:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
История

Толерантната Палмира бе всичко, срещу което се бори "Ислямска държава"

Тя посрещна всички религии, за да бъде разрушена от джихадистите
Част от колонадата в Палмира
През май 2015 г. "Ислямска държава" превзе съвременния гр. Палмира в Сирия. Намиращото се там световно културно наследство на ЮНЕСКО е изумителен археологически комплекс, без аналог. През II в. този град оазис в сирийската пустиня бил едно от най-великите и богати селища на света с население колкото на днешен Кардиф. По-голяма част от античната гражданска и ритуална архитектура е оцеляла до наши дни. Вероятно най-впечатляваща е улицата с колонади, дълга повече от километър. В античността търговци от целия Близък изток са минавали по този път със своите подправки и топове коприна към религиозния център на града, забележителния храм на Бел и стотиците статуи.

Бъдещето на това изключително място е несигурно. Във времето на първоначалната окупация сирийска опозиционна радиостанция излъчи интервю с командира от "Ислямска държава" (ИД) Абу Лаит ал Сауди, който увери, че само идолопоклонническите статуи ще бъдат разрушени. "Колкото до историческия град, ще го запазим и той няма да понесе поражения, ако е рекъл Аллах". Каквито и божества да населяват фантазията на ИД обаче, трябва да са капризни и в лошо настроение.

На 23 август 2015 г. бе съобщено, че храмът на Баал-Шамин, една от най-добре запазените и уникални сгради в комплекса, е взривена.

Палмира не е просто забележителен археологически обект, чудесно запазен, възстановен и управляван. То е и най-добрият



контрапример от античността на фашисткия монокултурализъм



на ИД. Благоденствието на античния град растяло благодарение на способността на местните хора да търгуват с всички, да интегрират ново население, да приемат разнообразни култури влияния, да се кланят на множество божества, без това да създава конфликти и напрежение. Болезнено е да го кажем, но ИД е избрала мишената си изключително добре.

Палмира става значима през I в. Разположена в плодороден оазис насред сирийската пустиня, тя била естествена спирка на пътуващите към "западните" градове Дамаск, Емеса - днешен Хомс, и Апамея и към долината на Ефрат на север. Най-ценни за просперитета на града обаче били южният и югоизточният път към Червено море и Арабския залив, откъдето идвали екзотични стоки от Индия, Индонезия и Китай. Археологическите останки свидетелстват за момент, когато градът забогатява от данъците - до 25 на сто от търгуваните стоки и, разбира се, от водата и другите предимства, които богатият оазис монополизира.

Първите заселници са араби и арамейци. С разрастването на града местните номади пускат корени тук, към тях се присъединяват и имигранти. Идващите общности запазват културната връзка с родните си места чрез боговете си. В Палмира имало култ към разнообразни божества, идващ от териториите на днешен Ирак, Саудитска Арабия, Ливан, палестинските земи. Имало и мистериозен безименен бог, който е обект на множество научни спекулации днес. Но градът имал и силна



колективна идентичност



Древните градове в Близкия изток обикновено се кланяли на божества в триади и Палмира не правила изключение - на Бел, Ярхибол и Аглибол се кланял целият град, независимо от етническия произход на хората. Храмът на Бел (който също бе разрушен - бел.ред.) бе в края на еднокилометровата колонада.

Древна Палмира била белязана и от политическата география. На изток била империята на партианците зороастрийци, разположена на територия на съвременен Иран. На запад е средиземноморският басейн, доминиран от Рим. Всъщност Рим пръв стига до Палмира и оставя там още един пласт културно богатство. Но колоните и капителите, които са характерни за архитектурата на храмовете, както и театрите, баните и акведуктите не са наложени насила от римляните - палмирците сами решават да възприемат тези влияния на далечната цивилизация и наемат майстори да ги построят. Освен това те въвеждат и някои форми на гражданското управление в града от гърците - местните благородници управляват града в съвет, както било в Атина, Коринт или Делфи.

Тази комбинация от културна хибридност и икономически нюх всъщност е толкова успешна, че Палмира започва да развива свои имперски амбиции, избуяли през III в., когато Юлия Септимия Зенобия се обявява за кралица и за известно време отнема от римляните големи части от Сирия и Арабия и заплашва дори Египет. Император Аврелиан възстановява римския контрол. Победата над Зенобия бележи началото на края на разточителното многообразие и археологическа прелест на Палмира. След 100 г. Римската империя вече е християнска и възможностите за теологични и съответно архитектурни иновации са отминали. През VII в. идва мюсюлманската окупация и тогава градът е погълнат от Омаядския халифат в Дамаск.

Макар християните и мюсюлманите да променят използването на зданията в града за църкви, джамии и крепости, те не ги разрушават. Но варварството през XXI в. заплашва да ги унищожи. Наследството на Сирия в момента е мишена на атака от безпрецедентна смес от религиозен абсолютизъм, постколониално недоволство, повърхностна политика на идентичността, пиромания и юношеско безумие. Ужасяващата ирония е, че е застрашена точно Палмира - античната икона на културното многообразие.
 Две сателитни снимки на ООН показват храма на Бел в Палмира преди и след експлозията, която го срина на 30 август 2015 г.
СНИМКИ ЕПА/БГНЕС
Изглед към историческия комплекс на Палмира
9
2637
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
06 Септември 2015 20:20
06 Септември 2015 20:21
с население колкото на днешен Кардиф.
Гаче ли някой знае колко е голям днешен Кардиф (или пък знае къде се намира).
*
Иначе за пореден път - ИД е единствено подизпълнител на разрушението в Палмира. Ако този чичак от статията се интересува за виновниците за това унищожение - нека се разходи до Лондон и да пита на място.
07 Септември 2015 06:51
Е , ислямистите не правят нищо ново. Ислямистите явно са се учили от българските "десни ". Само дето се справят по-добре. Нашите едвам успяха един мавзолей да взривят . И за това излезнаха некадърни. Но пък пък все протягат мръсни кунки ту към паметника 1300 години , ту към този на Съветската армия , ту името на храма Ал. Невски. И едните и другите големи мизерници.
07 Септември 2015 07:29
Иначе за пореден път - ИД е единствено подизпълнител на разрушението в Палмира. Ако този чичак от статията се интересува за виновниците за това унищожение - нека се разходи до Лондон и да пита на място.


Да си спомня някой как започна всичко?
Нямаше ли един Асад който хвърли химическо оръжие срещу народа си, възстанал срещу него?
Нямаше ли една Русия която изявижелание да унищожи това оръжие за да не допусне западните държави да влязат в Сирия?
Американците и западняците не оставиха ли Русия да се оправя там.
Как се справи Русия. Хич не и дреме за границите, за кулъурното наследство на Сирия. .
Е , до къде стигнаха? Идил влезе в Сирия щото тия много могат да се справят нали.

Какво плачате сега Западът да се справи и той бил виновен - да питаме Лондон , Париж , Берлин ,нали?

Може , ама Асад ,и росийската база да се омита от там .
07 Септември 2015 08:40
Нямаше ли една Русия която изявижелание да унищожи това оръжие за да не допусне западните държави да влязат в Сирия?
Американците и западняците не оставиха ли Русия да се оправя там.

Не.
07 Септември 2015 10:56
***
07 Септември 2015 11:17
Нямаше ли един Асад който хвърли химическо оръжие срещу народа си, възстанал срещу него?
Нямаше ли една Русия която изявижелание да унищожи това оръжие за да не допусне западните държави да влязат в Сирия?
Може да е имало само в твоя паралелен свят. Иначе не. А ИД се създаде в Ирак и ртазрастна към Сирия. Я да видим по какъв начи ще обясниш руската вина за разрухата в Ирак - любопитно ми е докъде могат да стигнат измислиците ти.
07 Септември 2015 11:44
Плачът по "толерантната Палмира", представена в матрялчето като икона на мулти-култи, ярко контрастира с паниката пред бежанците.
07 Септември 2015 12:00
Хубаво е да излизат подобни статии в западните вестници, за да могат мулти-толерастите на запад да знаят какво ги очаква.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД