:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КАТ

Корупцията и безнаказаността доведоха до още 655 трагедии на пътя

За първи път от 4 години насам жертвите по пътищата се увеличават, а управляващите ни замерват с популистки идеи за вдигане на санкциите вместо истински механизъм за налагането им
Снимка: Борислав Николов
И тези ужасяващи гледки не успяват да стреснат безразсъдните водачи и корумпираните катаджии.
За първи път от 4 години насам жертвите по пътищата се увеличават. Статистиката на МВР сочи, че през миналата година при 7003 тежки катастрофи са загинали 655 човека, докато през 2013 г. техният брой е 510, а през 2012 г. те са 599. Ранените са хиляди.

Според статистиката на Пътна полиция основната причина за тези произшествия са карането с несъобразена скорост и неправилното изпреварване. Отчита се нарастване на трагедиите, причинени от висока скорост. При смъртоносните катастрофи



в над 95 на сто от случаите вината е била на водача,



при 2 процента вина имат пешеходците, а останалите 3 на сто са инциденти, причинени от пътни условия или от техническа неизправност на колите, както и от нарушение на пътник.

Сухите числа говорят и за това, че почти поравно като причини за трагедиите са разпределени сблъскването между автомобили, единичните катастрофи (например удар в дърво или стена, падане в дере, преобръщане върху и извън пътното платно), както и блъскането на пешеходци. Тези три основни причини са разпределени по около 30 на сто.

Основни причини за катастрофите са "недооценяване на пътните и атмосферните условия, движение с несъобразена и превишена скорост, несъобразяване на скоростта от страна на водачите със състоянието на пътните настилки, недооценка от водачите на собствените възможности и тези на управляваното МПС и техническата му изправност; както и на управление в нетрезво състояние в късните вечерни и нощни часове".

Сигурно мнозина ще кажат, че все пак жертвите са по-малко отпреди 5-6 години, когато бяха близо по 1000 годишно. И ще са прави, но само донякъде.



655 жертви са пак страшно много



Както и да го погледне човек, жертвите по пътищата са истинска чума. Само например за 20 години се губи един цял български град. Някои по-цинични статистици изчисляват загубите от жива сила за десетки и дори стотици милиони левове.

И най-страшното е, че става дума за напълно възможни за предотвратяване трагедии. В тяхната основа са главно корупцията и манталитетът на тези, които безобразничат по пътя, карат пияни, плащат подкупи, като нарушат правилата на движение, на инструкторите, които спомагат шофьорски книжки да получават хора, които очевидно не умеят и никога и няма да се научат да карат. Също и на катаджиите, които вземат рушветите, и на полицаите, които спасяват провинилите се, като им крият актовете. Принос имат и политиците, чиновниците и натоварените с власт да наказват административно и наказателно, да правят задължителни предписания и да поемат отговорност. Те само говорят, а не правят нищо.

Какво например се направи срещу подкупността на пътя? Нищо. Само с еднократни тестове за лоялност и проверки се установи, че от 7 катаджии 5 са искали рушвет. Всъщност и самото МВР си признава съществуването на масова корупция по пътищата, но с обвиненията, че затова били виновни и шофьорите, които плащали. Така е, няма спор. Но пък няма друг освен вътрешното министерство, който може да изчисти подкупните от системата си. И да хване и тези, които дават.

Нещо повече - преди време, след уволнението на вече бивш шеф на столичния КАТ стана ясно, че (поне по внесения обвинителен акт в прокуратурата) той е прикривал хора с актове за употреба на алкохол. И вместо да прати документите в прокуратурата и тези хора да бъдат съдени наказателно, той им налагал административни санкции. После се чудим защо масово се кара след употреба на алкохол и защо има жертви на пътя. Почти пълна безнаказаност царува и в съдебна фаза, където



процесите се точат с години,



за да се стигне до условна присъда за причинена смърт дори на няколко души.

Всеки път се констатира, че е нарушена системата за обучение на шофьорите, че се купуват книжки. Над 20 000 водачи на МПС карат без книжки - или изобщо нямат, или не им пука, че са им отнети за определен срок. И в това отношение няма никаква промяна. Изчисляват се и дупките по пътищата в държавата - около 1 милион. И те си седят без промяна.

Публична тайна е, че корупцията не е само в КАТ, но и при шофьорските книжки, и при техническите прегледи, и при разрешителните за таксита, маршрутки или товарни камиони, и при делата за катастрофи, и при вещите лица, и при лекарите и медицинските сестри, които подменят кръвни проби за алкохол. Тогава какво можем да очакваме освен агресия, безпардонност, технически проблеми по колите, катастрофи, жертви?

На този фон управляващите се надпреварват да внасят всевъзможни законови и подзаконови



промени, които очевидно са повече популистки,



отколкото с потенциал за ефективност. Например ГЕРБ иска увеличаване на санкциите в Наказателния кодекс за пияни и дрогирани водачи, както и за шофьори, които управляват автомобилите си без книжки. Ако някой причини смърт по непредпазливост на пътя, но се окаже, че е употребил алкохол или дрога, да лежи не до 15, а до 20 години в затвора.

Вдига се и наказанието за пияни водачи, които причинят средна или тежка телесна повреда при катастрофа. Ако някой бъде хванат да кара с над 1.2 промила алкохол пък вече ще лежи не до 1, а до 3 години в затвора. Ако пък е употребил дрога, то наказанието се вдига от 2 на 5 години. Повишава се санкцията и за тези, които карат кола без книжка, след като веднъж вече са изтърпели наказание за подобно нарушение. Наказанието в тези случаи се вдига от 2 на 3 години затвор. В мотивите си депутатите от ГЕРБ сочат като причина именно, че са се увеличили жертвите на пътя. Освен това миналата година били хванати 9000 пияни водачи и са установени 149 дрогирани.

Друг депутат - от Реформаторския блок, пък внесе промяна, според която до 15 години затвор да лежат шофьори, които причинят смърт на територията на пешеходни зони, в паркове, градинки, на детски площадки. В момента такива наказания се предвиждат, ако водачът е пиян, дрогиран, ако е избягал или произшествието е било на пешеходна пътека. Вероятно в основата на законопроекта е трагедията с малкия Паоло, който бе убит от джип в пешеходна зона в Стара Загора. Преди няколко месеца Окръжният съд в Стара Загора осъди на първа инстанция на 3 години и 4 месеца затвор извършителят на престъплението Георги Сапунджиев.

Предлага се и променяне на правилата при взимането на кръвни проби на пияни и дрогирани водачи, за мобилните камери и за какво ли не още. Това обаче са откровено популистки идеи, защото



проблемът не е толкова в наказанията, а в налагането им



Защото и 15 години затвор не са малко за пияния водач, причинил катастрофа. Да не говорим, че според статистиката само 2 на сто от смъртоносните пътни инциденти са били пияни. Но дори и тези наказания не ги налагат. И 8 години не са малко за човек, който убие дете на пешеходна зона, но ето колко време мина от случая в Стара Загора, където всичко е ясно, а още няма влязла в сила присъда.

Затова нека властта да не използва тези трагедии, за да си приписва заслуги и да налага абсурдни норми. Всеки човек е важен, останалото е грозен популизъм.

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Нищо не може да спре мъката на близките на загиналите при безумната война по пътищата.
22
2906
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
08 Януари 2015 20:08
ами да се запитат и защо се дават подкупи. да кажем нарушил съм. съгласен съм, че тр да ме глобят. ама освен глобата ми отива и половин ден за висене в кат и вероятно и още половин ден там. има един ненормален катаджия (за съжаление шеф, или бивш шеф) - казва се стратиев - който казва, че висенето в кат било част от глобата и хората да си правят сметката дали ще си загубят и деня във висене !!!!! за какво са сините талони към книжката в 21ви век ??!! и тн и тн недомислици.
08 Януари 2015 20:41
Крайно време е да опростят процедурите по констатиране и налагане на административни наказания. Що за идиотщина са тези актове, наказателни постановления, връчвания, издирвания и простотии! Ако се констатира нарушение - да се праща тикет по пощата с 14 дневен срок за плащане. Естествено - с обратна разписка. Ама не си бил сменил адреса? Твой проблем. Ти си длъжен да даваш актуалния си адрес. И който има неплатени глоби, да не може да ползва държавни и общински услуги - няма детски, няма помощи, няма служебни бележки. Щом не си изряден към държавата, тогава и тя няма да е изрядна.
Сега съвсем се разпасаха - повече от половината шофьори гледам си говорят по телефона без хендсфри. Сума и идиоти дори по тъмно карат без фарове, да не говорим за джигитите и пияните, които са ощастливени от факта, че КАТ обявяват предварително къде ще дебнат, за да може успешно да ги заобиколят. И какво се получава? Пиян може да те хванат само ако направиш ПТП!
08 Януари 2015 22:26
повече от половината шофьори гледам си говорят по телефона без хендсфри.


Значително по-разумно е да си гледаш пътя. А авторът изкърти няколко хиляди плочки с констатацията, че ранените са хиляди.
08 Януари 2015 23:33
И 8 години не са малко за човек, който убие дете на пешеходна зона, но ето колко време мина от случая в Стара Загора, където всичко е ясно

И след като всичко е ясно, защо трябваше "многоуважаемата" прокуратура да сключва споразумение с престъпника? Тъпанари!
08 Януари 2015 23:52
Според статистиката на Пътна полиция основната причина за тези произшествия са карането с несъобразена скорост и неправилното изпреварване.

и
Основни причини за катастрофите са "недооценяване на пътните и атмосферните условия, движение с несъобразена и превишена скорост, несъобразяване на скоростта от страна на водачите със състоянието на пътните настилки, недооценка от водачите на собствените възможности и тези на управляваното МПС и техническата му изправност; както и на управление в нетрезво състояние в късните вечерни и нощни часове".

От всичките причини, коя е основната причина?
А това "недооценяване на пътните условия" е направено от КАТ или от архитекта, де е курдисал търговски обекти насред кръстовище? И как се определя несъобразената/превишена скорост на паднал автомобил в канавката при опит да избегне препятствие на пътя (напр. неправилно паркирана полицейска или друга кола)?
09 Януари 2015 02:25
Недооценяване на пътните условия в европейска държава през 21-ви век е тотална глупост, която означава, че основанта причина за пътните произшествия са директно лошите пътища и косвено пак лошите пътища, които съсипват автомобилите.. След като данъкоплатците плащат луди пари за винетки, пътен данък, акцизи в бензина и пр. трябва да се криминализира неподдържането на пътищата според средноевропейските норми и калпаво направените пътища.

Причините за автопроизшествията според мен са следните:
1. Според статстиката 20%-30% от произшествията стават от умора вследствие на недоспиване. (Тоест прекалено дълго шофиране без почивка, луди съседи, лаещи по цяла нощ кучета и под.)
2. Лошите пътища - защо в Германия пътните произшествия не са повече, въпреки че няма ограничение на максималната скорост?
3. Истината е, че говоренето по телефона, макар и с хендсфрий, разсейва достатъчно, за да караш "на автопилот" докато говориш. Шофьорите, които съм виждал да говорят и шофират, са напълно неадекватни на пътя.
4. Жена-шофьор. Известна столична професорка откровено е заявила на катаджиите, че жените не могат да карат назад. Е как взимат книжка тогава? Освен това жените имат по-бавни реакции и по-лошо ориентиране в пространството.
5. Неопитност - преди да ми даде колата баща ми ме накара да му бъда шофьор в продължение на 10000 км. Е сега имам навъртяни над 500000 км и само няколко чукнати ламарини и счупени фарове и мигачи.
6. Характер - има много шофьори, които нямат чувство за самосъхранение и други, които смятат, че светът се върти около тях, което си е характеропатия.
7. Автомобилни дефекти - в България се купуват ефтини и стари коли. Освен това се слагат стари или не много качествени гуми, накладки и пр.
8. Бавното шофиране - то приспива. Бавно шофират слабоподготвените и неуверени в себе си водачи. И безмозъчната пропаганда им дава увереност, че са прави. Не, не са прави да карат с 60, когато ограничението е 90.
9. Безхаберните водачи - На пътя трябва да си предвидим. Не може да си се залепил зад камиона и да не го задминаваш, въпреки че имаш прекрасна възможност за това. Не може да се изнасяш вляво за завой вдясно, сякаш си тир.
10. Некадърно и безмислено поставени значи, спирки на градския транспорт, маркировка и под. (А може би умишлено).
11. Неподготвеност - провинциалистите са виждали трамвай само на снимка и като го видят, не знаят как да реагират.
12. Полицаите не са там, където стават катастрофи, а там, където се печелят парички.

Къде остана бързото шофиране? Според статистиката най-внимателни на пътя са бързо, но разумно шофиращите водачи - тоест не спазват ограниченията, но са напрекъснато нащрек и са готови за всякакви изненади на пътя.

Къде са обаче най-многобройните жертви.
1. Според последното изследване на европейски учени 50% от раковите заболявания се дължат на изгорелите газове на автомобилите.
2. Първата причина за инвалидизиране в световен мащаб са болките в гърба. Най често те се причиняват от дълго седене в най-неудобната и лоша за гърба поза - шофьорската.
3. Дългото седене зад волана предизвиква лошо оттичане на кръвта в малкия таз. Оттам и проблеми с ерекцията, безплодие и под.
4. Умрелите полицаи предизвикват често използване на спирачките - частиците от феродо и гуми са доста канцерогенни. Те се издигат до четвъртия етаж и едва над седмия изчезват напълно.
5. Изгорелите газове на автомобилите излизат през ауспусите - долу ниско, където са гърдичките на децата.
6. Безпричинно бавното шофиране изнервя, задръстванията - също, лошите пътища - също.
7. Всяка година у нас умират около 75000 души от болести, свързани с обездвижването. Тоест по-бързо шофиране, по-крокто време обездвижен.

Сигурно има и още.
Бъдете здрави и карайте бързо, но внимателно.
09 Януари 2015 09:52
Цялата организация на държавата е направена да е корупционна.
КАТ - също.
Например глобите - са безумни.
Не може липса на гражданска отговорност - 1 ден закъснение, да струва 500 лв. Или закъснение за техн. преглед, също ми се е случвало, довчера автомобила е бил здрав, днес вече не е. Да е 50, 100 да е глобата, ама ... 550...? Направо ти прилошава и естествено, че си щастлив да минеш с 50...
И пак четем глупости, че шофьорите виновни..., че давали... Трябва с желание и кеф да платят една заплата - за нищо?
Един познат се подхлъзна на леда при завой, с 5 км/ч, и - страничен удар смачка колата в крайпътно дърво, викна полицията заради каското, а те, за да го накажат, че ги разкарва, го жулнаха 100 лв за несъобразено каране... Щото от шока не се сетил да почерпи...
Машина за пари.
09 Януари 2015 09:52
Палавник, би трябвало да ти платят хонорар за полезната лекция.
Лошото е, че никой няма да си направи труда да я дочете докрай, щото нали, българинът казва : "Акъл не ща, пари ми дай !"
Та само за тебе ще добавя и една
т. 13 "Раздаването на шофьорски книжки на откровени илитерати и потомствени олигофрени ."
Иначе казано, правенето на фалшиви дипломи за Осми клас се е превърнало в индустрия, при това от сто индоевропейци един или двама са карали шофьорски курс.
Което пък генерира още един мощен финансов поток към джобовете на инструктори, ДАИ и Полиция.
За последсвията...ти вече си го казал по-горе !
09 Януари 2015 09:58
Нищо не се споменава за културата на шофиране...
09 Януари 2015 10:21
Дъртреалист, не виждам закакво недоволстваш. Никой не е казал, че автомобила изведнъж е станал неизправен. Но до съответна дата трябва да се прудстави на преглед, за да може тефн.годност да се удостовери с документ. Същото е и с ГО - знаеш кога изтича, имаш една година да си направиш организацията да отидеш на съответните местя. Не си забравяш рождения ден, нали? Е, това е същото.
09 Януари 2015 10:48
Според статистиката на Пътна полиция основната причина за тези произшествия са карането с несъобразена скорост и неправилното изпреварване.

Така де, КАТ винаги може да използва "несъобразената скорост" като причина за всяко едно произшествие, тъй като за това понятие "несъобразената скорост" определение реално няма. Може да се каже, че несъобразена скорост е скоростта, с която си шофирал или шофираш или катаджийското виждане, че несъобразена скорост е скоростта, с която си шофирал, когато е станало произшествие, т.е. преди да стане произшествието скоростта не е била несъобразена, но ако стане произшествие, скоростта според КАТ изведнъж става несъобразена и няма никакво значение, че си се движил с скорост под разрешена скорост и си се съобразил с всичко, за което човек може да се сети. От тук нататът всякава статистика на КАТ става безмсилена или по-скоро вредна, защото скрива истинските причини за произшествията на пътя. Всичките тези случаи на "несъобразена скорост" би трябвало да отидат към истинските причини за произшествията, но тогава ще лъсне, че някой не си е свършил работата и най-често това ще е КАТ, както и тези, които трябва да поддържат пътищата.
09 Януари 2015 10:52
дъртреалист 09 Януари 2015 09:52
Един познат се подхлъзна на леда при завой, с 5 км/ч, и - страничен удар смачка колата в крайпътно дърво, викна полицията заради каското, а те, ..., го жулнаха 100 лв за несъобразено каране

Пореден пример за безумната несъобразена скорост, понятие въведено от КАТ, което няма определение. Никога не можеш предварително да определиш с каква скорост да шофираш, за да не се окаже, че шофираш с несъобразена скорост. Единственият вариант е да не се движиш, т.е. скоростта ти да е нула.
09 Януари 2015 11:26
не виждам закакво недоволстваш
а бе... формалната страна е ясна.
Но не е ясен садизма, с който те цапардосват за очевидна дреболия. Преди години ме държаха 3 часа на пътя да съм си сменял крушката на фара...
За същото са ме пускали без проблем и в Германия, и в Турция. И за по-сериозни неща са ме пускали - с предупреждение, при очевидна липса на умисъл от моя страна...
А формулировката несъобразена скорост просто трябва да се забрани за употреба, ако няма следствие, или ясни и безспорни доказателства.
09 Януари 2015 11:37
дъртреалист 09 Януари 2015 11:26
А формулировката несъобразена скорост просто трябва да се забрани за употреба, ако няма следствие, или ясни и безспорни доказателства.

Няма и не може да има определение за "несъобразена скорост" освен кръгово определение - несъобразена скорост е скоростта, когато не е съобразена ...
И не може да се забрани, защото тогава статистиката на КАТ ще стане доста близо до реалността, а това не е в интерес нито на КАТ, нито на управляващите.
Не знам според КАТ колко от произшествията и смъртните случаи са поради "несъобразена скорост", но ако са примерно 50%, а всъщност 40% са към да кажем неподдържан път и останалите 10% са заради нещо несвършено от КАТ, тогава ще излезе, че КАТ са виновни при всичките тези случаи на "несъобразена скорост", защото не са затворили пътя или не са си свършили някакво друго задължение.
09 Януари 2015 15:26
"Неправилно изпреварване", значи. Демек?
Има ли катаджия в България, който да смята, че да минеш по трамвайната линия или в насрещното за да се пласираш двайсетина коли по-напрад, е "неправилно изпреварване"?
Има ли катаджия в България, който да смята, че при образувала се колона, по-задните да изпреварват по един, по двама-трима от по-предните, е "неправилно изпреварване"?
09 Януари 2015 16:34
Има ли катаджия в България, който да смята, че да минеш по трамвайната линия или в насрещното за да се пласираш двайсетина коли по-напрад, е "неправилно изпреварване"?

Има. Глоби ме (с фиш) точно за това на кръстовището на "Ботев" и "Сливница", когато правеха кръговото на "Лъвов мост" и задръстването беше до "Клокотница".
09 Януари 2015 16:37
т. 13 "Раздаването на шофьорски книжки на откровени илитерати и потомствени олигофрени ."
Иначе казано, правенето на фалшиви дипломи за Осми клас се е превърнало в индустрия, при това от сто индоевропейци един или двама са карали шофьорски курс.
Което пък генерира още един мощен финансов поток към джобовете на инструктори, ДАИ и Полиция.
09 Януари 2015 16:39
Има.
Прати го в Красна поляна.
09 Януари 2015 17:44
От всичко чуто, прочетено, осмислено и т.н. не можах да разбера ползата от дневното каране със светлини. С колко се намалиха инцидентите по пътищата? Защото ползата за Лукойл ми е ясна. Вредите за екологията, джоба ни и държавата - също. Към това ако прибавим лобисткия закон, който затруднява вноса на горива, липсващия пълен митнически контрол върху всички резервоари за горива на Лукойл става ясно, че държавата не е нашата, а на Лукойл. Да ни е честито!
09 Януари 2015 17:46
Палавникът е готов за СА. Забранете на жените да шофират и жертвите ще намалеят на 0. Като си започнал, давай смело-колко камшика се полагат при женско шофиране? саудитците се задоволяват с 15. повечето тежки катастрофи с жертви са направени от мъже-водачи. Вземи почети малко сухата статистика.
Тъй като в Германия подобни възгледи няма, затова и няма подобен дял на произшествията. За сметка на това ефективни механизми за налагане на санкции. Затова българите, които живеят в Германия са примерни шофьори, а германците, живеещи в България не са. Тук всеки знае че ще му се размине, а ако не, ще си плати или ще скатае.
09 Януари 2015 18:13
ЛУКоф
09 Януари 2015 17:44

Това са тънки и дребни сметки. Колко смяташ е разхода заради твоите пуснати целодневно фарове? Жълти стотинки. Ползата е безспорна - виждаш идиота отдалеч
09 Януари 2015 21:25
Ползата е безспорна - виждаш идиота отдалеч
Ти ли си с включените фарове!?

не можах да разбера ползата от дневното каране със светлини.
При мен, като се включат фаровете, светлината на таблото става много слаба. През деня не виждам каква скорост се отчита. И като съм бил в задръстване, все ми се струва,че се движа като охлюв (забавям Палавника) ...и глобите за превишена скорост валят. Ползата е, че има бонуси за катаджиите, легални, и глухите пешеходци с по-голяма вероятност ще те забележат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД