:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Премиерът става арбитър в спор между ЮЗУ и община Благоевград

Близнашки трябва да реши на кого да даде имоти на бивш техникум
Служебният премиер Георги Близнашки е на път да се превърне в арбитър между Югозападния университет и община Благоевград. Поводът за спора са сградата и имоти на бившата Професионална гимназия "Ичко Бойчев" в града. Администрацията на университета начело с ректора на висшето училище проф. Иван Мирчев и всички декани се противопоставят на искането на общината безвъзмездно да й се прехвърлят 4607 кв.м от прилежащата земя на бившата Професионална гимназия "Ичко Бойчев". Целият имот е 19 089 кв.м. От ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград отправят искане за предоставянето му за нуждите на университета.

Вчера въпросът с прехвърлянето на имота беше включен в дневния ред на извънредното заседание на Ректорския съвет на Югозападния университет, в който участваха и всички декани. Ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев е изразил възмущението си от това, че на последното заседание на служебното правителство в последния момент е отпаднала точка, която е предвиждала за нуждите на университета да се отдаде сградата на Професионална гимназия "Ичко Бойчев" в Благоевград, предаде "Фокус". Според него сътрудничеството с общината и областната администрация в Благоевград е затруднено. Ректорът на ЮЗУ обяви, че ще подаде молба отпадналата точка отново да влезе за одобрение в правителството, за което има подкрепата на служебния премиер. Според официалната биография на министър-председателя, публикувана на сайта на Министерския съвет, проф. Георги Близнашки е преподавател в четири висши училища, едно от които е именно ЮЗУ.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов също вече е изпратил писмо до премиера, Министерския съвет, министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева и до новия областен управител Димитър Димитров, в което иска спешно да започне процедура за безвъзмездно прехвърляне на 4607 кв. метра от прилежащата земя на бившия техникум. В писмото си д-р Камбитов посочва, че върху искания терен общината ще изгради детска градина със собствени средства. Детското заведение е необходимо за жителите на целия град, уточниха пред "Сега" от общината. Според ръководството на ЮЗУ "Неофит Рилски" обаче сградата трудно би могла да бъде пригодена за детска градина.
1377
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД