и вдругиден да се извини.

"как един камион минал, единият не му взел акциза, пък другият не му взел данъците, а третият и четвъртият направили еди-какво си и накрая 1-2 милиарда лева по-малко."

Ха, ха, това е смешно.
26 Август 2014 12:09
Вл.Горанов каза че 6млрд трябвали до края на 2015. Или като вземат властта, държавата поне година няма да има приходи, защото ще стъпчат последния случайно оцелял при предното им управление бизнес? Ами ДДС? Акцизи?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД