:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

КНСБ се похвали с парламентарно мнозинство за спиране на реформата

Според синдиката има поне 121 депутати, готови да отхвърлят увеличаването на пенсионната възраст
Миньорите протестираха със самочувствието, че умеят да свалят правителства.
КНСБ има подкрепата на всички партии в парламента за замразяване на пенсионната реформа с изключение на ГЕРБ и реформаторите, а АБВ били "на кантар". "Имаме подкрепата на БСП, ДПС, ББЦ, "Атака" и ПФ. Крайно време е и на АБВ да им дойде акълът в главата и да спрат да ми говорят за два месеца. Но доколкото мога да смятам, и без тях имаме вече мнозинство в парламента за замразяване на възрастта за пенсия". Това отчете президентът на КНСБ Пламен Димитров пред протестиращите според него 6 хил. синдикалисти от страната, след като внесе протестната декларация в Народното събрание. КНСБ протестира срещу предлаганото от ГЕРБ увеличаване на възрастта и стажа с по 4 месеца от 1 януари. По думите на Димитров все някоя от партиите ще внесе предложението им за замразяване на пенсионната реформа, а с всички тези гласове ще я прокарат. Петте формации имат 121 депутати и ако обещанията им пред синдиката са твърди, то реформата действително може да спре.

Сред протестиращите бяха депутатите от РБ Радан Кънев и Гроздан Караджов. "Ние не се крием в сградата на парламента. Ясно е, че те изразяват своя протест срещу мерки в бюджета, който ние гласувахме. Нашите позиции са и ще останат различни. Ще се търси най-щадящото възможно решение. Ще направим възможното в рамките на приходите да приемем част от исканията, но няма да можем да се съобразим с всички. Възможен е компромис за по-малко увеличение на пенсионната възраст от 4 месеца - предложението на социалното министерство за 2 месеца с оглед на разчетите е разумно", коментира сред хората Кънев. Финансовият министър Владислав Горанов също беше забелязан сред протестиращите, но не е коментирал исканията им.

Синдикатите заплашиха, че ако депутатите не ги чуят, ще направят национална стачка. "Само този, който днес е с нас и ни чуе, ще може да разчита на нашия глас", отправиха директна сделка към депутатите от КНСБ. Профсъюзът има и други искания - криминализиране на умишленото неплащане на осигуровки, отново да се връща платеният данък на работещите на минимална заплата, да се въведе данък и върху финансовите транзакции.

Миньорите също поискаха ясно и трайно решение за техните условия за пенсиониране. Въпреки че за тях догодина не се предвиждат промени, те заявиха, че са против увеличаване на тяхната възраст. "Не искаме работа до гроб" и "На работа с памперси ни искате!!!", бяха посланията им. "Горубсо"-Мадан е сваляло и ще сваля правителства, но не е сега моментът. Искаме да не се увеличава възрастта за всички работещи, иначе става лошо. Това е 22-милиметрова бургия, по български стандарт, чупи, кърти всичко", разпали се миньор, представил се като Румен.

Железничарите пък алармираха, че се подготвят съкращения на всеки четвърти работник в БДЖ. "Не е вярно, че няма пари - намериха 3 млрд. лв. за спасяване на банките, нали? А за да спестят някакви 30-40 млн. лв., 6-7 хил. души няма да могат да се пенсионират", заяви Пламен Димитров.

Протестиращите се обърнаха към депутатите с "идиоти" и боклуци". Попитаха се "можем ли да работим до 65 г.?" и си отговориха с "не". Заявиха, че не искат до живот замразени пенсии и им е писнало от "измислени реформи ала Дянков".

КОНТРА

4-те национално представителни работодателски организации заявиха, че са разтревожени от "засиления натиск върху институциите за промени в основни параметри на законопроектите за държавния бюджет и за бюджета на държавното обществено осигуряване". Работодателите дори предлагат "в зависимост от демографската прогноза пенсионната възраст за трета категория да се увеличава от 2015 г. със стъпка от 2 до 6 месеца годишно за двата пола до достигане на 65 г.". Това означава, че бизнесът би приел предложението на Калфин за по-плавното нарастване. Работодателите искат да не се допуска административно увеличение на минималните осигурителни доходи, да се запази максималният месечен размер на осигурителния доход и на осигурителните вноски, да се въведе лична осигурителна вноска за държавните служители. Организациите настояват за диференцирана възраст за военни, полицаи и магистрати и нарастване на възрастта за пенсия за I и II категория труд.
Снимки: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Реформатори и анти-реформатори.
8
1600
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
11 Декември 2014 20:49
А, дано! Ще им стискам палци и ще правя каквото ми кажат, дано стане тяхната!
11 Декември 2014 21:32
Партийните субсидий за една година са около 35 милиона
Колко ще икономиса НОЙ ако отложи пенсионирането на
незнам колко хора с 4 месеца
11 Декември 2014 23:44
Работодателите, как са пропуснали да поискат намаляване на заплатите и осигуровките, за да могат да "изсветлят" още повече икономиката и да открият безброй нови работни места?
12 Декември 2014 05:33
И какво са постигнали КНСБ за толкова години, в разлика с американските синдикати. В Германия членската вноска към синдиката Ver.di е 2,5% от брутната заплата, тоест те имат интерес от повишаване на брутото ми. В България през 2006 г. минималната брутна заплата беше 180 лв., през 2014 г. става 350 лв, за 8 години имаме удвояване. Браво, да ръкопляскаме Така да е и за напред.
12 Декември 2014 08:21
Колко души членуват в тия профсъюзи?
-----------------
Сайтът на Генек
12 Декември 2014 10:44
Ох дано, ама надали.

12 Декември 2014 14:53
За синдикатите колкото е по-зле държавата - толкова по-добре е за тях...
12 Декември 2014 16:46
При последното преброяване, КНСБ имаше малко над 200 000 синдикални члена. Пдкрепа под 200 000.
А няма как някой синдикат да иска лоша икономическа ситуация, защото, ако няма работни места, няма и членове.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД