:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 181
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Не убивайте присмехулника!

"Шарли ебдо"
"Монсеньор Вентроа има трима бащи" пише в карикатура в "Шарли ебдо" по повод гейбраковете. Андре Вентроа е кардиналът на Париж. Самата карикатура изобразява полов акт между съставните части на Света Троица.
Харесва ли ми тази карикатура от същия онзи вестник Charlie Hebdo, изобразяваща Отец, Син и Дух Свети в хомосексуален акт? Не, не ми харесва. Намирам я за обидна, долнопробна, безвкусна и просташка. Намирам я за богохулна. Но смятам, че ако имам свободата да изкажа мнението си (или да го изкрещя пред медии, или да заведа дело, или да организирам протест) срещу тази карикатура, това предполага реципрочното право на карикатуриста да я нарисува и да я публикува.

И тези две свободи - моята (да вярвам в Светата Троица) и тази на карикатуриста (да се подиграе с Нея) са двете лица на една и съща свободна воля, която е в основата на моята вяра.

Основателят на тази вяра беше осъден на смърт не за какво да е, а за богохулство. И беше разпънат между двама разбойници. Единият Му се подигра, а другият Го изповяда като Господ. И Христос отвърна на обичта на втория, но не прокле първия. Не го уби с поглед от кръста, нито го принуди да повярва в Него. Не защото не можеше, а защото вяра по принуда не е вяра. Понеже вярата е любов.

Не, Бог не обича богохулството. Както не обича омразата, греха и смъртта. Но възможността за богохулство е цената, която Творецът плаща за свободата на творението си. Без тази цена (риска да бъдеш отхвърлен, охулен, разпнат) няма свободен избор, няма свободна воля, няма свободна любов.

Да, тази карикатура не ми харесва, защото осмива и обижда вярата ми. Но същата тази вяра ми казва да приема избора на карикатуриста и да приема отношенията между него и похуления от него да си останат между тях.

Затова в моята вяра не убиваме присмехулниците. Нещо повече - казано ни е да ги обичаме. И провалите ни през вековете да изпълним тази заповед не променят нито нейния смисъл, нито нейната категоричност.

Слушали сте, че бе казано: "Обичай ближния си и мрази врага си". Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят...(Мат. 5:43).

Ако дълбоко в корените си ислямът мисли справедливостта през убиването на другия, значи корените ни са напълно и непримиримо различни, напук на клишето "Бог е един, а пътищата към него - много". Нашите различни пътища водят към съвсем различни богове. И не, религиите не си приличат.

Бог да прости присмехулниците. Няма грях, който да не може да бъде покрит от любовта.

Бог да прости на убийците им. Те не знаят какво вършат.



99
7873
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
99
 Видими 
08 Януари 2015 20:02
Г-н Сивов
08 Януари 2015 20:10

"Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш" Волтер

Бог да прости присмехулниците. Няма грях, който да не може да бъде покрит от любовта.
Бог да прости на убийците им. Те не знаят какво вършат.


Бог да прости на всички!
08 Януари 2015 20:24
Дрън-дрън ...

Псалми 1:1
Блажен оня човек, Който не ходи по съвета на нечестивите, И в пътя на грешните не стои, И в събранието на присмивателите не седи;
Притчи 14:6
Присмивателят търси мъдрост и не я намира, А за разумният учението е лесно.
Притчи 15:12
Присмивателят не обича изобличителя си, Нито ще отива при мъдрите.
Притчи 19:25
Ако биеш присмивателя, простият ще стане внимателен; И ако изобличиш благоразумния, той ще придобие знание.
Притчи 19:29
Присъди се приготвят за присмивателите, И бой за гърба на безумните.
Притчи 21:11
Когато се накаже присмивателя, простият става по-мъдър, И когато се поучава мъдрия, той придобива знание.
Притчи 21:24
Присмивател се нарича оня горделив и надменен човек, Който действува с високоумна гордост.
Притчи 22:10
Изпъди присмивателя и препирнята ще се махне, И свадата и позорът ще престанат.
Притчи 24:9
Помислянето на такова безумие е грях, И присмивателят е мерзост на човеците.
Притчи 29:8
Присмивателите запалят града, Но мъдрите усмиряват гнева.
08 Януари 2015 20:28
Няма да коментирам, защото ще наруша правилника. Но, така както не трябва да убиваме присмехулника, така не трябва да убиваме и патриотите - хората на Донбас! Одеса! За тях няма ли съчувствие? Няма ли грандиозни митинги в "големите градове"? Избирателното съчувствие и състрадание, винаги вони на лицемерие.
08 Януари 2015 20:30
"Бог да прости присмехулниците. Няма грях, който да не може да бъде покрит от любовта.

Бог да прости на убийците им. Те не знаят какво вършат."
***
Така де, пито-платено. Едните публикували карикатури, другите ги избили като животни в условията на законна самозащита щото не знаели какво вършат!? И на едните, и на другите да простим, щото етническия мир?! Какъв мир, бе абдал? Защо максус натискаш мислещите хора в стадото на фашистите? Нима е възможно някой да е толкова малоумен да вярва, че убийството на беззащитни не е просто акт за сплашване на мнозинството християни в техния парализиран от бюрокрация и професионално лицемерие свят? Няма начин писачите на подобни статии да са толкова наивни, по-скоро са изключително корумпирани.

08 Януари 2015 20:31
От блога на Пламен Сивов http://orthomatic.net/


Някой може ли да подаде линка към есето на автора за изгорените в Одеса на 2.V.2014 г...

Благодаря предварително!
08 Януари 2015 20:52
Каква е идеята, вложена в горната карикатура? Какво е интелектуалното и предизвикателство или тръпка? Хуморът? Ако зададем въпроса "Защо нарисува това?" на карикатуриста, боя се, единственият разумен отговор е ... "Ами защото ... мога." Това достатъчно ли е? Да използваш свободата за манифестация на самата свобода? Самоцелно? Но ако за нас, възприелите малко или повече "евроатлантическите" ценности, този отговор е удовлетворителен, приемлив и достатъчен, то има други, които не желаят да приемат гаврата само заради дължимото уважение към свободата на изразяване. Защото това накърнява тяхното дължимо уважение, към техните ценности.
08 Януари 2015 21:05
Firmin - в условията на отсъствие на автора на горната карикатура от този свят, отговор на иначе риторичния ти въпрос може най-добре да даде преподобния Андре Вентроа. Пък дали карикатурата покрива нечии естетически критерии е друг въпрос.
08 Януари 2015 21:13
Самата карикатура изобразява полов акт между съставните части на Света Троица.

Ами, кой каквото сам си направи и цело село не може да му го направи.
Гнусотия и гадория отсекъде. Ни Господ, ни аллах може да му помогне на такъв...
08 Януари 2015 21:18
http://otvorenopismo.url.bg/evropa-6
08 Януари 2015 21:22
Авторът използва думата "любов" която трудно се дефинира, неколкократно. Аз я написах в торрент-тракер и дефиницията кацна като няколко стотици тона порнография.
08 Януари 2015 21:22
Drug, 08 Яну 2015 20:30




"Няма начин писачите на подобни статии да са толкова наивни, по-скоро са изключително корумпирани." — Не е задължително да са корумпирани. Има вариант да са ултрапрости. Просто блеят псалми. защото смятат, че това е най-великото достижение, в което те, разбира се, сляпо вярват.


08 Януари 2015 21:24
.
08 Януари 2015 21:28
Ами, кой каквото сам си направи и цело село не може да му го направи.
Гнусотия и гадория отсекъде. Ни Господ, ни аллах може да му помогне на такъв...


Сигурно не си чел "Забавната Библия" на френцизирания йодей Лео Таксиль с чудесно българско издание, спрямо която гаврата в тази карикатура изглежда като невинна шега...
08 Януари 2015 21:35
Ако зададем въпроса "Защо нарисува това?" на карикатуриста, боя се, единственият разумен отговор е


Не, не можеш да задаваш такъв въпрос на карикатуриста. Кой си ти и в кво качество ще задаваш въпроси на някакви карикатуристи (или пък каквито и да било други творци). Скудоумният инженерен подход не е приложим навсякъде.
08 Януари 2015 21:36
Е, не съм паднал чак дотам, че да обръщам внимание на таквизи мизерници като дан браун и лео таксил.
Опазил ме Господ...
08 Януари 2015 21:52
Ако зададем въпроса "Защо нарисува това?" на карикатуриста, боя се, единственият разумен отговор е ... "Ами защото ... мога."

Колега, ако подхождаме така, ние на една част от колумнистите и карикатуристите в българските медии можем да зададем този въпрос и при някои дори отговорът ще е "Ами не мога, но продължавам да го правя". Да ги трепем ли? Освен това ти като ерудиран и компетентен човек не би трябвало да слизаш до нивото на пенсионерската дискусия в трамвая, а да разграничаваш поне 4 отделни (а може би и повече теми) около тези събития:
1. Тероризмът изобщо и по конкретния повод.
2. Нивото и качествата на изданието и карикатурите.
3. Свободата на словото и може ли във Франция, където това издание вече е било спирано от властта поне веднъж и където още действа законът "Гейсо" да се говори за свобода на словото.
4. Защо Франция се е превърнала в развъдник на терористи.
08 Януари 2015 22:01
Пламен Сивов
08 Януари 2015 22:03
Очаквана, и предвидима, реакция, другари! Този текст не е за вас! Авторът пише за тези, които могат да го разберат!
Впрочем - за цитатите от Писанието - Ето ви още един - от Господнята молитва:
"И прости нам дълговете, както и ние прощаваме на длъжниците си!"
От Дидахията:
"Два пътя има: един на живота и един на смъртта, а разликата между двата пътя е голяма. Пътят на живота е тоя: първо обичай Бога, Който те е сътворил, второ – ближния си като себе си, а всичко, което не би желал да ти се прави, и ти не прави другиму.

Поуката от тия словеса е: благославяйте тия, които ви кълнат, молете се за враговете си и постете за гонителите си. Защото, ако обичате ония, които ви обичат, каква благодарност заслужавате? Нали и езичниците правят същото? А вие обичайте ония, които ви ненавиждат, и няма да имате враг."
И от онзиденшният (Богоявленски) Велик водосвет:
" Помяни Господи ония, които ни мразят"
И накрая Махатма Ганди:
Слабият не може да прости. Опрощението е качество на силния!"
"Око за око и скоро целият свят ще ослепее."
P.S. Не смесвайте човешкото с Божието правосъдие!
08 Януари 2015 22:13
Клозетно-писуарен хумор с яка доза инфантилизъм. Това са картинки от градския кенеф , събрани във вестник. Възпитателна функция ? Незнам. Принудени сме да слушаме мейнстрийма , сякаш са застреляли Волтер, Тулуз Лотрек и Юго. Взети заедно... Въпросът ЗАЩО ? /се стигна до тук/ , табу.

08 Януари 2015 22:20
4. Защо Франция се е превърнала в развъдник на терористи.

Преди 50 годин, дьо Гол обещава на 200 иляди алжирци, френски паспорти и работа във Франция.
В замяна е трябвало да станат сътрудници на френската армия и полиция, т.е. изменници на своя народ. Впоследствие нищо от това не е изпълнено. Тези хора, техните деца и внуци остават в изолация, еднакво презирани от алжирци и французи като предатели по наследство и без никаква надежда и шанс за достоен живот. Логичното се случи...
08 Януари 2015 22:20
Ако дълбоко в корените си ислямът мисли справедливостта през убиването на другия, значи корените ни са напълно и непримиримо различни, напук на клишето "Бог е един, а пътищата към него - много". Нашите различни пътища водят към съвсем различни богове. И не, религиите не си приличат.
Разделяй (на верска основа), скарвай (чрез тероризъм) и владей (душите им чрез омразата)!

Този почерк не е от вчера, а от древни времена, и много обича да се позовава на "свободната воля", словосъчетание, кой знае защо натъртено многократно от автора.

Колко дълбоко познава автора корените на исляма?
Защо реши, че това не е кървава терористична провокация, прикрита зад "Аллах акбар", а проява на същността на исляма?

Кой докара западното общество дотам, че един руснак, провиквайки се на едно летище "Алла, я в бар!" към своя позната, да предизвика животинска паника сред хилядите хора, дочули в непознатия език страшилището "Аллах акбар" ?!

Кой внуши на хората твърдата връзка "ислям = ислямски екстремист", и защо трябва да насъскваме елементарно хората едни срещу други, вместо да потърсим истинските причинители на тероризма ?

08 Януари 2015 22:20
Аз не мисля, че Франция е развъдник на терористи. Аз мисля че, уви, светът стана развъдник на терористи. Франция е просто част от него. Глобализация. И то съвсем не модерна. Пътят на коприната навремето така е глобализирал. Пък асасините са стигали по него до сърцето на Европа. Нищо ново под Слънцето.

Стана дума за Индия наблизо ... СЕГА пък се подсетих за "Въпросите на Милинда". Четях като ученик в руския превод. Велика книга. СЕГА, на стари години, имам повод да размишлявам над това - "сблъсъка на цивилизациите", с ирония го пиша. Защото виж величието на будизма - да изложиш и разтълкуваш учението си в диалог с представител на друга религия, философия и цивилизация - гръцката, доколкото Менандър е неин представител. И Менандър, и Александър навлизат дълбоко в Изтока. Да, с оръжие, разбира се. И как не! Но и единият и другият се опитват да разберат с какво си имат работа и вярват във възможността за съвместно изграждане на общо бъдеще - на Изтока и Запада.
08 Януари 2015 22:27
Аз съм категорично против подобни заглавни страници да се излагат на показ на места, до които имат достъп малолетни. Не знам каква е интелектуалната или артистична стойност на картинката, но за мен тя попада в категорията на гнусна порнография. Нека се издават такива, но да се слагат на вътрешни страници или в непрозрачни пликове.
08 Януари 2015 22:32
Аз съм категорично против подобни заглавни страници да се излагат на показ на места, до които имат достъп малолетни. Не знам каква е интелектуалната или артистична стойност на картинката, но за мен тя попада в категорията на гнусна порнография. Нека се издават такива, но да се слагат на вътрешни страници или в непрозрачни пликове.
Не може, някои неща обичат да си показват рогата...
08 Януари 2015 22:33
Колко дълбоко познава автора корените на исляма?


Ние като народ сме едни от най-чувствителните на тема - ислям. Ноооо, аз държа да попитам - с какво въпросните проявления на исляма се различават от тези на "християните" - фашаги от УкраИна. Аз не намирам разлика, но по втория въпрос упорито се немее от изключителната "Европа" (няма да обяснявам колко неграмотна е тя, щото си е присвоила името на цял континент, когото все още не притежава целия) - вече ще стане година. И, драги, авторе, докато не си оправите аршина, нищо добро не ви чака. И нас покрай вас, щото винаги сме от най-усърдните гъзолизци
08 Януари 2015 22:46
Намирам я за богохулна. Но смятам, че ако имам свободата да изкажа мнението си... срещу тази карикатура, това предполага реципрочното право на карикатуриста да я нарисува и да я публикува.

Ако се ограничим само до Франция и нейното разбиране за свобода, то означава ли, че може да се отрича арменският геноцид, холокоста, да се носят забрадки и религиозни символи. Май не ? Ми тогава къде е принципа ? В двойните стандарти ?

Лошо ли е да се убиват хора въобще или е лошо да се убиват само "наши" хора ? Що не видяхме такава реакция, когато френски самолети сееха смърт над Либия, а французи убиваха и убиват в Чад, Сирия, Мали ? Или там няма хора, а само "жива сила на противника и враждебна цивилна инфраструктура, които трябва да се унищожават" ?
08 Януари 2015 23:07
.
08 Януари 2015 23:18
Не, не можеш да задаваш такъв въпрос на карикатуриста. Кой си ти и в кво качество ще задаваш въпроси на някакви карикатуристи (или пък каквито и да било други творци). Скудоумният инженерен подход не е приложим навсякъде.

Порнография (от старогръцки: πόρνη, порне - проститутка, и γραφή, графе - рисувам, изобразявам) или порно (разговорно за визуалните типове порнография) представлява изобразяване на разпуснато или непристойно поведение, или изображение на еротично поведение, целящо да предизвика сексуална възбуда.

Понятието е различно от еротика, въпреки че често са взаимозаменяеми. Порнографията се смята за неморална в много религии, в това число (и не само) в християнството, юдаизма и исляма.

По принцип еротиката съдържа артистичност, сетивност или скрита сексуалност, докато порнографията има за цел да покаже ясно формулиран полов акт. Границата между "еротика" и "порнография" често е твърде субективна, като първият термин е използван в много по-положителен смисъл, докато "порнография" има по-скоро негативно значение.

Може и трябва да задаваме всякакви въпроси на всеки.
08 Януари 2015 23:21
Аз не намирам разлика, но по втория въпрос упорито се немее от изключителната "Европа" (няма да обяснявам колко неграмотна е тя, щото си е присвоила името на цял континент, когото все още не притежава целия)


да притежава, да притежава - колко да притежава, като центърът му е в латвия? по други сметки - в беларус... Натисни тук
08 Януари 2015 23:29
"Но същата тази вяра ми казва да приема избора на карикатуриста"

Не, не приемам избора на карикатуриста, както и избора на убийците.
След това, което се случи вероятно много хора ще се замислят как да използват свободната си воля.
08 Януари 2015 23:35
французите са много затъпели. сега ще има един кош извънредно законодателство и т.н. контрастът с норвегия се набива на очи. а тези двойни стандарти и манифестации в памет на една дузина жертви и в същото време страховито мълчание за стотиците хиляди загинали "тъмнозелени" са ми по-отвратителни от самото събитие. точно като 11 септември 2001 г.
09 Януари 2015 00:37
Ако ми позволите ще споделя с вас последното си прозрение:

"Дасега само Путин бе виновен за промените в климата (с десен адрес). Сега вече и карикатуристите (с псевдо ляв адрес)!"
09 Януари 2015 00:42
На мене пък ми харесва карикатурата. И си имам тълкуване. А на въпроса за лицемерието и защо нямаше такива масови протести след клането в Одеса и убийствата в Донбас - ами може би просто не са били информирани хората за тези събития, тук-там е споменато какво се е случило, без снимки и подробности, мимоходом, колкото да се отбие номера, че се отразяват обективно събитията... То и тук май само в някои интернет медии се появиха ужасяващите снимки от Одеса, толкова ужасяващи, че по-големите медии и телевизии ги спестиха на хората. или не посмяха да ги покажат по други причини.
09 Януари 2015 00:44
То и тук май само в някои интернет медии се появиха ужасяващите снимки от Одеса, толкова ужасяващи, че по-големите медии и телевизии ги спестиха на хората. или не посмяха да ги покажат по други причини.

Хайде да довършим мисълта, а?
09 Януари 2015 00:56
Ами не е ли ясно. Аз някак си случайно разбрах за случилото се в Одеса, тук доста пестеливо бяха отразени тези събития, предполагам и там. Исках да акцентирам на това, че почнахме да обвиняваме хората в Западна Европа в лицемерие и двоен аршин, а ние самите защо не излязохме да протестираме срещу тези зверства тогава?
09 Януари 2015 01:05
Кои са другите причини???
09 Януари 2015 02:01
Всеки истински вярващ християнин би ви рекъл, че тримцата с маските и ситроена са Божията ръка и че някои хора са си получили заслуженото за богохулната драсканица. Щото Бог е любов, ама донякъде.
09 Януари 2015 02:53
Тъй като съм агностик карикатурата изобщо не ми прави друго впечатление, освен, че графично е добре направена. Поради статията и Вашите писания се позадълбах и разбрах, че съответният кардинал повече или по-малко си я е изпросил с изказванията си. Тоест тя е доста провокативна, но много точно бичува религиозното лицемерие и нищо повече. А на тези, които са обидени от нея ще кажа: Моля пийте си редовно хапчетата!

Хапчетата ще спасят света!

Аз моите си ги пия редовно. Ако и фундаменталистите си пият техните, светъ щеше да е едно много по-добро място.
09 Януари 2015 07:20
Щото Бог е любов, ама донякъде.
Дотам че да разпознае своите след клането в Безиер.
09 Януари 2015 07:25
Голям късмет, че Будата, ЦвЦв и Обонго не се засягат от присмехулниците по форумите иначе каква вакханлия ще настане.
Лош късмет е обаче че "засегнатите" от карикатурите често се засягат и на тема спазване на свръх стрикните им разбирания за Шириата - справка някои училища в Нигерия и Пакистан от много близкото минало, или Беслан /за любителите на "ама тези що ги пропускате"/.
09 Януари 2015 08:57
Пламен Сивов,
Книгите от Ветхия Завет (притчите, цитирани от Firmin, например) не са подходящи за оборване на евнаглеска (новозаветна) доктрина.
09 Януари 2015 09:09
Firmin
08 Яну 2015 20:52

Каква е идеята, вложена в горната карикатура? Какво е интелектуалното и предизвикателство или тръпка? Хуморът? Ако зададем въпроса "Защо нарисува това?" на карикатуриста, боя се, единственият разумен отговор е ... "Ами защото ... мога." Това достатъчно ли е?


Със сигурност разбираш, че тук не става въпрос за идеята на карикатурата, интелектуалното й предизвикателство или тръпка!
Хумурът е черен. В един цивилизован свят, ще зададеш подобен въпрос, ще чуеш : "защото мога" и дори да не ти е достатъчно, няма да извадиш оръжие и да разстреляш зверски дванадесет човека! Защото и ти "можеш"!

За първи път виждам тези карикатури, не ми харесват, но това не може да ме направи убиец. И дори не мога да си помисля за разбиране на засегнатите религиозни чувства на убийците.
Има Божие правосъдие, не е дадено на нас, хората да го раздаваме!
И да отнемаме човешки живот от името Божие!
Нямаме това право, дори да "можем"!
09 Януари 2015 09:18
Не, Бог не обича богохулството. Както не обича омразата, греха и смъртта. Но възможността за богохулство е цената, която Творецът плаща за свободата на творението си. Без тази цена (риска да бъдеш отхвърлен, охулен, разпнат) няма свободен избор, няма свободна воля, няма свободна любов.
Тоз пък откъде знае какво обича Бог. Да не е вечерял с него. Знам, че който се е срещнал с Господя не се е върнал да ни каже какво обича.
09 Януари 2015 09:32
Авторът малко се е объркал "В моята вяра не убиваме...".
Да припомним покръстването на северните народи, кръстоносните походи, инквизицията...
09 Януари 2015 09:56
...Донбас! Одеса! За тях няма ли съчувствие? Няма ли грандиозни митинги в "големите градове"? Избирателното съчувствие и състрадание, винаги вони на лицемерие.

Че кой ти пречи да си направиш митинг за Одеса или Донбас, или може би чакаш указания отгоре?
Ако наистина смяташ, че спонтанното присъствие на хората по улиците на Франция и в "големите градове" е проява на лицемерие, явно имаш доста объркана ценностна система, в смисъл, че не си много наясно кого обичаш и кого не.
Ако това ще ти помогне, нека ти цитирам думите на папа Франциск по адрес на терористите:
"Нека Бог промени сърцата им"
09 Януари 2015 10:00
А не е ли лицемерно зелените чорапи, бивши номенклатурчици и ОФ активисти да тълкуват Светата Книга и деянията Господни?
09 Януари 2015 10:01
Ако за автора бог е любов и доброта, наистина няма доказателства че бог наистина е това (ако изобщо го има, де)
09 Януари 2015 10:10
А не е ли лицемерно зелените чорапи, бивши номенклатурчици и ОФ активисти да тълкуват Светата Книга и деянията Господни?


Продължавай да актуализираш списъка, ние не бързаме.

Пък и знаем резултата - накрая ти ще си единствения нелицемерен, достоен и автентичен ... тълкувател, пасивен мошеник с двойно "н", бос настоящ номенклатурчик.
09 Януари 2015 10:12

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too

Imagine all the people
Living life in peace...

А пък Чапмън уби Ленън.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД