:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Алтернатива

Лондончанин се пресели в Барселона за по-евтино

Сам Кукни пътува по пет часа и половина до британската столица няколко пъти в месеца, а се намира във все по-добро финансово състояние
СНИМКА http://archcase.com/
В Барселона Сам открил току-що реновиран двустаен апартамент с тераса на покрива в Готическия квартал за 800 евро месечен наем.
Всичко започва на шега. "По това време живеех под наем и както всички останали, се възмущавах много от цените на наемите в Лондон", разказва Сам Кукни. "Веднъж казах на един приятел, че всъщност би ми излязло много по-евтино да живея в Барселона и да пътувам всеки ден."

Той прави необходимите изчисления, а те изглежда са на същото мнение. През 2013-а в блога си той споделя, че ако се премести в Барселона, всеки месец ще трябва да изминава по близо 1500 км, които ще му спестяват 387 евро от заплатата.

Така по-рано през тази година, докато Кукни разглежда обяви за апартаменти, той решава да послуша собствения си съвет и да се отправи на юг. "В този момент това ми се струваше



най-адекватното, логично и добро решение",



казва Кукни, който е роден в Северна Англия и е живял 9 години в Лондон.

През юни 32-годишният Кукни, прехранващ се чрез социалните медии, грабва куфара и се отправя към Барселона.

В Лондон той е живял със съквартирант в жилище във втора зона и плащал наем 700 лири на месец. В Барселона е открил току-що реновиран двустаен апартамент с тераса на покрива в Готическия квартал. "Навсякъде мога да стигна пеша и плащам 800 евро на месец, което е 570 лири. Дори няма място за сравнение", споделя той. Сметките му за месеца възлизат на допълнителни 80 евро.

В блога си той изчислява разходите си, базирайки се на пътя, който трябва да изминава до Лондон и обратно, четири дни в седмицата. Но всъщност Кукни пътува само три-четири пъти месечно. "Никога не съм и планирал да пътувам по четири пъти в седмицата", казва той. "Това би било прекалено." През останалото време той работи от вкъщи или от офис под наем, за който плаща 90 евро на месец.

Когато му се налага да пътува до офиса си във Фарингтън,



пътят в едната посока му отнема пет часа и половина.



"Ставам около 4.30 часа сутринта и обикновено съм в офиса до 9.30 английско време с едночасовата разлика", разказва той. Обикновено напуска офиса си около 17.30 часа и поема обратно към Барселона.

Самата идея за пътуването със самолет в началото е била най-неприятната част за него. "Представях си пътуването като нещо ужасно, но всъщност се оказа толкова безпроблемно", казва Кукни и напомня за стачката на метрото, заради която много лондончани имаха трудности да стигнат до работните си места миналата седмица. "Да стигнеш до летището в 5 сутринта е лесно, след това директно минаваш през проверка, занимаваш се с нещо за час и половина, закусваш и се качваш в самолета, а оттам - директно в офиса."

Сам е изчислил, че въпреки всичките разходи на края на всеки месец той спестява по няколкостотин лири. Но дори по-важното за него е, че качеството му на живот се е подобрило. "Това сигурно е най-доброто решение, което някога съм взимал", допълва той. "Качеството на живот е просто толкова по-добро във всяко отношение - дом, транспорт, храна. Изобщо не може да се сравнява с начина ми на живот в Лондон."

Към него са отправяни множество въпроси във връзка с негативната страна на пътуванията, които му се налага да извършва. Той обяснява, че когато ходи на гости на приятели или на семейството си в Лондон, взима със себе си най-необходимото и задължително се запасява с любимите си храни. "Не съм имал никакви трудности, нито съм съжалявал за нещо досега", казва Кукни.

Единственото неочаквано нещо в бюджета му е



цената на полетите,



които в двете посоки варират от 150 евро през лятото до 70 евро през останалите месеци.

И все пак той забелязва познати лица по време на полетите си до Лондон. "Има трима-четирима мъже, които виждам по време на всеки полет", разказва той. "Мисля, че има и други хора, които живеят по този начин." Такива са се свързвали с него, разказвайки му за техните пътувания до Лондон от Ибиса, от различни части на Франция и Холандия. "Наистина съм на мнение, че с променливата природа на работата, офисите и живота ще има все повече и повече живеещи по този начин", допълва той.

Ключът към щастието се намира в това, че той прави своите пътувания няколко пъти в месеца, а не както първоначално е написал в блога си - четири пъти седмично. "Нека бъдем честни, това никога не е било разумно решение за живот. Бях го написал по-скоро, за да изтъкна твърде високите цени на наемите в Лондон", казва Кукни. "Въпреки всичко смятам, че животът, който имам сега, е доста стабилен."

В Лондон Кукни живял със съквартирант в жилище във втора зона и плащал наем 700 лири на месец.

 В Лондон Кукни живял със съквартирант в жилище във втора зона и плащал наем 700 лири на месец.


5
2970
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
06 Септември 2015 18:45
И на мен да ми увеличат доходите с 400 лири на месец чисто ще ми се подобри качеството на живота.
06 Септември 2015 23:40
Тоя мач отдавна се играе в Ситито, но с къщи във Франция - по-близо, по-евтино, а и с определени данъчни удобства
06 Септември 2015 23:57
Тоя ако седне и сметне колко време от живота си губи в безсмислен път заради няколкостотин лири месечно.. ше му се стъжни.. Комфорта е до 30 мин до работното място. Повече е безумие! 4:00 редовно всяка сутрин
07 Септември 2015 09:33
Когато работех в Унгария в Золаегерзег, на Австрйската граница бях сам между 2 компютъра. Колегата беше на 40 км. от мен и се виждахме 1 път в седмицата. Ние общувахме повече по мрежата. С никого не общувах в града. Тогава аз му казах, ще подлудея тук сам - нека 1 месец да бъда в България и един месец в Унгария. Така, че всеки месец се налагаше да пътувам около 1000 км натам и обратно.
07 Септември 2015 09:41
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД